Problémy so sebou

cavabcici
4. okt 2017

Neviem ci sa mi podari vyjadrit to co chcem....ale dnes mam jeden z tych dni ked mam "depku" sam zo seba. Pytam sa sam seba ze kedy je este hranica ze to je len blbe obdobie ktore prekonam alebo mam za tym hladat uz nejaku diagnozu...vsak dnes uz su diagnozy hadam na vsetko a uz aj na lenivost 🙂. Co som si robil nejake testy po nete na zaklade nejakych priznakov tak som sa ale nedostal nikdy do tej urovne ze by to mala byt nejaka zdravotna komplikacia. Tak by ma zaujimalo ci nemate s tym niekto konkretne skusenosti a ci moze ist len o nejake prechodne obdbobie alebo za tym hladat aj nieco ine, ci nepoznate niekoho kto mal podobne problemy.
Moje problemy spocivaju v nesustredenosti, zacal som robit chyby v praci a pri mojom povolani je to vazny problem, mam pocit ze mam problemy s pamatou - niekedy zabudnem behom hodiny ze po mne niekto nieco chcel alebo ze som mal nieco spravit. Napr. vcera som nieco odovzdal a cast z toho bola nedokoncena - neumyselne, dnes som mal zas telefonat mal som nieco zle, nastastie to nebol vazny problem ale predtym som take sproste chyby nerobil resp. minimalne. Nepamatam si mnohe veci z vysky - pozabudal som ich cize dlhodoba pamat akosi nefunguje. Ale tiez kratkodoba, mal som dohodnute ze niekam mam prist a ja som si na to spomenul ked som bol uz na ceste domov.
Som v stadiu ze mam blok kde si vsetko pisem, co mam kupit, vybavit, zatelefonovat a skrtam aby som to nejako zvladol... Len tie chyby ma dostavaju do stavu, ze som si prestal uplne verit. Obavam sa ci som nespravil nejake fatalne chyby resp. ci ich nespravim. Teda uz som spravil aj par takych chyb ktore mi sposobili financne problemy. Teraz sa pomaly z toho zviecham, hovorim si ze uz musim inak robit, nechat si na vsetko dostatok casu a brat si len tolko toho kolko zvladnem s prstom v nose. Ale aj tak mam stale blbe pocity ci som niekde nieco nepokaslal ... robim hrubu ciaru za vsetkym ale iste obavy su tu...moze sa to zvrtnut ze do konca roka sa vsetko vyriesi do dobreho stavu alebo to moze dopadnut aj katastrofou co sa prace tyka...takze zijem momentalne v strachu da sa povedat. Niekedy sa uz hanbim aj za seba lebo si pripadam ako blbec. Pritom som vzdy patril k tym sikovnejsim...

Je pravda ze mi k tym problemom dopomohli aj ini ludia, na ktorych som sa spoliehal a ako som zistil neda sa na nich spolahnut-nezvladal som to casovo ukontrolovat.
Ale mam pocit ze moja hlava mi uz nefunguje tak ako ma...Mohli sa mozno z casti pod to podpísat aj osobne problemy, za poslednych 5 rokov som si presiel viacerymi tazkymi zivotnymi situaciami ale zas sa povazujem za dost odolneho cloveka ktory znesie vela - pokial nejde o zivot nejde o nic. Citim sa aj zle ked chodim medzi niektorych ludi, bol som dost ohovoreny a hanbim sa aj za to co som vlastne ani nespravil lebo 100x opakovana loz sa stava pravdou-to su zase problemy v sukromi. Neviem ani ako a ci vobec proti tomu bojovat, hovorim si ze cas ukaze a klamstvo vyjde na povrch...ale to sa mozno len tak hovori...Mam pocit ze niektori ludia sa na mna divaju ako nejakeho....ja tieto veci dost vycitim, aj urcitu zmenu spravania ku mne...hoci nikto nic nepovie.
V lete som vypol viac tyzdnov, takze fyzicky som oddychnuty. Mam 37 rokov, tak nejake starecke choroby by mi nemali hrozit.
Dufam ze sa to zhorsovat nebude, najma ta pamat ...snad to je len nejaka momentalna psychicka prepracovanost.
Tak som sa rozpisal,tak dakujem aj za to ze si niekto najde cas a precita si to 🙂 mozno som to potreboval zo seba aspon takto dostat von lebo nemam kde inde...a mozno mi niekto poradi, ked tak aspon nejakymi postrehmi alebo skusenostou s niecim podobnym

nelinka2009
4. okt 2017

Kriza stredneho veku?? Zmena je zivot..

deti95060810
4. okt 2017

37? tak to už začínajú choroby od orgánov, ktoré sú oslabené - napr. geneticky. Po 35 sa objavujú depresie. tie vážnejšie.
Prečítaj si aké sú prvé príznaky depresii. určite tam patrí nespavosť.
Skús piť čaje na posilnenie nervov. Ak máš problémy psych. kúp si v lekárni Persen, magnézium....Treba to užívať dlhodobo.
u obv. si daj zobrať krv - možno aj tam sa niečo objaví - lekár nasadí liečbu....

katkalubkova
4. okt 2017

Mozno " vyhorenost". Viem, ze byvaju aj poruchy ADHD u dospelych.
V celku je to pekne napisane, keby si to takto vyklopil psychologicke, + detaily, ktore si nespomenul, lebo to bolo osobne, urcite by Ti pomohla, poradila.
Niekedy staci aj dobra rada, alebo iny pohlad na vec, situaciu a pod.
Tiez som bola niekedy v stave, ze ma trapilo, co si o mne ludia myslia, dnes mi je to jedno. Nech si kazdy mysli, co chce, ved je to jeho vec, co si mysli, nie moja.
Podstatne je to, ako sa citis ty a, aby si bol ty v pohode! Potom mozno aj ty zmenis pohlad na tích ludi. Alebo si oni vsimnu Tvoje pohodove spravanie.
Drzim palce

libawet
4. okt 2017

@cavabcici asi je toho na Teba veľa, všetkého veľa. Príliš informácií, nuž mozog selektuje a vyhadzuje nepodstatné alebo to menej podstatné. Možno by pomohol relax, oddych, šport, zamerať sa inam, na iný druh práce alebo si nájsť nejaký koníček, ktorý Tvoj mozog presmeruje a Ty začneš inak premýšľať. Inak na pamäť je veľmi dobrý Stimaral od energy.sk, pomáha sa skoncentrovať, sústrediť sa.

janinah
4. okt 2017

Nespoliehaj sa na to,že stres a pod., treba to seriozne vyšetriť u psychiatra,u 37r. by to mohli byť aj prejavy chodroby /ale nemusia/...my ti tu neporadíme,potrebuješ odborné vyš.

tiper24
4. okt 2017

asi zla partia v robote

nyusika
5. okt 2017

prestan sa tolko pozorovat, asi sa nudis.
pokial by to bolo s tebou naozaj vazne, takyto sloh nenapises.

zacni sportovat, najdi si frajerky, chod sa ozrat, alebo nakupovat...
myslim to v dobrom, nbie ako podrypovanie

juliet86
5. okt 2017

Moze to byt zacinajuci alzheimer alebo skleroza multiplex. Neurologicke ochorenie. Moze to byt vyhorenie psychicke. Nedostatok vitaminov. Byt tebou obeham si vsetktch lekarov vseobecneho vsetky odbery neuroliga atd a ked sa nic nenajde co by to vysvetlovalo zbehni k psychologovi resp psychiatrovi vela stastia. Nepises aky zivotny styl vedies ci fajcis pijes co narocne sa stalo ci mas ok vahu a sportujes. Zdravemu cloveku pamat lentak nezmizne

deti95060810
5. okt 2017

@juliet86 alzheimer? to hádam nie...

katunika
5. okt 2017

Pocul si niekedy o Biofeedback-u. Mozno by som skusila psychologa, ktory sa na Teba a Tvoj problem pozrie zvonu. Ale najst si takeho u ktoreho budes citit doveru. Vela psychologov je o nicom, ale najdu sa medzi nimi fakt machri. Niekt.psych.ambulancie maju tento biofeedback, pomaha to niekedz na sustredenie aj na vyhorenost a vseobecnu unavu zo zivota. Skus si o tom precitat. Treba vsak absolvovat viacero sedeni. Je to spoplatnene, lacne to nie je. Ale niektori psychologovia maju cez poistovnu preplatenych prvych 30 sedeni. Potom uz hotovost. Chodia na to aj deticky s adhd a dokonca aj aspergery (autisti) Nehovorim, ze je to zazrak, ale niektorym to fakt pomohlo. A este ma napadlo, pokial mas take negativne zazitky a si nakomplet ohovarany,nepremyslal si uplne odist a odstrihnut sa oid tychto negativnych ludi? Niekedy je dobre otocit list a zacat inde s inymi. Samozrejme pokial sa uz nijqko neda napravit vztahy tam kde si momentalne. Druha vec je ci si slobodny, alebo mas rodinu s deckami. Kazdopadne Ti velmi drzim palce, viem pochopit ako sa citis. Nebudem Ta ani moralizovat ani Ta zosmiesnovat, nech sa uz udialo cokolvek v Tvojom zivote, mas pravo byt stastny a spokojny. Maj sa trosku rad a mysli na seba, ako keby si chcel pomoct dobremu priatelovi. Castokrat si v zivote clovek naozaj najlepsie pomoze sam. 👏

juliet86
5. okt 2017

@deti95060810 nadpriemerne inteligentni ludia vedia casto taketo ochorenie kognitivne maskovat a su sice ojedinele ale pripady kedy pride toto ochorenie v 30tke 40tke... a vedomie tychto ludi sa postupne uplne strati

katunika
5. okt 2017

Este ma napadlo, ked som si opat precitala tvoj príspevok. Tieto stavy som ja zazivala, ked som bola pod extremnym tlakom v praci, tzn. enormny stres a k tomu som velmi zle spavala. Tiez som mavala potom taketo vypadky a fungovala som miestami na autopilota, tzn ze som robila vela veci mechanicky a vela z nich som si ani nepamatala. To je ako ked automaticky za sebou splachnes zachod a nepremyslas o tom, je to take stereotypne spravanie. Myslim si, ze si pod velkym tlakom, k tomu stres a unava, vycerpanie..podla mna sa organizmus takto prirodzene brani, ze Ta normalen odpaja aby si neskolaboval. neviem ci vies co myslim. Proste ked clovek je blazon a nevie prestat súpomalit, tak telo Ta vypne a mozes robit potom co chces. Proste to neide. Myslim, ze toto nie je o nejakej 2-3 mesacnej dovolenke. Ja by som sa skor priklonila, ze Ty si normalen vyhoreny a zhumplovany clovek a treba sa psychicky pozbierat. Ale na to potrebujes pomoc. JA som to vyriesila vypovedou v zamestnani, pretoze som uz vazne z toho ochorela a tak som sa na to normalne v pude sebazachovy vykaslala. Teraz som zase mimo z deti, lebo som kazdu noc hore uz dlhodobo asi 4 roky nespim normalne, mam naruseny spnakovy rezim a mam z toho zdrav. problemy. A ta pamat odchadza z vycerpania aj mne. Len ja musim pre deckach fungovat, nemozem si dovolit zlyhavat. Ale myslim si, ze by Ti vedel nejaky odbornik pomoct. Ale chce to prekopat zivot od zakladov. Asi takto by som to videla. Ale to, ze o tom hovoris, je super. Pretoze si uvedomujes, ze nieco nie je ok a treba s tym nieco robit. Horsie by bolo keby Ti to bolo jedno, tam uz ludia idu na ,,povraz,,. Takze si na tom, trelativne dobre. Neboj 🙂

victoriab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
silverrko
5. okt 2017

@cavabcici Spanok....nesustredenost- zabudanie....prepracovanost...Odporucam dovolenku a tyzden lezat v posteli a spat spat spat....

mrkvicka060
5. okt 2017

No mna napadlo, ze by ti mozno prospela zmena. Napriklad nova praca, ktora prinesie novych ludi, nove miesta... lebo mozno si parkrat v zlom obdobi na nieco zabudol, a teraz to uz mas proste v hlave. A cim viac sa snazis, tym to je horsie. A okolie tomu zrovna nepomaha, tak sa to na teba len lepi a lepi. Takze, asi by som dala pauzu na regeneraciu, skusila najst novu pracu ak je to mozne, zaroven zasla za psychologom len tak pokecat, ked mas potrebu. Drzim palce

eliska13
5. okt 2017

@cavabcici pekne si to napísal.Myslim, že si prepracovaný úzkostlivy, ak nemáš problémy s únavou, chudnutím máš chuť žiť nemala by to byť depresia.Ale depresia môže byť aj mierna človek funguje len ma pocit, že to nie je ono🙂
Buď zmena práce, nájsť si niečo čo Ťa zase nakopne, viac oddychovať aktívne.Pises, že si mal sklamania podrazy ohováranie...za pokec u psychológa nič nedas.Zabudanie je znakom prepracovanosti, možno si anemicky možno máš niečo so štítnou žľazou čokoľvek....nenechaj to tak a začni hľadať príčinu.

cavabcici
autor
6. okt 2017

Dakujem vsetkym za rady,
pojdem na ten biofeedback, precital som si o tom a vyzera to zaujimavo-
a k lekarke vseobecnej, som tam nebol hadam 4 roky tak na preventivku
uvidim ci sa nieco dozviem resp. ci mi nieco pomoze

myslim ze je to mix vsetkeho, stresu, problemov, rodinnych tazkosti, pracovnych....
pracu zmenit to si ani neviem predstavit, zacinat niekde odznova...
najviac bude momentalne zalezat ako mi dopadne praca - zatial musim dufat ze to bude ok
mam aj obcas depresiu z toho vsetkeho, vsak to by na kazdeho doliehalo si myslim ale nie taku ze by som to mal riesit tabletkami...fungujem normalne, musim, kedze sa treba starat aj o deti

cavabcici
autor
6. okt 2017

@katunika
no keby som mohol by som hned odisiel kludne aj na nejake lazy zit prec z tohto stresujuceho prostredia kde sa len ludia nahanaju za peniazmi a uspechom...ale kym ma clovek zavazky - deti a uver, tak musi zit s vlkmi 🙂

katunika
6. okt 2017

@cavabcici No to je ine, ked su decka. Ale prave pre to, sa musis dat dokopy.
Kazdopadne sa o Teba vôbec neobavam posobis zodpovedne, si inteligentny a som presvedcena, ze sa to vyriesi. Je to take upozornenie od zivota a Tvojho organizmu, ze si zisiel na blbu cestu. Ale to vôbec nevadi, si o skusenost a poznanie bohatsi. Som rada, ze si nasiel odvahu sa o svoje problemy podelit a ze si svoje pocity dostal von. To je prvy a najdolezitejsi krok...hovorit! Budem rada a myslim, ze mi vsetci tuto v diskusii ak naises ako si sa so vsetkym popasoval. Drzim palce, das to ❤

katunika
6. okt 2017

@cavabcici A este ma napadlo, skoro by som zabudla! Kup si LIPOVITAN, je to skupina B vitaminov a tie su bohovske na nervy. Z vlastnej skusenosti Ti ich vrelo odporucam. Fakt budes prekvapeny ako Ta to upokoji, je to vyborne aj na pecen atd. Precitaj si o tom. Drz sa a maj sa.

kvetinka75
6. okt 2017

@cavabcici presne tak, len sa za niečím naháňame a podstatné nám uniká. Je veľa ľudí, ktorí by niekam vypadli, ale záväzky nepustia. Ja už niektoré veci vypúšťam z hlavy. Inak to nejde. U mňa bol istý čas problém, keď som s niekým dovolala , hneď po zložení telefonu som zabudla čo chcel. No a teraz volaj späť šéfovi, že čo chcel. Robila som blbé chyby, zabúdala.
A to ma čaká teraz ,,pekný,, víkend. Už 2 týždne mám z toho tlak na hrudi. Ale už sa musím naučiť nejako sa odosobniť od niektorých problémov a brať komunikáciu a niektorých ľudí s ,,nadhľadom,, Inak to nejde, zbláznila by som sa asi z toho.

cey
6. okt 2017

Dobry den,
nestracajte cas a peniaze roznymi alternativnymi metodami.
Co najskor navstivte praktickeho lekara, ktory vas odosle k neurologovi a najlepsie aj k psychiatrovi, ktory zobjektivizuje vase poruchy pamate.

kofoluska
6. okt 2017

@cavabcici Ako tak citam Tvoj prispevok, vela veci sa mi z nie tak davnej minulosti vracia. Este aj vekovo sme na tom rovnako. 🙂
A ako pises, ze si nevies predstavit novu pracu a zacinat niekde odznova - ver mi, ze si to vies predstavit. Len sa toho mozno podvedome bojis, lebo sucasnu pracu poznas, vies, co mas ocakavat od inych, co sa ocakava od Teba. Aj ked je to mozno naprd a uvedomujes si to, uvedomujes si zaroven, ze inde to moze byt este horsie, ze nevies, do coho by si vliezol, co by Ta cakalo, ci by to nebolo este horsie. Plne Ta chapem, presla som si tym. Menila som pracu teraz k 1.8. po osmych rokoch.

Stara praca? Zacalo sa mi stavat presne to, co popisujes. Zabudala som, robila som chyby. Celkovo som bola nervozna, nie len z mnozstva prace, ktoru som nestihala (60 klientov na krku, co znamena 120 auditodni do roka, plus pripravy, dohlady, papierovacky, 3-4dni v tyzdni som bola vyblokovana na audite a vtedy neurobis fakt ze nic, robota proste stoji a kopi sa), ale aj z toho, ze som nemala nahradu, stavalo sa, ze som bola na OCR, ale muz si musel zobrat dovolenku a ostat s malym, lebo ja som musela ist urobit audit. Do toho vsetkeho som bola samozrejme neprijemna na manzela, na syna. Nevedela som poriadne spavat. Po par chybach uz som tiez zacinala pochybovat sama o sebe, o svojich schopnostiach, a to som puntickar, ktory vsetko musi mat dotiahnute do detialov.
Moja chyba sice nikoho nemohla stat zivot, ale firmu by to stalo nemale peniaze a klienta certifikaciu, co som si samozrejme nemohla dovolit. Velka zodpovednost, vela cestovania, vela prace. Ako to skoncilo? Behom dvoch mesiacov som bola trikrat chora (s horuckami, co ja nezvyknem, som tak maximalne prechladnuta a vikend to spravi), zacala som mat tik v oku, triasli sa mi ruky, nedokazala som sa na nic sustredit. Coraz horsie som spavala, lebo som v posteli vecer rozmyslala nad tym, co vsetko som zase zabudla alebo nestihla alebo pokaslala. A co ma caka dalsi den.
Do tohto vsetkeho som mala sefa, ktory vedel cloveka len deptat a vyvolavat v nom pocit, ze nic nevie, je totalne neschopny a vlastne moze byt rad, ze ma aspon nejaku robotu. A hladat si novu pracu so 4rocnym dietatom? Stale mi rezonovalo v hlave, aby som nebola blba a ostala tam, kde som .......

Odhodlanie zmenit pracu vo mne dozrievalo naozaj dlho. Ale dozrelo. Rovnako ako rozhodnutie, ze idem prec z fachu. Nejdem ku konkurencii, ale na druhu stranu "barikady" (8 rokov som pracovala ako poradca a interny auditor v ramci ISO systemov kvality, enviro a BOZP). S mojou praxou, skusenostami, znalostami, som dostala po vyhodeni zivotopisu nie jednu ponuku. Ostala som prekvapena, zrazu niekto vedel ocenit to, co robim a ako to robim. Ponukali mi take platove podmienky, ze sa mi z toho tocila hlava. Mohla som si VYBERAT, kam nastupim. Otvoril sa mi celkom novy svet, nove obzory. Vybrala som si z ponuk tu, ktora sa mi najviac pozdavala a aj som v auguste nastupila. Poviem Ti, nemohla som spravit lepsie. Pre seba, pre svoje zdravie, pre svoju rodinu.
Znova pokojne spavam, nemam tik v oku, nie som kazdu chvilu chora alebo prechladnuta. Nie som vycerpana. Nepracujem po veceroch, po nociach, po vikendoch, aby som vsetko postihala. Je zo mna uplne novy clovek. Kazdy, kto ma dlhsie nevidel, a stretol ma po zmene zamestnania, mi hovori, ze priam ziarim spokojnostou a stastim. Ze uz sa na mna priam zle pozeralo v predchadzajucom obdobi.

Porozmyslaj nad tym. Porozhliadni sa okolo seba, ake su moznosti a zvaz ich. Ano, pojdes do neznameho, nevies, co by Ta cakalo. Musis sa starat o rodinu, platit uver a ucty. Je to velka zodpovednost. Ale - da sa to zvladnut. A da sa to zvladnut s maximalne pozitivnym vysledkom. 🙂 Drzim Ti palec, aby sa vsetko vyriesilo k Tvojej spokojnosti a k spokojnosti Tvojej rodiny.

PS: Na reci druhych sa vykasli. Zaboli to, zamrzi to. Ale nikto z tych, ktori Ta sudia, Ti v pripade potreby nepodaju pomocnu ruku. Nedaju Ti na chleba, ked nebudes mat co jest. Nestoja za to, aby si na nich mrhal energiou.

mrkvicka060
6. okt 2017

👍 👍

katunika
6. okt 2017

@kofoluska Super. ❤

mandala77
7. okt 2017

@cavabcici mne príde, že môžeš byť viac senzitívny, čiže vnímaš viac podnetov z okolia, ktorí ostatní vôbec neregistrujú a si aj vnímavý na zmenu správania druhých. Ak to je tak, potrebuješ viac byť sám. Nevystavovať sa príliš veľa podnetom a ak sa musíš, vždy si nájdi čas byť sám a nejako byť si vedomý seba, tela, dychu. Zbytočne nechodiť na net a nezahlcovať sa.
Šport je veľmi dobrý, kde môžeš sa prirodzene zbaviť stresu, beh je teraz veľmi obľúbeným. Výborná kniha na organizáciu práce je Mít vše hotovo - David Allen alebo viac v poňatí minimalizmu knihy na tému organizácie práce od Leo Babauta. Ono je fajn mať spoľahlivý systém, kde si všetko zaznamenávaš, lebo ak ich len držíš v hlave a nikam nepoznačíš a máš toho veľa, je logické, že človek má plnú hlavu, je vystresovaný, zabúda.

nankab
9. okt 2017

@cavabcici zdravím Vás, prečítala som si Váš príbeh a vlastne sám ste si sám odpovedal, že je to zmes životných zmien, ťažkostí - stres. Ak môžem odporúčiť, tak by som Vám navrhovala Bachovu kvetovú terapiu, mám s ňou dobré skúsenosti. Príjemne zharmonizuje psychiku človeka - cítim z toho popisu, že si neveríte a teda je aj znížené sebavedomie a máte strach. Táto metóda sa hodí ako doplnok ku akejkoľvek liečbe aj napr. pri psychoterapii.