Matka poberá výživné a syn s ňou nebýva. Ako pomôcť priateľke?

mersedesa
16. feb 2008

skuste mi poradit ako pomoct kamaratke ktora ma takyto problem,kam sa obratit a tak.
mam kamaratku ktora ma muža-druha a on ma dieta z minuleho manželstva-syna teraz ma 17 rokov.jeho otec posielal vyživné pravidelne,ale potom zistil od syna,že doma už nebyva 3 roky a živy sa sam od 14-15 rokov.takže vyživné posielal len matke.povedal synovi,že peniaze bude posielat dalej ak mu ich matka da,lenže matka mu peniaze nechce dat,ale ani nechce zrušit vyživné.(dokonca sa s vlastnym synom o peniaze pobila.žiju v tom istom meste.)
no problem je teda ten,že muž prestal platit a ona ho chodí udavat,že neplati.
dalši problem je ten,že otec je dlhodobo v zahraničí a všetko platí jeho družka a vlači ich po sudoch,aby jej posielali peniaze hoci syn nebyva doma,ani mu ich neda(keby ich dala synovi nieje problem,ale prečo by mal dotovať byvalu ženu-alkoholičku).
može ta jeho družka-moja kamaratka vyriešit,alebo syn,zrušit to vyživne?a nedostane peniaze za tie roky čo syn doma nebyva naspäť,popripade syn?dakujem
kde by som sa mohla informovat?

andrea1158
16. feb 2008

vyživovacia povinnosť trvá do času kým dieťa nie je schopné sa samo živiť, a to môže byť aj skôr ako dieťa nadobudne plnoletosť, ale ak má syn menej ako 15 rokov tak sa ešte predsa nemôže sám živiť, lebo detská práca je zakázaná (pozri si Zákonníka práce). Ty píšeš že syn má 17 rokov, to už akože nechodí do školy? Ak si zarába na brigáde, to nie je práca!!!!Musí mať ukončenú školu a byť zamestnaný, alebo podnikať, proste mať stály zdroj príjmu. Vyživovacia povinnosť zaniká priamo zo zákona, nemusí o nej rozhodnúť súd.

mersedesa
autor
16. feb 2008

on do školy nechodí od približne od 8 ročnika ZŠ.živili ho kadejake denne brigady ,kšeftiky,stara mama,mojmu mužovi pomahal kym sme sa neodstahovali,potom moji svokrovci a jeho otcova družka.no teraz už dlhšiu dobu robi v Cechach(zatepluje bytovky),predtym robil aj v BAa tak,nikdy netrpel hladom.
tu je ten problem,že jeho matka chodi po sudoch,že neplati lebo teraz daky čas neplatil ked sa dozvedel,že syn doma tak dlho nebyva.

andrea1158
16. feb 2008

zvláštne...najskôr píšeš, že máš kamarátku, ktorá ma takýto problém a v druhom príspevku píšeš už o sebe...v predfošlom príspevku som ti to napísala jasne, že pokiaľ nie je zamestnaný, vyživovacia povinnosť trvá. A matka si môže robiť čo chce. To, či vyživovacia povinnosť trvá, je na posúdení súdu. Takže na súd sa môže obrátiť, ty jej v tom nemôžeš zabrániť.

mersedesa
autor
16. feb 2008

ja vobec nepišem o sebe(ono sa to tažšie piše,ako hovorí)
jednoducho je to moja kamaratka,jej druh(otec toho chlapca,priatel mojho muža) ma problem s exmanželkou pretože žiada od neho vyživne napriek tomu že doma nebyva.lenže on doma nieje a nemože si dovolit prist.preto hovorim o kamaratke,ktora posiela peniaze-vyživne hoci syn sa živy sam,je jedno či ma školu alebo nie živí sa sam.teraz musi zaplatit spätne dost vela penazi a nie každy ich ma nazvyš
ja som chcela vediet ako a či vobec sa da tato situacia vyriešit,bez toho abysa vracal domov otec
napr. či by to vedel vyriešit syn alebo kde by sme ziskali nejake info.
kvoli tomu sa pytam tu lebo s tymi husami (ospravedlnujem sa vínimkám) na uradoch sa rozpravat neda a takisto mi budu dookola blabota vyživovacia povinnost trva a ako može vobec niekto žiadat vyživné ked nema dieta doma a nestara sa o neho a nie kratky čas,bol zvereny do jej opatery(ale to už je o inom

jaduska
17. feb 2008

No najlepšie by bolo, keby požiadal o zverenie syna do svojej opatery, kým nebude mať 18. Ak syn pracuje normálne na zmluvu, alebo sa dá dokázať, že nie je vyživovanou osobou, tak by platiť nemusel. Je to taký nezvyčajný prípad, to by chcelo právnika, skús ísť na stránku www.porada.sk, tam je aj sekcia rodinné právo, možno ti napíše nejaký ochotný človek, čo sa v tom vyzná.

andrea1158
17. feb 2008

Pokiaľ má syn už viac ako 15 rokov a ukončil povinnú školskú dochádzku, má preukázateľný príjem (teda nie načierno) a jeho príjem je taký že sa z neho môže živiť (teda nie brigáda), tak vyživovacia povinnosť zanikla a matka si môže podávať na súdy čo chce, právo na výživné nemá!!! Ale opakujem, záleží to od okolností, najlepšie by bolo treba navštíviť právnika (ak na neho má), ak nie, tak bohužiaľ bude len tápať.

mersedesa
autor
17. feb 2008

dakujem aj takato rada nam stačí,predsa to je niečo čoho sa možeme chytit.chlapec robí na zmluvu

aadula
17. feb 2008

ja by som odporučila ísť na úrad práce za kurátorkami, alebo...je pravdou, že vyživovacia povinnosť je do 18-teho roku dieťata, ale pokiaľ sú také problémy ako píšeš..na jeho mieste by som to dala ja na súd a požiadala o zníženie výživného na nejaké minimu..prípadne vysvetlila na pojednávaní aká je situácia...a ako už hore uviedla andrea..určite by som to ponechala na úvahu súdu a 18-ku pravdepodobne bude mať čo nevidieť a po dovŕšení dospelosti pokiaľ študuje ďalej môže požiadať o výživné on sám /teda syn/ a dokonca oboch rodičov