Rozmaznávam dieťa tým, že sa spolu hráme s jedlom?

28. jan 2025

Ahojte baby, ja už som z tejto situácie tak zdeptaná, že vlastne uvažujem o tom či nemá pravdu. Som na materskej ešte stále, takže mám veľa voľného času. S malým 2,5 r. spolu varíme pomaly odkedy začal chodiť. A tu nastáva problém, vraj ho rozmaznávam, kvôli tomu, že mu pripravujem pekné, alebo iné jedlá. Napríklad lievance, robím vo veľkosti piškót, jedlo servírujeme v rôznych tvaroch ako smajlík auto atď., robím farebné jedlá- Yoda halušky- špenát, Barbie ryža je cviklove rizoto, mávame šmolkový puding a podobne. Sám si naberie na tanier koľko čoho zje, napríklad máme Ryžu s hráškom a mäsom a povie, že on si dá dnes viac ryže a menej maska lebo na to nemá chuť. Zje všetko, nie je vyberavý. Len sa sám rozhoduje. Ale z opačnej strany, vie, že ja mám na to čas a robíme to spolu, keď sme niekde u babky a poviem, mu, že mu to babka navarila s láskou a nemohla sa tak s tým vyhrať ako my dvaja zje všetko bez poznámok.
Ale manžel príde domov vidí, že sa "hráme" s jedlom a začne pred ním na mňa kričať, že on keď bol malý tak sa takto deti nerozmaznávali a je normálny. Že čo bude z malého, keď aj na tanieri má cirkus. Ja neviem, robím chybu?

terezkaarthuramax
29. jan 2025

@aurora33 a hento nie su klamstva. Len detska reč. Synovca učili farby že nebíčková, čokoladová a tak. A normalne vyrastol.

aurora33
29. jan 2025

@terezkaarthuramax opakujem, klamstvá sú reči, že babka nemá takú fantáziu. To je odveci. K barbie farbe škoda reči.

gaborka28
29. jan 2025

Nie som psychológ, nepoznám tvojho muža, ale z vlastnej skusenosti aj z okolia vnímam take to nastavenie mnohých mužov, že chlapci by mali mat “pevnú výchovu”, nemali by byt umojkani, nemalo by ich baviť pečenie, varenie… lebo z nich vyrastú “rozmaznané baby”, čo predtym absolútne nebolo “za našich čias”. ktovie, možno toto vníma aj tvoj muž - asi sa treba toto len vykomunikovať. Lebo áno, takéto vnímanie je pomylene. Ale majú to tak hlavne takí, ktorí tu lásku alebo pozornosť v detstve nemali 🤷🏻‍♀️

Mne to príde mile a napíšem ti, že to aj obdivujem, pretože ja som na take nemala cas, energiu ani náladu 😀 súhlasím ale s komentárom, ktorý tu niekde odznel, že možno by bolo fajn to nejako kombinovať aj s klasickým vizuálom na tanieri, lebo teraz síce pekne spapa všetko, ale mnohi si dobre pamätáme obdobie vzdoru okolo 3-3,5 a že to je veselé obdobie, ktoré prináša so sebou hocico, aj to, že dieťa nebude chciet pit z inej ako ružovej šálky 😀

sovica
29. jan 2025

Autorka, žiadnu chybu nerobíš. Práve naopak. Venuješ sa dieťaťu, učíš ho variť, kreatívne myslieť, podporuješ jemnú motoriku… Oprav ma, ak sa mýlim, že Tvoje dieťa už aj dobre rozpráva, keďže aj pri práci v kuchyni neustále rozprávaš – rozprávate sa spolu a zvyšuješ mu slovnú zásobu. Mne sa náhodou veľmi páči názov Barbie ryža aj Yoda halušky😍 A tie kočky, čo tu píšu, že máš jedlám dávať správny názov, tak nech sa zamyslia nad viedenským rezňom, španielskými vtáčikmi, Mozartovými guličkami, Pavlovovej tortou, hot dogom, volským okom, mačacími jazýčkami a dalo by sa teda ešte pokračovať.
Tvoj manžel by mal byť rád, že sa synovi tak venuješ. Ale chlap s nulovou emočnou inteligenciou to asi nepochopí. Alebo žeby žiarlil na vlastné dieťa? Mimochodom, tá jeho poznámka, že keď on bol malý, tak sa takto deti nerozmaznávali a on je normálny. No, normálny asi veľmi nebude, keď po Tebe kričí za to, že so synom v kuchyni experimentuješ. A keď bol on malý, tak sa veľa vecí robilo ináč, proste iná doba. To ale neznamená, že sa to vtedy robilo správne.

terezkaarthuramax
29. jan 2025

@aurora33 co je zle na barbie farbe? Farby neboli stvorene na dievcenske a chlapcenske a to je len ludsky vymysel ze barbie pre dievcatko a auticko pre chlapca.muzi su otcoviA a mnohe zeny su soferky...

aurora33
29. jan 2025

@terezkaarthuramax jezin to bol iba príklad ako dala autorka. Tak teda ok, k Yoda farbe škoda reči. Spokojná? 🙄😂

terezkaarthuramax
29. jan 2025

@aurora33 neviem kto je Yoda.

autor
29. jan 2025

Baby on vie, že do Barbie rizota ide cvikla aj že do Yoda halušiek ide špenát, veď mi s tým pomáha a hovorím tie reálne názvy pred ním. Keď ukáže na spenat, že čo to je, tak mu nepoviem, že to je Yoda. Takže on vlastne vie čo do toho jedla ide. A čo sa týka Barbie rizota, malého sesternica má obdobie Barbie, chodí celá v ružovom, preto máme Barbie rizoto.

aurora33
29. jan 2025

@terezkaarthuramax doštuduj si to.

zuzikak
1. feb 2025

tak v prvom rade sa porozpravaj s manzelom, lebo nemal by si zvykat a dovolovat si kricat na teba (a pred dietatom uz vobec nie). Znevazuje tvoje postavenie v rodine. Pritom pouzi rovnaky argument ako doteraz. Vy si len z jedla robite zazitok. Ak sa mu naserviruje normalne ako vsetkym, tak ho zje rovnako bez problemov, preco potom tvoj manzel robi s toho problem. To nie je problem tvojho dietata ale jeho nejaky pohlad na svet 🙂 . Ja som nemala na toto cas a ani ma nebavilo z vajec robit hviezdicky (obrazne povedane) ale vzdy sme si pri jedle vymyslali. U nas niekedy boli zajace a chrumkali zeleninu, alebo sa hrali, ze su obry a jedia stromy (brokolica), vo fazulovej polievke plavala cibula tak mali lodky a nakladali cestujucich (fazule), ktorych potom spolu s lodkou zjedli, pri prazenici sme hladali rozny tvar, deti si robili rozne tvary s chleba....proste je to detsky svet. Nic zle nerobis a je skvele, ze dietatu varis tak aby z jedla nemalo traumu (musis vsetko zjest aj keby si nechcel) ale pekne spomienky a zabavu. To ze ma viac chut na ryzu a vyberie si jej viac ako masa ? - ucis ho, ze respektujes jeho nazor, istym sposobom aj samostatnost a sebavedomie. Manzel mal inu vychovu ? Tak mu povedz, ze nechces zit ako jeho rodicia, ani ako tvoji rodicia. Mate vlastnu domacnost a budete si zit podla seba. On bol vychovany jeho mamou, tvoje dieta ma inu mamu. Ak bude v skolke problem, potom si to vyriesis s malym sama, nech to necha na teba. (a kedze vies, ze problem nebude, tak mozes byt v klude)

jumama
1. feb 2025

Mas velku vyhodu, ze ti maly naozaj vsetko zje a nemusis to robit kvoli tomu ze neje.
Ja si myslim, ze problem bude inde, napriklad nie je to takto...?

Uplne uprimne si povedz, ci naozaj nenastava problem, ak ma maly jest u babky, ze to odmieta alebo porovnava - a mozno babka nieco povedala tvojmu muzovi, citi potrebu ochranit mamu a jej sposob varenia... Vychadzam z tvojej vety "keď sme niekde u babky a poviem, mu, že mu to babka navarila s láskou a nemohla sa tak s tým vyhrať ako my dvaja zje všetko bez poznámok" - ak mu to musis takto vysvetlovat, asi predsa len to jedlo odmieta alebo nejako okomentuje?

Alebo by tvoj muz mal rad klasicke jedlo ako od mamky - hoci to tvoje moze byt chutejsie a ma rad aj to, niekedy proste mame z domu naucene ine chute...

Moj muz sa vzdy tesi k jeho mamine a laduje tam vsetko do seba, duplu si da... mali rozne pre mna netypicke kombinacie, ktore my sme tak nerobili a ked by to navarim po nasom, tak zje, ale poznamena, ze niekedyby som to mohla aj tak a tak... dost smotanove vsetko robili, trebars do rajcinovej polievky davaju smotanu, spenat strasne smotanovy, masa stale na smotane so syrom a tak a mne uz to niekedy nejde ani na chut tolka smotana...

To musis vediet najlepsie ty, uplne uprimne si povedat, ci vas maly naozaj zje aj inde bez problemov. Ci fakt u babky neodmieta, nerobi drahoty. Ci ked pojde do skolky, ci tam bude jest...

kaca222
1. feb 2025

Manžel je magor. Pardon.
Je to krásne čo robíš a prajem, aby vam to čo najdlhšie vydržalo. A taktiež prajem pevné nervy s manželom, nejako tuším, že toto nebude jediný problém.

megan777
1. feb 2025

@tenerifka presne u nás je taký môj muž on krásne servíruje jeho to baví ja to nahadzem na tanier,robím iné veci rada ale by ma nenapadlo niečo mu vykrikovať,som pyšná že môj muž je taky

tara
1. feb 2025

My sme robili to isté a v škôlke ani škole nebol problém. Proste vedeli, že doma to máme takto a inde zasa inak.

andreatytler
1. feb 2025

Toto je uzasne! Aj ja budem robit Yoda halusky a Barbie ryzu. Ako robis modry pudin? Napis prosim este ake dalsie veci varis.
Alebo aj ine zeny, napiste svoje napady na teketo jednoducho kreativne jedla.
Moj syn ma 5 rokov a spolocne varenie a pecenie su tie najkrajsie chvile. Aj ked mam pri tom aj vela nervov.
Podla mna je velmi smutne ked sa argumentuje tym ze co bude ked pojde do skolky. Miesto toho aby sa skolky inspirovali takymto varenim, sa snazime nutit deti do toho aby jedlo brali len ako nubnu nevyhnutnost. No na hlavu je to.
V tvojom argumentovani ze iny ludia nemaju cas alebo fantaziu nevidim nic zle a uz vobec nepochopim ako niekomu moze vadit ze ryzu volas Barbie a nie cviklova.
Muzove kricanie (hlavne pred dietatom) by som velmi razne stopla. Rovno tam ked na teba krici a potom neskor ked budete osamote sa s nim viac o tom podebatovala. Aky ma on vztah s mamou?

moonlight1210
1. feb 2025

“začne pred ním na mňa kričať, že on keď bol malý tak sa takto deti nerozmaznávali a je normálny.”

On toto nazyva “som normalny”?
Mam dojem, ze neschopnost prijat aj ine pristupy, ktore nie su skodlive (kedze maly rozpistany nie je), nie je znak normalnosti.

A kedze mame aj sefkucharov s michelinskymi hviezdami, ktorych bavi varit dusou-telom (a este su aj zenati a niektori aj podvadzaju), tak sa fakt bat nemusi ani toho, zeby bol “zozenstely”.

andreatytler
1. feb 2025

@sidicek Aj ja som sa podla nazvu pripravila na to ze sa docitam o tom ako sa mama pridala k dietatu a modeluju rukami zemiakovu kasu a ohadzuju sa masovymi gulkami.😀

oblecenie99
1. feb 2025

Že Yoda halušky a Barbie rizoto, sú divné názvy, aaaaale. Môj syn v takom veku jedol polievku zo Spinosaura (keby som mu povedala, že je to krémová polievka zo zeleniny, tak nezje ani to) 🙈 Bola som rada, že to zje. Podľa mňa ináč akože klobúk dole pred tebou. Ja som na to nikdy nemala nervy. Aj keď je pravda, že môjho ani nebavilo to spoločne varenie či pečenie nikdy. A mužovi by som asi napľula do jedla.. tak, aby som o tom vedela len ja. Hneď mi by bolo lepšie 😏

oblecenie99
1. feb 2025

@moonlight1210 Hej, je čisto normálny.. môj otec mal tiež zrejme zaujímavé detstvo. Minule sa ku mne pritúlil na gauči 5 ročný syn, aby sme sa chapali, žiadne mojkanie, jojkanie, chytanie, len si o mne oprel hlavu a on na mňa začal ziapat, prečo mu to dovolím, čo z neho bude, či ho už nechcem rovno nakojit. Úplne ho vytočil ten obyčajný, jednoduchý prejav nehy medzi matkou a synom, bolo mu to vyslovene nepríjemné. Vtedy mi došlo, že on skutočne dostal malo lásky a pozornosti v detstve.

kaca222
1. feb 2025

@oblecenie99 dúfam, že sa vám podarilo nejako rozumne zareagovať. Byť totižto synom, tak nabudúce sa radšej nepritúlim. Je to ozaj smutné, čo si mnohí rodičia nesú celý život v sebe

aluskasm
1. feb 2025

Urcite nerobis chybu a pokracuj v tom aj nadalej. Ved synxek sa takto od mala uci varit, na tom ni je nic zle. Je to vacsia pridana hosnota ako keby cumel do mobilu. Je dobre deti od mala zapajat do pripravy jedla. Ved jedlo ma aj oku lahodit.

terezkaarthuramax
1. feb 2025

@oblecenie99 ved to je pekne. Ja rada objimen svojích priatelov i mamu.... Ale detstvo si clovek nevybral s akych bude mat rodicov

majusqwa
1. feb 2025

okej. idem manželovi oznámiť, že som ho tou kurkumovou ryžou počas obeda vlastne rozmaznala.
cvikla, špenát, zelenina a farby sú v niektorých domácnostiach bežným štandardom. deti so mnou varili plus-mínus odmala a v inštitúciách zjedia všetko okrem kelového prívarku (a ten nedám ani ja).
tvoj muž je divný, sorry jako.

terezkaarthuramax
1. feb 2025

@oblecenie99 to s tym dinosaurom mi pripomína tento vtip
,,mami, miško zjedol všetky 🍝 co si mi nalozila." ,,a ako sa ti to podarilo, dcérenka?" , povedala som.mu ze sú to dážďovky." 😍

terezkaarthuramax
1. feb 2025

@andreatytler kazdu nedelu na jednotke zazracny atelier. Varia tam okrem.ineho jednofuchd jedla, ktore deti s dospelym zvladnu.

andreatytler
1. feb 2025

@terezkaarthuramax Dakujem, pozriem.

terezkaarthuramax
1. feb 2025

@andreatytler zajtra budu trebars robit jedlo v tvare ježka