Odmietanie nevlastného ešte nenarodeného súrodenca

petulanl
28. nov 2014

Ahojte kočky,
prosím o radu. Môj 9 ročný syn neberie moje tehotenstvo s novým parterom dobre. Hovorí, že to nie je jeho súrodenec, pretože otec je iný a že si praje, aby sa nenarodil. Mladší 7 ročný syn je naopak rád a na bábätko sa veľmi teší. S mojim partnerom majú nadštandardný kamarátsky vzťah, tak isto aj s bývalým manželom a aj my si medzi sebou výborne vychádzame.
Skôr mám pocit, že syn sa ešte celkom nepreniesol cez náš rozvod a zmenu v rodine a preto nového surodenca odmieta.
Neviem si s ním už rady, je obklopený láskou, no napriek tomu je vzdorovitý a drzý.
Mali ste niektorá podobný problém?
Ako sa deti vyrovnali s narodiním nevlastného súrodenca? Ďakujem pekne za každý postreh

janickacrazy
28. nov 2014

@petulanl Moj syn mal 10, ked som bola tehu s jeho nevlastným bratom, ale on to znášal velmi dobre, vobec nežiarlil, trochu sa hádam aj tešil, aj ked on je taký, že velmi emocie najavo nedáva. Ked sa malý narodil, všetko v pohode, aj do porodnice za mnou chodil, bol zlatý, samozrejme som sa snažila aj jemu venovat aspon trochu, lebo malý bol uvreštané bábo, ale tak ja som mala obavy vačšie ako to naozaj bolo nakoniec. Možno ked sa malé narodí, tak bude lepšie, len staršiemu dávaj najavo, že ho stále lúbite. Ja som sa tak snažila, aby mal pocit, že je stále milovaný a nebol žiadny problém.

mamadana2
28. nov 2014
Používateľ mamadana2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamadana2.

moja suseda mala podobný problém, malá dokonca povedala, že to malé "nenávidí a vypichne mu oči"... 😖 ale keď prišlo na svet tak prvé spojené pohľady a ľúbia sa moc (samozrejme bežne zvady sú) 🙂
keď sa maličké narodí bude to fajn, držím palce aby to tak bolo

hradnapani
28. nov 2014

@petulanl ked mas pocit, ze sa este nevyrovnal s rozvodom a novou situaciou (a ano, toto moze byt dovod), tak sa chod sama porozpravat s detskou psychologickou. Zatial mu mozes prejavit pochopenie pre jeho obavy, ktore mozno ani nevyslovil, ubezpecovat ho, ze vsetko bude v poriadku. Ale iba to nestaci.
a priklad z mojej rodiny: moja mama sa narodila v takejto velmi podobej situacii a nikdy si so starsou sestrou nevytvorili pekny surodenecky vztah. Ale myslim, ze ked sa to dieta "osetri" po psychickej stranke, tak sa to da pekne zvladnut. Psycholog vam vie ponuknut taky pohlad, na ktory by ste mozno sami ani neprisli, takze by som ho nevynechala.

janinah
28. nov 2014

súhlasím s
@hradnapani ,kontaktujte určite psychologičku...dnes sme za jednou boli a ja som zírala,čo všetko som sa dozvedela o vlastnom dieťati,a to som si myslela,že ho poznám najlepšie....nepoznám 😒

hradnapani
28. nov 2014

@janinah ze? no lebo rodic nema odstup, nadhlad a mnohe veci moze prehliadat, az sa sam cuduje. Alebo by ho ani len nenapadlo zmenit nieco konkretne vo svojom spravani, pristupe, co ma napokon vplyv aj na spravanie dietata.

bonaqa2013
28. nov 2014

Moj syn mal 11 rokov, keď sa narodila dcéra. Vtedy chodil do 1 roč. na 8 roč. gymn. a veľmi sa tešil na sestru - nevlastnú. zo školy chodil za mnou do nemocnice, kde sme si spolu robili úlohy. O 2 roky neskor sa už tak moc netešil. Do nemocnice prišiel až 1 krát aj napriek tomu, že okolo nemocnice išiel domov. No a pri ďalšom mal 15 rokov. tak to bol problém, ako povedať 15 ročnému chalanovi, že som zas tehu. rozmýšľala som asi týždeň. nakoniec keď som sa odvážila, tak som si vypočula niečo o tom, že si to mohol myslieť a pod. Do nemocnice neprišiel ani raz - aj keď popri nemocnici chodil každý deň 2 krát. dievčatá majú jedného otca.
V súčasnosti syn chodí už na VŠ - 2 roč, dievčatá do školy 3 a 1 trieda a s poslednou som doma. No a samozrejme všetky 3 bojujú proti nemu. radi mu robia naprotiveň, len niekedy to už ozaj preháňajú. Ale syn si už zvykol.

brady1
28. nov 2014

@petulanl No určite sa nepreniesol, treba sa s nim porozpravat ako s dospelakom že život sa niekedy takto zvrtne, že Vas novy partner ho ma rad a teraz on živy a stara sa Vas lebo vas lubi, proste mu to vysvetlit. Že otec jeho bude vždy jeho otcom a tento by chcel byt jeho kamarat na ktoreho sa može vždy spolahnut.
A to dieta, treba mu vysvetlit že to nie je uplne nevlastne lebo v nom bude kolovat tvoja krv a takisto aj v nom koluje tvoja krv. 😉 držim palce

petulanl
autor
29. nov 2014

Dakujem kocky. Velmi ste mi pomohli. Pokúsim sa zapojiť aj psychologicku a verim, ze to dobojujeme do šťastného konca.