Som precitlivená na svorku?

geegee
23. apr 2008

Viem, ze je tu tema o svokrach, ale mam specificky problem na ktory by som rada pocula nazor aj nezainteresovanych maminiek.

Byvame s manzelom v domceku, svokrovci asi 40mod nas na tej istej ulici. Nejdem sa rozpisovat o starych nezhodach, priblizim len posledne 2 dni.

Po dohode s manzelom, som svokru poprosila, aby mu nedovolila v svokrovej dielni zapinat stroje - vrtacky, brusky a pod., ze si myslime, ze na to ma este cas - ma 21 mesiacov. Nahnevala sa, ze vsetko robi zle - manzel ju parkrat upozornil napr. aby sa maznevo nerozpravala s Matkom a pod. Nikdy to nebola kritika jej, ako osobnosti. Len to vzdy nejako precitlivelo zobrala, nech sme jej to povedali akokolvek setrne. No, takze pri tej dielnovej debate mi povedala, ze ma toho vela na srdci v suvislosti so mnou a tak podobne - ked som ju vyzvala aby povedala co konkretne, nic nevedela povedat.
Vcera bol s malym vonku vecer manzel, svokra sa k nim pridala. Vecer som sa dozvedela, ze maleho zobrala k nim domov prebalit, kedze zrejme vrestal, a nepacilo sa mu to /od velkej noci, kedy pri oblievacke zvrestala, tam maly odmieta byt - place ako najiaty a taha ma odtial prec/, strcila mu do ruky Brumika. Vzdy ked je s nou, pride s nejakou sladkostou. Predvcerom cokolada, vcera Brumik...No a samozrejme, ked som plienku rozbalila, bola zapnuta tak, ze som len zagulala ocami a ukazala to manzelovi - zapnutu plienku, aj body, ktore bolo kvalitne obkakane, kedze plienka tam bola tak ako bola.

Vcera som sa vyrevala, zurila som. Ona stale chce byt s malym sama, chce aby som jej ho davala domov...vie, ze tam teraz nerad chodi a ona ho tam vezme prebalit, hoci boli od nasho domu par metrov! Stale ho chce bozkavat, ked sa on vzoprie, tak to robi aj tak...nechcem sa na nu stazovat, zrejme ona by napisala iny pohlad...ja len neviem co urobit...narobit cirkus, ktory sa spusti, ak sa s nou porozpravam? Alebo drzat hubu ako mi radi moja mama? Predstavujem si, ked raz ja budem svokra...nechcela by som, aby moja nevesta povedala, ze mi vnuca neda vonku, alebo podobne...ale ked ta nasa a mama si neda povedat .
Boze, uz je zo mna klasicka hnusna nevesta. A to som pred svadbou vravela, ze s kazdou svokrou sa da vyjst. Strasne ma mrzi, ze to nezvladam. Moja svokra nie je zla...je len taka...svojska
☹ ☹ ☹ ☹

moni1412
23. apr 2008

geegee ono to nikdy nrobi dobrotu ked byvaju mladi tak blizko niektorym rodicom alebo s nimi. my sme rok byvali u nasich, tam sa dalo, v pohode sme vychadzali....ale uprimne, blizko svokry si to predstavit neviem. tiez nie je zla, ale ako pises - svojska. takze ti uplne rozumiem.

majada
23. apr 2008

geegee ja mam tiež podobný problém len ja bývam v tom istom dome ale máme spravene osobytne podkrovie.
Keď sa mi narodil malý ona aj so švagrinou sa mi chceli do všetkého starať. No ˇja som povedala manželovi že si to neželam. Vieš ja si myslím že každá matka si ma vychovavať svoje deti sama stará mama ani nikto iný sa jej nemá čo dotoho starať. /oni si svoje deti už vychovali/ Určite ani tvoja svokra nemala rada keď sa jej chcel starať niekto do výchovy. Ja som povedala že určite som neporodila svoje deti aby ich vychovaval niekto iný. Svoje deti si chcem užiť teraz lebo viem že keď raz budem svokrou tak aj moja nevesta si bude chcieť svoje deti vychovavať sama a ja to budem rešpektovať.
Je to tvoje dieťa ty maš za zaň zodpovednosť-tvoje dieťa tvoje pravidla.

geegee
autor
23. apr 2008

Hm...ale otvorili by ste Pandorinu skrinku kvoli takej situacii ako som opisala? Doteraz som sa snazila vzdy riesit veci priatelskou cestou...len nikdy to nemalo dlhodoby efekt.
Ak sa s nou pustim do debaty, nastve sa, stale budem ta zla, a k tomu este zrejme obmedzi kontakt s malym. A ja ho nechcem pripravit o starych rodicov ☹ Preto som nejaka bezradna

jankajs
23. apr 2008

Pozri geegee, mne to povedala matka narovinu - čokoľvek urobíš alebo povieš svokre, budeš tá najhoršia. Ak niečo neurobíš, alebo nepovieš, aj tak budeš tá najhoršia. Raz nie si jej krv - hotovo, môžeš sa postaviť aj na hlavu. Dcéra jej vynadá (hnusne), navrieska na ňu, a predsa, keď zas príde, je to jej miláčik. Nerob si výčitky, svokry sú väčšinou splachovacie, čo jej povieš čokoľvek, že si to nepraješ, za chvíľu si aj tak urobí po svojom.

Ja mám jedno heslo : Prečo by to malo mrzieť mňa (povedať, urobiť, neurobiť niečo), keď ju to nemrzí? 😎

majada
23. apr 2008

geegee skús sa porozpravať s manželom nech jej to on vysvetlí od neho to vezme lepšie

mery.maja
23. apr 2008

Geegee suhlasim s majadou je to tvoje dieta a tam platia tvoje pravidla je tvoj a mas ho vychovavat ty,clovek sa uci na vlastnych chybach a ak aj nieco neurobis dobre nabuduce uz vies ze sa toho mas vyvarovat.
My este babenko nemame ale zato mam svokru a tiez je velmi svojska az sa mi zda ze toto slovo je slabe 😀 proste vzdy si mysli ze vsetko musi byt podla nej,aj ked s tym mi nesuhlasime ona to proste nam poda ako hotovu vec.ale este ze moj mangel je taky aky je a dokaze jej oponovat a vzdy povedat co si mysli(slusne samozrejme).Ja väcsinou iba prehltam a zadrziavam zlost.
Drzim ti velmi palce skus jej to vsetko povedat na rovinu co sa ti paci a co nie a uvidis bud si to uvedomi alebo aspon na cas ju to uzemní 😉

geegee
autor
23. apr 2008

tak je to vyriesene - manzel sa iniciativne s nou porozpraval....za vsetko jedna jej odpoved, ked jej vravel aby malemu davala plienku poriadne: To musia byt asi zle plienky 😖

majada
23. apr 2008

geegee tak nech jej vysvetlí že ty si ho chceš prebalovať sama
Ja som povedala že si to neželam a môže sa uražať ako chce neboj nie si sama čo by sa jej to nepačilo

tribitka
23. apr 2008

greegee povedz svokre svoje pravidlá, čo s malým smie a čo nie.... a ak ich poruší, tak nech sa na teba nehnevá ale nenecháš ju s malým osamote.... ty si matka, ty si za neho zodpovedná, ty určuješ pravidlá..... 😉

geegee
autor
23. apr 2008

mojej svokre som sme sa snazili objasnit ako si predstavujeme vychovu nasho dietata uz x-krat, no nic z toho si neosvojila. Snazi sa obhajovat svoj pristup. Napriklad:
- poziadavka aby nedovolila zapinat stroje v dielni - jej reakcia: aj doma malemu vraj dovolime zapinat veci. Na otazku ake, odpovedala, ze vypinace na svetlo a radio 🙄
- ked som nasla svokra s malym ako ho drzi v marci nad potokom aby sa tam mohol clapkat a lovit si kamienky, reagovali tak, ze ved sa mu to paci a ze sa na to nezomiera

Takze oni sa nezmenia - ja som ta zla, ktora ich kritizuje, oni su chudiatka. No, ako vzdy som sa snazila aj dnes manzela ukecat, aby sme sa sli s nimi porozpravatat, ved byvame na jednej ulici a hadam sa nejdeme hadat - takto sme tam uz isli parkrat v minulosti, no on sa zatal a vyhlasil im vojnu. Alebo budu respektovat co povieme, alebo sa naucia, ze vnuka bez nas neuvidia. Takze situacia je vyriesena. Problem ostava, s tym sa neda asi nic robit.

eldzina
23. apr 2008

ahoj GEEGEE. Chapem Ta. so "svokrou", som vychadzala celkom ok az kym sme nemali maleho. aby som to uviedla na spravnu mieru, so svokrou vychadzam dobre, ale jej matka- "svokra" sa do vsetkeho miesa a je pre mna horsia ako svokra. Aj aj som bola precitlivena, aj som na neho a hlavne na to, co ona s nim stvara. Nechcem pisat, ako ma nastvalo, ked od porodu presiel presne tyzden a nasackovali sa k nam na navstevu a ta kritika, ze preco stale place a neviem ho utisit a tak az nakoniec nad nim zacala hadzat uhliky, lebo sa mu vraj stalo z oci, hoci som jej to vyslovene zakazala, ze nechcem, aby okolo maleho bosorovala a nakoniec sa zistilo, ze maly mal zapal uska, preto tak plakal, ale to tu nechcem rozpisovat. Nastastie "svokra" byva par desiatok km od nas.

no a ja som sa s nou par krat pohadala,ale tak poriadne, sice som si vypocula na seba par nelichotivych veci a zaplietla do toho aj mojho muza, ze aky on je pri mne chudacik, bla bla bla a vsetko co jej do ust prislo, ale odvtedy uz niektore veci nerobi. Normalne sme na seba vrieskali, ale pomohlo to. Takze moja rada, raz sa s nou poriadne pohadaj, mozno jej zapne. So mnou sa sice "svokra" nerozpravala vyse 2 mesiacov, ale mne to nevadilo 😀 Sice aj ja som sa trosku prisposobila, napr. ked sme u nich dam im maleho,nech idu s nim na dvor a tak, no musi s nim ist aspon jeden "normalny" clovek, napr. manzel alebo maleho krstna. No mam urcite veci, z ktorych neustupim a ona to vie.

A este mam odskusane, ze ak pride do rodiny nova nevesta, ja mam od nej pokoj, svoje "rady" sustreduje na "pole neorane". Tak sa drz a pevne nervy. 😉

eldzina
23. apr 2008

a este, ako bolo spomenute, vzdy budeme my tie zle, dcerzy nech by robili cokolvek su zlate. Takze len si na to zvyknut a je to.

elinka27
24. apr 2008

tak ja sa teraz nechcem rozpisovat co vsetko je medzi mnou a mojou svokrou,ale mne uz staci ked mi len povie ze vonku je pekne pocasie a ja uz automaticky odpovedam,ze je hnusne pocasie, pritom kludne moze svietit slnko.Jednoducho som na nu alergicka staci ked vidim ten jej ksicht a mam po nalade 😀

funilieta
24. apr 2008

ahojte, no ja mam svokru ktora mi tiez nieje vzdy po voli, ale da sa to s nou...je tiez svojska. ale co ste urcite nezazili, je to, ze poznam pripad, kedy nevie vyjst vlastna mam s vlastnou dcerou, a byvaju spolu. Proste hotova katastrofa, svet nevidel. Ale aj take veci sa stavaju.

majada
24. apr 2008

elinka :to som a ja a to od vtedy ako sa mi narodil môj druhy syn a ona sa mi po 11rokov začala starať do života.
Poznáme sa už 12rokov môj Adamko aj ja sme mali po pôrode problemy ked sme prišli s pôrodnice domov ani sa len neopytali na jeho zdravie jedine čo ju zaujimalo bolo ako sa nám votrieť do života a diktovať čo mam robiť.
Mňa sa len po pôrode sucho opytala ,,čo ty ako"". Ja som rodila cisárskym a moje dieťa skoro zomrelo.
Keby sa aspoň opytala ča sa dialo s Adamkom. Jedine čo ju zaujimalo aj švagrinu ako poštvať muža proti mne aby sa mi mohli starať do môjho dieťaťa a mna.

tutifruti
24. apr 2008

Neviem.... asi som iná 😉 , ale mne sa tieto veci nezdajú byť také strašnééé...., aby som pre ne nevychádzala so svokrou... Myslím si, že aj keď mala takú reakciu na tvoje argumenty, ako mala, tak si to, čo máš proti niekde uložila... Myslím si, že nabudúce dá pozor... Možno má naozaj pocit, že ju stále "kritizujete"...
Možno to bude znieť čudne, ale skús ju za niečo pochváliť... Možno sa bude aj ťažko a dlho hľadať... ale nemusí to byť nejaká "brutálna super vec"... A ešte niečo... Ja by som veci neriešila cez manžela... Povedala by som jej ich sama... Držím palce...

glorita
24. apr 2008

geggeee nemame tu istu svokru??? 😀 😀 😀 ale nie,ja sa tiez nemozem stazovat a ani nechcem stazovat na tusvoju,ale plne ta chapem....oni su uz raz take-ina generacia,treba to brat takto....ja sa napocuvam volovin typu_ja som uz od 3.mesiacov davala normalnu stravu a ty len kojisa ja na to,ze to preto ma moj muz problemy so zaludkom,ona ze :to su zaludocne stresy!!!alebo_v 4.mesiacoch uz Leuskov ocko (to ako moj manzel)sedel a ja ze to sa nesmie kvoli chrbatiku az po 6.mesiaci,tak len kruti hlavou ze prehanam a vela citam.....ked sme sa chytili"za pacesy"teda ked bolo ju pocut tak som ju krotila,ze tocho lebo drobec spi,tak to nepocula a dalej pokracovala,ale ked ja som mala vymenu nazorov s muzom,islo ju rozhodit,ze maleho stresujem!!!!!!no co povedat_SVOKRA!tak ako su poniektore svokry precitlivene na svoje nevesty,tak som aj ja semtam na tu moju svokru,inac vychadzame v pohode 😀 😵
a s tym bozkavanim ani nehovorim_ja som to striktne zakazala celej rodine este na krstinach ako kvazi nariadenie id zubara,ze sa mu budu kazit zubky,tak zatial to zaberaaa... 😵

tutifruti
25. apr 2008

Glorita, úplne s tebou súhlasím... Ja som mala stále málo mlieka, alebo mlieko slabé, mala som dávať čaj a dobreže jej na vianoce nenapchali kapustnicu do úst... To že malej dáva dopíjať kávu... a podobné veci, už radšej neriešim... Vždy to poviem a aj keď nie hneď, časom, si to uvedomí... My sme napríklad povedali, že máme zakázané mesiac návštevy po príchode z pôrodnice, lebo mala bola chorá.... Tak sme neboli hneď okupovaní zo všetkých strán

michalina
25. apr 2008

aké nechcem sa sťažovať na svokru? Ja sa sťažujem. Poznáte vtipy o svokrách? Tak ten kto ich vymýšlal musel poznať tú moju. Keby som začala písať, tak neskončím. 😅

cathushka
2. máj 2008

teda baby mozem k vam? to je tema v ktorej sa najde takmer kazda nevesta. zatial so svokrou vychadzam dobre-i ked su iste dni...., ale bojim sa chvile ked bude babo na svete a nedajboze budem potrebovat aby sa on postarala. vobec ju neberiem ako mamu, to sa skratka neda.

uhlikova09
2. máj 2008

michalina,tot moj nazor 😀 inak ja niesom len precitlivena na svokru ale ja som na nu alergicka 😅

wadiiiii
17. máj 2008

niekedy si tak pripadám....

zuzula28
21. máj 2008

ahojte dievčence, aj nám sa občas takéto "strety" prihodia a to nebudem ani hovoriť, že mám svokru lekárku, tak je to o to ťažšie...tie trendy spred 28 rokov, kedy naposledy mala doma bábo v nej ostali...keďže som tiež zdravotník, tak to vždy otočím nasledovne...mami, oci, ale doba sa zmenila a pokročila, vám ako lekárom to snáď nemusím vysvetľovať, mám to dostatočne preštudované, aby som vedela, čo je pre malého dobré, tak to prosím rešpektujte...je to moje dieťa, takže žiadne naobliekavanie, babúšenie do 100 vrstiev oblečenia, sladkosti a podobne. Tiež som si vypočula, že a tie bio-výživy sú určite hlúposť, ktovie čo za bordel do toho dávajú...a najlepšie je aj tak čerstvé ovocie...no jasné, hlavne napr. v decembri hrušky z Afriky 😖 Tak tie sú určite kvalitnejšie ako frutapura, testovaná, kontrolovaná alebo Alnatura...ja im to vždy po dávkach podhadzujem, že čo som sa nové dozvedela...aby bolo jasné, že si to tak želám 😎

ninazoja
22. máj 2008

Jejda babule tak nie som jedina kto ma taketo problemi zo svokrovcami 😎 . My sme tiez vychadzali super kym sa nenarodili nase babulky.
Svokra sa tiez za vsetko co jej povieme urazi 😠 . Napriklad zobrala malu na ruky a nasilu ju zacala bozkavat, mala samozrejme plakala a ona jej nato povedala ze moze robit co chce aj tak ju nepusti 😠 . Ked jej manzel povedal ze nech to nerobi samozrejme bola urazena 😖
To ani nehovorim o svokrovi ten stale uprednostnoval len Ninku. Par x som ho nato nenapadne upozornila a nic. Tak pred par tyzdnami som to nevydrzala a vybuchla som 😝 Jasne ze som bola ta najhorsia na svete a vypocula som si take veci az som sa nestacila cudovat 😒 .Dokonca som sa dozvedela ze svojim detom ublizujem ked im ich nenecham . Svokra by bola najradsej aby som jej deti doniesla a odisla prec .Ale to sa nestane kym nebudem vediet ze im mozem doverovat. Ony sa stale obhajuju tym ze ved uz 2 deti vychovali. Ved prave vychovali teraz je rada na nas!!!

geegee
autor
23. máj 2008

ninazoja, nasi svokrovci asi chodili spolu na kurz Ako byt starymi rodicmi 😀

vanila
23. máj 2008

Ahojte!
ninazoja..... presne to iste mam aj ja. Napriklad som dnes svokre povedala ze nemam po ruke teplu vodu a nemam mu ako sprepacenim zakakanu ritku umyt lebo oni su setrny. 😠 Jaj ta je urazena a sa so mnou nebavi. Pri malom dietati aby nemohli trochu vody nahriat! Ale ked svokrovy ked je je zima tak hned zapinala kurenie aby neumrel od zimy. Ani ja nerada nechavam maleho pri svokrovcoch a najma k svokrovi ho nedavam,lebo pravdu povediac on sa kupe 2 krat do roka a zo zachoda ked ide tak si ruky neumije. Je to odporne, ale je to pravda. No nech sa necuduje preco ho nedavam. 😠

geegee
autor
23. máj 2008

u nas je najnovsie halo, ze maleho som prave poslala k mame na vikend...tak si mangel vypocul, ze svokra davala deti k babke aj ked tam plakali a ze jasne, ze k nim nechce Matusko ist, ked ho k tomu vedieme 😖

xstelinka
23. máj 2008

ahojte babulky,
trosku sa k vam pripojim...nedavno som citala clanok, co robit s detmi ak sa niekoho boja. Dost ma to zaujalo, lebo si myslim, ze aj nas maly sa bude bat svokry, nakolko k nam tak casto nechodi(2x do roka oni k nam a my k nim tak 4-5x - kvoli vzdialenosti). V tom clanku sa pisalo, ze ak dieta napr. nechce ist k niekomu na ruky, lebo sa ho boji, nema sa ho nutit. Ani ked ho jeho maminka drzi na rukach a sama ide k tomu dotycnemu. Dietatko potrebuje mat pocit, ze ho mamina ochrani, no ked ho prave naopak na silu "strci" k niekomu ku komu nechce ist, dietatko sa neciti bezpecne. A prave tak by som chcela, aby to bolo u nas. Ked maly bude chciet spoznat niekoho, sam k nemu pride. Uvidime ako to nakoniec bude :o)
A co sa tyka mojej svokry samotnej. Nemozem povedat, ze by mi niekedy ublizila alebo tak, len ako pisete, je svojska, a jednoducho mi nesadla. Zatial som sa s nou nikdy nepohadala a ani jej nic take nepovedala(z duse), ale su veci co ma trapia a ktore moj priatel nevidi alebo nechce vidiet, no mozno to aj vidi a neprekaza mu to. No v podstate je to skor o nom a o nej, takze mna sa to tak netyka.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ilijanka
26. máj 2008

čaute, ja moju svokru tiež nemusím, aj keď zatiaľ sme nemali nejaký vážnejší konflikt, ale v podstate sú to maličkosti, ktoré ma na nej hnevajú, ale nie nadarmo sa hovorí, že život sa skladá z maličkostí, bývame dosť ďaleko od seba, chodíme na návštevu tak raz za 2 mesiace, stále básni do telefónu, že malý sem, malý tam a keď tam prídeme, nie je schopná ho prebaliť ani s ním ísť na prechádzku, stále má niečo dôležitejšie na práci, potom sa spamätá, keď sa chystáme domov a začne ho stískať, brať na ruky, protestovať, aby sme ešte nešli, ale dovtedy si ho nevšíma