Fyzicky týrané a zanedbané dieťa v Rakúsku - na koho sa obrátiť?

karolinka1991
19. sep 2018

Ahojte,

chcela by som velmi pekne poprosit o konstruktivnu radu ohladne toho, na aku organizaciu v Rakusku (pripadne medzinarodnu) sa obratit v pripade, ze Slovaci zijuci v Rakusku tyraju a zanedbavaju svoje dieta, ktore si drzia potom, co bolo na ich naliehanie v Rakusku prehlasene za "retardovane", len kvoli 800 eurovemu prispevku, ktore im pokryje byvanie, hoci existuju lekarske zaznamy aj vypovede lekarov - pediatra aj neurologa - zo SR o tom, ze dieta sa narodilo zdrave a prospievalo v case, ked ho matka nechcela, u svojich starych rodicov. Stari rodicia sa uz obratili v ramci SR na vsetky mozne relevantne organy, aby vnucku dostali spat (nikdy ju vsak nemali osvojenu, hoci by najradsej chceli), no vraj tie v Rakusku nemaju dosah a v Rakusku to urady "zametaju pod stol" a nevenuju tomu velku pozornost, zrejme este o to mensiu, ze nejde o rakuskej dieta.

Pripadne mi napadlo, ci sa neda v ramci nejakej rakuskej TV tento pripad medializovat, tak ako na SR, aby sa to urychlilo. Dievcatko je uz skutocne v hroznom stave a jej stari rodicia su zufali z toho, ze sa to nikam neposuva.

Ak by ste mali nejake relevatne informacie, budem velmi vdacna, ak mi ich napisete do spravy - kedze ide o velmi komplexny pripad, nechcem to tu do detailov rozvadzat, no tam vdacne poskytnem vsetky potrebne informacie.

Dakujem velmi pekne za rady! K

atafrog
20. sep 2018

@karolinka1991 skus tu v skupine pravne poradenstvo https://www.modrykonik.sk/group/1900/detail/

yanni
20. sep 2018

@karolinka1991 dat podnet na Jugendamt v miesre bydliska Dietata. Da sa aj anonymne.

galioska
20. sep 2018

@karolinka1991 napis novinarovi dariusovi je to jojkarsky novinar, on aj riesil boorovu ivanu co jej deti v uk vzali

kosaerika
20. sep 2018

Áno, Jugendamt je najlepšie riešenie. Poradia a pomôžu.

vroni
20. sep 2018

Prepac, ale je strasna blbost, co pises. Na to, aby rodicia “dostavali nejakych 800€ prispevok“ by to dieta muselo byt uz niekolko rokov v intenzivnej starosti nie len psychiatra ale aj posudkoveho lekara a znovu a znovu roznymi lekarmi kontrolovane a nanovo diagnostikovane.
Ak je podozrenie na tyranie ci zneuzivanie dietata, treba sa obratit na Jugendamt. Idealne je mat aj nejaky dokaz (napriklad fotky, lekarsky posudok. Isteze to nie je podmienka, ale samotnou hlaskou sa velmi zaoberat nebudu, hlavne ak budu mat rodicia protiargumenty)

zuzinapipina
20. sep 2018

@karolinka1991 zájsť ci zavolat na Jugendamt co najrýchlejšie, Prípadne skús kúpiť Kronen Zeitung alebo možno stačí aj Heute a tam musí byť kontakt (prípadne napísané, že návrhy na námet alebo niečo podobné, smerujte na túto adresu.) a tam skúsiť treba zavolať či napísať.

lula313
20. sep 2018

A mne sa aj zdá tých 800eur veľa. Ono veľa Slovákov má skreslene predstavy o príspevkoch. Minule som bola u kaderníčky a ona má presviedčala, že jej známa poberá 1500eur pridavky na tri deti(podľa mna to len zle pochopila).. ale jasne, ak to dieťatko trpí, treba jednat, lebo nie je nič horsie ako nezáujem okolia, na ktorú doplatí obeť..

vroni
20. sep 2018

@lula313, ved prave. Ze dieta moze byt tyrane a zneuzivane - ano, to treba hlasit na Jugendamte a ist za tym. Ale ked k tomu pripise takuto znosku sialenych domnienok (dieta bolo na naliehanie rodicov prehlasene za retardovane, dostavaju 800 € prispevok atd), tak to kazdy odmava ako “premotivovanych starych rodicov“. Hoci pri tom dieta moze byt skutocne tyrane! Na serioznu hlasku treba seriozne fakty a nie bludy. A stat uradnikom na krku, lebo dobrovolne neurobia nic.

charlie1980
20. sep 2018

No toto bude dobry blud.
To, ze dieta sa vyvijalo spravne napr.v 2r, neznamena, ze nemoze byt v 5r zdiagnostikovane ako retardovane. Toz, u mentalnej retardacie sa ten vyvin niekde zastavi, napr.aj v 2.rokoch a dieta zostane o 3r na tej istej urovni.

Ak je podozrenie, ze dieta je tyrane, potom treba oslovit jugendamt v AT anonymne, ktory to presetri- starostlivost, podmienky....
Ak ma stara matka zaujem o zverenie do starostlivosti, je to na dlhu trat a z mojho pohladu osobneho- ak ma dieta mantalnu retardaciu (co si myslim, ze lekar si to nevycucal z prsta iba tak), tak je dieta urcite v Rakusku na lepsom mieste ohladne vsetkeho, hlavne v buducnosti.

karolinka1991
autor
20. sep 2018

Dakujem za vsetky relevantne info a poprosim nechat si sproste komenty pre seba - toto uz fakt nechapem, ze si clovek nedokaze kusnut si do jazyka ani pri takejto teme...

zuzinapipina
20. sep 2018

@charlie1980 ale nevadí, že je týrané? Ved to znie dosť smiešne, myslieť na nato ze v rakusku bude mať lepšiu budúcnosť, čo natom ze je nešťastné. Šťastné dieťa je pri milujúcich ľuďoch a zjavne pri rodičoch v rakusku nie je, podľa autorky prispevku.

charlie1980
20. sep 2018

@zuzinapipina Tyrane znamena co presne ? Lebo ak ma dieta mentalnu retardaciu, zaiste zivot s takym dietatom nie je lahky....
To za 1.
A za 2. tento prispevok povazujem za nedoveryhodny uz len tym, ze sa spochybnuje stav dietata, pretoze udajne sa vyvijalo spravne do istej doby. Myslis si, ze taketo dg. pisu lekari z brucha ? Aby niekomu pokryli naklady ? Tym padom cely prispevok smeruje k nedoveryhodnosti.
Jedine, co sa moze stat, ak sa preukaze tyranie, dieta odoberu rodicom a potom sa to bude riesit dalej.

zuzinapipina
20. sep 2018

@charlie1980 samozrejme ze život s takým dieťaťom nie je ľahký, to však nedáva nikomu právo s nim kruto zaobchádzať. O tom či je príspevok pravdivý alebo nie, sa možno ani nedozvieme, ale poznám veľa prípadov, keď sa dieťatko narodilo zdrave a poton sa niečo stalo a ostalo žiaľ odkázané na druhých. No napísať, ze v rakusku mu bude lepšie, ked je pravdepodobne tyrane, je dost zarazajuce

vroni
20. sep 2018

@zuzinapipina, vies co je najhorsie? Ze ak to dieta naozaj tyrane je, tak za tym nikto nepojde, ak to dotycna nahlasi na zaklade takej znosky sprostosti, ake tu popisala. Je priserne, ak sa taketo cosi vyskytne a hlavne v rodine, verim, ze by v zachvate bezmocnosti “vrazdila“, ale pre dobro dietata musia ist emocie nabok a nastupit argumenty. Tie zatial autorka neuviedla, tazko potom konretne radit. To, co sem uviedla je nepouzitelne, znie to ako nasrata stara mat, nic viac. Ak to v takomto duchu bude viest dalej (nie tu na koni, v realite), este moze skoncit s pokutou za ohovaranie a zakazom styku. A to snad nechce.

charlie1980
20. sep 2018

@zuzinapipina No pockaj....nepochopili sme sa....ja som netvrdila, ze mu je lepsie u rodicov- tyranov, ale presne ako sa vyssie pise, tento obraz je obrazom premotivovanych starych rodicov...preto som aj spomenula Jugendamt.
Skor som mala na mysli fakt, ze ak to ma byt nejake "natahovanie sa" o dieta neopodstatnene, tak nech ho nechaju radsej v Rakusku, kde je system v starostlivosti o taketo deti a dospelych lepsie nastaveny a hlavne fungujuci.
Lebo tu na SK by matke (prip.starej matke) ani ZTP mozno neuznali.
Ako som pisala.....je to pre mna nedoveryhodny prispevok....nevidim dovod, preco by niekto mal spochybnovat lekarske zavery v Rakusku. A chcem vidiet toho psychiatra, ktory da dg. mentalna retardacia dietatu z brucha.

vroni
20. sep 2018

@charlie1980, na 800 € prispevok potrebujes posudok DVOCH lekarov, schvalenie lekarskym konziliom, posudkovym lekarom a pravnikom (plus z pekla stastie a spustu casu). Nemas sancu tolko ludi podplatit ci ich nejako presvedcit. Tolko technicka stranka veci. Odhliadnuc od toho je 800€ takmer najvyssi prispevok, na dieta ho nemas sancu dostat ani keby bolo vo vegetativnom stave....

zuzinapipina
20. sep 2018

@charlie1980 aha ok, ja som to tak pochopila, ze nech je u rodičov aj naďalej, tak beriem späť. Tak nech už je to ako je, autorke sme poradili kam sa obrátiť a možno sa dozvieme o tom niekedy z tlace ci novín.

charlie1980
20. sep 2018

@vroni No.....mozno aj je vo vegetativnom stave, ak si tuto vysku uplatnili v AT....A stara mat konstruuje zo SVK....

Vsetci vieme (tych ktorych sa to bytostne tyka), ze zdravotne znevyhodnene deti su nakladne. A hocico a hocikolko clovek (matka, okolie) urobi, vzdy niekto moze mat pocit, ze robi malo pre to dieta.

Pre autorku : zisti si v okoli, kde su skolky, skoly pre deti s mentalnym postihom a zisti si aj ceny. A uvidis, ze tieto naklady soojene s ochorenim dietata nepokryje ani opatrovatelsky prispevok 😉 Lebo mat take dieta sa povazuje za luxus.
Nezabudni zaratat rozne terapie, zariadenia, cas a nervy na mentalne rozvijanie dietata, logoped, vysetrenia, zavery, urady, to vsetko nieco stoji, dochadzaju matky aj 50km do skol. Kym najdes skolku na SVK pre taketo dieta, aj sa zapotis 😉

Nekonstruujte, dolozte jugendamtu fakty, ze dieta je zanedbavane, tyrane, poslite ich na preskumanie.

vroni
20. sep 2018

@charlie1980, no, autorka nepovedala nic podstatne. Napriklad, ako je dieta stare (je mi jasne, ze tu nebude zverejnovat diagnozy, ale od veku sa odvija vselico). A tiez, co ma byt cielom akcie. Dostat dieta od rodicov? Dostat ho do starostlivosti starych rodicov? Lebo ak by aj zistili pochybenia zo strany rodicov, velmi pravdepodobne by dostali len nad sebou dozor a neprisli by o rodicovske prava (nie hned)....

zuzinapipina
20. sep 2018

@vroni to máš pravdu veru, takto nič nevyrieši, treba iný prístup k tomu.

karolinka1991
autor
20. sep 2018

Mile mamicky, ak by Vam pri tolkom mudrovani zostala aspon stipka schopnosti citat s porozumenim, pochopili by ste, ze kedze ide, ako som pisala, o velmi komplexny pripad, nema zmysel to sem cele vypisovat, lebo asi nikto by sa nedocital az do konca, a preto som neocakavala ziadne rozumy o tom, co je mozne a nemozne a uz vobec nie ziadne posudzovanie, na ktore mimochodom ani nemate pravo, kedze dotycnych ludi ani nepoznate. Zaujimali ma len konkretne organizacie, pripadne blizsie info do spravy. Vsetky relevantne info, ako si mozete vsimnut v prvych odpovediach, poskytli prave mamicky, ktore chcu predovsetkym pomoct a nie mudrovat, ako sa to tu stava trendom. Podrobnosti by som poskytla telefonicky komukolvek, kto by bol ochotny konstruktivne pomoct, kedze pri polrocnej a dvojrocnej dcerke nemam cas vsetko vypisovat ani sem, ani do sprav. A uz vobec nemam cas ani chut reagovat na kazdy vysoko primitivny komentar. Navyse nepotrebujem ukojit zvedavost premudrelych slovenskych vsevediek a uz vobec nemam potrebu obhajovat si vierohodnost svojho prispevku, hoci netusim, preco by som si mala vymyslat - jedine, ze by mi uslo, ze Konik rozdava za takuto aktivitu peniaze. Keby to nebola pravda, asi by som sa pri 2 malinkych detoch o 00:41 nenamahala pisat sem bludy!!! Dakujem vsetkym za precitanie a najma autorkam prvych prispevkov za cenne rady. Zvysnym vsevedkam prajem, aby prestali mat potrebu dokazovat si svoje ego vsade, kde sa to len da. Vsetko dobre!

negymama
20. sep 2018

ale baby sa ti pokusali vysvetlit , ze "fakty" ktore uvadzas v uvodnom prispevku maju ehm logicke nezrovnalosti. .. napr. fakt ze lekari prehlasia dieta za ment. retardovane na naliehanie rodicov. To by potom pre ucel prispevku mohol kazdy naliehat a naliehat a lekar co? podlahne okecavaniu rodicov a "prehlasi" dieta za retardovane??? ...to je skratka cisty blud.
bud ma dieta realne mentalne problemy a na podnet rodicov podstupi vysetrenia, ktore toto dokazu ci vyvratia, respek. stanovi sa diagnoza. a az na zaklade dg. sa pristupi ku posudeniu prispevkov pre rodinu pred komisiou-

dalsia vec je tyranie a zanedbavanie, samozrejme su aj pripady kde dieta tyranim prislo k upadku ment. a psychickeho stavu - udery do hlavy, emocne zanedbavanie, nedostatok podnetov a a pod. - toto ako ti radili, ak je zavazne podozrenie , treba hlasit prislusnym uradom.

vroni
20. sep 2018

@negymama, zbytocne. Treba autorku po pleci potlapkat, povedat, aby sa obratila na media a vsetko bude vyriesene. Ohanat sa nejakou logikou, skusenostou ci znalostami je zbytocne, to ju nezaujima.

charlie1980
20. sep 2018

@karolinka1991

"ze Slovaci zijuci v Rakusku tyraju a zanedbavaju svoje dieta, ktore si drzia potom, co bolo na ich naliehanie v Rakusku prehlasene za "retardovane", len kvoli 800 eurovemu prispevku, ktore im pokryje byvanie, hoci existuju lekarske zaznamy aj vypovede lekarov - pediatra aj neurologa - zo SR o tom, ze dieta sa narodilo zdrave a prospievalo v case, ked ho matka nechcela, u svojich starych rodicov"

Ak ma dieta MR, potom je to tak....a nie na naliehanie rodicov, ale na zaklade psychologickych vysetreni predpokladam v hodnoteni intelektu u dietata, su to cca 2 hodinove testy.
A nie len preto, aby pokryli rodicia naklady na byvanie, pretoze specialne deti su nakladne same o sebe aj v Rakusku aj vsade na svete.
Uvadzas jeho diagnozu v uvodzovkach, a teda ju spochybnujes.
Tadeto cesta nevedie.
Dieta ma obvykly pobyt predpokladam v Rakusku. A teda vztahuju sa nan rakuske zakony. Podajte na rodicov trestne oznamenie v Rakusku, Slovensko s tym nema absolutne nic spolocne.

bluka2
20. sep 2018

Suhlasim s @vroni , ak by sa to tak ľahko dalo, určite by to už diskutovali slovenske mamičky v AT v 1 skupine. Sociálka sa tam stále preberá, o tomto ani zmienka. Je to pritiahnuté za vlasy, nie fakticky príspevok je to, je tam minimálne veľa interpretácie /domyslania si

bluka2
20. sep 2018

Však skús na Jugendamte, ako baby dobre píšu iba s neprifarbenymi faktami, resp. formulovat ako podozrenia a aj tak, budú spolupracovať s rodičmi, ak sú tam nejaké problémy. Odobrať dieťa existujúcim rodicom, ak budú spolupracovať s Jugendamtom a poslať do mimo miesta jeho obvykleho pobytu za babkami sa mi zdá ako úplné sci-fi

bluka2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz