Je rozdiel byť slobodná matka a vydatá na materskej?

katrin21
23. feb 2009

Ahojte.. kedze teraz je dost vela parov zijucich nadivoko, napadla ma otazka, ic je to nejako trebars financne zaujimavejsie pre tie pary... napr. ci matka v tom pripade berie nejaku socialku navyse k materskej a pod.... alebo to vychadza rovnako...? ( vyzivne na dieta od otca ma nezaujima, skor co na to štát....)

alexandra
23. feb 2009

stat na to to, ze mas matersku 37 tyzdnov ako slobodna, a 28 tyzdnov ako vydata matka

gapa
23. feb 2009

len doplním alexandru, že na nárok na 37týždnov materskéj treba byť "osamelá", tj. okrem toho že slobodná by si mala byť aj žijuca sama s dieťaťom. Aj ked vlastne definícia osamelej poistenkyne v zákone o soc.poistení chýba.

katrin21
autor
27. feb 2009

no a ako dokazem, ze som osamela... staci, ked mam iny trvaly pobyt? napr. ja v PD a on v TT? preveruje sa to nejako?

alexandra
27. feb 2009

Ak sa nemylim, staci cestne prehlasenie

gapa
27. feb 2009

áno, mamičky tu spomínali čestné prehlásenie cca pred 28týždnom trvania poberania materského.

arieska
27. feb 2009

mne skončila materská a išla som na sociálnu poisťovňu, kde som podpísala čestné prehlásenie, že žijem sama s dieťaťom a automaticky som sa stala osamelou matkou. nikto nič neskúmal, žiadna kontrola.

dmonikad
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sue
19. mar 2009

Presne tak, priateľ si nemôže uplatniť bonus na dieťa a to býva častokrát viac ako materská predĺžená o 9týždňov...

lenka_66
19. mar 2009

A ked otec uzna dieta ( da priezvisko) , zosobaseni nie sme.som aj tak slobodna mamicka?nepovie stat ze mam mat vyzivne na dieta od otca?

buchova
20. mar 2009

lenka

mozes si aj ty predlzit na 37 tyzdnov!!nikto to neskuma ci byvate spolu alebo nie

katrin21
autor
20. mar 2009

to s tym odpoctom, to je zaujimave.... no neviem... ja mam dost dobry plat, a priatel podnika... tak neviem, co je lepsie....

mami.sk
20. mar 2009

katrin ak máš dobrý plat takaj slušnú materskú.
a daň. bonus je mesačne cca 580 SK tak si myslím, že oveľa lepšie pre teba je mať dlhšiu materskú 😉
mne osobne by sa to viac vyplatilo 😉

sue
20. mar 2009

Mamisk,len 580??? Ja teda nezarábam nejak extrémne veľa, ale mám ďaleko vyšší bonus 😲

dmonikad
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adina22
22. mar 2009

dmonikad - bonus na dieta si partner moze uplatnit len v pripade, ze ziju v spolocnej domacnosti...tak sa mi zda.A to sa zas vylucuje s predlzenou materskou,kde sa dava cestne prehlasenie ze nezije s partnerom.

sue
24. mar 2009

Dmonika, je to presne tak ako napísala Adina. Buď si osamelá matka alebo vydatá = žiijúca s partnerom, tam nie je žiadny rozdiel v týchto právnych veciach.

erika3011
12. apr 2009

Ahojte, chcem sa opytať, či by ste mi vedeli poradiť či mam narok na nejaky prispevok - vypomoc od štatu popri materskej ak je u nas situacia takato: slobodna matka s trvalym pobytom inde ako má priatel (ale byvame spolu), materska ratana z minimalky, čiže to bude tak 4500 cca.. nájomne za trojizbovy byt sa vyplaca z môjho účtu...

Dakujem za odpovede 😉 ...najlepšie bude ak pošlete IP, som tu málokedy 😉

lienocka235
13. apr 2009

Erika, jedina davka kt. je mozna je davka v hmotnej nudzi. Tu bude ale velmi zalezat ze ci bude priatel uvedeny v rodnom liste a teda bud potvrdis ze zijete v spolocnej domacnosti a potom sa to rata na prijem rodiny a ten u vas nemoze byt vyssi ako 385,39 € a zaratava sa do toho aj tvoj prispevok aj pridavky.
ak nepriznas spolocnu domacnost a dieta bude mat uvedeneho otca tak je potrebne potom sa dohodnut na vyzivnom bud dohodou na socialke ti pomozu alebo sudom a suma vyzivneho sa bude priratavat k tvojmu prispevku pridavkom a sumarne nesmie prekrocit sumu 260,58 EUR.

v tom druhom pripade si priatel ale nebude moct uplatnit danovy bonus na dieta. a zaroven musi dat prehlaseni eze nezijes s partnerom.

ak ti vznikne narok na matersku nizsi ako je vyska RP tak treba poziadat o dorovnanie do jeho vysky aby si tych 4800 dostala.

erika3011
13. apr 2009

lienocka dakujem ti za radu, sice ma moc nepotesila,ale mam v tom uz ako taky prehlad 😒 😅

ludka77
12. jún 2009

Tak sa opýtam aj ja.
Trvalý pobyt mám u rodičov a priateľ tiež u svojich. Bývame však v nájme, ktorý je písaný na mňa, nemám tu však nahlásené prechodné bydlisko.
AK chcem poberať materskú 37 týždňov musím si nahlásiť prechodné bydlisko??

allinka79
17. jún 2009

mozem sa aj ja opyat? Byvame s priatelom v jeho byte.. on tu ma trvaly pobyt, ja si ho chcem zmenit aby bol tu... svadbu zatial neplanujeme... mozem poberat matersku tiez 37 tyzdnov, ked budeme mat rovnaky trvaly pobyt, alebo si ho ma nechat u rodicov? Ako je to potom s trvalylml pobytom dietata?
dakujem

ludka77
17. jún 2009

ved to allinka, keď budeš mať spoločný trvalý pobyt s otcom dieťaťa tak to znamená že niesi osamelá - či akým slovom to označujú.
Mne však nieje jasné, že či to platí aj keď budem mať trvalé bydlisko s rodičmi alebo ho musím mať (aspoň prechodné) prehlásené inde aby som mohla dostávať tých 37 týždňov.

chceli sme sa zobrať ale ak by som mala možnosť poberať materskú 37 týždňov tak to odložíme keďže materská mi vyšla maximálna tak by som seba a malinkú "okradla" skoro o 33000 sk.

allinka79
18. jún 2009

ludka,
mne o tie peniaze nechce, ae mozno by sme si chceli trochu aj uzit aj svadbu... tak nech si ju uzije aj malicke, ked bude na svete...
a neviem, ako by to teraz vsetko bolo, lebo som uz druhy krat PN, a to som len v 12 tt, takze tak... nie je to podla mna na rizikove, ale stresovat sa este svadbou, neviem...

bolo mi povedane, ze socialna poistovna vobec neskuma, ci byvame alebo nebyvame spolu... skusim dozistit ten trvaly pobyt....

ludka77
18. jún 2009

jasné že neide o peniaze, ale celý život za všetko len platíme a tek teraz keď môže dať stát niečo aj mne tak prečo to nevyužiť??? a madzi materskou 16000 sk a rodičovským 5000 sk je dosť veľký rozdiel, ktorý môžem brať o 2 mesiace dlhšie a oplieskať ich na malinkú. lebo s rodičovského sa moc rozhadzovať nedá.
Inak to je hanba tejto krajiny, že mamička aj dieťa majú vyžiť z 5000! Strašné, si neviem prestaviť, že by som fakt mala žiť len sama s malinkou z takej "krásnej" sumy.

ja keď tu volám na socialku tak mi ani nevedia odpovedať na otázky! Tak som to už vzdala a preto sa snažím získať info tu.

Tak potom to že mám trvalé bydlisko tam kde aj rodičia to sa neráta?? hlavné že nežijem s otcom dieťaťa?? Už mi z toho hrabe!! nevedia to definovať jednosznačne, že kto je podla tohto štátu osamelá matka??

zanet78
19. jún 2009

Ahojte,neviem či sa tu o tom už písalo,ale som slobodná mamička,mám nárok dostať niečo navyše k materskej alebo rodičovskej,zdedila som dom po otcovi,kde bývam sama a teda platím všetko sama.Mám na mysli niečo také ako príspevok na bývanie a pod.

maca793
20. jún 2009

je veľký rozdiel ako slobodná matka máš nárok aj na nejaké dávky ak neprekračuješ hranicu ŽM. len sa streba ísť spýtať na úrad. ja som pri dvojčatách dostávala popri materskej aj príspevok na bývanie.

lindush
25. júl 2009

ahojte baby,

cize ak som dobre pochopila,to cestne vyhlasenie(ze som osamela matka) staci ist podpisat(resp.poslat) az ked konci tych 28tt vyplacania materskeho?

S priatelom sice zijeme spolu,ale mame oficialne rozdielne trvale bydliska,takze by to malo byt ok,nie?
Nerada by som nieco presvihla

dakujem za odpoved
Linda

nikas
18. okt 2009

Ahojte... citam tu toho vela ale setko sa toci okolo toho ci sa materska predlzi na 37 tyzdnov ak ide o osamelu matku... ja mam trvaly pobyt doma pri rodicoch a moj priatel tiez doma pri svojich rodicoch, ale zijeme spolu... nezaujima ma predlzenie materskej.... zaujima ma len ci dostanem viac penazi od statu ako "slobodna mamicka" alebo ako vydata mamicka...da stat viac prispevkov slobodnej mamicke alebo ostane to tak ako u vydatej?... to znamnena ze dostane len rodicovsky prispevok...o materskej nemozem hovorit lebo som prave skoncila vysoku skolu takze som este nepracovala... ako toje poradte mi prosim...ale naozaj ma zaujima len otazka financnych prispevkov a nie predlzenie materskej... pomoze mi niekto z toho vyjst???? 😅 😅 😅

maznacik007
18. okt 2009

nikas.. nie nedostanes.. viac ako slobodna mamicka... ani o cent
dostanes RP odo dna porodu mesiac spatne a rodinne pridavky a samozrejme porodne a priplatok knemu /to je ta jednorazova davka/ tak isto ako ostatne mamicky..

nikas
18. okt 2009

ani davka v hmotnej nudzi???... nic?...mam nad 25 rokov uz...tak ja neviem no ☹