Spoločné bývanie po rozchode

river_flows
15. feb 2016

Ahojte... v prvom rade musím podotknúť, že som chalan. S priateľkou sme spolu boli vyše 8 rokov a teraz, ako to už býva, sme sa rozišli - na jej podnet z dôvodu, že sa necítila šťastná. Ja som dlhšie niečo tušil, ale ona svoje pocity dlho držala v sebe a akonáhle som chcel o tom kecať, ignorovala ma, prípadne hľadala únik, ako to proste nepreberať a nepracovať na tom. Teraz sme sa takpovediac zo dňa na deň rozišli ( pár dní predtým sme ešte plánovali bábo, dovolenky, neviem čo všetko ). Je tam aj nejaká tretia osoba, s ktorým si je blízka, aj keď ešte k ničomu vážnemu nedošlo... argumentuje tým, že s ním cíti niečo, čo so mnou už dávno nie - že sa vie znovu smiať. Na druhej strane, tým, že si myslela, že to zlé obdobie preklenie sama, stratila šancu zachrániť náš vzťah... Ok - teraz sme rozídení, ale - byt je napísaný na nás oboch. Jej príjem je o dosť menší, takže byt idem prepísať na seba. S tým druhým chalanom je pár dní a môže ísť iba o zaľúbenosť - navyše je teraz veľmi psychicky dole, takže jej skôr che žiť sama ako byť s niekým... Momentálne nemá podnájom a vie, že by si ho nemohla ani dovoliť. K nemu ísť nechce, pretože je to ešte krátko a prespávanie u kamošiek nie je dlhodobé riešenie. Ja ju stále milujem, ale chápem jej rozpoloženie a vyslovene si neprekážame, takže som ju nechal bývať u seba - kým si niečo nenájde. Na druhej strane je ale zrejmé, že okrem bývania u tej tretej osoby to nebude možné. Lenže kým k nemu pôjde, môže ubehnúť dosť času a napriek tomu, čím sme si prešli, nechcem ju vyhodiť na ulicu, takže ju nechávam u seba. Ďalšia vec je, že ak by jej aj ponúkol spoločné bývania ( po pár dňoch ), skôr by to bolo z jeho strany vynútené ako chcené a pokiaľ by to trvalo dlhšie, viem si z jeho pohľadu predstaviť, aké by to bolo, že sú spolu ale ona stále býva u mňa ( stále spíme spolu v jednej izbe ). Viem, že je to komplikované a že to chce čas. Ako hovorím, snažil som sa o ňu zabojovať, postaviť nový vzťah na chybách toho starého, ale on má výhodu v tom, že k nemu niečo cíti. Je jasné, že rozchod plánovala dlhšie ale zároveň je zrejmé, že si to naplánovala iba po tú sekvenciu, kedy mi povie, že je koniec. Čo si o tomto celom myslíte?

timea7
15. feb 2016

@river_flows ukonči to úplne, doriešte si byt, ale spoločné bývanie v žiadnom prípade. To, že ona nemá podnájom a že by si ho nemohla dovoliť, je jej problém, nie tvoj. Ty ešte pripúšťaš v kútiku duše obnovenie vzťahu, ale je to len klamanie samého seba. Neviem, či máte byt jednoizbový, ale spanie v jednej posteli mi pripadá choré, ak má ona iného. Môže ísť kľudne pod most a tam sa znovu smiať.

beatrice1607
15. feb 2016

@river_flows Myslim si o tom to, ze by si jej mal dat ultimatum, dokedy sa ma odstahovat. Aby to neprerastlo do zneuzivania tvojej dobroty.
A k "zachrane" vztahu poviem iba, ze ty sa teraz sustred na svoj zivot, ona nech si riesi ten svoj.
Ked lubi ineho, niet co zachranovat.

zdenka_eyrova
15. feb 2016
Používateľ zdenka_eyrova je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zdenka_eyrova.

@river_flows súhlas s @timea7 .. čím skôr od seba. ďaleko. všetko ukončiť. čím dlhšie, tým ťažšie a človek nemôže začať budovať od základov niečo nové... Podnájom je okolo 200 EUR, resp. vždy sa dá ísť k rodine dočane, k priateľom dočasne.. skutočne tu riešenie je a bývať spolu je to najhoršie. držím palce

guinevre
15. feb 2016

@river_flows Kolega zazil nieco podobne. Nejaky cas este zili spolu v byte, ale neboli spolu, dama si vypocitala, ze sa jej neoplati hladat si inde podnajom, pri nom jej to bolo lacnejsie, a tahala to tak rok, a tahala ho tiez za nos. Potom si on nasiel priatelku, a byvalu vykopol z bytu, vyplatil jej za tych 7-8 rokov co byvali spolu a co prispievala na hypo.
Byvat spolu po rozchode nie je dobry napad. Ked tak, mesiac-dva, kym si nenajde inde podnajom. To nie je tvoj problem ale jej. Ked ju stale lubis, a ona teba nie, bude to pre teba psychicky a emotivne narocne, preto by so mna tvojom mieste cim skor vysporiadala s nou ucty, a cau papa.
Ako si prepises byt na seba? Mas ju aj vyplatit?

alaguema
15. feb 2016

@river_flows no, nejak tomu nerozumiem. Ak je spolumajiteľkou bytu, tak ju nemáš prečo vyhadzovať na ulicu. Môžte sa dohodnúť. Buď byt predáte a rozdelíte sa, alebo jej vyplatíš jej časť a môže si kúpiť niečo menšie, prípadne si vziať k tomu ešte hypotéku, ak by to nestačilo. Ak nie je schopná si veci doplánovať, tak jej s tým trochu pomôž a načrtni tieto možnosti. Bývať s niekým kto, ťa už nemiluje a nechce, je podľa mňa trápenie pre oboch.

river_flows
autor
15. feb 2016

Je to trojizbak, ultimatum dostala - do konca februara, ale osobne neverim, ze si dovtedy nieco najde... povedal som jej, ze kym spolu neporiesia, mozeme sa este k sebe vratit. Ona proste zahodila vsetko co sme dlhodobo stavali, kvoli honbe za stastim... Ci ho ale najde, je otazne... Nie som si isty, ci toho druheho lubi, skor u neho nachadza utechu, pochopenie... predsa len sme spolu prezili 8 rokov, mam ju rad a nechcem ju len tak vyhodit... dufam, ze sa spamata... mozno len potrebuje cas - vsetci do nej hustia, jej rodina drzi skor so mnou... ale je to jej zivot... ja neviem, som ten typ, co si holku vazi a hycka... Viem, ze aj ja som urobil kopec chyb a teraz sa casto rozpravame o tom, co dalej... Osobne by som jej dal sancu ale ona sa boji, ze to bez lasky z jej strany fungovat nebude a zas sa to vrati... je to fakt dost komplikovane. Papierovacky suvisiace s bytom budu trvat minimalne mesiac... cakaju nas asi este zaujimave tyzdne

alaguema
15. feb 2016

@river_flows ty ju ale ani nemôžeš len tak vyhodiť. Ak máte byt na polovicu, tak jej ani nerobíš žiadne dobrodenie, ak ju tam akože veľkoryso nechávaš. Ona má na ten byt právo rovnako ako ty.

river_flows
autor
15. feb 2016

nie je to take jednoduche.. na byt je hypoteka, mame ho 2.5 roka.. za predaj by sa platila dan, na ktoru nikto z nas nema prachy - a navyse ja by som ten byt chel a viem potiahnut aj sam - ona nema problem mi darovat svoj podiel darovacou zmluvou... urcite jej chcem dat par dni nech si uvedomi co je pre nu lepsie ( doteraz ju z kazdej strany niekto obvinoval ze co to urobila a tak ). Viem ze byt u mna dlhsie ako mesiac je nemozne... predovsetkym pre mna - aj ked ju stale milujem... Nechapem moc, ci jej to vsetko za to stalo a stoji.... nema moc casu, to je pravda... len som chcel vediet, ako to vidite vy... myslite si ze je este sanca, ze sa vrati? ona je moja prva a ja jej prvy... myslite si ze naozaj zahodi sancu na normalny zivot kvoli vzdusnym zamkom?...

beatrice1607
15. feb 2016

@river_flows 1.3. by som jej zbalila kufre. A ci si nieco najde?
Jej problem..
Navyse ma moznost sa vratit. Stastna to zena.
Uz by dom chcela vidiet ako ma moj muz presviedca aby som sa vratila. A to som matka jeho syna, sme zosobaseni, mame spolocny byt..
Snad po spravnosti by mala prosit ona, nie? Nuz, asi nema zaujem.

river_flows
autor
15. feb 2016

alaguema - druha vec je, ze byt sa platil cely cas z mojej vyplaty - aj ked je napisany na obidvoch... a ona to vie... ja to tiez beriem tak, ze kym je pravne uznana ako spoluvlastnik, nemal by som ju vyhodit... ale ak by som to urobil, nemalo by to s (ne)moralkou nic docinenia

guinevre
15. feb 2016

@river_flows Hlavne spiste tu zmluvu, mozes jej na oplatku vratit to co do bytu/hypo investovala pocast tych 2,5 roka. To by som urobila cim skor.

river_flows
autor
15. feb 2016

beatrice1607 - viem, ze to nie som ja, kto by mal prosit - ani neprosim, skor argumentujem, ale zatial je prilis rozbita... potrebuje par dni, ktore jej rad dam, - snad sa rozhodne spravne....

river_flows
autor
15. feb 2016

@guinevre - popravde, ona do toho bytu nic moc neinvestovala - vsetko islo z mojich penazi a od mojich rodicov - ona je na tom s rodinou dost zle... je to zena, takze z nasho bytu urobila pre mna domov ( to bol asi jej jediny vklad ), ale to neviem ohodnotit penazne...

timea7
15. feb 2016

@river_flows nie, nie a ešte raz nie! Takýto vzťah nebude mať nikdy pevné základy. Je mi jasné, že ju ľúbiš, ale naozaj to nemá zmysel. Porieš si právne byt, hlavu hore, nie je poslednou na svete, má rada iného, čím skôr sa s tým vysporiadaš, tým lepšie pre teba.

beatrice1607
15. feb 2016

@river_flows No to som velmi zvedava ako sa rozhodne.
Celkovo 8 rokov je dlha doba. Mozno ju stve, ze si z nej zatial neurobil manzelku.
Niekedy zeny takto reaguju..
(To by bolo na jej obhajobu jedine prijatelne vysvetlenie)

natalym
15. feb 2016

@beatrice1607 No to je pravda..........

alaguema
15. feb 2016

@river_flows byt sa platil z tvojej výplaty a predpokladám, že z jej výplaty sa zas platili iné veci spojené s vedením domácnosti, nie? Alebo si si ju vydržiaval? Nech je to ale akokoľvek, netreba to veľmi miešať do sféry citov. Ja nemôžem vedieť, čo sa medzi vami stalo, prečo ona urobila čo urobila a prečo je to teraz ako je. Ale stať sa môže naozaj všeličo. My sme sa s prvou láskou k sebe vrátili po rokoch, mali sme medzitým iné vzťahy a dnes sme manželia, máme rodinku. Ťažko ti tu niekto vyveští, čo bude. Ja by som poradila chovať sa maximálne slušne a čakať, čo sa z toho vyvŕbi. Ak ešte ten druhý vzťah nedošiel k úplnému zblíženiu, tak to možno chvíľu potrvá, možno naozaj potrebuje čas. Pre ňu by bolo najlepšie odísť niekam úplne sama. Na víkend, na pár dní. Z diaľky a časového odstupu veci často vyzerajú inak. Alebo skús na nejaký čas odísť ty, ak ona nemá možnosť. Možno zistí, že jej chýbaš.

river_flows
autor
15. feb 2016

@beatrice1607 - my sme najskor planovali svadbu ( boli sme zasnubeni ), no potom z toho vzislo, teraz sme ju zas zacali planovat ale potom povedala ze ju nechce... takze tak

river_flows
autor
15. feb 2016

@alaguema - asi sa naozaj na par dni prestahujem ku kamosovi.. to by nemuselo byt zle riesenie... lebo ona podla mna zatial nema kam ist na viac dni v kuse

momkomonika
15. feb 2016

@beatrice1607 no môže aj toto byt dôvod

momkomonika
15. feb 2016

@river_flows a podľa mna je to aj take detinské a nevyzreté z jej strany, keď povie, že nič necíti. Láska to nie sú len pocity. Kdesi som čítala, že láska je rozhodnutie. Ufff po 8 rokoch takto. Musí to byt tažké pre vás oboch. Dúfam, že to poriesite a všetko bude dobre...

sissy27
15. feb 2016

@river_flows majetkovo sa vysporiadajte a choďte si každý po svojom - čím skôr, pre dobro vás oboch... žiaľ, dostali ste sa do situácie, ktorej by som sa ja osobne bránila zubami-nechtami - spoločný majetok dvoch slobodných ľudí... neviem, ako ste kúpu bytu financovali - ak len ty zo svojich peňazí a z čistej lásky si dal na ňu napísať polovicu bytu, tak snáď nebude taká hyena, aby si fakt nárokovala na polovicu hodnoty nehnuteľnosti...
ale určite by som neostávala pri tom, že chudinka, nemá kam ísť, tak nech ostane v našom byte alebo nedajbože ešte aby si ty išiel niekam, nech má ona voľno... chcela rozchod, chcela byť sama, tak holt nech sa zariadi ako vie...

river_flows
autor
15. feb 2016

@sissy27 do istej miery mas pravdu... dokonca k tomu ani nemam co dodat...

timea7
15. feb 2016

@river_flows ty sa chceš presťahovať?! A nechceš náhodou ponúknuť tvoje miesto vo vašej posteli jej novému objavu?

river_flows
autor
15. feb 2016

@momkomonika tak urcite je to detinske... poviem ti, - radsej by som bol ja v tej situacii ze by som ju nemiloval ale myslim, ze by som s nou napriek tomu zostal, ak by som vedel, ze ona mna miluje a ze mozeme toho spolu este vela zazit a dosiahnut... ono clovek nikdy nebude mat asi vsetko. Teraz, ak pojde prec, mozno bude mat lasku, ale bude musiet zacat odznova.. uplne od nuly... pri mne jej asi chybala len ta laska - no nic ine jej chybat nemohlo - a ked jej chybalo, mohla mi to povedat alebo sama pre to nieco urobit.... jasne, ze je to tazke... ja som viac-menej zmiereny s tym, ze nebudeme spolu, na druhej strany si myslim, ze aj v dalsich vztahoch sa coskoro dostane na taku nemastnu neslanu uroven a potom mozno bude lutovat toto rozhodnutie co urobila... ja neviem, urcite by som vedel byt stastny aj bez nej ale akoby sa fakt blokla

river_flows
autor
15. feb 2016

@timea7 to asi nie timea 😉

river_flows
autor
15. feb 2016

tak ona sama cakala, ze ju vyhodim z bytu a aj suhlasila s tou darovacou zmluvou... ide len o to, ze asi nerozmyslala o tom, ze ten rozchod nebude len o tom, ze to poviem a ideme od seba... Ta pupocna snura sa proste neda roztrhnut za jediny den

timea7
15. feb 2016

@river_flows prečo? Ako tomu chceš zabrániť, ak by si sa odsťahoval ku kamarátovi? A prečo sa chceš vlastne odsťahovať? Že si ona niekoho našla, bolo jej rozhodnutie, majetkovo to máte tak, ako to máte, treba ísť za právnikom, finančným poradcom a dotiahnuť to do konca. Ako čítam, ona nemá žiadny problém, pre teba je ťažké tento vzťah ukončiť. Čiastočne ťa chápem, ale len čiastočne, skutočne to nemá význam, čím skôr sa s tým vyrovnáš, tým lepšie. U teba teraz funguje tzv. spomienkový optimizmus, ale keď sa nad tým zamyslíš, čo by si radil najlepšiemu kamarátovi, keby bol v podobnej sítuácii?

sissy27
15. feb 2016

@river_flows teraz by si mal naozaj rozmýšľať tým, čo máš v hlave 🙂
ako to máte s tým bytom? kto financoval jeho kúpu? hypotéka? vlastné zdroje? koho meno je na liste vlastníctva?
nech to znie akokoľvek sproste, ale toto je teraz priorita, ktorú by ste mali vyriešiť čo najskôr...

river_flows
autor
15. feb 2016

@sissy27 hypoteka je na nu ale platil som ju ja. na LV sme obaja, zalohu pri hypo som dal ja. Zariadenie sa kupovalo z pozicky co nam dali moji rodicia...