Ahojte,prosim vas o rady,nazory(slušne).situacia je takato.Som otec a manzel,mam pracu,kde robim od 8:30 do 17:00.Plat taky priemer,nie zle, ale kedze mame hypo,plus uver a bezne platenia,tak tych penazi nieje na rozdavanie.Mam zakazky aj mimo prace,ale nieje to uplne pravidelne.Plus cakam kym mi zacne este obcasna brigada (ktoru by som stihol sem tam po nociach).Mame doma 2,5 rocneho syna.Uz cca rok mame doma napatejsiu situaciu,pretoze kedze nieje na neake velke vylety a mam pracovnu dobu aku mam ,tak je manzelka so synom vacsinu casu doma.Obcas ideme ako rodina na kratky pobyt,ale bezne nam vyda cas a peniaze akurat trocha vyjst von,ihrisko atd.Bezny den vyzera : rano sa stihnem akurat trocha predbrat,dat dokopy a kym zena so synom vstanu ,ja uz musim do
prace.nepracujem priamo fyzicky,ale na psychyku dost narocna praca.Ked aj idem vacsinou psychycky odrovbany,snazim sa tvarit a posobit v pohode(aj ked samozrejme nejde to vzdy), ale tesim sa na polovicku a drobca.Lenze ked pridem domov,casto kratko po prichode zacne zena rozoberat ze aky mala tazky den s malym a ze su len doma zavreti atd.Bez neakych prejavov naklonnosti a tak.Ano,som si vedomy ,ze starat sa a byt s dietatom cele dni je narocne.Snazim sa ju aj chvalit ze je dobra a sikovna ze to cele zvlada(ano viem ze to neni nic svetoborne,ale predsa ide aj o drobnosti)
Uprimne,snazim sa aj dat najavo,ze naco vyhadzujeme niekedy peniaze na kravinky v obchode s nadobkami a podovne,ked tam vyhodime napriklad 50e a tie by sme vedeli vyuzit inak.Pritom sa ma neopyta,ci napriklad do auta netreba vrazit peniaze,lebo ved ze ja som chlap,mam sa starat ja.Ano to beriem,ale trocha pochopenia by sme si aj my muzi zasluzili.Ak viete ako to myslim.Namiesto toho mam vynadane,ze nerobim pre nich dost(nic),ze niesom prisny na maleho.Ze ked sme mali tazsie obdobia ,ze som sa "postazoval" aby sme to financne zvladli.Uz ani ako manzelia pomaly netravime cas.Ale aby som povedal aj druhu stranu,ako mama je ozaj skvela,navarit vie,je sikovna,venuje sa drobcovi ked su doma kym som v praci a maly je sikovny aj vdaka tomu ze sa mu naplno venuje(zato ma to trapi,ze sa "musime" hadat).len mam pocit ,ze aj pozornost,ktoru by mala venovat mne,dava iba malemu,jasne mama a dieta su na 1.mieste,ale chapete.Viete mi napisat neake postrehy,rady,podobne skusenosti.A poprosim slusne,viem ze niesom dokonaly,ale to nikto.A toto nema byt o stazovani na zenu a ze sa snazim posobit ako bezchybny(ako uz vidim ze by niekto napisal, milujem ju, a nelutujem ze som si ju vzal).popripade zodpoviem ak budu dotazy.dakujem:)
@vler ano ja to chapem,bohuzial mi nepridalo cely prispevok,pisal som aj o tom,ze ano, ma to tazke,nezlahcujem to v ziadnom pripade, len teda ked dojdem domov a zoberiem maleho ze sa ideme hrat a ona moze bud s nami alebo si ide nieco svoje, tak mi vycita ze nerobim nic doma(nemame rozbity byt,ze stale nie opravovat atd.), plus vycitky ze niesom na neho prisny,(ked si chcem uzit konecne cas s nim/nimi, a poblaznit sa,pomojkat,popripade hrat sa ako on chce...a vyuzit ten kratky cas kym pojde vecerat a potom vecerne ritualy, - dodatok,ze nechce zaspavat maly iba somnou ,vzdy si pyta aj mamu.)
@tato1604. tvoja manželka sa nudí a robi z teba...jedno dieťa zvládnuť, kedy si je ešte pánom svojho času.....ona okrem stráženia dietata robi co?
Nájdi brigádu po nociach radšej jej. Alebo cez víkendy. ;D Ber syna a choďte von, na návštevu, hoc kde, nech ma čas byt sama. Raz za mesiac ho niekomu dajte na poobedie do opatery a majte svoj čas. Razom sa situácia zlepší.
presne nech ide pani manzelka pracovat na brigady a hlada si TPP pekne od septembra dovtedy brigady ak nic ine upratovat atd alebo nech strazi deti
a nech vedie domace uctovnictvo zapisuje vsetky aj male vydavky a uvidi ako to je v realite
neda sa aby jeden z partnerov mal 2,5 prace a druhy nic 2,5 rocny uz nie je babo
Tiez sa priklanam k nazoru ze dalsiu pracu nebrat, lebo ta to zomelie uz uplne. Spravte si aspon dva mesiace detailny rozpocet, kam peniaze unikaju a nech to vidi aj manzelka. Plus teda myslim ze uz ma doma ponorku a treba jej ist medzi ludi, do prace, najst ine myslienky, lebo takto si frustraciu ze je len doma ventiluje na tebe. Mysli ale na to, ze ked zacne chodit do prace, bude z tvojej strany potrebne ovela viac sa zapojit do chodu domacnosti, inak bude zase zle.
Úprimne návrhmi brigádu manželke nech si hľadá a ty buď so synom. Podelíte si obstarávanie peňazí do domácnosti a aj starostlivosť o dieťa a domacnost
@tato1604 myslim si, ze Tvoja manzelka uz vyhorieva na materskej. Mala som to podobne. Kazdy den som vyckavala na muza, kym pride z prace, hnevala som sa ked prisiel neskor, hnevala som sa, ze nikam nechodime lebo on si cez vikend potreboval oddychnut... Volno, ked deti spali, som vyplnala nakupmi na internete. Myslela som si, ze ked si danu vec kupim, budem spokojnejsia. Manzela to stvalo, volal ma nakupna maniacka a parkrat mi povedal, ze nemam mieru. Ja som len platala prazdno, ktore som v sebe malo. Nase deti milujem, ale materska bola narocna. Liezlo mi to cele uz na nervy. Ako som zacala chodit do prace na kratsi uvazok a deti do skolky, je to ovela lepsie. V praci si psychicky oddychnem a mam aj lepsi pocit zo seba, ze aj ja nosim domov peniaze.
@tato1604 prečo sedí celý deň doma? 2,5r dieťa už zvládne vkratsie výlety, múzea, cukrárne herné. Dajte ho na víkend k babke a venujte sa sebe. Otvorené jej povedz že ti chýba pozornosť, prvorodickam to nedôjde, chcú byť najlepšie matky, no zabudnú že sú i manželky. Je to len o komunikácii. Veľa šťastia.
Je vyhoretá.
Ja si myslim, ze hlavna pricina vasich sporov su peniaze,len to rovno nepises. Ze manzelka chce chodit na vylety a dovolenky kupovat kravinky. Lebo utcite tu chodi a cita, kde baby chodia a vidi tie nazdobene domacnosti a vy na to nemate. Preto chces dalsiu pracu. Vsetko sa odvija od penazi,lebo lakadiel je vela a ona chce to, co maju ini. Tam zacinaju vsetky spory. Lebo domacnost s jednym uz vacsim dietatom sa da zvladnut. Lenzd ona chce cez vikend vypadnut a to nieco stoji, na co vy zrejme z tvojho platu nemate. Takze, ako baby pisu dieta do skolky a ona do roboty.
.
@tato1604 toto sa mi tazko cita, moj manzel sa mi prednedavnom otvoril s podobnymi pocitmi a ja som o nich VOBEC nevedela. presne pouzival slova ze vsetok moj cas laska a energia idu k malemu a on ma pocit ze mu nic neostane, ze mu hovorim ze je na maleho malo prisny, ze mi nedavam ziadnu zasluhu ani pochopenie ze pre neho je to tiez tazke. Padla mi sanka a bolo mi to strasne luto. Mame doma skoro 3 rocne tornado, za mesiac ide do skolky a ja nastupujem na matersku s druhym takze narocne je to pre vsetkych, ale urcite v nasom pripade nam pomohlo ze mi to POVEDAL a odkomunikoval a ja som nasla v sebe pochopenie a dlho sme sa rozpravali a dohodli sa ako budeme robit veci inak. My dvaja musime byt priotita a silny tím, az potom zvysok. treba to zene povedat a vysvetlit jej situaciu, ona mozno nevie polovicu veci alo som nevedela ani ja. ale ja napr nesedim doma s malym cely den, stale sme vonku, s kamosmi v podobnom veku, v detkych kutikoch, mame babky, rodinu, sesternice, da sa kam zasit… s peniazmi sme tiez dobre takze vylety si mozeme dovolit. neviem ako to mate vy, ale keby sedim doma kazdy den ako tvoja zena ako pises, tak vyhorim. mozno sa jej to stalo a vnima len seba
@tato1604 väščina žien je proste nevďačná… že je zavretá doma cely deň? Nikto ju nenúti byt doma či? Existuje toľko aktivít, život je taký aký si ho urobíš
Máme skoro 2 ročného syna, malé tornádo, takže trošku podobná situácia. Bývame v 2 izbovom byte, opráv a podobne tu nie je veľa, ale skoro všetko porieši manžel, ale okrem toho sprace riad, uprace, keď mu poviem, striedame sa. Ale už si viem veľa veci urobiť popri malom, bolo to horšie, kým bol menší, tiež som občas čakala od muža, že príde z práce a všetko by najlepšie urobil a ešte by mal aj byť s malým, ale to bolo proste nemožné. Takže určite by som si nebrala ďalšiu prácu, už keď teraz manželka vyčíta nedostatok času a práce v byte, alebo si s ňou sadla a napísala si normalne rozpis, čo by jej pomohlo, keby si si z prác zobral na svoje plecia, ale nech potom vie, že je to na úkor času s malým. K peniazom - manžel zarába pekne, ja som mala dobrý plat aj materskú, takže aj niečo ušetrené, ale šetríme na stavbu domu. 50 eur vyhodit v obchode s nádobkami(neviem presne, čo si tým myslel) by som si aj tak nedovolila, radšej presne by som ušetrila na ten občasný výlet. Chápem aj môjho manžela, že chce mať kľud cez víkend, že sa nedá stále chodiť na výlety, mne ale stačí ísť len mimo mesta sa prejsť do prírody, vlakom do susedného mesta na iné ihrisko, alebo spolu púšťať šarkana, a podobné nie finančne náročné veci, tak skúste cez víkendy vymyslieť niečo podobne, keď má manželka pocit, že nikam nechodíte. Čo na druhu stranu teraz v zime chápem, ale sú rôzne krúžky, alebo herne, my sme aj teraz v zime často vonku, je to otrava sa vychystat, ale je to aj pre moje psychické zdravie. Takže skúsiť “lacnejšiu” verziu výletov, alebo jej proste spísať tie “zbytočne” nákupy, koľko by ste ušetrili a mohli ísť na dlhší drahší výlet za to. A od 2,5 roka malého sa chystám aj ja do práce, takže ak by neupustila ani od nákupov ani od drahých výletov, navrhnúť jej túto možnosť. A čo sa výchovy týka, ak treba, musíš byt aj ty prísny, v tomto sme za jedno s manželom, v niektorých malých veciach nie, ale v zásadách čo môže a čo nemôže malý robiť, tak musíte držať spolu. Ak mu celý deň niečo zakazuje a ty prídeš večer a zrazu povolíš, tak verím, že sa nahnevá. Ale ak sa jedná len o jašenie, tak by som to neriešila, alebo sa snažila zistiť, prečo jej to tak vadí, lebo to by som chápala, že si chceš užiť malého 🙂
@tato1604 Ja chapem manzelku, ale aj teba. Zena je vyhorena uz doma s dietatom, jej by bolo jedno, ci je s nim doma cely den alebo polku dna...jednoducho potrebuje ine podnety. Ja sama som na tom bola rovnako a poznam to. Niektorym zenam nestaci, ak chodia do herniciek a na ihriska...
Sadnite si a porozpravajte sa o tom, existuje mnoho rieseni. Manzelke dat vacsi priestor na nejake hobby (napr. ja chodim cvicit), poziadat o strazenie dietata inych rodinnych prislusnikov a spravit si spolocne programy iba vo dvojici, robit si programy aj spolu ako rodina, chodit aj na mensie vylety, umoznit manzelke chodit na brigady, ci dat dieta do skolky....a hlavne sa dohodnite na nejakych kompromisoch, aby ste boli spokojni obaja! Kazdi mame ine priority. Je uz na vas, ako sa zariadite.
Byť zavretá celý deň s dieťaťom nie je med lízať, to jej verím, na druhej strane aj ty máš toho dosť po príchode z práce. Soboty, nedele buďte trošku viac spolu, vtedy sa snaž ju odbremeniť od dieťaťa, nech si oddýchne. A za mňa čím skôr do práce.
@tato1604 sadnut si s manzelkou a pekne si spisat vase prijmy a vydavky, nech ma predstavu, kolko moze minut na hluposti. Byt zavreta s dietatom doma je jej volba - v 21.storoci je naozaj vela moznosti ako travit cas s dietatom mimo domu a verim, ze ako chapavy a milujuci manzel & otec nebudes mat problem s nedokonalo upratanym bytom.
A teda nechcem byt zla, ale ma najvyssi cas zacat hladat pracu - bude mat menej casu rozmyslat nad hlupostami a potom z dvoch prijmov sa vam bude lahsie dychat.
@tato1604 asi sa tu teraz do mna pustia dámy tu, ale byt na materskej s 1 dietatom nieje ziadna veda. To sa da vsetko krasne stihat, aj byt upratat aj navarit a este aj s dietatom po vyletoch chodit.
Ja som teda aspon mala kopec kamosiek s detmi a chodili sme von spolu, socializovala som sa.
Ale teda aj som cca 1x do tyzdna isla sama von. A muz bol doma a dietatom. Fitko, sauna atd, to vela urobi na psychiku zeny a vrati sa ako znovuzrodena. To by si jej mal umoznit takto nech ide z domu aspon 1x do tyzdna.
a otázka? čo sa rieši? takto to má doma väčšina 🤷