Dedenie a nevlastné deti.

suziella
24. jan 2020

Ahojte. Chcela by som opytat na vas nazor na danu vec: manzelova matka (moja svokra) ma z predchadzajuceho manzelstva 4 deti, rozviedla sa, exmanzel po rozvode zomrel. S druhym manzelom (mojim svokrom) mala jedineho syna (mojho manzela). Svokor zacal zit so svokrou ked mali jej deti 7, 11, 12 a 13 rokov. V podstate hlavnym dovodom vztahu svokry a svokra bolo narodenie mojho manzela. O jej 4 deti sa staral, mal ich rad. Nikdy si ich neosvojil. Casom sa vsetky deti osamostatnili, teraz su to styridsiatnici, manzel je tridsiatnik. Prednedavnom svokor umrel, manzel sa aj pre okolnosti smrti so svojou matkou nebavi. Prebehlo dedicske konanie, dedil manzel a svokra, predmetom dedicstva bol 3-izbovy byt, ktory patril svokrovcom. Ostatni surodenci citia krivdu, ze sa manzel nevzdal dedicstva, aby po smrti matky doslo k rovnomernemu dedeniu, teda pre vsetkych rovnakym dielom, kedze ako tvrdia, svokor mal vsetky deti rad. My to takto nevidime, kedze svokor im dal pocit rodiny, pomahal im pocas zivota, kedze bol sikovny a ochotny, no stale mal len jedneho pokrvneho syna . Chcela by som vas velmi pekne poprosit o vas nazor. Dakujem krasne.







a svokrasssssddddd

moonlight1210
24. jan 2020

Ako prebehlo dedenie po ich bio otcovi? Dedil aj ich nahradny otec? Ci len oni ako deti?

marikaan
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gitusmezeiova
24. jan 2020

@suziella čo je vaše to je vaše!! A bodka.. Ostatok bude dediť po mame.. 🤷 Určite sa nevzdať žiadneho majetku! Budeš tu čítať rôzne komentáre, ale nenechaj sa odbiť.. Držím palce 👍

kristina2412
24. jan 2020

@suziella na mieste tvojho manžela by som sa ničoho nevzdávala. To že ich mal svokor rád a staral sa o nich je síce pekné a chvályhodné,ale keby chcel aby dedili,spravil by závet. Musel si byť vedomý toho,ako to dopadne. Brala by som to ako nepriame vyjadrenie jeho vôle.

marseillefan
24. jan 2020

Tí traja budú dediť po svojej matke (tvojej svokre) a budú dediť aj po svojom biologickom otcovi. Rozumiem im, že sa cítia ukrivdení, ale ak to chcel svokor riešiť inak, mal spísať závet. Tvoj muž dostal, čo mu zo zákona patrí a ak sa deliť nechce, nikto mu to nemôže vyčítať.

h2
24. jan 2020

@suziella Tak môj názor je, že dedičstvo prebehlo v poriadku a nevlastní súrodenci sa nemajú prečo cítiť ukrivdení.

helca3
24. jan 2020

ja si tiež myslim že dedičske konanie bolo uplne v poriadku. A keď sa to tak zoberie, tvoj manžel tiež nebude dediť ak zomrie biologicky otec ostatnych deti. Tak sa nemaju prečo citiť ukrivdení.

h2
24. jan 2020

@suziella Ešte mi napadlo, nemohlo to byť tak, že keď zomrel biologický otec nevlastných súrodencov Tvojho muža, tak sa oni vzdali majetku po otcovi v prospech mamy? Možno preto teraz očakávajú, že Tvoj muž by mal spraviť to isté. Predpokladám, že oni boli ešte maloletí, keď sa to stalo, takže je možné, že sa dedičstva vzdali v prospech matky a tým pádom potom po jej smrti Tvoj muž vlastne zdedí aj časť jeho majetku. Takto by sa dal pochopiť ich pocit krivdy. Hm?

suziella
autor
24. jan 2020

@h2 ...nevzdali sa majetku v prospech matky...dedili priamo oni...po smrti svojej babky...ked uz boli plnolety...

h2
24. jan 2020

@suziella Tak potom naozaj nemajú žiadne právo, cítiť sa ukrivdení. Veď vtedy Tvoj muž tiež nededil. Takto im to treba povedať. A keď nepochopila, tak už sa nedá nič robiť.

kristina2412
24. jan 2020

@suziella úprimne na ich mieste by som bola vďačná za lásku,financie,starostlivost,ktorú im manželov otec venoval po celý život a ako sa hovorí suchala by som nohami... Nie je veľa chlapov, ktorí by si našli ženu so 4 deťmi a starali sa o nich ako o vlastne. Asi to naozaj bude tak že podas prst a prídeš o celú ruku😥

slunce3
24. jan 2020

Nevzdáva sa, nadobudol to právo, lebalne bez nátlaku... A zbytok to časom prezije

lula313
25. jan 2020

Veď aj oni dedili po svojom bio otcovi. Mame nech povie, že ju tým chráni, aby pod nátlakom neprepisala byt na niekoho, neskončila na ulici a hotovo..

zalka
25. jan 2020

@suziella treba pripomenúť švagrovcom ako už bolo spomenuté, že oni sa tiež nedelili s majetkom po ich bio otcovi, ani po ich bio babke z otcovej strany .
A dediť budú po mame všetci 4.

clarke
25. jan 2020

Súhlasím z vyššie keďže z toho svokra strany nebolo žiadne dieťa pred svadbou až po a zo svokrknej strany už boli takže tie deti co boo zo svokrknej strany nemajú právo dediť keďže vlastne môžu dediť iba po ich bio rodičoch co je iba ich mama.. Takže tvoj manžel mohol dediť lebo to voj jeho bio otec a svokra bola jeho manželka takže by sa to malo bedit na poli keby náhodou svokra zomrela tak jej polka toho majetku by sa delila medzi tých päť súrodencov rovným dielom ale kedze ešte žije tak nesedia nic a ani na to nárok nemajú.

clarke
25. jan 2020

Keď je závet tak ten sa berie ako prvý do úvahy keď není tak sa postupuje ako som napísala vyššie

suziella
autor
25. jan 2020

Chcela by som sa vam velmi pekne podakovat za nazor a podporu.

suziella
autor
25. jan 2020

Mimochodom cela zalezitost ma dohru: kedze sa so svokrou kvoli viacerym dovodom nebavime (okrem ineho aj z dovodu okolnosti umrtia jej manzela, na ktoru mala vplyv), a zaroven vnimania dedenia zvysnych 4 deti, doslo po dedicskom konani k pokusu o vydedenie mojho manzela zo strany svokry, no ten bol pravnikom neodsuhlaseny, kedze situacia nesplnala vsetky pravne nalezitosti. Nakoniec nasli iny sposob: svoju cast bytu - 3/4 (1/4 zdedil manzel), darovala ostatnym 4 detom, cize ho nepriamo vydedila (aj nase 2 deti) a ostatni surodenci dar prijali, kedze ako bolo povedane, bol dorovnany rozdiel medzi dedenym majetkom mojho manzela a nimi. Vsetko sa uskutocnilo potichu bez informovania manzela (info mame z tajneho zdroja, ktory o tom vedel). Vraj su teraz vsetci spokojni, aj ked je este stale trosku rozdiel medzi podielom manzela a zvysku. Svokra nema vecne bremeno, kedze moj manzel bol spoluvlastnik 1/4 bytu. Ale kedze vsetci styria drzia s matkou, asi ho nepotrebuje. Pri otazke ci sa neboja, ze ich moj manzel vyzve k vyplateniu a zruseniu spoluvlastnictva (to chcel uz riesit s ich matkou kym to bolo jej), bola odpoved, ze hadam by nesiel proti nim vsetkym. Takze si to vyriesili vsrtci po svojom. Doteraz boli vztahy medzi manzelom a ostatnymi 4 surodencami na dobrej urovni. Dakujem za precitanie a pripadne nazory.

zalka
25. jan 2020

@suziella svokra so svojím majetkom môže robiť čo len chce, darovala ... ak by tvoj manžel ich vyzval na vyplatenie svojho podielu ( čo môže urobiť ) tak je veľká pravdepodobnosť, že sa ostatný 4 poharkajú medzi sebou, a svokra ešte skončí v ústave nejakom. Kedže teraz sa spojili všetci proti tvojmu manželovi, majú spoločného "nepriateľa" tak držia spolu. No potom to môže byť úplne ináč.
A nemusela mama informovať svojho syna, kopu takých prípadov na slovensku je, že len z katastra deti zistia, že neni čo dediť lebo rodičia prepísali majetky na iné deti, napr.

lubka73
25. jan 2020

@suziella akoze zdedil 1/4 snad 1/2 a druhu matka a ta ju rozdelila medzi 4 deti

zalka
25. jan 2020

@lubka73 normálne ... matka po úmrtí manžela dostala 1/2 bytu ... a druhá polovica sa dedila a dedila matka a syn, preto má zadávateľkin muž 1/4 bytu.
Byt bol v BSM, nebol vo výlučnom vlastníctve svokra zadávateľky.

lubka73
25. jan 2020

@zalka dakujem za objasnenie 👍

dzina007
25. jan 2020

@suziella tak ked toto citam by som sa uz poradila s pravnikom....

darovat byt moze... ale ked raz zomrie im sa to zarata do dedickeho podielu a tym padom je mozne ze vsetko ostatne zdedi manzel (ak bude mat nejake uspory v banke a podobne a neprepise ich pred smrtou na niekoho)
podľa § 484 "(...) Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; (...)". To znamená, že o túto hodnotu sa "zníži" jeho dedičský podiel.

ja by som asi s takouto rodinou nechcela mat nic a zaidala by som vyplatit svoj podiel... na com sa mozu surodenci riadne porafat... a ak nebudu suhlasit...

citala som o moznosti pytat si nahradu za neuzivanie nehnutelnosti...
ale neviem ako to presne funguje... to skor pravnici vedia...

je tu na MK aj skupina Pravneho poradenstva... tam vam viac poradia...

miriam11
25. jan 2020

@suziella nemáte sa prečo cítiť zle, všetko prebehlo v poriadku v rámci dedič. konania. To je už ich problém, keď to nechápu.

alenkay7
25. jan 2020

@suziella pokiaľ svokor nenechal závet tak asi nechcel aby dedili po ňom však dedili po biologickou otcovi. Nefer by bolo keby dedili aj po ňom. Potom by pravom sa mohol cítiť ukrivdeny mtvoj muz

montemotherone
25. jan 2020

@h2 jaaj tak oni by chceli dediť aj po biologickom aj po otčimovi a tvoj muž len po svojom ootcovi. Tak som to pochopila. To sa volá odborne pažravosť 😁

zalka
25. jan 2020

@dzina007 dobrá pripomienka,
zadávateľkin manžel sa má podielať na úpravách bytu vo výške svojho podielu , chcú meniť okná , chcú prerábať .. tak majú právo vyžadovať od neho ako vlastníka nehnuteľnosti 1/4 nákladov.
Ale zadávateľkin manžel môže od toho kto v byte býva, žiadať trhové nájomné za úžívanie jeho 1/4 bytu.
Napr. zadávateľkina svokra si platí elektriku plyn nájom 200e mesačne a užíva byt , trhové nájomné za taký byt v danej lokalite sa hýbe cca 400e , tak zadávateľkin muž môže žiadať od matky nájomné vo výške 400- energie a poplatky 200 = 200 e a z toho 1/4.. čiže matka za to že užíva jeho majetok by mala mu mesačne hradiť pri tomto príklade 50e.
Takže aj z toho dôvodu je lepšie vysporiadať spoluvlastníctvo @suziella ... aby sa nestalo, že si súrodenci zmyslia že prerobia komplet byt .. a úhrada tvojho mng. bude 1/4tina.

suziella
autor
25. jan 2020

Dakujem krasne za nazory...len tak trochu info o svokre...svokra ma 70 rokov ..a este chodi do Rakuska opatrovat.. ked som ja volala zachranku ku svokrovi..ona bola v Rakusku uz riesila ze treba vsetky peniaze z uctov povyberat...ratala uz ze svokor umrie ja som nevedela kde je sever od stresu a ona riesila peniaze...svokrovi som este ja vybavovala hospic co ona nemala zaujem....a nakoniec aj tak vsetky penuaze z uctov povyberala..ze vraj svokor nemal nic..pritom 35 rokov pracoval...

suziella
autor
25. jan 2020

Svokra to darovala preto lebo manzel sa nevzdal desicstva tak aspon cast co by manzel dostal po nej rozdelila medzi jej deti z prveho manzelstva..oni su teraz velmi spokojni ze takto obisli svojho brata/mojho manzela/

sendy1977
25. jan 2020

@suziella no keď sú tam také vzťahy, poraď sa s právnikom, či by nebolo lepšie, nech ich vyzve k vyplateniu. Viem o prípade že sestra musela vyplatiť brata.