Moj 20 ročný syn je gay

troiianka
7. okt 2015

Dobrý deň,
milé kolegyne, môj syn mi oznámil, že je gay. Bol to pre mňa šok. Ja som sa s tým celkom aj zmierila, ale neviem ako bude reagovať môj manžel, kedže sme o tom nikdy neviedli žiadnu diskusiu ani sme to nikdy nepreberali. Myslím, že nie je nejaký homofób, ale nikdy sa táto vec neviazala na nás. Môj syn Juraj ma len 20 rokov, myslíte, že už má vo svojej orientácii jasno? Tvrdí mi, že on je s tým zmierený už dlhšiu dobu. ALE, nemôže sa stať nejaký zázrak? Na rôznych diskusiách som čítala rôzne komentáre, ktoré mi naozaj pomohli to pochopiť. Ako mám môjmu manželovi oznámiť takú správu? Má byť pri tom aj Juraj či nie? Ktorá z Vás má podobnú skúsenosť alebo homosexuálne dieťa? Prosím môžte diskutovať. Ak sa niekto nájde budem rada. Vopred ďakujem.

guinevre
7. okt 2015

@troiianka No, a co, ked je gay. Poznam vela skvelych ludi so maju homosexualnu orientaciu, mnohi su slusni, vysokovzdelani dobri ludia. Je to uplne jedno. Nech je zivy a zdravy, kto ho sexualne pritahuje je jeho vec, aj tak to nijak neovplyvnis. Ked ho budete odsudzovat, nutit ho do necoho co on nechce, urobite svojmu dietatu len zle, skuste sa s nim rozpravat a snazet sa ho vypocut a pochopit ho.
Inak, vzdy ked niekto tu napise aj MENO, mam pocit, ze prispevok je fake.

alchemilkazltozelena
7. okt 2015

@guinevre myslim ze dotycnej je najviac luto asi to ze nebude mat vnucata..o tom sniva takmer kazda matka..

guinevre
7. okt 2015

@troiianka Osobnu skusenost nemam, ale moj velmi dobry kamarat ked mal 25 povedal rodicom, ze je gay, do vtedy mal akoze heterosexualne vztahy pred svojimi rodicmi, ale bol do toho donuteny, to sa od neho oakavalo v malom prostredi. Jeho matka to nevedela akceptovat, robila strasne, strasne dramy, cirkusy, konzultovala doktorov, vestice (?!), trvalo jej to 5 rokov ale teraz to uz akceptovala, aj k jeho partnerovi je mila.

guinevre
7. okt 2015

@alchemilkazltozelena Vnucata este moze mat, aj homosexuali su ludia a maju tiez tuzby ako aj heterosexuali, vela nich chce mat aj deti. Homosexuali nie su kastrovani, a dnes existuju rozne sposoby, kamosi na priklad riesia surogat matku, a ziadny zakon im to nebrani.

tiwyna
7. okt 2015

vsetko je dnes normalne,aj ozenit sa s Eifelovkou, vankusom, ci mostom, hlavne byt tolerantny a nikomu nepovedat, ze je chybny, je len zaujimavo odlisny...naco nam dnes su manzelstva a rodiny? Nase deti uz nepotrebuju vyrastat v normalnom prostredi, zazivat normlane veci, lebo my sme humanitna a solidrna a tolerantna spolocnost a kam to tiahneme, to vsetci vidime...do.....

jana_eyre
7. okt 2015

@tiwyna ked uz tak dobre vies, kam vsetci smerujeme, zaujimalo by ma kto urcuje co je "normalne" a kto to urcil?

mimochodom, porovnavat ludi s eifelovkou, vankusom ci mostom mi pride mierne scestne..

monikac
7. okt 2015

@alchemilkazltozelena a preco by nemohla mat vnucata? Ja mam kamosa co je gay a ma 2 zdrave krasne deicky...😉

cailinevelyn
7. okt 2015

@tiwyna to sa ideme tvarit, ze homosexualita je vymyslom dneska? Prosim pozrime sa do minulosti 2500 - 2000 rokov - staroveky Rim, tot polovica senatorov a cisarov boli homosexuali...

@troiianka
ale neporadim ako na Tvojho mm, tak sa proste vaš syn narodil.
zial priroda si s nasimi mozgami a neuroprenášačmi občas pohrá smerom k homosexualite. a nie je to choroba, preto to ani nie je "liecitelne", dokonca je homosexualita aj vo zvieracej risi...

qtinka29
7. okt 2015

@cailinevelyn no presne a vraj každý tretí žirafiak je homosexuál...... 😉

lubkavargova1
7. okt 2015

No, priznajme to na rovinu. Bude to tazke pre kazdeho. Netvarme sa ze "waaau super, chlapec sa priznal, tlieskajme vsetci a sme happy". Sklamanie na strane rodicov, dlhe roky kym sa s tym vyrovnaju. To vyrovnanie sa s tym este ako tak bude sa dat zvladnut, ale potom si mladenec najde partnera a je tu dalsi kamen urazu a dalsie otazky do zivota. Budete to mat tazke, aj ty ako matka aj tvoj manzel, a rodina a okolie. Bohuzial zijeme v spolocnosti kde su urcite normy a hlboko zakorene tradicie, nazory, nabozenstvo atd. Budete musiet zvladnut postoj pred rodinou a nalepku "ze syn ti je teply". Mozte ma ukamenovat, ale toto je realita na Slovensku a nedajboze na dedine, to je este horsie...ja mocno drzim palceky, aby ste to zvladli lebo nie je nic krajsie ako akceptovat cloveka takeho aky je. Len nezabudajme na jedno - sloboda kazdeho cloveka konci tam kde zacina druheho! Ziadne zakazy, prikazy, preorientovanie nikdy nesmerovalo k nicomu dobremu....a chlapec ma 20 rokov, uz..tak snad uz vie co chce.

monikac
7. okt 2015

@troiianka ja poznam vela ludi co su gay (muzi aj zeny) a viem, ze niektori mali problem to povedat rodicom lebo vedeli ze to tazsie pijmu a ze pre ich rodicov to bol sok zo zaciatku ale po urcitom case to prijali a dokonca aj ich parnerov. Tvoj sym ma uz 20 rokov a urcite pozna svoje pocity, tak by som ho urcite neprehovarala, ale chapem, ze je to sok, ale s tym sa asi budete musiet naucit zit, lebo taku vec podla mna nezmenis...v dnesnej dobe je to uz velmi bezna a otvorena vec, tak to budete mat o to lahsie. Manzelovy by som to mozno oznamila osamote ak si myslis, ze bude mat na to tvrdu reakciu....mozno by to tak bolo lahsie pre tvojho syna. ale ty poznas svojo manzela a vies mozno aj jeho nazory na takuto vec, tak to mzno tusis aku reakciu bude mat.

reni1512
7. okt 2015

@troiianka vies co .... ja by som bola mozno aj rada nakoniec ....niekedy je lepsie mat dobreho zaťa ako trafenu nevestu 😀 Ale vazne, neboj sa, vsetko dobre dopadne. Manzela poznas ty najlepsie, tak si dobre premysli ako mu to oznamis/te... Za to sa predsa nezblazni. Myslim, ze syn je uz dost stary na to, aby vedel naozaj objektivne posudit co sa s nim deje. Jedno by mi bolo luto, tych vnucat, ale v dnesnej dobe je uz vsetko mozne..🙂 hore hlavu, hlavné je zdravie! ostatne ide bokom..zivot je uz taky..Drz sa 🙂

mawka
7. okt 2015

a co ze je gay? a co ze je iny? ja svoje deti budem milovat aj hetero aj Bi aj homo. lebo toto sa len tak nestane. s tym sa clovek uz narodi. choroba to nie je. a stastna budem len vtedy, ked aj moje deti budu stastne. a je mi jedno, s akym pohlavim budu stastne.

@tiwyna tvoj prispevok je ubohy. vies, radsej nech maju homosexuali dieta, ktore bbude vyrastat v stastnej rodine ako keby ho mali mat nejaki svatuskari, alkoholici a tyrani, ktorym staci sa vyspovedat. ale sak hlavne ze je to KLASICKY model rodiny, nie?

delatour
7. okt 2015

@troiianka Daj mu jasne najavo, ze pri nom stojis a podpor ho! To je to najlepsie co preňho momentalne mozes urobit. Urcite to priznanie preň nebolo lahke. A je rozhodne dostatocne vyspely aby mal vo svojich pocitoch v tomto veku jasno, (inak by sa ti nepriznal) takze ziaden "zazrak" neocakavaj. Homosexualita nie je choroba ani ziadna vada. Stale je to ten isty syn, tvoj syn, nezmenil sa. Udivuje ma, ze ludia vo vseobecnosti su stale tak zakomplexovani a vnimaju homosexualitu, alebo akekolvek vybocenie z radu ci inakost, ako najvacsiu pohromu....

bubinko1506
7. okt 2015

moja najlepsia kamaratka je chlap - gay a je to uzasny clovek. Syna neodsudzuj, podpor ho a ukaz mu, ze sa tym nic nemeni. Homosexualita nie je choroba. Nepoznam tvojho manzela, ale asi by som skusila medzi styrmi tuto temu nadhodit, ako bude reagovat a postupne mu povedat vsetko.

lavinis
7. okt 2015

rozumiem, že je to asi ťažké pre matku sa zmieriť s tým, že dieťa je "iné" a pre otca ešte viac. Dôležité je, aby bol tvoj syn šťastný a preto potrebuje vašu podporu. Ja mám veľa kamarátov gayov, ale nejdem opisovať, akí sú super, lebo pozícia kamarátky a matky je úplne iná. Držím palce, hlavne ho podporte, nikto by sa nemal cítiť sám a odmietaný.

evkacka
7. okt 2015

Ahoj trojanka, verím že čelite velmi ťažkej situacii ale v prvom rade nemysli na seba susedov manžela, predstav si čomu čelí tvoj syn....predstav si kolko v sebe musel hladat sily a odvahy povedať ti to...predstav si aku neskutocne dokonalu ta vidi ked sa ti s niecim takym zdoveril. Nemysli na nic ine len na syna. a to ako ta velmi potrebuje, ty nepotrebujes poradit, podržať, maj stale v mysli že to on potrebuje viac ako ty. Myslim že v tomto veku je stale velka sanca že sa hlada ale v žiadnom pripade mu nedaj najavo že ty v to dufas....daj mu najavo ako ho milujes nech je aky chce...stoj pri nom nech sa deje co sa deje...ruka matky je ta jedina co dokáže chranit, v žiadnom pripade nie bližiť. skus na to takto aj manžela pripravit. chlapi su ješitní, niekedy zbrklí a s tymto sa ťažko zmieruju, radsej mu to povedz kym budete sami aby nepovedal synovi niečo čo bude lutovat a nebude moct vratit spat. Držim ti palce a posielam vela sily ale hlavne preto aby si jej mala dost a mohla ju dat aj synovi. Nech sa susedia aj pokakaju, vsetko ostatne ide bokom, pre teba je doležity len tvoj syn a jeho šťastie. Stale na to mysli a hlavne mysli na to, že ta neskutocne moc miluje a potrebuje. Si šťastna mama, že mas syna, ktorý sa ti s niečim takym zdoverí, verí ti na milion % môžeš byt na neho pysna. Poznam matky ktorych synovia su zlí :( fetuju, kradnu, umyselne ubližuju..ty sa nemas za co hanbit. Držim palce, si skvela mama a mas užasne jedinecne dieta...to je to čo vidim ja 🙂 🙂 🙂

maminuska
7. okt 2015

@tiwyna ja rozumiem čo si chcela napísať.
Dnes je už požadované aby bolo pomaly normou všetko , aby sme tolerovali až netolerovatelné a kto sa opováži protirečiť je xenofob, nehumanista a neviem čo .

Byť gay a žiť slušne, mať partnera, mať prácu , priateľov je normou ktorú väčšina normálnych ( mentálne) ľudí dnes už akceptuje . Lenže dnes sa určité ľudské práva ženú až do krajností , popiera sa a znásilňuje samotná príroda .. len aby tam ,kde príroda prirodzene zastavila reprodukciu v mene toho aby deti mali otca a mamu , boli dodržané nejaké pseudopráva .

Mne keby syn oznámil že je gay , tak nadšená by som z toho nebola a ani by som si nepovedala však no čo že je gay a ani by som mu k tomu negratulovala že sa aspoň sexuálne našiel . Dokonca môžem povedať že by mi trvalo sa určitú dobu s tým vyrovnať ale .. ! určite by som nesiahla k takým drastickým opatreniam ako vyhodenie z domu , utnutie komunikácie .

mawka
7. okt 2015

@maminuska no len potom proti prirode su aj umele oplodnenia nie? ked sa nieco tlaci umelo nasilu, ked to nejde prirodzene... takze je velmi tenka hranica co je v sulade s prirodou a co nie je.
homosexualita je pritomna u ludi aj zivocichov odjakziva. co by si robila, keby sa ti narodil hermafrodit? teraz co by nastalo? je to viac zena alebo viac muz? celkovo by si ako dieta vnimala, ze je aj aj... hm, toto vsetko je priroda. aj so svojimi odchylkami.
a dalo by sa hovorit dalej, napriklad transexuali. oni nemozu za to, ze priroda sa s nnimi vyhrala tak, ze sa citia uplne opacne nez kym su.. a toto, toto sa moze stat ako matke kazdej z nas. takze ano, tolerancia je na mieste.

maryennn1
7. okt 2015

Gay / ne-gay, je to tvoje dieťa a aj dieťa tvojho muža, takže nech už jeho reakcia bude akákoľvek, myslím, že nakoniec pochopí, že orientáciou sa na tom fakte nič nemení. Myslím, že svojho muža poznáš natoľko, aby si vedela akú formu oznámenia je treba zvoliť a to či pri tom tvoj syn bude alebo nie, to nechaj na synovom rozhodnutí a opýtaj sa ho, ako by to chcel on.
Chváálabohu nejdete mu oznámiť, že tvoj syn je smrteľne chorý, ani že sa v jeho živote stalo niečo čo sa nedá prežiť, je len proste inak orientovaný. Chápem, že to pre teba mohol byť šok, asi by bol zo začiatku pre každého a teda musíš rátať s tým, že bude aj pre tvojho muža. Vy ste ale rodičia a váš syn je vašou súčasťou, preto ho treba podporiť a stáť na jeho strane, nech už je to akokoľvek. Ako sa hovorí, aj keď bodkovaný, ale môj.
Držím palce 🙂

lubkavargova1
7. okt 2015

@maminuska velmi pekne si to vystihla a trefne. Velakrat sa bijeme hrdinsky do prs aky sme humanisti atd, citame o tom odbornu literaturu, pozerame filmy, deti su vzdelavane v skolach...teoriu mame vsetci nastudovanu a potom pride moment v zivote, kedy sa vsetko obrati na hlavu a odrazu nevieme ako dalej...aj pri tom ako reagovat, co povedat a co nepovedat pri homosexualite, ludi co su HIV chory, alebo maju rakovinu alebo pri imigrantoch. Presla som si takym, aj ked nie priamo homosexualita, ale verte mi zeny tiez som nevedela ci mam podat ruku (AIDS) alebo nie, potom pri ludoch co mali rakovinu....ja viem, poviete si "to je teda blba, ved tak to nechyti"..ano aj ja som to vedela, ucila som sa o tom vsetkom ale zivot odrazu postavil pred situaciu a "kam kudy????".... zivot je dost prekvapujuci niekedy 🙂

katarinaina
7. okt 2015

@troiianka blahozelam k zdravemu a pravdepodobne aj úprimnému synovi. 😀 Neviem ako by som sice reagovala ja ale myslim ze by som si pomyslela: horsie by bolo keby bol chory alebo drogovo zavisli. Vôbec to neries... Nechaj tomu cas na stravenie a uvidi sa....

ukulela
7. okt 2015

... ja len ze to nie je ziadna tragedia. ale otcovi by to mal syn asi povedat sam, nie sporostredkovane ty ....

maminuska
7. okt 2015

@mawka ak sa príroda tlačí niekam kde muž produkuje spermie a žena produkuje vajíčka a len sa tomu pomôže .... tak tu nevidím že by sa nejak znásilnovala príroda. Narodené dieťa má otca a mamu . Nemá dvoch otcov a jednu mamu , nemá dve mamy, nemá dvoch otcov .

Dvaja homosexulí alebo dve lesby produkuju rovnaké pohlavné bunky , takže výsledok ich snaženia aj keby sa celá reprodukčná medicína postavila na hlavu je nula, rovnako ako aj pri zvieratách , darmo bude moja fena obskakovať druhu fenu ak obidve háraju výsledok je nula.

To že homosexulita je prítomná , to vieme všetci ..je prítomná u zvierat , je prítomná u ľudí a myslím že je už vo vyspelej spoločnosti aj akceptovateľná v rozumnej miere. Ja sama ju tolerujem bez väčších problémov.

Ale ak niekto povie že však čo ...syn je homosexuál , nič sa nedeje ..tak potom buď klame alebo je nebesky tolerantný , ale aj ten nebesky tolerantný prejde určitým stupňom myslenia na to a vyrovnávania sa s tým. Pretože je niečo iné tam u susedov je homosexuál , alebo môj kolega je homosexuál ale ked vám to povie vlastný syn ...uff to je iná šálka kávy, zostane taká trpká pachuť v ústach a je to určité definitívumu vo vzťahu k vnúčatám a budúcemu pokračovaniu rodiny.

No a čo by som robila keby sa mi narodilo transexuálne dieťa...nič, vyrovnala by som sa s tým , tak ako som sa vyrovnala s tým že mám postihnutú dcéru a to doživotne že neexistuje nič čo by jej stav zázračne zmenilo . To však neznamená že z toho skáčem od radosti , len ju akceptujem takú aká je .
Ona deti mať môže a môže mať zdravé deti , je to jej ľudské právo ale skutočne je to aj žiadúce ? Ja si myslím že nie.

mawka
7. okt 2015

@maminuska tu by sa dalo diskutovat a diskutovat. vies, aj u zivocichov iny druh sa dokaze postarat o iny druh. preco by sa dvaja chlapi alebo dve zeny nemohli postarat o adoptovane dieta, ktore predtym zilo bohvie kde alebo ma bohvie akych biologickych rodicov? tu ide o cloveka. nikde nie je napisane, ze ked dieta vychovaju homosexuali, ze z neho bude tiez homosexual. a dalsia vec, je v poriadku ak zena neprodukuje vajicka, ale da si oplodnit cudzie vajicko a vlozit do svojej maternice? nie je to tiez znasilnovanie prirody?

je uplne jedno kto vychovava dieta, ale podstatne je AKO ho vychovava. Z vlastnej skusenosti viem, ze mi je casto na grc z vychovy deti v modelovych rodinach. a zaroven viem, ze moje deti z rozvedenej rodiny su sto razy lepsie vychovane ako niektore deti z kompletnych rodin. a myslim, ze je uplne u prdele, ci ich vychovavam sama alebo som ich vychovavala s kktom alebo by som ich vychovavala s obrovskou laskou s mojou lesbickou partnerkou...

maminuska
7. okt 2015

@mawka tá žena ktorá si je schopná vynosiť dieta s cudzím vajíčkom , prejde celý proces .. prežíva tehotenstvo , porodí , kojí ... čo z toho prežijú homosexuálne páry ??? Zrazu dostanú dieťa, ktoré nie je k nim nijak biologicky viazané dieťa vyrastá v modeli dvoch otcov , dvoch matiek ...kde sú práva dieťata ?

Ja nie so naklonená ani adopciám homosexuálnymi pármi , dieťa má právo na matku a otca a to aj keď spolu rodičia nežijú . Iná situácia je ak si niekto do homosexuálneho prostredia privedie svoje biologické dieťa, pretože napriek tomu že žije v " modelovej rodine " otca a matku má , len spolu nežijú . Dieťa žije v homo rodine ale má kontakt so svojím otcom alebo matkou ...žiadny problém .

Tvoje deti majú teba ako dobrú matku ale majú aj svojho otca nech je akýkoľvek . Moje staršie deti majú mňa ako matku ale majú svojho otca , napriek tomu že ich vychovávam s iným mužom , stále majú svojho otca či sa mi to páči alebo nie. Rovnako ak by som ich vychovávala s inou ženou , stále majú mňa a svojho otca.

tiwyna
7. okt 2015

Rozhodne by bolo na mieste zistit, ci u syna ide o mometalne hladanie sa, alebo z nudy uz nevie co by vymyslel, lebo aj spevacka Madona tak nejako sa dlho hladala, kym emocne dospela.., alebo proste ma aj vo vyzore a v spravani nieco zzenstile, nieco, cim by gaya pripominal. Lebo je rozdiel nevediet uz co od rozkose a je rozdiel mat nejaku poruchu chromozomov. To druhe je akceptovatelne. ale aby bola polovica populacie homosexualna, nezda sa mi to velmi prirodzene. aj v historii bolo vela homosexualov, ale dnes to je o inom. Dnes , nevychadza mi vztah so zenou, skusim chlapa a zistim, ze som teply...je to zhyralost ludskej rasy.

mawka
7. okt 2015

@maminuska hej, dvaja chlapi nemozu mat dieta, ale co ak sa da nejaka lesbicka oplodnit ako sa povie "dobrovolne nasilu" od nejakeho chlapa, len aby bola tehotna a donosila dieta.. ona ma vyhodu, ze ma maternicu..
zato niektorym zenam by som ju vzala.. coraz viac pripadov zanedbavania deti, ublizovania, tyrania, atd. - klasicke rodiny zena/muz.

inak, mat otca, ktory hasi na mne cigarety alebo zabil mojho surodenca /pripad lucky/, bola by som radsej vychovavana dvomi laskavymi homosexualmi.

mawka
7. okt 2015

@tiwyna zhyralost ludskej rasy? ty si tiez clovek, predpokladam...
odporucam ti prestudovat si freudovu literaturu.

dai
7. okt 2015

@troiianka ahoj. mam kamaratov - par - su spolu 15 rokov a uvazuju o adopcii. Ja verim ze sa im to podari lebo budu genialni starostlivi a milujuci rodicia - fakt super ludia...
osobne som nikdy nemala sklony hodnotit ludi na zaklade sexuality , chvilu som si myslela ze moj brat je mozno gay🙂 nemal partnerku a je velmi pekny tak sa aj chlapy za nim otacali... a zistila som ze mi to nevadi - pamaetam si ze sme sa o tom svojho casu bavili aj s rodicmi... su veriaci , mama ale bola v pohode, otec chvilu soknuty... nakoniec je teda brat normalny, ale viem ze moji rodicia a 100% ani ja by sme problem s tymto v rodine nemali...
ako sa s tym vyrovnat - no, zalezi co si od syna ocakavala... nemyslim ze si nie je isty ked uz sa commingoutoval tebe - moji kamarati mali tiez v puberte heterosexualne vztahy ale povedali mi ze to bolo hlavne kvoli spolocnosti, nikdy neboli do tych bab zalubeny ale nejak sa to od nich ocakavalo a oni nevedeli co vlastne su, boli velmi neisti. obycajne ale okolo tych 18tich uz su si isty svojou orientaciou... neviem aky zazrak cakas☹ tvoj syn je zdravy a normalny😉