Najmúdrejší svokor na svete

bro1
25. máj 2016

Ahojte. Skúsim sa to popísať čo najkratšie. Žijeme od svokrovcov relatívne blízko. S mužom ( je talian) sme spolu 5 rokov a môj najväčší problém je správanie sa môjho svokra, ktorý si myslí, že zožral všetkú múdrosť sveta. Je už na dôchodku, ale nejakých 35 rokov pracoval ako profesor na univerzite. Viac menej je teraz odkázaný na nás (jeho žena je polovicu mesiaca na chate, kde si užíva dôchodok) svokor má zdravotné problémy, no stále si myslí že je mládenec.
Nikdy v živote ma za nič nepochválil, všetko čo urobím, poviem, navrhnem, na všetko ma nejaký komentár ktorý je zhadzovačný , dáva mi pocítiť, akoby som mala 5 rokov. Tak isto sa správa ku synovi. Obaja máme po 30tke, tupí nie sme , tiež sme úspešne dokončili štúdium a máme slušnú prácu. LENŹE svokrovci nám darovali byt, kúpili autá a celkovo finančne dosť podporujú. Nepotrebovali by sme to, ale hovoria, že či si tie peniaze vezmú do hrobu. Ďakujem im za všetko, čo pre nás robia, no na druhej strane je to zaväzujúce aby som "držala hubu a krok" a bála sa povedať aj pol slova proti nim. Nepáčia sa mi svokrove názory, ako všetko ohundre , on vie všetko najlepšie , všetci ostatní sú blbci, on vie najlepšie variť, on má knižnicu veľkú ako náš byt lebo múdri ľudia sú tí ktorí veľa čítajú ( ja tak maximálne kuchárske knižky lebo milujem varenie, a knihy o športe, zdraví atd.)
Čo sa týka detí, samozrejme čo ja viem o výchove , taká sopľana :D Na to som mu povedala že mal 23 ked mali prvé dieťa, ja 28. A to treba aby 2 ročný už vedel pracovať na sústruhu, kutilské práce v dieľni, opracovávať drevo, kuť železo. No na hlavu. Proste ja som tá neschopná matka, on je ten čo ich bude vzdelávať aby ked šli do školy už vedeli viac ako priemerné deti. Lebo aj jeho syn vedel. Ked pozvem celú rodinu na nejakú oslavu, nachystám toho fakt dosť a myslím že chutne lebo všetci pochvália ale ON samozrejme nie. Aaale keď varí on, tak sa 10x opýta aké to je ? že je to dobré ? Sám seba vychvaľuje aký je on dokonalý a druhí sa majú od neho učiť. Svokra to na nom nemá rada, ale zvykla si. A čo na to môj manžel ? Odpovie mi, nech si z toho nič nerobím, že on je taký aj k druhým ľuďom. No mne sa zdá , že len ku mne. ˇKed niečo pekné kúpim do bytu, dekoráciu, kvet, nepochváli nič, radšej keby bol ticho ako má povedať že to je otrasné, nemožné. Cítim sa ako totálny blbec , odchádzam od nich energicky vycucaná. Budem musieť ísť čo najskôr na laserovú operáciu očí samozrejme aj do toho sa mi zastaral aby som šla tomu a tomu lebo on je najlepší. No nie je, naj je ten ktorého som si vybrala ja. A ja nemienim doktorovi kúpiť "darček" za 1000E ako kupuje on každému lekárovi. Ako sa mám k nemu správať ? Ako ho stopnúť v tých jeho zhadzovačných reakciách ? Muž sa s ním neporozpráva, to nehrozí, furt mi tvrdí že to je profesorský syndrom každého poučovať. Ale ja už mám toho plné zuby.

natalym
25. máj 2016

Ser na neho. Proste nereaguj. Viem, že je to ťažké, ale poďakuj, odpovedz, nečakaj žiadne pochvaly, úplne vlažne.

eeffka
25. máj 2016

@bro1 na hrubu dieru.hruba zaplata. Jasneee dedko vy viete najlepsie. Jasne dedkoo vy by ste urcite lepsie vybavili. Dedkooo a obrovsky doraz na toho dedka 🙂 opytame sa dedka ci dnes mozeme vstat.dychat...jaja moznosti ako byt slusne protivna su tisice 🙂

natalym
25. máj 2016

@eeffka To je super nápad !!!

dominika6
25. máj 2016

@bro1
pozri poviem ti to takto...
je to ako svokra v nohaviciach 😀...
on si to naozaj neuvedomuje akú má povahu,nik ho nemá rád,dokonca ani vlastná žena 😀..
povedz si,že vdaka bohu,že tvoj chlap má zdravý odstup a zastane si teba,nie jeho..
nauč sa prepočuť kritiku,úplne vypni uši,
ked skritizuje jedlo,povedz mu že všetci boli spokojní,všetkýcm chutilo,tak dúfaš,že aj jemu...
ked poúča o výchove,povedz,že ty veríš,že tvoje deti budú úspešné a rozumné po otcovi...
nebud drzá,nevdačná,iba elegantne diplomatická s úsmevom na tvári...
jeho nezmeníš to je fakt,ale zachovať chladnú havu a snaž sa mu vyhýbať 😀

marinablue
25. máj 2016

@bro1 druhých ľudí zmeniť nedokážeme, to musia chcieť oni sami. Jediné čo môžeš urobiť je popracovať na svojom sebavedomí a naučiť sa veci ktoré sa ťa teraz dotýkajú viac neriešiť.

sissy27
25. máj 2016

@bro1 hmmm prvé, čo mi napadlo, vrátiť, resp. vyplatiť byt, autá - proste sa finančne vyrovnať a ďalšie dary či peniaze neprijímať, na rovinu povedať, že nechcete byť zaviazaní... ale asi by to nič nevyriešilo, svokor je proste taký... takže až nabudúce ofrfle jedlo, povedz, že holt nedá sa zavďačiť každému, ale že ty si spokojná, lebo 10 ďalším chutilo... až sa bude on dožadovať pochvaly za to, čo navarí, tak povedz, že nie je to zlé, ale jedla si aj lepšie 😀 až bude pindať, že máš ísť k tomu a tomu doktorovi, tak ho odporuč tiež k nejakému špecialistovi, napr. psychoterapeutovi 😀 inak ja mám vo svojom blízkom okolí tiež takého jedného, jakživ nie je s ničím spokojný a radšej by si nohu odrezal hrdzavou tupou pílkou než by niečo alebo niekoho pochválil (okrem seba samého pochopiteľne), takže presne viem, o čom hovoríš 😀 sú len dve možnosti - buď si to prestaneš všímať a hlavne to nebudeš brať osobne, alebo mu vždy na to niečo teplé od srdca povieš presne jeho štýlom a keď nič iné, tak mu aspoň dvihneš tlak 😀

suve99
25. máj 2016

@bro1 - ja Ti iba poradím, pozri si blog od "tomiholjubavi" a začni sa k svokrovi správať tak ako Miška /autorka blogu/ - proste otoč to na srandu... nezmeníš ho, ale Ty môžeš zmeniť svoj postoj na neho, ničiť si zdravie, len kvôli "svokrovi" nie je práve rozumný nápad 😉

jabadaba
25. máj 2016

@bro1 to je diagnoza profesora, snaz sa to odfiltrovat a nepripustat si to. Proste ho ber takeho aky je - stary morous. Zbytocne si kazit pre neho vztah s manzelom. Sama si pisala, ze aj k muzovi sa tak sprava. To su typy ludi, co maju dojem, ze ako jedini robia vsetko spravne no... tak ich v tom nechaj a nezatazuj sa zbytocne. Ozaj, ked sa tak rad chvali ako vsetko zvlada lepsie, ved ho zaangazuj najblizsie ak bude navsteva - pekne nech donesie tie svoje super skvele pamlsky, ktore jedine on vie a tebe odpadne kus roboty. Ber to pragmaticky. 🙂 😉

marianna_peskova
25. máj 2016

Ja mám podobného "svokra", nie však taký extrém. Ale najhoršie na tom je, že on má naozaj pravdu deväť z desiatich situácií. 😀 😀 😀 A potom nezabudne povedať: "No čo som hovoril?!" 😀 😀 😀

monhla
25. máj 2016

Na pochvalu nečakaj. Ako hovorí môj otec: "Nikto Ťa nepochváli tak pekne a často, ako Ty sama" 😉
Užívaj si pochvalu od tých 10 ľudí namiesto toho, aby si sa trápila 1.

Ak je taký aj k iným, tak to nerieš. Toto sa ľahšie píše ako v realite robí 😀

A pokecaj s @tomiholjubavi . Tá má skúseností so svorkom na rozdávanie.

P.S. Celý život bol taký, na starobu sa nezmení. A nielen na Slovensku platí, že učiteľstvo nie je povolanie, ale diagnóza.

barnica
25. máj 2016

@suve99 presne to ma napadlo ze teoria okolo stareho vraga isto zaberie. Miska je top. Treba si precitat

mala_hobitka
25. máj 2016

@bro1 Odporucam bud nereagovat alebo mu vracat s humorom....proste si z toho urobit hru. Ale hlavne mu tvoje rozhodnutia nezdovodnovat....do toho ho nic.
napr.
- na "ja by som do toho jedla pridaval aj cesnak" odpovedz "ja viem, to by si dal aj do kompotu a tiez sa to tam nehodi"
- na "maly by mal vediet aj xy a xyz" ....odpovedz "ano ale najskor ho naucim skakat s padakom"
- na preco xy sa da odpovedat sirokou skalou nevysvetlujucich odpovedi typu "lebo" s usmevom, "len tak" s usmevom "takto sa mi to paci", "lebo by si sa nemal na co opytat"
- "preco ma maly bundu ved je teplo to ja by som ho este navliekol do toho a tamtoho" kludne povedz ze "vsetci nemaju taky hruby kozuch ako ty" alebo na zimu "on je dieta, to starsi ludia maju problem s termoregulaciou"

joj bych mu dala odpovedi.....frflosovi staremu 😀 😀 😀

bro1
autor
25. máj 2016

Elegantne ho odbit to sa musím naučiť 😀 s tým dedkom sa mi to páči to ho šlak trafí , však keď bol v nemocnici tak tie jeho reči aký starci tam boli ( on ma 69 - šuhaj mládenec ešte ) Minule tak krtizoval keď som rozprávala o jednom mojom kamarátovi akú ťažkú prácu robí že nie je dostatočne ohodnotená a on mi zadre " mal sa lepšie učiť" sa mi natískalo povedať že ano mal sa lepšie učiť a bol by učiteľ s ešte nižším platom :D (v IT to tiež nie je sláva s učitelskymi platmi) ale kusla som si do jazyka. Jeho žena ho práveže má rada, zžila sa s jeho povahou. On si ju tiež váži ale bez nej by neboli tam kde sú lebo z učiteľskeho platu by nevyskakoval.
@suve99 zahliadla som ju tu strašne som sa pobavila na nej príspevkoch , len sa naučiť tak pohotovo reagovať :D
Minulý týžden mi kupil knihu o šití , vyšívaní, a takých ženských ručných prácach že nech sa naučím. smola nemám k tomu vzťah. A takéto vnucujúce ťahy má na mňa neustále, nech sa naučím to a to a hento , musím všetko vedieť.

natalym
25. máj 2016

@bro1 Mne moja svokra raz kúpila knihu o lunárnej diéte. Ani neviem kde je. 😉 Tá kniha.

suve99
25. máj 2016

@bro1, a čo si mu s úsmevom nepovedala, že kniha je kniha, ale že chceš vidieť ako to šitie a vyšívanie ide jemu ? 😀 😀 😉

lorela
25. máj 2016

@bro1 Len komunikáciou sa niečo môže zmeniť. V kľude a veľmi otvorene sa porozprávať, sadnúť si spolu niekde, kde nebudete rušení.
Mám pocit, že obaja ste inteligentní ľudia, ktorí takýto rozhovor určite zvládnu. A ty aj dosť diplomatická na to, aby si aj tie najväčšie jeho negatíva vedela podať v slušnej a prijateľnej forme.

lorela
25. máj 2016

@bro1 Aj tak máš obrovské šťastie, že sa budeš baviť s inteligentným človekom 🙂, predstav si, že by to bol hlupák a tupec 😀. Nie nadarmo sa hovorí, že najhoršia zrážka je zrážka s blbcom.

ivetkab.
25. máj 2016

@bro1 sama si na začiatku povedala, musíš držať hubu a krok. Alebo mu všetko vráť a osamostatnite sa. Iného riešenia niet. Alebo ... nereaguj na jeho poznámky. Nemôžeš človeka prerobiť na svoj obraz. 😀

bro1
autor
25. máj 2016

@lorela raz ked sme boli na opekačke a mala som už dva deci vína v sebe tak som mu povedala, že sa sa mi nepáči keď ma ponižuje, že neviem, čo si mám o tom myslieť a on že teda nemám čo robiť za týmto spoločným stolom, keď neviem, čo je sranda. A bolo po debate. Potom mi svokra povedala, nech si to nevšímam. No mne to jeho správanie ako sranda nepripadá.

mircalla
25. máj 2016

@bro1 Nuz co ti na to povedat - nechat si kupit byt, auta, financne sa nechat podporovat a potom sa stazovat, ze sa mi nepaci spravanie svokra a kafra mi do zivota. Vasa chyba. Mali ste to razne odmietnut, ale asi ste nechceli ako citam.
Prepac, ale tymto vyslovene pohrdam - rodicia ci svokrovci mi vsetko zabezpecia, samozrejme potom maju pocit, ze mi muzu kecat do zivota a mne to zrazu vadiiiii. Ale to predtym mi az tak nevadilo. Ja som za to, aby sa taketo veci nerobili - kazdy ma mat to, na co si vie zarobit a nie sa nechat financovat a potom samozrejme ma pocit, ze mu musite byt zaviazani a aj preto sa tak sprava

klincek
25. máj 2016

@bro1 mam skusenosti s podstatne "slabsim odvarom," ale aj tak to vie byt niekedy na nervy, takze sucitim s tebou 😉.
U nas velmi pomaha veta: NAM TO VYHOVUJE TAKTO. Osvedcila sa v rodine, u priatelov, u kolegov, proste vsade. Nikto ti do zivota nevidi (urcite nie tak ako by chcel, resp. ako si mysli 😅), takze len ty vies, ako chces a mozes fungovat - a tak je to urcite najlepsie. Nevravim, ze pri tom treba byt bezohladny a zranovat ostatnych-ale nech ti nikto nekeca do veci, ktore sa ho netykaju 😉.

klincek
25. máj 2016

@bro1 a este som zabudla-neprijimajte od nich dary, aspon nie tie "velke". to velmi zavazuje, ci chces alebo nie..

bro1
autor
25. máj 2016

@ivetkab. Sme od seba len 10 km. Tam by nepomohlo to vrátenie, čo sa týka majetkov je to komplikované domotané. S mužom obaja pracujeme v ich firme, časť firmy je napísaná na nás. Je to vzájomná pomoc. Každý deň sa vidíme. Potrebujem pomôcť ako docieliť aby sa ku mne/nám správal ako k dospelým ľuďom a nie soplavym deťom. Veď on si dovolil aj šefkuchárovi v reštaurácii povedať, že "nebolo to zlé, ale ja to robím lepšie" a dal si ho zavolať že prečo neponúkajú vína z domácej oblasti ale dáke africké a francuzke, že my kupujeme tam a tam., som sa hanbila ak pes. A ten kuchár stál a počúval, ešte sa poďakoval za radu. Nechapala som.
Ale ja viem o vínach ho*no šak čo ja môžem vedieť, nemám na to vek ani skúsenosti 🙄 😅
Neviem, či mi bráni rešpekt k starším ľuďom byť ticho a nebrániť sa urážaniu :/

jana_eyre
25. máj 2016

Ja mam takeho svokra, nadava na vsetko a vsetkych.. Jemu sa vlastne ani neda v nicom oponovat, aj ked pri mne obcas skrotne , ale najhorsie toma moja svokra.. Isla uz na dochodok a ma jeho mudrosti stale, je z Toho celkom na nervy... Najlepsie je to proste ignorovat,nastastie nebyvate spolu..

lorela
25. máj 2016

@bro1 Na druhej strane nečakaj zázraky. Starší človek sa už meniť o 180 stupňov nebude. Navyše človek ako on, s určitým postavením v živote a múdrosťou, len - tak hlavu neskloní... Treba ho rešpektovať aj so špecifikami jemu vlastnými, zrejme mnohé si nepripúšťať k srdcu. Nie je to rezignácia, to tým nechcem povedať 🙂, len naučiť sa s ním vyjsť akýmsi kompromisom. Bojovať proti nemu nemá význam, to ti napíšem otvorene.
A konkrétne k tej situácii na opekačke; povedať mu NEPÁČI sa mi toto a toto, vy ste taký a taký... Zrovna diplomatické nie je 😉 Preto radím v kľude sa porozprávať, sadnúť si. Obrazne povedané najprv vymenovať všetko čo si na ňom ceníš a za čo všetko si mu (im) vďačná a potom prejsť k druhej časti vášho rozhovoru, a to čo "ťa trápi"...

lorela
25. máj 2016

@bro1 Teraz som si prečítala aj príhodu z reštaurácie, ktorú si opísala.
Ak sa tvoj svokor vo vínach vyzná a ponuka reštaurácie bola naozaj na nižšej úrovni, prečo by ako platiaci zákazník nemohol povedať svoj názor a námet na zlepšenie (veď aj knihy "prianí a sťažností" sú vo svete bežnou záležitosťou a v niektorých sa aj sám šéfkuchár príde opýtať hostí, ako im chutilo 😉 ).
... Ja by som bola v tejto situácii na svokra skôr hrdá, resp. brala by som celú túto záležitosť ako normálne vyjadrenie spokojnosti/nespokojnosti hosťa (dobrej reštike predsa práve na tomto záleží najviac).

jolinka
25. máj 2016

@bro1 najmudrejsich svokrov na svete je viac 😀 i ja mam takeho, roky ma jeho poznamky deptali, ale uz prestali. On sa nezmenil, ja ano 😉

on je bezchybny a najmudrejsi, nelutuje jedinu sekundu svojho zivota , co urobil /mozme mu len zavidiet 🙂 🙂 / jeho praca bola najtazsia a najzodpovednejsia na svete /rusnovodic/, v nasej vychove deti nevidi NIC ale nicove nic dobre, a to preto ze mna rodicia nevychovali tak ani ja zato neviem vychovavat 🙄 🙄 a vobec, poznal jednu co vychovavala ako ja, a dieta skoncilo pod vlakom 🙄 🙄

proste ja taketo "pripovidky" pocuvam uz vyse 12 rokov, ale uz ho mam v pazi.

Ide o to, aby si ty prestala odvodzovat svoju hodnotu ako cloveka, od toho co o tebe povedia druhi, treba byt nezavisly ci nelipnut dokonca aj na pochvale ludi, ktori ta ocenuju a chvalia. Davaj si svoju hodnotu sama. Potom uz bude moct dristat uplne ale uplne hocico 🙂 🙂 🙂

Pred par dnami zadrel, aka som zla nevesta, lebo nerylujem v zahrade a nikdy ma nevidel rylovat... 🤐 🤐 tak ja milo, "ja som sa dobre vydala za vasho syna, takze mam na rylovanie muza co mi pobeha zahradu s rotavatorom" 😅 😅

Ked ta prestanu jeho poznamky dojimat ci trapit...lahko najdes pohotovu odpoved. Ono clovek nevie pohotovo odseknut, ak je urazeny, zneisteny, smutny... ak je v pohode, tak najde aj prihodnu odpoved alebo to s kludom odignoruje. Niekedy ich aj to vie nastvat.

a vzdy si treba povedat...ze ten kto znevazuje druhych, ma sam vnutorny problem v sebe. Stretla si uz niekedy skutocne sebavedomeho spokojneho cloveka, ktory by mal potrebu ponizovat druhych??? Ja nie. Druhych ponizuju vzdy len ti, co potrebuju zdvihnut sebe svoju nizku poziciu.

On moze byt aj 10x profesorom.... ma v sebe neuspokojenost, to je jedno z coho, ani sam by to mozno nevedel definovat.

rheuska
25. máj 2016

Vopred prepac za vulgarizmus, ale odporucam Ti kupit knihu s nazvom "Dost bolo kokotov"
http://svetik.blog.sme.sk/c/327018/Recenzia-MUD...
to je trochu o nej. Podaruj mu ju, vsak nova kniha a napisal ju lekar. Ak sa mu nebude pacit tak mu kludne vrat tu odpoved o ziadnom zmysle pre humor. Ja sa teda dobre bavim na nej a mozno mu to pomoze trosililinku si uvedomit.

lorela
25. máj 2016

@rheuska Ak dá nevesta svokrovi, s ktorým má určité nedorozumenia, knihu Dosť bolo kokotov, som si istá, že ak ju v tom momente neprizabije, tak v druhom určite áno a vydedí ešte aj jej detné deti! 😀

reklamka
25. máj 2016

😀 hned som si spomenula na @tomiholjubavi 😀 mali by ste si o com pokecat. 😅