Syndróm vyhorenia

modryvankus
26. apr 2016

Ahojte, som mama dvoch deti..na materskej, avsak pracujem popri tom z domu..potrebujem si pokecat s niekym,kto ma pochopi, kto sa citi,alebo citil rovnako.. Odkedy je na svete mladsie dieta, nemala som takmer ziadny oddych..kedze rodicovsky prispevok by nepokryl nase naklady, tak hned ako sa dalo, som zacala po porode pracovat..mam pracu narocnu na cas a trpezlivost..a sledujem na sebe, ze sa nieco zmenilo.. Casto ma prepadavaju pocity zufalstva,zlyhania.. Nestiham pracu,nestiham domacnost, nestiham deti.. Manzel je bud v praci,alebo na brigadach..cez vikendy tiez nie je doma..takze som stale na vsetko sama..nevladzem,aj ked mam dve krasne deti,tak mam pocit ze moj zivot straca zmysel ☹ psycholog? Co mi povie? Polavit? Nenakladat si tolko na seba? Nemozem polavit..co mam robit? ☹ nechcem skoncit ako troska, ale ani nechcem aby sme prisli o nejaky ten zivotny standard..

zaba21
26. apr 2016

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sa nedá takto dlhodobo ťahať. Musíte si nájsť s manželom nejaký model fungovania, striedania. Ale musíte aspoň minimálne oddychovať, vedieť vypnúť a tráviť nejaký čas aj ako rodina. Viem, že je to ťažké pri malých deťoch. V opačnom prípade hrozí vyčerpanie a aj odcudzenie. Skús sa s manželom porozprávať - úprimne, pokojne bez výčitiek hľadajte cestu ako fungovať aj za cenu uskromnenia. Držím palce - bude lepšie.

marcelatje
26. apr 2016

@modryvankus som na tom podobne v zmysle že mám dve deti,som na materskej a pracujem. Finančne by sme to zvládli aj bez môjho príjmu pre mňa je to však ventil. Miesto kde sa cítim múdra a potrebná 😀 😀 😀 😀 😀 😀 je pravda že okrem práce mám pramálo času na niekdajšie koníčky a kamarátov. Nie že by som bola úplne izolovaná ale porovnať život pred deťmi a teraz sa jednoducho nedá,bolo to úplne iné. Nič by som však nemenila.
Niekedy ma tiež po prebdenej noci prepadne únava ale trošku sa poľutujem, zanadávam si a je zasa dobre 😀
Môj partner mal obsedantnú psychózu na poriadok, teda to som mu ja diagnostikovala 😅 No deti ho vyliečili a byt už nie je to čo býval, v upratovaní máme rezervy navonok je u nás poriadok len to hĺbkové upratovanie pokrivkáva 😀 😀 😀 😀 😀 keď je toho veľa niekde poľaviť musíš.
Aj keď ja mám výhodu že partner pracuje na 24 to znamená že po službe je dva dni doma a s deťmi ma vie plnohodnotne zastúpiť, je to obrovské plus.

bajciatko
26. apr 2016

Pracujete obaja a vyzerá to tak, že ty ešte okrem práce sama pokrývaš aj výchovu detí. Skúste si aj čas s deťmi rozdeliť s manželom, aby si mala priestor len pre seba, to nie je polavenie, to je nutnosť. Načo bude deťom strhana a vyčerpaná mama?

maminuska
26. apr 2016

@modryvankus čo ti povie psycholog ...poľaviť , ak nepoľavíš, prídeš o to všetko na čom staviaš.
Viem aký život žiješ, žila som taký istý a dospelo to do vyhorenia. Len sa čudujem o finančnom štandarde to hovoríš ?Načo ti je ked si ho nevieš užiť ? Ani s deťmi a ani s manželom . ´
Ja pracujem aj teraz popri deťoch , ale už si vyberám čo vezmem a čo nie.

papricka33
26. apr 2016

@modryvankus ano, presne to ti psycholog povie a ty to aj musis urobit. Inak sa to stane akosi same a dopadnes zle. To nie je len fraza, ale budes fakt nepouzitelna. Musis vypustit co sa da aspon na isty cas, kym deti podrastu a nebudu na tebe az tak fyzicky zavisle. Inak, su tu skupinky s depresiami, uzkostami... a tam presne smerujes (v lepsom pripade...) 😒

bohuslava8
26. apr 2016

dôverne poznám

sugarfree999
26. apr 2016

Syndróm vyhorenia netreba podceňovať a netreba mať dojem, že to zvládneš prekonať aj sama. Myslím si, že skutočne by bolo na čase ísť k psychológovi. To, že máš poľaviť, si samozrejme vieš naordinovať aj sama ale psychológ ti isto poradí aj iné veci, ktoré ti laik nedá. Určite to nepodceňuj a choď.

bluka2
26. apr 2016

Mne minule niekto ponukol shiatsu masaz, kedze dotycna ju ma kazdy tyzden a nemohla sa zucastnit. Na mieste som zistila, ze to bolo v ramci liecby syndromu vyhorenia (kedze sa pytali na moje problemy...) a bola to cela skupinka mladych ludi, co tak dopadli. Poviem ti, fakt nepouzitelni ludia. Jedna bezdetna robi na polovicny uvazok a stale nevladze...nejak sa z toho snazia dostat, smutny pohlad. Nenechaj to zajst daleko, nechces byt v ich kozi....

milota164
26. apr 2016

urcite musis nieco vypustit lebo takto si na najlepsej ceste k totalnemu vycerpaniu. a potom sa nebudes moct starat o deti a to je to najdolezitejsie

emilia25
26. apr 2016

Dnes rano v telersne téma superzens a presne tento syndróm vyhorenis.no trebs si naozaj priznať ze super zena nie si ale normalns zena co sem tam potrebuje aj oddych relax vypnutie z každodenneho kolobehu.inak si to aj zdravie odnesie a to je jediné najcennejsie co clovek má.len škoda ze veľa ľudí pride na to az ked bude neskoro.naozaj trebs poľaviť vo všetkých smeroch.

modryvankus
autor
27. apr 2016

@zaba21
@marcelatje
@bajciatko
@maminuska
@papricka33
@bohuslava8
@sugarfree999
@bluka2
@milota164
@emilia25 dakujem za odpovede.. Vcera som sa snazila s muzom porozpravat..len na moje postazovanie ze som unavena a nevladzem,mi povedal ze aj on..lenze on je na tom psychicky fajn,nieje nanho taky tlak ako na mna..nejako sa bojim sa s nim o tom otvorene porozpravat,aj ked nemame vobec problem spolu komunikocat..nejako sa hanbim priznat ze to nezvladam,alebo ja neviem..skusime si sasnut dnes,ked uz ten moj depresivny stav trosku ustal..🙂 a vcera som nad tym cez den dost premyslala a pojdem si zajtra pre papier ku psychologovi..ak nic ine,tak sa budem moct s niekym uplne otvorene porozpravat a dostanem objektivne rady.. Ono,k tej mojej praci..nezarobim extra vela,a za normalnych okolnosti sa to da v pohode zvladnut..aleburcite vsetky poznate deti a ich nekonecne choroby..to potom mam doma nie jedno, ale dve..a uz sa to na mna vsetko vali ☹ a potom este pride manzel z prace,ofrfle ze nie je navarene, ze nieje upratane..a ja som zase na bode mrazu..

papricka33
27. apr 2016

@modryvankus musis trochu zmenit optiku a naozaj mysliet viac na seba (tak ako to robi tvoj muz, a vobec vacsina z nich) Oni nikdy nepochopia, ze my zeny to naozaj mame tazsie. Tehotenstvo, porod, dojcenie je okrem ostatnych veci, ktore si oni mozu vyskusat tiez, velky napor na organizmus. Sme hrdinky, a kym vladzeme, myslime si, ze to vsetko v pohode dame. Ja som mala take krizy 2x v zivote. Po druhom raze, ked som bola v takom stave, ze som rano nevladala odist do prace, zazila som take uzkostne ataky, ze som myslela, ze mam infarkt, cela som sa triasla, bolo mi na vracanie a myslela som, ze odbila moja posledna hodka, som to riesila rovno u psychiatra, potom na terapeutickych sedeniach... Za par dni som dala v praci vypoved a rozhodla sa pre zmeny. Zmenila som svoj pristup a vniesla do neho viac egoizmu. Paradoxne, kvoli svojim detom. Ano, muz nie je z mojej zmeny nadseny, ale je zatial zdravy a funguje. Chlapi nemaju pocas zivota na svoj organizmus taky napor. Tie hormonalne vykyvy a zmeny, ktore zazivame my, su pre nas obehovy system riadna smrst. Musime sa viac setrit. Pozri, ak to chlap nechape, nevysvetluj, ale zariad si to tak, aby si fungovala. Ak ho to bude zaujimat potom, kludne mu urob prednasku 😉 ... Bude to chciet ubrat zo svojich standardov, resp. ich pozmenit, ale bude to stat za to 😉

maminuska
27. apr 2016

@papricka33pred 5,5 rokom zažila aj ja presne takéto stavy . Ja som to vtedy neriešila s psychiatrom , ale s manželom . Vlastne ani som to riešiť nemusela , sám videl . Jednoducho mi povedal , zbav sa každého kto ti nezaplatil viac ako tri mesiace. Urobila som nemilosrdnú selekciu , dôvody prečo mi nezaplatil viac ako tri mesiace ma nezaujímali , tiež nikoho z nich nezaujímalo že sa sliepnem po večeroch za PC. Uplatnila som tvrdý egoizmus práve kvôli svojim deťom ,charitu robím pre ľudí ktorí to skutočne potrebujú .
@modryvankus čo sa týka tvojho manžela, frfľanie odignoruj keď nestihneš, nevysvetľuj zariaď sa po svojom . V mojej rodine sa naučili manžel aj deti , že keď navarím teplú večeru , nech to berú ako dar z môjho času , keď nenavarím v ľadničke je saláma a syr. A to varím večer často ,ale len keď mám čas a chuť .

emilia25
27. apr 2016

@modryvankus no a toto je najhoršie miesto toho aby ti bol muz vďačný ze sa stsrss este aj o neho ti ofrfle.trebs aj s vsrenim aj s domácnosťou pomáhať nie frflst.alebo si proste jeden cely den zober pre seba muz nech je s deťmi nech navarí úprace a ty chod na masáž kádernicke.jeden den pre seba.

gretocka
27. apr 2016

@modryvankus ak mas taketo pocity, ze nezvladas a nestihas nic, tak ti aj psycholog, aj my tu na fore a aj vsetci povedia, ze musis polavit....
ak sa ti tazko formuluju tie pocity ustne, napis ich na papier, precitaj si to po sebe a daj to precitat manzelovi.
Povedz mu, ze ta mrzi ak ti este ofrfle neuvareny obed a podobne... dohodnite si nejake rozdelenie uloh a prac....
Ja mam tri deti, manzela cele dni v praci a tiez sa v ramci moznosti snazim pomahat mu este nejake roboty v pocitaci bud po nociach alebo doobeda ked su starsi dvaja v skolke.
Je toho tiez obcas vela, ale manzel ma podporuje, uvedomuje si co stiham a tiez respektuje ked nestiham 🙂
Ak sa ti s manzelom o tom hovori tazko, tak si najdi psychologa, pripadne si neskor dajte u neho sedenie aj obaja, nech vas nasmeruje ako to zvladat.

Zit s pocitom, ze nezvladas a nemas oddych sa dlho neda, to ti telo aj dusa casom spocita a potom uz budes musiet mat cas aj ty aj manzel, tak to rieste skor ako pride krizova situacia.

spirit16
27. apr 2016

@modryvankus
v takychto pripadoch vedia ucinne pomoct Bachove kvetove esencie, napisem Ti osobnu spravu

modryvankus
autor
27. apr 2016

@papricka33
@maminuska
@emilia25
@gretocka baby,zase moj muz nieje taky ze by absolutne nepomahal..len je malo doma..a tym padom mi ani vela nepomoze..nemozem povedat,ze snazi sa aspon napr.povysavat, aj ked takych riadov sa napr malpkedy dotkne 😀 on sa len nejako nevie vzit do mojich pocitov..ze toho je na mna vela..a mozno si to frflanie ani neuvedomi..uz som mu to viackrat hovorila.. Ale dnes mal v praci volno,pomahal mi doma s detmi..tak aspon dnes sa mi dostalo plnej podpory a okrem prace som nemala takmer nic na starosti 🙂 uz ma pomaly tie depresivne stavy prechadzaju 🙂

emilia25
27. apr 2016

@modryvankus krásne takýchto dni by malo byt viac a hned sa bude ľahšie zit a s radosťou.ja dnes tiež ako si depksvs ale ja mám muža takého ze vzdy nieco povie spraví a mám hned po depke a opet usmev.

1andrea111
27. apr 2016

ja smutné že sú na Slovensku také nízke platy. Napriek tomu, že človek robí, vychádzajú peniaze na základné potreby.

gretocka
27. apr 2016

@modryvankus tak to je fajn, lebo toto sa da prezit len ak mate oporu jeden v druhom - aspon psychicku ak uz ta fyzicka nie je mozna.... u nas je to tiez tak, ocko chodi domov casto az ked uz deti spia....