Študujem na výške a mám súd s mojou matkou kvôli výživnému

katka13katka
10. mar 2019

Dobry vecer,
ani neviem, kvoli comu pisem do tejto skupiny, asi len potrebujem podporit.
Vo stvrtok mam sud s matkou ohladom vyzivneho,kedze este studujem na vyske. S matkou sa polroka nerozpravam, nasla si noveho priatela, odstahovala sa k nemu a mna prakticky vyhodila na ulicu.
Chcem sa len opytat, co vsetko mam na sude vytiahnut, nechcem ju teda velmi pospinit,aj keby som mohla. Vlastne, uz s nou nemam chut ani komunikovat, ani ju vidiet,ani sa ju uz nesnazim pochopit. Cele Moje detstvo myslela len na seba, najprv boli chlapi az potom jej decka, mimochodom toto je jej 15ta zivotna laska.
O mne len vsade rozprava aka som nevychovana,nevdacna,ze si mam peniaze zarobit,ze som dospela, co nie je az taky problem ale v konciacom rocniku je to trosku narocnejsie. Je tu niekto,kto ma podobny problem s mamou? Dakujem.

11mirka22
10. mar 2019

@katka13katka ahoj, ak studujes dennou formou, na výživné nárok máš. Ak je matka zamestnaná, tak ti ho určite aj priznaju. Nerozmyslaj nad tým, čo máš alebo nemáš na mamu "vytiahnuť", akú špinu. Ty si podala návrh a ziadas niečo na čo máš nárok, nerozvadzas sa s ňou. Sustred sa hlavne na to, aby si vedela vyargumentovat sumu, ktorú pozadujes, buď stručná, vecná, hovor najmä o svojich potrebách, ktoré si musíš zabezpečiť, hovor o tom aké máš náklady. Ak si dokážeš niečo privyrobiť popri štúdiu, to je fajn, ale nie je to dôvod na to, aby ti rodičia neplatili výživné. A od otca výživné dostavas? Alebo u neho bývaš a stará sa o teba? Myslím strava, oblečenie a podobne...

katka13katka
autor
10. mar 2019

@11mirka22 Studujem denne studium. Otec byva v inom meste ale prispieva mi 120€, ktore davam babke na zakladne potreby, kedze s nou momentalne byvam. Tiez to nie je vela, rada by som jej davala viac, kedze dochodok nema nejak extra vysoky.
Matka podnika, ma obchod. Myslim, ze par eur ju nezabije. Len ona ma so vsetkym problem. Kazdopadne by sa mi nejake peniaze zisli, tak dufam, ze mi nieco prisudia.

saskia_98
10. mar 2019

@katka13katka keď ti otec prispieva 120€, pytaj aj ju minimalne tych 120€ nech prispievaju rovnakym dielom. A ak ma na to, kludne pytaj viac.

deti95060810
10. mar 2019

120 e? ach jaj tak to je teda dosť málo....

11mirka22
10. mar 2019

@katka13katka do návrhu na určenie výživného si akú sumu uviedla, že pozadujes od matky? Pekne si zrataj a napíš, na čo všetko potrebuješ peniaze, približné sumy: koľko babke za bývanie, koľko na stravu, cestovné do školy, na školské potreby, lieky, oblečenie, drogériu školné. Keď si to spocitas, odrataj 120 € od otca a zvyšok pozaduj od matky. Ak by sa bránila, že máš žiadať zvýšenie aj od otca, povedz, že budeš žiadať, ale najskôr riesis výživné od rodiča, ktorý ti neprispieva vôbec.

katka13katka
autor
10. mar 2019

@deti95060810 Otec je na dochodku,takze aspon nieco.
Do navrhu som pisala 100eur, ktore by cca pokryli moje vydavky spojene so skolou. Aj ked si myslim,ze sa bude vyhovarat,ze som dospela a zdrava a mam si zarobit.
@11mirka22

katka13katka
autor
10. mar 2019

@11mirka22
120 babke na byvanie a na stravu
10e cestovne
10e internet
5e kredit
30e obedy
10e kozmetika
20e oblecenie
15e knizky a skolske potreby
Plus vyhodila z domu aj jej psa,cize sa staram aj o neho, ale stravu pre psa mi pride blbe zapocitavat 😀
moze to byt cca takto?
Myslim,ze to su fakt minimalne sumy. Nakupujem v sekaci, nechodim nikam s kamoskami lebo musim setrit, ale ona to nevidi. teraz fungujem z toho,co som si zarobilaa v lete z brigad. Ale uz sa aj to pomaly mina.
Dakujem za rady 🙂

lujza123
10. mar 2019

@katka13katka ja som sa tiež s mamou pohádala ako čerstvá 18, tiež ma "vyhodila z domu" a ja som teatralne hneď druhý deň ráno sama odišla aj so všetkými vecami........ Hádam pol roka sme sa nebavili.
Podľa mna blbosť, mama je len jedna a viem ze keď príde deň a ona tu už nebude, každá takáto hlúpa hádka ma bude mrzieť, aj keď svojim spôsobom sme mali pravdu obidve.
Nevytahuj špinu na svoju maminu, neplánuj žiadne pomsty. Je normalne sa obcas povadiť o peniazoch, každá strana má svoje argumenty.
Keď sa s mamou nebavís napíš jej list. Aké mas vydavky, koľko zarobíš (lebo predpokladám ze aspoň brigádu máš) a koľko je vyzivne. Spomeň jej ze je to jej povinnosť zo zákona. Ale napíš jej ze sa snažíš byť aj sebestacna, že sa snažíš aj čosi zarobiť popri skole ale tí to nevychádza. Skúste sa stretnúť a dohodnúť, keď to nepôjde tak potom už len na súd.... Ale ver tomu ze ta to bude raz mrziet

lujza123
10. mar 2019

@katka13katka akurát čítam ze minas co si zarobila v lete. Nájdi si niečo aj celoročne, víkend dva v mesiaci zvládneš, bude ti lepšie a aj mama keď uvidí že sa trochu snažíš aj ty určite zmení názor. Ja osobne by som tiež odmietla živiť dcéru vysokoškolácku bez brigády. Rada podporím ale musím vidieť aj nejakú snahu aj z druhej strany

hello_kitty_2
10. mar 2019

Ked som sa isla sudit s otcom napisala som si na papier zoznam tak ako si to ty napisala tu a co kolko cca stoji. Oblcenie strava kozmetika vylety zabava elektricenka skolske potreby atd a sudkyni som to precitala. Okrem toho som sa snazila dokazat ze otcov plat ktory predlozil je klamstvo. Poznala som jeho priblizne vydavky, kazdy rok chodil k moru a na lyzovacky plus si kupil byt kt.dal prerobit a jeho priatelka bola upratovacka takze financie nesedeli. Vsimla si to aj sudkyna ale papier nepustil takze mi nemohla odklepnut taku vysku aku som potrebovala ale nedarovala mu to.. taktiez som sa nebala hovorit aj o peniazoch za zabavu a vylety lebo nemozes len sedet doma si mlada. Ja som tiez apelovala na to ze ked sa robia jazykove kurzy a vylety zo skoly vyraduje ma to z kolektivu ked na ne nechodim a prichadzam aj o vedomosti. Ty byvas s babkou povedz to na sude ze tym padom si musis platit aj najom, mobil kludne povec aj o psovi. A urcite povedz v akych obchodoch nakupujes aby bolo vidiet ze nemas rifle za 300 eur a taktiez ze brigadujes lebo s financiami nevychadzas a urcite spomen aj to ze potrebujes raz za cas vypadnur s kamoskami ze tiez ta tato fin.situacia vyraduje z kolektivu..

katka13katka
autor
10. mar 2019

@lujza123 Mama je len jedna, ale ta moja nie je taka ako ine. S nou sa neda vychadzat. Keby som jej napisala list asi by ma vysmiala. Ja viem,ze je dolezite mat s mamou dobry vztah ale po slovach,ze ma mala radsej vyplut do zachoda alebo, ze nema dceru, po viacerych fackach a nadavkach s nou fakt nema zmysel este nieco riesit. A to je len minimum,co tu pisem, co povedala a hlavne bez priciny. Nikdy som nerobila nic zle, studujem, ucim sa, nepijem ale jej vzdy nieco na mne vadilo. Urcite ti tvoja mamka nepovedala, ze ta nenavidi a najradsej by bola keby si zdochla od hladu 🙂

@lujza123 Ano brigadovala som v lete,lenze som v poslednom rocniku o dva mesiace koncim studium... pisem diplomovku, som do vecera v skole, praxujem, naozaj to nestiham. Ked otec nema problem roky platit vyzivne, preco to jej robi problem posledny rok? Nechcem tie peniaze rozflakat....

@hello_kitty_2 skusim to spisat a precitat. Uvidime ,co na to povie sudca. Ako som vyssie spominala ja nie som typ, ktory vyhladava zabavu. Ale s tymi vyletmi v skole mas pravdu, som taky "otkundes"😄

11mirka22
10. mar 2019

@katka13katka áno, môže to tak byť, ešte si tam zarataj aspoň 10€ mesačne na lieky, isto občas potrebuješ aspoň kvapky do nosa, alebo nejakú masticku. A to čo vieš dokladovat (cestovné, obedy, blocky), prines si aj ustrizky. Neboj sa, výživné dostaneš.

katka13katka
autor
10. mar 2019

@11mirka22 Dakujem 🙂

11mirka22
10. mar 2019

@katka13katka držím ti palce, daj vedieť ako si dopadla. Ak aj mama bude na súde "vyvadzat" strapni iba sama seba. Neklesni na jej úroveň. Ak by sa aj sudca pýtal na rôzne osobné veci, môžeš mu povedať, prečo s ňou nezijes a prečo si nerozumiete, ale zachovaj si pritom úroveň a na mamu neutoc.

baklik
10. mar 2019

kristepane, to je dnes doba...sudit sa s vlastnou mamou. V zivote by ma to nenapadlo a to vacsinu studia na VS som sa zivila sama, byvala som na intraku, denne studium, domov som prisla na vikend a sama som povedala, ze nechcem ziadne peniaze... asi som bola divna,ze som bola hrda na to,ze to zvladam sama, ale taki boli vacsinou aj moji spoluziaci 🤔

11mirka22
10. mar 2019

@baklik tak dobu robíme my dospelí a nie deti. Toto dievča konkrétne chce len v kľude dostudovat, keby jej mama tých sprostych 100 eur mesačne dáva dobrovoľne, nemusela by sa s ňou súdiť.

baklik
11. mar 2019

@11mirka22 no mne mama nedavala, nesudila som sa s nou a v klude som dokazala vystudovat, tak neviem...

baklik
11. mar 2019

@11mirka22 existuju rozne stipendia, studentske pozicky, ci brigady... moznosti je habadej, kto chce, tak ich najde, nielen ruku natrcit a rodic daj! to by fakt potom mohli studovat iba deti z lepsie situovanych rodin, co nie je pravda... vzdy sa da najst riesenie. Toto mne pripada dost pritiahnute za vlasy. Holka ma 2 mesiace do skocenia skoly, nech sa sustredi na studium, nie silami plytvat na taketo veci, uz davno mala mat nejaku dlhodobejsiu brigadu... a o 2 mesiace pekne sup do prace. Pokial ovsem nestuduje jeden z tych nezamestnatelnych odborov....

sash37
11. mar 2019

@baklik toto su uz co za reci? Netvrdim ze rodic ma zivit dieta cely zivot ale vyhodit dieta z domu a vobec nepomahat??? Ked este studuje? To kde sme? My sa tu nebavime o tom aby jej matka platila avantury alebo, nejake vymysly ale proste zabezpecit aspon byvanie....

@katka13katka drzim palce, viem ake je toto mat komplikovanych rodicov...

katka13katka
autor
11. mar 2019

@baklik Az na to,ze ja nemam domov a mna vyhodila matka na ulicu. Ale asi je aj toto v poriadku. Myslim,ze nepytam nieco,co mi nepatri ani horibilne sumy. Otec s tym nema problem. A vyzivovacia povinnost je dokial studujem.
Ano existuje stipendium, ale aj tam su iste podmienky. Skusala som kadeco.
Urcite sa po skole zamestnam, nie som povalac, co nastrcil ruku a caka, na ten sud som cakala takmer rok...
Len tu ide skor o princip. Vyhodi vas vlastny rodic a to je ok. Sice deti nemam,ale urcite by som im nieco take neurobila. Neviem, kde to zijem, ked maju matky takyto nazor.

katka13katka
autor
11. mar 2019

@11mirka22 Dakujem, urcite to bude neprijemne. Dlho som aj rozmyslala ci sa s nou mam sudit, ale ona ma uplne odstrihla zo svojho zivota. Nechapem ju. Snad jej ten sud otvori oci.

baklik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
baklik
11. mar 2019

@katka13katka ja neschvalujem, ze ta vyhodila, ani to, ze ti nadava, to pozor! precitaj si lepsie, co som napisala... ja by som ju kaslala. ked sa ini dokazu uzivit sami, nebola som zdaleka jedina, ani to nepovazujem za zazrak. ja som si musela platit intrak, domov (k mame, ci ku starkej) som isla na vikend, aj to nie kazdy... zostalo aj na zabavu, aj na ostatne. vyuzivala som stipko, aj brigady - kazde leto v zahranici a z toho som pocas roka zila a ked bolo treba, tak aj cez rok som brigadovala... mna by ani nenapadlo dotahovat sa s mamou, prve dva roky som nieco dostavala, co vsak ani zdaleka nepokrylo naklady, takze stipko + brigady pocas skolskeho roka, potom som zacala brigadovat cez leta v zahranici, takze som to vykryla uz uplne v pohode a uz nechcela ani to malo. mna by ani nenapadlo, dotahovat sa s mamou, ze mi ma davat viac a uz vôbec nie sa sudit...

zas na druhej strane, mam kolegu, ktory este takmer 30-rocnej dcere vystudovanej a zamestnanej plati byvanie a vsade ju vyvaza, to tiez nepochopim...

ale tak kazdy sme iny...

matta308
11. mar 2019

@baklik prosim ta, ty sa citas? Dievcinu mater (lebo inak sa jej ani povedat neda) vyhodi na ulicu a ona sa ma zivit sama? kvoli tomu, ze jej matka sa na nu vysrala? sory, ale ak raz tu povinnost ma a chova sa ako **** , tiez by som sa s nou sudila. Ja si tiez zarabam od 15 rokov a nikdy som od mamy nepytala ani len na desiatu, ked som si chcela kupit nieco speci, lebo som vedela, ze to ma tazke, bola so mnou sama... ale dala mi strechu nad hlavou a jedlo... co slecna od matky nedostava... Teraz ma vsetku tarchu znasat babka, ktora za nic nezodpoveda? a zas, nie je studium ako studium. Ked chodi aj na prax a ma narocne studium, verim ze na brigady tolko casu nie je... trosku empatie by nezaskodilo, miesto vyskakovania, ako si to ty zvladala...

@katka13katka dobre rady si uz dostala. Ja len ze, drzim ti palce. 🙂

baklik
11. mar 2019

@matta308 ano, ja sa citam, empatie mam dost, ale zaroven nechapem dnesnu dobu, aby sa dospele decko sudilo s rodicom, to ako sorry.... a nestudovala som ziadnu socialnu pracu ani nic podobne, ale technicku VS, co patri medzi najtazsie VS a najma pre babu... stale tvrdim, ze dospely clovek nema cakat s natrcenou rukou, ale ma moznosti ako sa o seba postarat, nie je to male dieta. to je vsetko a za tym si stojim. opakujem, ze to by potom deti z chudobných rodin nemohli absolutne studovat a nie je to tak... ale ak je to doda na dusevnej pohode, tak nech sa teda sudi s mamou a potom si tie peniaze "uzije"... kaslala by som mamu aj jej peniaze a dufala, ze sa raz vztahy v lepsie obratia, ale po sudnom procese tam nie je absolutne ziadna sanca, to je cisty konec toto... ☹

saskia_98
11. mar 2019

@baklik ja ta nechapem. Sama mam dieta, som matkou ale dam mu vsetko ked bude študovať len aby malo klud a nie len ked bude studovat. Ja si stojim za svojim nazorom ze komu mam dat ak nie svojmu dietatu ? Dufam ze mlada peniaze vysudi a co najviac pretoze toto spravanie jej matky normalne nie je. Mať taku mater vypytam si co najviac a na nejake dobre vztahy by som sa z vysoka vykaslala. A nie este pozicky brala na nieco, co je zakonom urcene.

matta308
11. mar 2019

@baklik ja s tebou do istej miery súhlasím, samozrejme. Ale je iné "šetriť" mamu, ktorá by ti dala aj z posledného, a iné mamu, ktorá ti povie, že ťa radšej mala vyplut do záchoda. Takú by som nešetrila a áno, tie peniaze by som si užila. Mladá má na to nárok a vzťah s matkou by u mňa po podobnom vyhlásení skončil a o nejaké udobrenie by som nestála..

baklik
11. mar 2019

@saskia_98 ja to beriem tak ako pisala aj @lujza123. tiez dietatu dam, co bude v mojich silach, ale odtial potial, deti treba v prvom rade viest k samostatnosti a sebestacnosti. ja so setrou sme tiez necakali, kto nam co da. no a aby dospely student nebrigadoval, to ako sorry, ja osobne takého ani nepoznam, v dnesnej dobe studenti makaju vo firmách, kde sa potom aj zamestnaju. no mozno deti zbohatlikov nie, neviem, ale decka z obycajnych rodin makaju hadam vsetky popri skole, co som poznala a museli to zvladat, nik nevyplakaval. az na jednu moju spoluziacku, dieta podnikatelov, ktori jej podla nej davali malo... ehmmm...

cacianka
11. mar 2019

@katka13katka milá katka, silno pochybujem že súd tvojej mame otvorí oči. iba ju to viac popudí.
ale tak jej treba, ty nemaj nijaké výčitky, pretože nielen otec ale aj ona má vyživovaciu povinnosť po celú dobu čo sa pripravuješ vzdelávaním na výkon svojho povolania. táto povinnosť vyplýva aj podľa zákona o rodine.
netráp sa ak ti tu niektorá žena píše v štýle že nemáš natŕčať ruku, ale sama makať. nikto nechodí v tvojich topánka a len ty vieš ako to je. nemať riadne rodinné zázemie, povestnú strechu nad hlavou ktorú majú poskytovať rodičia a nejaké jedlo. nehovoriac o podpore, povzbudení a chápaní . babka ti pomohla, to je ok, ale rodičia sú povinný. nie babka dedko ich suplovať. na bežné výdavky a drobnosti si niečo zarobíš, nesedíš na riti ako sa niekomu zdá, a chápem že si návrh na určenie výživného podala po veľmi zrelej úvahe.
po mojej osobnej skúsenosti s výživným si napíš trochu vyššie sumy, riadne legálne výdavky, nie zľavy a sekáče. do stravy zakomponuj nielen obedy, ale aj všetko jedlo. premenuj kozmetiku na drogériu a tam si zarátaj všetky hygienické potreby, ved vieme ženy čo potrebujeme na základnú hygienu, oblečenie tiež potrebuješ určite viac priemerne na mesiac , lebo topánky a bundy síce nepotrebuješ kupovať každý, ale za 20 určite nekúpiš. daj si tam do školských potrieb aj nejaké výdavky za kultúru, noviny, časopisy, školské akcie a poplatky v knižnici, za kopírku a pod. najmenje 30 e, zdravotné poplatky nezabudni - dentálna hygiena, vitamíny a základné liečivá, ako ti už hore napísala (paralen, brufen, kvapky do nosa, tiež niečo stoja)
zrátaj aj všetky náklady čo platí babka a uved aj to že ty tiež prispievaš. hned ti suma vyskočí na 150-200 €. spolu aj na 300-350.
dokonca nezabudni žiadať aby ti vyplatila aj spätne, stanovené výživné, áno dá sa to, od dátumu podania tvojho návrhu. lebo teraz by zaplatila nejaké 2-3 mesiace a to ti tŕň z päty veľmi nevytrhne. ved len na diplomovku potrebuješ cca 30 e, budete sa zbierať na pohostenie, aj obliecť slušne sa musíš, obuť,
uveď do prehľadu tvojich výdavkov aj to koľko platí otec a aký má príjem, aj to že brigáduješ a svoje náklady sa snažíš financovať aj sama ale v tomto období je to nereálne všetko zvládať a platiť . mala by si to nielen prečítať na súde ale aj priložiť do spisu, alebo mať kópie na predloženie pri pojednávaní.
keby bola tvoja mama aspoň trochu nápomocná, ok snažíš sa ostatné si zabezpečiť sama, ale pri takomto jej prístupe by som už nemala morálne zábrany. svojimi výpadmi proti tebe nešetrila, teraz nešetri ty ju. ked ťa priviedla na svet, je aj povinná sa postarať o tvoje základné potreby a dodržiavať zákon. ved to nebude na 10 rokov, iba pár mesiacov. držím ti palce aby si to zvládla. neboj sa a nedaj sa

lujza123
11. mar 2019

@katka13katka ja ta úplne chápem, moja mama je prchka osoba a v hneve narozprávala podobne hlášky ako tvoja. Ja som jej tiež neostala nic dlžná a nahukala na ňu že mali radšej použiť kondom a nie mňa slodit🤪
Ale z odstupom času si uvedomujem ze ten rok keď sme si s mamou nevedeli prísť na meno bola len hlúpa pýcha a nedostatok vzájomného respektu nás obidvoch. Teraz máme super vzťah ale ta cesta späť ľahká nebola
Súd už máte, pokus sa byť kľudná, milá, neutoc na mamu a skus si radsej kusnut do jazyka. Áno, na výživné máš právo ale žiadne peniaze niesu hodne zničených vzťahov. Peniaze boli, sú aj budú. Tento mesiac tries biedu ale na ďalší ich zarobíš, no zničené vzťahy tak ľahko a rýchlo napraviť nejdu. Držím palce nech vám to dopadne k spokojnosti obidvoch