Ahojte baby, ja už som z tejto situácie tak zdeptaná, že vlastne uvažujem o tom či nemá pravdu. Som na materskej ešte stále, takže mám veľa voľného času. S malým 2,5 r. spolu varíme pomaly odkedy začal chodiť. A tu nastáva problém, vraj ho rozmaznávam, kvôli tomu, že mu pripravujem pekné, alebo iné jedlá. Napríklad lievance, robím vo veľkosti piškót, jedlo servírujeme v rôznych tvaroch ako smajlík auto atď., robím farebné jedlá- Yoda halušky- špenát, Barbie ryža je cviklove rizoto, mávame šmolkový puding a podobne. Sám si naberie na tanier koľko čoho zje, napríklad máme Ryžu s hráškom a mäsom a povie, že on si dá dnes viac ryže a menej maska lebo na to nemá chuť. Zje všetko, nie je vyberavý. Len sa sám rozhoduje. Ale z opačnej strany, vie, že ja mám na to čas a robíme to spolu, keď sme niekde u babky a poviem, mu, že mu to babka navarila s láskou a nemohla sa tak s tým vyhrať ako my dvaja zje všetko bez poznámok.
Ale manžel príde domov vidí, že sa "hráme" s jedlom a začne pred ním na mňa kričať, že on keď bol malý tak sa takto deti nerozmaznávali a je normálny. Že čo bude z malého, keď aj na tanieri má cirkus. Ja neviem, robím chybu?
urcite ide iba o jedlo? spolocna priprava jedla hrou a zabavou je pre mna super.
Myslíš,že dieťa zvladne prechod na školkarsku stravu v pohode?Lebo šmolkove pudingy a samonaberanie tam fungovať nebudú....trocha by som šla smerom k realite,v tom ma manžel pravdu.
Opýtala by som sa muža, ako to, podľa neho, malému môže uškodiť. Dieťatko pôjde o chvíľu do škôlky, ty do práce a hrajkať sa budete maximálne tak cez víkendy. Takže si užívajte, kým môžete.
Manžel by ti mal nohy-ruky bozkávať, ako sa pekne staráš o syna. Nie, nebude z neho žiaden rozmaznaný cirkusant kvôli tomu, že mu matka varí pekne jedlo, že mu dovolí podieľať sa na príprave a rozhodovať o tom, čo zje. A hlavne, ak nemá mimo domu problém niečo zjesť, hoci to nehrá farbami (ako napr u babky a tak). Manžel očividne žiarli. Nevzdávaj sa tohto času so synom a s manželom sa vklude pozhovárať, prečo mu to vadí, nech sa nad tým sám zamyslí.
Toto nie je rozmaznavanie. Ja by som pokračovala v tom co robíš. Takto dávaš synovi najavo, že aj on má svoj názor (povie koľko chce ryze a ty to rešpektujes). Ja sa tiež syna pýtam na rôzne veci a nechám ho rozhodnúť... Minule sme robili Mickey mouse lievance, lebo sa mu teraz veľmi páči Mickey. Bol nadšený. Aj za to ze mi pomáhal aj za to ze papal mickeyho. Ja v tom ozaj nevidím žiaden problém.
@janinah keď sme niekde vonku v reštaurácii, alebo u tej babky, alebo celkovo jeme inde ako doma, nemá s tým problém. Len mu vysvetlím, že na to nemajú čas a nemajú toľko fantázie ako my a spapá všetko.
Manžel žiarli, že si so synom rozumiete a trávite čas príjemným spôsobom.
Ty nemôžeš za to, že jemu sa nevenovali dostatočne a vyrástol z neho emocionálne zakrpatený človek. Kiež by bolo možné vysvetliť mu, že má dve možnosti - buď sa bude tešiť s Vami alebo nech sa rozčuľuje niekde inde.
Ja by som ho v zakrute prizabila toho tvojho muza, este by ani nohu nevlozil do kuchyne, si uzasna tvoriva mamina so spokojnym drobcom a vobec nie rozmaznanym, budujes mu krasny vztah k jedlu, ale tlak mam vysoky z tvojho muza, on ma aky vztah k jedlu? Ako doma stoluju a serviruju?
Obdivujem ta, ze mas na toto trpezlivost😊. Muzovi by som povedala, ze zjavne sa to na nom nedobre podpisalo, kedze na teba zbytocne krici ;)
ak zje aj bezne jedlo, vobec by som sa tym netrapila a muzovi by som to aj takto vysvetlila. skor mam pocit, ze bud ziarli na pozornost, ktoru davas synovi ("mohla by mat viac casu na mna, keby sa tu neserkala s tym jedlom") alebo ma nespracovane to, ze jemu sa rodicia takto nevenovali (co si racionalizuje ako "mna takto nerozmaznavali"). podla mna je to na rozhovor s muzom, ale nie vtedy, ked mu to vadi, inokedy v kludnej atmosfere a v dobrej nalade.
Keby odmietal jesť niečo nie podľa gusta, nie nastajlované a robil by cirkus, aj u babky, zamyslela by som sa. Ty s ním tráviš krásny čas a buduješ silne puto. Zmysluplne strávený cas namiesto socialnych sietí a strcit mu tablet.To sú tie najkrajšie okamihy, ktoré formujú jeho osobnosť a rýchlo utečú. Ja som tak varila s babkou a rozmaznaná som nebola a nie som. Nechápem, čo ma Tvoj muž za problém. Malý bude mat skôr traumu z toho, že po tebe po príchode domov hučí.
Ach boze.... Predstavila som si takuto situaciu u nas doma, ze sa takto krasne venujem dietatu, a som si na 100% ista, ze manzel by bol na mña pysny a snazil by sa tiez podobnym stylom.
U vas doma bude problem inde...
Urcite nerobis chybu. Mas moj obdiv za takuto tvorivost. Nic lepsie pre dieta nie je, ako ked robi realne veci. Travite spolu cas, je to tvorive, precvicujete tym motoriku. Proste len same benefity. Mozno z neho vyrastie sefkuchar a bude aj uplne stacit, ak sa vdaka tomu raz bude chlapec vediet o seba postarat a nebude cakat, kedy mu kto navari a nalozi jedlo pod nos. Doba sa meni. Pan manzel nech sa uvedomi.
Podla mna je to uzasne. Ja na to nemam nervy ked mi deti chcu pomahat. Samozrejme by som si to takto predstavovala, ze vsetko spolu, ale po chvilke zacnu vymyslat a vsade je muka, cesto, hrozienka. Ruky mi pchaju pod noz, lebo sa uz nevedia dockat kedy to daju do misky 🙈. A po vareni by som este pol dna upratovala a umyvala.
manžel, skôr žiarli, závidí 😉
Vydrz kym pojde do skolky a ty do roboty, potom uz nebude cas na smajlikove lievance. A za mna je fajn, ze spolu travite cas, hoci aj vyrobou barbie rizota. To by si mohol tvoj chlap uvedomit, ze nejde o nic viac ako o cas, ktory travite spolu.
Podla mňa je to zlaté a super spôsob ako naučiť dieťa jesť zeleninu bez frflania. Ak zje aj normálne jedlo a nie je zaťažený na to že ryža musí byt ružová a pod, je to podľa mňa len a len krásne. Rozmaznávanie by to bolo, keby robí scény za to že dostane “normálne” jedlo. Inak mi to príde fakt výborné, nech sa na to pozriem z akéhokoľvek uhla, vidím len pozitíva
Ešte nech ten trút povie že z neho bude gay keď ma rad ružovú ryžu. Tatko ma evidentne mindrak z toho ze sa mu v detstve toľko nevenovali
Je to pekné ale ozajstný problém môže nastať v škôlke, bude mať normálne jedlá a nikoho nebude zaujímať na čo má teraz chuť.
Súhlasím s komentármi, nerobíš nič zlé, na rozdiel od tvojho muža, ktorý na teba kričí. ☹️
Ale zaujalo ma, že si písala, že u babky a v reštaurácii synovi vysvetľuješ, že babka a kuchári v reštaurácii nemajú takú fantáziu, nemajú čas, nechce sa im... S týmto by si mala podľa mňa prestať.
Podľa mna je to pekne! Ake rozmaznavanie..
travit spolu cas a nechat ho pomahat je dobrá výchova..bude z neho dobry chlap a nie taky co ani caj nevie uvarit.
A veľa ľudí sa pohrá s jedlom aby bolo pekne naaranžované.
@januska12323 píše autorka ze aj take spapa
Je to úplne normálne, aj ja detom aj keď sú už veľký keď mám čas krajam chlebík na male kocky a ozdobujem im taniere, aj manželovi a vyhrám sa s tým. Veď aj oci jedia. Nevidím na tom nič zle. A páči sa mi, že si tento zvyk osvojil aj manžel a keď ma čas mi na tanker dá ryžu v tvare srdiečka. A tiež sa snaží mi pripraviť niečo pekne aj pre oci. Máš divného manžela. Nemá začo nadávať doma a byt nervózny tak si hľadá zámienky? Čudné
@janinah piše autorka ze jedlo spapa aj take nenaaranžované.
Pokial sa kvoli tomu hrajkaniu s jedlom doma nevalate v spine, teda zvladas domace prace tak v tom problem nevidim. Ked robis lievance, ma smajlikove aj muz? Ci jemu bafnes na tanier klasiku? 😁Mozno tam je problem. Muzi su jesitni ☺️
Podla mna si budujes krasny vztah so synom. Ak nema problem zjest aj ine "klasicke" jedla, tak by som v tom smelo doma pokracovala a manzela by som poslala kade lahsie!
Akoze ho dajte do montesori skolky a bude vsetko robit sam, od prezliekania, jedlo po zametanie.
Robíš všetko dobre, chystáš zdravo a ešte aj zapájas dieťa, dieťa vie že to nerastie na tanieri, môžeš byt len a len so sebou spokojná , všetko čo investujem do dieťaťa je len pre jeho dobro, tie deti čo sú od 2 rokov v inštitúciách, také šťastie nemajú . 😍💕
Ak nema problem zjest potom ine jedlo, ako pises napriklad u babky, tak nevidim v tom ziadny problem.
Nerobis chybu, je to krásne 🥰 Manžel má asi veľa času a malo starosti, keď ho toto trápi.