Žiarlivosť verzus strach o súrodenca

sante81
15. okt 2012

chcela by som poprosit o radu ako dalej postupovat a hlavne vyriesit problém, preto prosím o radu mamičky ktoré maju uz 2 deticky, či sa s niečim podobnym stretli a ako to riesili. mam 2 deti, starsí mal 3 roky a mladsia ma 4 mes. prejavy ziarlivosti trvali asi mesiac, ako odmietanie, pichanie do oka, zámerne budenie.. atd, teraz na sestričku nedá dopostit, pomáha pri kupaní, prebalovaní, hrá sa pri nej.. môj problém je ten, ze ked ku nam príde navsteva , tak ju nikto okrem mna nemôze vziat na ruky, nikto sa na nu nemôze pozriet, o kočíkovaní môzem len snívat, ked som chcela aby sla kocíkovat svokra, tak plakal, na obed nejedol, poobede nespal, len plakal. potom som to skusila ešte raz, a správal sa rovnako. nikto druhi nemôze sestričku popestovat, prihovorit sa jej, začne sa cely triast plakat, nepomáha vysvetlovanie, ze lubime aj jeho, skusala som uz všetko, ist s ním von sama a kočík nechat babke, v kuse sa pytal kde je sestrička prečo nieje s nami, ked sme prisli domov, hned ju hladal, rovno do postielky a zase plač. včera prisla opat babka, vzala malu na ruky a zase ten isty kolotoč, hodinovy rev, az sa cely triasol, a to babka po 5 min odisla. čo mam robit? mrzí ma to celé, lebo mala nepozna okrem mojej tváre nikoho, nikto k nam pre to jeho správanie radsej nechodí, aj ked mal narodeniny a bolo tu viacero ludí, správal sa rovnako. prosím o akukolvek radu.

lienockaa
15. okt 2012

@sante81 mam dve deti s tym istym vekovym rozdielom..a presli sme si tiez kadecim..nas starsi dokonca vykrikoval po meste na ludi "nepozerajte na moju sestru,nesmiete vziat moju sestru,atd."..odhanal ludi od kocika a ked sme isli do davu ludi,tak drzal kocik na mieste a nemohli sme pokracovat..hanbili sme sa kamkolvek ist takto spolu,ludia sa na nas divne pozerali,pripadne trusili poznamky o nevychovanosti..tak sme isty cas chodili na prechadzky sami a malu som nikomu nedavala ani kocikovat,ani pestovat,do nakupnych centier sme radsej nechodili..toto obdobie trvalo asi tri mesiace..potom sme isli k mojim rodicom na dva tyzdne a pocas pobytu tam uz to zrazu nerobil a bolo vybavene..treba len vysvetlovat a nechat to odozniet..mozno v kontakte s najblizsimi by pomohlo,keby sa opytali aj mladeho pana,ci dovoli sestricku vziat na ruky,pripadne pokocikovat..nase navstevy sa toto vzdy pytali a ak povedal nie,tak to respektovali..teraz maju 2 a 4,5 roka..stale sestru chrani,no teraz hlavne pred spoluziakmi zo skolky,pripadne cudzimi detmi,ale je to take normalne,ziadne hysaky,ani plac..podla mna toto konkretne je prejav toho,ze ma sestricku uz rad,nie ziarlivost..ziarlivost su trochu ine kusky,tie sme mali tiez..

lienockaa
15. okt 2012

@sante81 a este som chcela..zacalo to zhruba v rovnakom obdobi vekovom ako u vas-mala mala pat mesiacov,on tri rokya mesiac..neboj,upravi sa to..😉

gubcikova
15. okt 2012

my máme opačný problém.nám ked sa narodil syn.dcérka bola s neho nadšená.pomáhala zo všetkým.ked sa niekto naklonil nad kočík už vykrikovala,že to jej jej maco nech idú preč.ked malý začal štvronožkovať začal u nás boj.dcéra mu neustále robí zle.zhodí ho ked stojí pri nábytku,ked je na sedačke.hračky mu nedovolí brať.ak ide okolo buchne ho schválne.potom má zase dobré časy ked sa sním hrá.ale začala kričať,papulovať,plakať pre nič za nič.