Ahojte... predvčerom som manželovi prvý krát naplno povedala, že mi vadí, že pije. Doteraz som to vždy tak nejak opatrne zaobaľovala ale tentokrát som mu vyslovene povedala, že mi to vadí a veľmi. Pre predstavu, pil každý deň (víno) niekoľko rokov a to tak že fľašu, neikedy dve, neikedy tri.
Po našom poslednom rozhovore zostal veľmi odťažitý. Sám mi povedal, že teda skončí, bolo to jeho rozhodnutie po tom, čo som mu povedala, avšak akoby z ničoho nič je taký bez nálady, utiahnutý, mĺkvi, nekomunikuje ani cez správy.
Ja rozumiem, že to spolu súvisí a hnevá sa na mňa aj na seba aj na svet, len aj pre mňa je to nová situácia a neviem čo od toho čakať. Bojím sa, že ma začne po pár dňoch viniť za to, že ho neprijímam a neakceptujem a nerešpektujem (lebo aj to tu už raz bolo).
Mám total plnú hlavu myšlienok a chcela sa o tom s ním baviť, ale on vyzerá, že by nechcel ako hovorím aj včera bol taký nekomunikatívny a len som videla, že neni ok ale tvrdil že nič sa nedeje len keď som s niekym tolko rokov tak vidím či ej alebo neni ok.
Hovor s ním o odbornej pomoci. Ak roky pil každý deň 1-3 fľaše vína, tak neverím, že dokáže prestať piť sám. Aj keby chcel, nemyslím, že to telo a hlava dokáže bez pomoci. A teda dúfam, že nemáte deti. Že si netolerovala to, aby deti roky videli každý deň napitého otca. Pretože ak áno a ak zároveň videli, že mama akceptuje alkoholika, tak si im dala slušný základ toho, aby raz alkoholici boli aj z nich. Ak máte deti, sadni si aj s nimi, ospravedlň sa im, povedz im, že to nebolo správne, hovor aj s nimi o tom.
No, ma abstak 🤷♀️ a teda na mna by sa mohol hnevat kolko chce, ze ho nerespektujem a neprijimam takeho aky je, aj by som mu povedala, ze ma pravdu. Alkoholika by som ja osobne nezniesla. Ale ak si si ho uz brala s tymto “handicapom” tak potom chapem jeho, ze sa citi dotknuty.
@melanta nemáme deti, chvalabohu v tejto situácii... on práve sám má otca alkoholika, ktorého paralelene rieši, že už je to s ním zlé a zišlo sa jedno s druhým, tak som aj ja jemu povedala svoje vyjadrenie na neho.. s odbornou pomocou je to také, že on povedal, že keby to vybavím a idem tam s ním tka pôjde, ja že samozrejme áno a potom za 20 min zmenil a vlastne že by nešiel lebo by sa cítil, že ho nútim... tak neviem čo robiť som zaseknutá
@sissy27 práve nie, to začalo tak 3-4 roky späť
@sissy27 a ja som to neprehliadala, ja som mu viackárt povedala, ale nikdy nie tak že "vadí mi to bytostne, že piješ" vždy doteraz to bolo skôr také že "nemusel by si tolko, a toto už sa mi zdalo vela"... proste tak opatrne som sa snažila
Funkcny alkoholik - velmi dlho mu alkoholizmus nezasahuje do zivota. Davky alkoholu sa ale rokmi zvysuju a to uz ma vplyv na bezny zivot. Ako prve sa mu zacnu kazit vztahy, pribudnu problemy v praci.
Mam takeho manzela a presla som s nim poradnu, takze viem presne, co to obnasa.
Nervozita, ked par dni nepije. Sam nevie, preco je nervozny.
Najlahsie sa zavislost zbavi inou zavislostou. Moj manzel si dal 4x do tyzdna trening s trenerom. Takze vecer je unaveny a ide spat. Nepije, lebo by nevladal cvicit. Toto je jeho barlicka na ceste k vylieceniu.
@veklipo ďakujem za zdielanie svojej skusenosti... a ako si s nim komunikovala, ked to mal tie dni bez alkoholu? chcel komunikovat alebo sa tiež utiehol? aj ta obvinoval?
Ahoj, nechcem rypat, ale tebe neprislo divne ze len tak za vecer vypil dve-tri flase alkoholu? Mne pride divne ked niekto si da dva-tri pohare vina/piva kazdy vecer....
@tanicka907 veď áno, ale ako som už písala, vždy som mu to hovorila tak jemne. teraz som už ale podľahla emóciám a povedala som mu to tak možno necitlivo alebo ja neviem...
Nuž tolerovala si to dlho a je odvážne čakať, že teraz zrazu skončí. Telo je už na tú dávku alkoholu zvyknuté a bude ju vyžadovať. To ste každý večer sedeli doma, ty si sa pozerala ako miznú do neho fľaše a potom ste spokojne šli spať?
nechala si to zájsť dlho a ďaleko. Už len 1 fľaša denne, a pár dní je viac ako dobre a normál, nieto 2-3 fľaše niekoľko rokov. Dokonca aj jedno pivo, 2 poháre vína, či dva štamperlíky tvrdého dennodenne a dlhodobo je pre mňa neakceptovateľných, hned by som mala pripomienky a riešila tvrdo. Tvoje jemné poznámky mu len prebehli okolo ucha, necítil že je to cez čiaru, lebo on v tom pití problém nevidel. lebo !
jeho terajší stav nevieme z čoho pramení, abstinenčný to asi nebude, absťák po takomto nadmernom a dlhodobom pití je iná káva. Možno sa mu v hlave premieta, čo sa z neho stalo, že je ako jeho otec, ožran, možno pije potajomky a takýmto správaním to iba maskuje. Že si ho urazila, dotklo sa ho to, nakladá vinu v podstate na teba, že si mu to naservírovala v plnej kráse a na tvrdo. Lebo on problém nemá, to všetci okolo ho majú, to ty ho máš. Klasické typické ťahy a psychohry alkoholikov. Je to už psychiatrický stav, všetci sú debili, len on je lietadlo... Niekedy machrujú, hrajú gerojov, že to nie je pravda, pitie majú pod kontrolou, že môžu prestať hocikedy, nevidia v tom problém, inokedy sa tvária dotknuto, urazene, že prečo ich poceňuješ, urážaš, obviňuješ.
Tu neostáva nič iné len mu riadne prehovoriť do duše , natvrdo predostrieť fakty a trvať na liečení, či ambulantne alebo hospitalizáciou. Pochybujem že to zvládne sám, bez odbornej pomoci, poznám stovky liečených, iba jedného ktorý abstinuje sám od seba bez liečenia. Čo všetko si ochotná urobiť ty v záujme jeho stavu, je na tebe. Pomôcť podporiť podržať, sprevádzať ho procesom, alebo dať tvrdú podmienku a ak nenastane zmena, tak rozvod. Ten môžeš iniciovať aj po tom procese, ak sa mu nepodarí a odmietne ho efektívne riešiť.
Podstatná je však jedna vec - je iba na ňom či svoju závislosť chce riešiť, či to chce kvôli sebe, a potom aj kvôli deťom, tebe, z vlastnej vôle, rozhodnutia, alebo len po nátlaku bez svojej potreby.
@tanicka907 a @januska12323 s alkoholikom sa nedá v rukavičkách
2-3 FĽAŠE každý deň? Veď to je extrémne veľa. Či by sa hneval alebo nie neustúpila by som.
Priprav sa na to, že aj rok bude takýto. Neber to osobne, mozgu potrvá, než si odvykne od toho, čo mu to víno dávalo. Môže mať depresiu. Hlavne nemôže vôbec piť, ani nealko, zmeniť návyky. Ak ste si zvykli pozrieť film pri víne, aj to sa možno skončí. Ideálne, keby sa liečil. Bude to ťažké, držím palce!
Je ofucany, lebo ta takto tresta, ze si musel uvedomit, ze ma vazny problem. Nech sa oduva,nekomunikuje, hlavne nech vydrzi nepit, ono ho to ofucanie prejde.
Mña by len zaujimalo, ako fungoval doteraz v praci a celkovo v beznom zivote, ako soferoval..... Zdravotne je ok? Take mnozstvo alkoholu denne sa mu uz muselo nejako odrazit na zdravi....
@lucia.t no ja sa práve aj toho obávam, že stačí jedna rodinná oslava a ak aj má nejaké reálne odhodlanie, bude to zas v keli... ja nepríklad nepijem vôbec, lebo nechcem a ani nemôžem pre zdravotné dôvody, čiže doma alkohol nedržím a vždy si on ide kúpiť, keď chce. čo chcel teda doteraz naozaj prakticky denne. Keď to zrátam tak z roka možno týždeň-dva nepil, keby som spočítala všetky triezve dni.
@tenerifka nešoféruje, chvalabohu... a fungoval práveže viac-menej normálne, v práci bez problémov, aj s domácnosťou pomáhal... zdravotne bol na kontrole cca pred rokom, kde mu vyšlo všetko dobre okrem pečeňových testov, tie mal nejaké horšie, mal ísť na sono ale vykašlal sa na to :( a predsa nemá 5 rokov, aby ja som ho objednávala a vodila na vyšetrenia... tiež som z toho práve prekvapená, lebo som si hovorila, keď šiel na tú preventívnu, že ak niečo bude mať zle, možno ho to aspoň ťukne na zmenu... a zas nič
A intímny život ste mali? Lebo tým, že môj otec býval dlhoročný alkoholik, mne sa to strašne hnusí. Mne to smrdí, už keď to cítim z úst.
@unicornlady práve že posledný čas ani to nie... a to mi často vyhadzoval pred oči... ja som mu aj vravela, že to nie je samo od seba a že to súvisí... povedal mi len "myslel som si"...
No peceñ ma zle kvoli tomu..... A nabeh urcite aj na ine choroby, zvyseny tlak, cukrovku....
Je rozdiel pohar vina a flasa vina.
Kolko ma rokov?
Autorka, js si myslim, ze on bude potrebovat velmi tvoju oporu, mat motivaciu.... Zacnite nieco spolu planovat, ci uz dovolenku, alebo zacat sportovat, chodit na turistiku, do fitka... Uz len to, ze suhlasil, ze sa pokusi s tym skoncit, je polovica uspechu. To ofucanie prejde, on sa s tym musi vnutri nejak zrovnat
@tenerifka ja som pripravena, ale tiež je to pre mňa ťažko, keď si potom rozhovore sám povedal, že tak prestane, keď mi to vadí - a nie v zlom, práve taký bol odhodlaný... a včera ráno dobre, poobede telefonat do prace dobre a večer už ignoracia, nepríjemný... a ja som ten typ, že by som chcela hneď komunikovať, čo sa deje :/ tak som začala aj ja pochybovať už, či som spravila vôbec dobre, že som mu to povedala...
Urcite si spravila dobre, ale musis mu teraz pomoct, aby to vydrzal. Je dost mozne, ze zlyha, ale moze potom zacat odznova.
Bolo by dobre, aby ste vybehli vecer von, do kina.... Nech nema nutkanie vypit si, ked bude len doma... Uz sa to preñho stalo rutinou
@tenerifka Ja som práve ochotná pri ňom stáť a pomôcť mu, za mňa práve bolo veľký krok ako povedal, že teda prestane a podal to tak odhodlane.
A ísť niekam von je super nápad, to mu určite navrhnem, keď bude už trošku v stave komunikačnom
Tuna nestačí len jeho odhodlanie. On naozaj môže mať tú chuť ísť do toho, ale potom ho to prejde. Ako sa píše, vôľa sa časom vyčerpá.
Závislosť je aj psychická záležitosť.
Tu nestačí, že ty mu budeš oporou. Tu treba niekoho silného, kto bude dôrazny.
On potrebuje odbornú pomoc, môžeš ju vyhľadať aj ty, nemusí hneď ísť do liečebne, dá sa aj ambulantne. Ty sa zatiaľ o tom aspoň informuj, kde máte najbližšie takú ambulanciu, zavolaj tam, opýtaj sa, kedy môžeš prísť či už sama alebo obaja.
Bez liečenia ci odbornej pomoci to sám nedá. Mame/mali sme v rodine dost alkoholikov. Zavislost je neskutocna svina. A druhe svinstvo je to, co robi okolie. Na slovensku sa ziadna navsteva,oslava/hocico nezaobide bez chlastu. Nukaju aj nedospelym, vsak to vidim neraz.... Ja nepijem uz roky, mne to nechutí, pomaly som za debila ked vsade odmietam uz len pivo ci sampus....
No ja by som už tretí deň asi povedala svoje, a nie zaobalene, ani tak, že mi to bytostne vadí, ale riadne ostro a asi aj vulgárne. To bude ťažké. Bez pomoci sa to nedá, a počítaj s tým, že týmto budeš žiť aj ty celý život, byť v napätí a v strese, kedy sa to objaví znova. Poznám jeden prípad, kedy sa to vždy vrátilo do starých koľají, a to bolo jedno, akú mal dotyčný inú ťažkú chorobu, či aký bol dôvod, či koľko rokov... Niekedy tam bola prestávka aj 15 rokov a potom sa zrazu k tomu vrátil. Vždy sa vrátil. Druhý prípad je opačný, jedno liečenie (jeden dlhý pobyt) stačilo (nateraz), ale ako sa sám vyjadril, nemôže si dať ani Rumbu, Milu či Margot, nikam nechodí, na žiadne spoločenské akcie, narodeniny, plesy, svadby. Toto mu pomáha to mať pod kontrolou.
@jaond19 Suhlasim. na Slovensku si pomaly za debila a biomatku aj za to, keď nedovolíš 5 ročnému, aby si uchlipol "len" penu z piva 😒 mňa ešte aj ako tehotnú prehovárali, však len vínko raz za čas či pivečko, veď si daj len štamperlík, je to bylinkové a bábatko bude lepšie spinkať. Ak na nich kukáš, či spadli z jahody, majú ťa za blázna a úzkostlivú.
Závislosť (od alkoholu, atd..) je choroba. Takže to nemá nič s tým, že či ho akceptuješ.
Tu nejde predsa o neho ako o človeka, ale o tú chorobu-závislosť.
Mĺkvy je možno preto, lebo ak nepije, je konfrontovaný s tými pocitmi, trápeniami atd... kvôli ktorým pije. Čo sa tým alkoholom snaží otupiť v sebe.