Po rozvode chcem ísť žiť s neplnoletým dieťaťom do zahraničia

modrykonik22
19. apr 2014

Dobry den, rozvadzam sa a chcem ist zit s mojou dvojrocnou dcerkou a s priatelom do zahranicia. Moj exmanzel nebude samozrejme suhlasit aby som mu dceru odviedla prec.Budem ju musiet vozit na Slovensko za otcom?Moze mi zakazat sud odist ?Ma s tym niekto skusenost?

jamabe
19. apr 2014

@modrykonik22 Ak otec dieťaťa nesúhlasí (čo chápem, však sa vži do jeho kože), musíš požiadať súd o dovolenie vysťahovať sa do zahraničia s dieťaťom a o úpravu styku s otcom. Inak by to bol únos dieťaťa, tvoj manžel je rovnakým rodičom ako ty s rovnakými právami. Máme takýto prípad. Súd rozhodol, že matka môže s deťmi odísť, ale zároveň, že matka je povinná priviezť deti na Slovensko za otcom 2x do roka - presne určený čas kedy a na ako dlho.

jajka71
19. apr 2014

suhlasim, pri rozvode by bolo najefektivnejsie uviest, ze mienis po rozvode odist do zahranicia spolu s dietatom, aby uprava styku s dietatom po rozvode bola postavena tak, ze by si to zvladla realizovat, lebo inak by muselo byt nove pojednavanie o uprave styku, ako nahle zabranis otcovi, aby sa stretaval s dietatom minimalne tak, ako urcil sud, mozes mat problemy, najlepsie je dohodnut sa, nekomplikovat to ziadnej strane, ak nie je mozne dohodnut sa, tak spravit kompromisne riesenie ako sa pise v prvom prispevku, no nie kazdy sudca/sudkyna by to povazoval za dostatocne

bosoriak
19. apr 2014

@modrykonik22 Ja len doplnim predchadzajuce - sud ti v ziadnom pripade nezabrani odist, ale moze upravit styk s otcom tak, ze sa ti odist neoplati. Neviem, ci sa to da, ale najlepsia je dohoda rodicov, ako sa to bude realizovat.