Účet v banke a peniaze na pohreb na ňom. Ako to chodí?

cicimotinka
18. jan 2011

Ahojte, viem, že možno toto nie je otázka sem - na koníka, ale prosím o radu... Mám otca v nemocnici a doktori povedali, že behom mesiaca sa máme pripraviť na najhoršie. Otec má so svojou manželkou spoločný účet, (i keď je asi otec majiteľ a manželka len disponent) na ktorom sú aj peniaze na pohreb. Jeho manželka ich nechce vyberať teraz, jednak je poverčivá, jednak je stále v nemocnici pri otcovi a nechce ich nechávať len tak doma...bývajú na konci dediny v malom domčeku, kde by o ne mohla prísť... Vraj pôjde pre peniaze, keď budú treba. Známa ma však upozornila, že aj banky dostávajú hlášky o úmrtí, takže sa môže stať, že účet bude zablokovaný na dedičské konanie. A že keby im sama ukázala úmrtný list, tak jej už peniaze nedajú...
Neviete niekto, ako to chodí? Nikto z nás nemá toľko peňazí len tak, aby potom okamžite zaplatil za pohreb. Ďakujem za odpovede.

babulina
18. jan 2011

tie peniaze treba vybrat/previest na iny ucet hned ked zomrie (na druhy den a najlepsie nespominat ze zomrel), predide sa tym zbytocnym prietahom, aspon taka je skusenost v nasej rodine 😔

mau
18. jan 2011

Mrzí ma to...
čo sa týka otázky banka účet blokuje po oznámení úmrtia automaticky. A následne sa s ním dá disponovať len na základe právoplatného rozhodnutia z dedičského konania, pričom musia byť prítomné všetky osoby, ktorým bol hnuteľný majetok na tom konkrétnom účte prerozdelený. Bolo by pre vás vhodnejšie zabezpečiť výber peňazí už teraz, nakoľko plnomocenstvo ktoré otec udelil počas života v tomto prípade smrťou zaniká a ani jeho manželka napriek tomu, že je disponentom na účte s ním nebude mať možnosť manipulovať.

maznacik007
18. jan 2011

ja by som to urobila este pred umrtim, aby zbytocne neboli potom stresy.... nech ich presunie na iny ucet kde bude ona majitelom uctu a na povodnom ucte necha len maly zostatok

majka508
18. jan 2011

Presne tak,ako píše babulina,peniažky treba vybrať,čo najskôr,alebo previesť v prípade najhoršieho.A prečo si tie peniažky nenecháte doma Vy ako dcéra,však určite budete vybavovať tie záležitosti u nás by to mamina,ani nedokázala,ani je pravda by sme ju nenechali,lebo predsa len mala svoj vek a tiež sme z dediny,takže všetko autom v meste.Nám tiež povedali,že maximálne dva týždne a tak aj bolo,vedeli sme kto ho pochová,kde má miesto a ke´d to prišlo,po dvoch hodinách prišiel lekár na obhliadku ale medzitým sme už vybavili pohrebnú službu a po odchode doktora prišli oni a za tri hodiny sme mali základ vybavený a potom už len s pánom farárom.Držím palce,nech sa lekári mýlia a nebude to musieť ešte vybavovať.

renab
18. jan 2011

Najlepšie by bolo, keby ich manželka previedla na iný účet ešte pred jeho smrťou. Nemusela by všetky, len časť na pohreb. Samozrejme s jeho súhlasom. Ak sa jej ich aj podarí previesť po jeho smrti, môže sa dostať do zbytočných problémov.

evickapooh
18. jan 2011

ked zomre nemocnici-a nie doma tak ucty bude mat hned zablokovane- otec zomrel -sice nie v nemocke ale na ulici -sanitka ho zobral do polikliniky -cestou zomrel- a na 2 den uz mal zablokovane vsetky ucty.ale ked jeho zena je disponent tak to je iny pripad, spytajte sa na to v konkretnej banke.alebo previest peniaze-tu konkretnu sumu-na iny ucet -moze byt aj novotvoreny ucet na meno manzelky-ked je manzelka taka nedoverciva - ak sa da tak bez otcovho potrvdenia ,ak je otec u seba pri vedomi tak to moze byt strasny pocit dovolit s peniaze previest z svojhoo uctu na druhy ucet kvoli svojmu pohrebu!no dakujem.

kibuk
18. jan 2011

mrzi ma to
u manželovej rodiny sa stalo to že svokor nečakane zomrel v neskorych nočnych hodinach... rano sa vybrali do banky a previedli peniažky na druhy učet a na povodnom nechali len to minimum a hlavne sa nehovorilo že majitel učtu zomrel...
nedavno zomrela manželova teta bola sama ale bola pistena z dvoch stran že mala dva učty na jednom disponovala zo sestrou a z druhym mojim manzelom... vzdy sa to da nejak poriešit...

havi
18. jan 2011

ahoj,mi mali toto iste,ked minuly rok ocino zomrel,peniaze sa vyberali v den jeho smrti,ked sa vybavovala pohrebna sluzba,vyberala ich sestra,nasi su rozvedeny,teraz uz je ucet zablokovany,dedicke uz sme mali,advokatka min.pred 2mesiacmi mala poslat vyrozumenie,aby sme ho mohli zrusit a stale cakame a nic.kym sa banka nedozvie ze umrel,tak ucet nezablokuje,az ked tam pridete z papiermi o umrti.je to smutne,nam ocino odisiel v 56rokoch,mlady chlap a najlepsi clovek na svete.choroba si bohuzial nevybera,mam pocit ze dobry ludia odchadzaju a mrchy na svete zostavaju,bohuzial.ale to som odbocila od temy.

andreah25
18. jan 2011

Dobrý deň, ak môžem poradiť, tak peniaze treba čo najskôr vybrať ešte pred úmrtím. Jedná sa o to, že banka musí účet zablokovať hneď ako dostane relevantnú informáciu o úmrtí. Banky tieto informácie nedostávajú automaticky, vždy je to len na základe oznámenia niekoho z rodiny, kto príde na pobočku s úmrtným listom alebo je informáciu zaslaná od iného úradu (napr. mestský úrad, ministerstvo alebo iné - to však len v prípade napr. vojakov a pod., nie bežný občania). Aj napriek tomu, je však vhodné peniaze vybrať. Nemusí si ich Vaša mama nechávať doma. Nech si otvorí bežný účet na svoje meno, tak či tak si ho pravdepodobne bude musieť časom otvoriť. Relatívne by mohla peniaze vybrať aj po úmrtí, no nemáte záruku, či niekto už úmrtie nenahlásil a ak aj nie, môže sa stať nepríjemná vec, že v prípade riešenia dedičského konania by sa mohlo zistiť, že peniaze vybrala po dátume úmrtia a mohla by z toho mať problémy. O to väčšie by boli, pokiaľ by ako dedič mimo nej boli určené ešte iné osoby, ktoré by si nárokovali aj na peniaze ňou vybraté. Keďže som pracovala v banke, bola som svedkom takýchto hádok a nie je to nič príjemné.
Takže ak môžem odporučiť, peniaze vybrať čo najskôr, otvoriť mame nový účet a tam ich vložiť. Myslím, že isto je v dôchodkovom veku, takže si môže otvoriť účet pre dôchodcu a tie sa pohybujú v mesačných poplatkoch len cca 0,30 až 0,50 € za mesiac, čiže nič hrozné a budete aspoň kľudne spávať.
Držím palce, nech lekári nemajú pravdu, nie vždy sa ich prognózy aj musia splniť.

berule
18. jan 2011

Ahoj, přesně jak píše andreah25, vybrat peníze dřív než tatínek zemře. Nám se to tak stalo s babičkou, děda šel ještě ten den do banky pro peníze na pohřeb a jak to zjistili, tak mu je nedali,i když ten účet byl veden i na babičku i na dědu. Vše šlo do pozůstalosti. Takže byly jen starosti, kde rychle vzít peníze na pohřeb 😒 . Kdyby se vám to podařilo vybrat po úmrtí, tak je to pokus o podvod a tím pádem zbytečné starosti. U nás banky dostávají zprávy z MÚ o smrti člověka, takže by se to do několika dnů stejně dozvěděli. Moc mě mrzí, co prožíváte, kéž by lékaři neměli pravdu a vy jste tohle nemuseli řešit.

zuzka38
18. jan 2011

my sme pred par rokmi riesili podobny problem a nakoniec sme to spravili tak, ze sme zavolali notara k otcovi do nemocnice, kde sme dali otcovi pred notarom spisat plnu moc na disponovanie s danym uctom (treba dat pozor, aby plnomocenstvo bolo pravne napisane OK) a nasledne sme v banke peniaze vybrali, ucet zrusili. otec o tyzden zomrel... drzim palce

kaktusik007
20. jan 2011

@cicimotinka ja este doplnim @mau - su pracovnicky v banke, ktore pravidla obidu - umoznia disponentke vybrat sumu na pohreb a na zitie, a zaroven s nou spisu oznamenie o tom, ze majitel uctu zomrel, s datumom o den neskor.... ale... na toto sa spoliehat je hlupost!!!! 😠

proste ako pisu dievcata, treba to riesit este za jeho zivota - previest na iny ucet....

paprik80
15. nov 2013

Krsná mi zomrela ,a nemal som ju začo pochovat,Nemala nikoho,len mna ,Vlastne som jej z účtu vytiahol 500e.ostatné som si požičal.je to pravda účet sa hned blokuje,chcel som len pomoct ...

ultra
15. nov 2013

Drzim palce aby ste peniaze nemuseli pouzit na tento ucel ale skusim poradit.

Odporucil by som tieto peniazky presunut na iny ucet ktoreho majitelom nieje otec. Banka tento ucet zablokuje ihned po tom ako sa dozvie ze majitel uctu zomrel a to neviete kedy sa to banka dozvie. Chcem este upozornit na druhu - pravnu stranku veci. Pokial majitel uctu zomrie - po pravnej stranke sa z jeho majetkom nesmie nakladat -aj ked ucet nieje este zablokovony pretoze nieje znamy dedic. Az po dedickom konani sa z majetkom moze nakladat. Ak niekto naklada z majetkom v case po jeho umrti az do dedicskeho konania je mozne toto konanie charakterizovat ako "kradez" resp. neopravnene obohatenie sa a pripadny dedic ( notar) moze toto konanie napadnut -aj ked sa to casto nestava.

Drzim palce nech sa "oteckovi" polepsi - nadej zomiera posledna.

caoli
15. nov 2013

presne, ako píše @ultra a aj na základe vlastnej nepríjemnej skúsenosti - v tomto prípade je bezpodmienečne nutné prirodzené a pochopiteľné emócie a pocity odsunúť bokom a konať vyložene pragmaticky - peniažky musí oteckova manželka ako disponent vybrať v hotovosti hneď teraz a presunúť na akýkoľvek iný účet, ktorého je alebo bude majiteľkou.
Môj otec zomrel náhle, s mamou boli spolumajitelia účtu, ja disponent. Napriek tomu, že v čase jeho smrti bola moja mama ešte nažive, som ja, ako disponent, zašla do banky zopár dní po ockovej smrti, ale banka už - neviem dodnes odkiaľ - bola informovaná, že otec zomrel a s účtom už nemohla nakladať ani spolumajiteľka, už vôbec nie disponent.
Na dedičské konanie sme neboli vyzvaní ani rok po ockovej smrti, takže účet je zablokovaný dodnes. V súčasnosti sa rieši v spoločnom dedičskom konaní po oboch rodičoch.
Takže radím neváhať, konať !

sussan66
5. nov 2014

Mne nedávno umrela mama a vravela, že to mám v takom prípade mám spraviť prevod.Tak som to aj urobila (prakticky pár hodín po tom, ešte sa mi triasli ruky). Notárka povedala, že banka pošle výpis ku dňu smrti a ja teraz neviem, či z toho nebudem mať nejaký problém - ja tie peniaze samozrejme nechcem pre seba, len mama chcela, aby sme neplatili daň a aby aj na život bolo. Vopred ďakujem za všetky rady.