Išli by ste na dovolenku bez 17 r. dcéry?

skumavka
2. aug 2019

Ahojte dievčatá, idem si k vám po radu, lebo ja už neviem kam z konopí...
Ide v skratke o to, že máme možnosť ísť teraz v auguste na týžden k moru do Talianska. išli by sme všetci - t.j. muž, ja, 11 r. syn a 3 r. syn. Dcéra 17 ročná nemôže ísť, pretože práve v tom týždni je na pobytovom tábore, na ktorom robí animátorku a velmi sa na to teší. My sme taká "lepkavá" rodina a radi spolu trávime čas a hlavne na dovolenkách. Teraz ide o to, či ísť aj v takejto situácii bez nej a nechať ju teda na SVK samu. Nemáme ani starých rodičov a teda v prípade, že by sa niečo zomlelo s dcérou, nemal by jej ani velmi kto pomôcť. Samozrejme, vzdialenejšiu rodinu aj dobrých priateľov máme, ale predsa...
Manžel vraví, že to je v pohode, vraj práve to je fajn, že bude v tom tábore a bude o ňu kvázi postarané. On skrátka by na tú dovolenku rád išiel. Mne sa to však nezdá, v hlave mám milion scenárov čo ak...že prosto budeme mimo dosahu. Zneistuje ma aj postoj samotnej dcéry, ktorá zrazu namieta, prečo musíme isť tak daleko, že čo ak to, alebo ono a vraj sa bojí predovšetkým o nás. Inak je velmi samostatná, bežne cestuje po SVK. Tak teda ozaj neviem. Iný termín žiaľ nepripadá do úvahy. Na jednej strane chápem aj mužove argumenty, ale prosto neviem to len tak hodiť za hlavu a odísť.
Čo vy na to? Išli by ste?
Dakujem.

pribinak
2. aug 2019

Podporiť ju v samostatnosti. Taliansko nie je druhy koniec sveta.
Su mobily, internet, to nie je ako kedysi pred rokmi, ze jedine spojenie bola pošta, alebo drahé telefonáty.
Preco by sa malo nievo stat? Ja zbytocne take veci ani neprivolavam, jednoducho bude fajn a ona si to užije
Ak by sa nieco stalo, mate priateľov, rodinu, to uplne staci

barbellka
2. aug 2019

@skumavka jasne, ze chodte. Ved zase nebudete doma sedet ako pat penazi, za to,ze si dcera sama vymyslela program a vy nikde nepojdete. Keby sa cosi deje, mas znamych a vy rychlo pridete. A aj tak sa nic nestane, len pre svoj klud sa s niekym dohodni, aby bol k dispozicii.

fkata
2. aug 2019

@skumavka Ahoj, ja by som bez nej asi nešla. Jedna vec je samostatnosť, ale je to dieťa a fakt sa môže stať čokoľvek jej a aj vám.

laska201
2. aug 2019

Ved to uz je skoro dospela zena.a naozaj ked bude prec co by sa jej tak na tom tabore mohlo stat.ako ja som tiez taka ale k svojmu 9rocnemu synovy,ktoremu by som tiez viac mohla doverovat ze urcite veci zvladne ako jeho brat v tom veku.takze navarene tam bude hladna nebude spat bude mat tiez kde.tak nechapem.

nelca84
2. aug 2019

Jasne, ved ma 17, kludne moze ostat aj sama tyzden doma, nie to este na tabore...

eriksonka1234
2. aug 2019

@skumavka samozrejme, choďte. Ak idete autom a stalo by sa niečo vážne, nie je problém vrátiť sa. Ma už dosť rokov, poradi si. A bude na seba hrdá a aj vy.

pininka1
2. aug 2019

Niekedy to život tak zariadi, že sa inak nedá. Ja chodím celé toto leto a najstarším po lekároch. Čo týždeň, to iný lekár. Takže keď mladší išiel na opačnú stranu republiky, tak ja som so starším a najmladšou ostávala doma. Teraz je preč najstarší a ja som doma s ostatnými. Inak to žiaľ nešlo, aby aj oni mali niečo z prázdnin. Ak sa dcéra teší, určite by som ju podporila. Veď mozete ísť potom na pár dní celá rodina niekde na Slovensko. Aj my tak ideme o dva týždne.

kiks_1
2. aug 2019

Za mňa nie. Mám trpkú skúsenosť. Mala som 19, chcela som zostať tiež doma, lebo sa mi nechcelo od kamošiek a mala som fajn brigádu pred nástupom na VŠ.
Naši havarovali v Taliansku. Otec bol relatívne o.k., brat v kritickom stave a maminu sa vrátila po 2 mesiacoch domov.

zania
2. aug 2019

Nemate nejaku dobru susedu,kamaratku,co by jej mohla byt napomocna keby nieco?

lintu
2. aug 2019

Choďte. Je to len týždeň a ten prejde naozaj veľmi rýchlo. Úplne super je, že dcéra má vlastný program a nebude na vás čakať zatvorená sama doma. Skôr či neskôr by k tomu aj tak prišlo, že si každý pôjde vlastnou cestou a už sa nebudete toľko "lepkať". Nedá sa neustále zariaďovať len tak, ako by sa práve vtedy malo stať niečo zlé.

skumavka
autor
2. aug 2019

Dievčatá, ďakujem za názory, vidím, že väčšina z vás by išla. Asi som taká blba povaha. Ja sa bojím o ňu a ona zasa o nás.

ninkam
2. aug 2019

Ja by som nešla keď ona nechce aby ste išli...Srdce by mi to nedovolilo🤷‍♂️

skumavka
autor
2. aug 2019

@kiks_1 presne toto mi dcéra povedala, že čo ak sa tam niekde stane niečo nám. Ja jej vravím, že stať sa môže aj tu a ona mi na to, že hej, ale aspoň by ste boli tu.
Inak, to muselo byť veľmi ťažké pre teba.

kristina2412
2. aug 2019

@skumavka ja by som zrejme išla. Ked mala moja sestra 17 už odmietala s nami chodiť na dovolenky,a všetko bolo ok...Bola zodpovedna. Taliansko nieje ďaleko,za pár hodín ste doma,ak by bolo treba. Určite by som jej nechala čísla na niekoho na koho by sa mohla obrátiť v prípade potreby.

0silvia0
2. aug 2019

@skumavka mne sa tak zdá, že dcére je veľmi ľúto, že idete a rada by šla s vami. Fakt sa to nedá posunúť aby ste šli celá rodina?
Môj syn má 17 tiež, ale on nechce s nami už nikam chodiť, radšej ide s frajerkou, takže v jeho prípade by som ho pokojne nechala doma, ale u tvojej dcéry je to iné, ona by asi bola rada s vami...

pininka1
2. aug 2019

@kiks_1 a nemyslíš si že vasi museli byť celi radi že si s nimi nebola a ostala si úplne v poriadku? Lebo ja by som bola šťastná ak by sa aj stalo niečo také, že aspoň jedno dieťa tu hrôzu nemuselo zažiť.

kiks_1
2. aug 2019

@skumavka Bolo a moc. Dospela som za pár minút. Každý mi tvrdil ako mi pomôžu a keď nato došlo, nikto. Taký strach som zažila v živote 1x.

kristina2412
2. aug 2019

@skumavka dohodni sa s ňou že sa jej budete počas cesty častejšie " hlásiť" aby bola v kľude.

skumavka
autor
2. aug 2019

@0silvia0 toto- muž si ju veru dobera, že je sebec a nechce nám dopriať dovolenku, samozrejme zo žartu. Ona na to, že to isto nie, nech vraj ideme, ale niekam bližšie. Ako píšem vyššie, ma vraj obavu o nás.
Posunúť na iný termín to žiaľ ozaj nemôžeme

skumavka
autor
2. aug 2019

@kiks_1 viem si to živo predstaviť a aj na toto treba myslieť

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lintu
2. aug 2019

Obavy budú vždy. Teraz o to väčšie, že je to neznáma situácia. Tiež mi prvýkrát nebolo všetko jedno, keď šli naši na dovolenku a zostala som sama doma. Známa tiež má takto obavy, keď jej syn chodí po svete. Keď sú si ľudia blízki bez tých pocitov to proste asi ani nejde. Ako písali dievčatá vyššie, pred cestou si treba spolu sadnúť a pokecať, čo ako keby náhodou. Hlavne z toho nerobiť drámu, lebo strašiakom je celá tá situácia už aj tak.

mirkita
2. aug 2019

@skumavka cololvelk sa komukolvek z vas moze stat ci si v IT alebo v SVK. A donekonecna sa nemozete takto viazat. Bola by som stastna ze chalani a muz si to parade uziju pri Moro. S dcerou si kazdy den zavolate a o par dni ste zas doma. Ja som v 17r isla na 10mes do USA, rodicov som pocula 3x cez telefon a napisali sme si par listov a mozno 10 emailov. A vsetci sme to prezili;)

marsmykkok
2. aug 2019

podľa mňa je jej hlavne ľúto že nebude s vami, prečo musíte ísť práve ten týždeň? nerýpem, len ma zaujímajú dôvody, lebo čo by dali iní rodičia za to keby mohli možnosť ísť ako rodina spolu, lebo väčšinou už 14 15 ročný odmietajú spoločnú dovolenku. ona tiež už si môže nájsť frajera atd a možno je to tiež posledná šanca byť spolu.

skumavka
autor
3. aug 2019

Dakujem baby za povzbudenie, snáď sa rozhodneme správne

janickacrazy
3. aug 2019

@skumavka My sme tak boli na SK na dovolenke, ja, manžel, synovia 3 a 8 rokov a 19ročný syn ostal sám doma, lebo chodí na brigádu a nedalo sa mu a vlastne ani nechcel ísť s nami, lebo chcel mať trošku pokoj od krpcov. Všetci sme si to užili, nikomu sa nič nestalo, syn zistil, že sa vie o seba postarať, navariť aj oprať, poliať kvety, atd. podľa mna sa nemáš čoho báť a budúci rok možte ísť niekam všetci spolu.

seahorse27
3. aug 2019

Je takmer dospela, toto by som urcite neriesila a isla bez nej. Ved ju nenechavate samu doma zamknutu, bude sa venovat svojim vlastnym aktivitam, na ktore sa tesi. V pripade vacsieho problemu sa z Talianska viete pomerne rychlo vratit domov, v pripade mensieho problemu si dohodnite nejakych kamosov dopredu, ktori jej v pripade potreby helfnu. Zijeme v dobe mobilov a internetu. Netreba byt prilis uzkostlivi, hlavne v pripade skoro dospelych deti.

rozkosnica1
4. aug 2019

Urcite by som sla aj bez nej, ved bude v tabore. Ak by nieco mate priatelov ktory jej urcite pomozu

rozkosnica1
4. aug 2019

@marsmykkok tak asi maju nejaky last minute za best price presne na ten datum

nyusika
4. aug 2019

@skumavka nech dcéra zruší brigádu a ide s vami do Talianska. Jedna vec je ísť bez nej a nechať takmer dospelú dcéru samú - keď to jej nevadí.
Druhá vec je, keď takmer dospela žena takto detinsky vydiera celý rodinu.

to sa mate teraz všetci štyria "obetovať" a sedieť doma, lebo ona jediná sa ide baviť?