Ako prebiehajú krstiny?

lenkabonk
14. okt 2014

Ahojte mamulky,
chystame krstiny,avsak zaujimalo by ma ako to prebieha ? ... Konkretne kto ma zabezpecit krstnu kosielku a krstnu sviecku ? Nechat to na krstnych, alebo na nas ako rodicoch ? Dat im za ulohu nechat to vyrobit (s menom a datumom ako kedysi sa to robilo) popri darcekom na ktorych sa s nimi dohodneme ? Dakujem za rady ;)

safranca15
14. okt 2014

Zalezi ako sa dohodnete bud kupia krsny alebo vy u nas sme kosielku aj sviecku kupovali mi aj sme dali vysit darum narodenia a krstu plus meno

44janica44
14. okt 2014

niečo som kupovala ja ako krstná, niečo kupovala sestra (mama) ale ked som kupovala ja tak až po jej súhlase - ona už mala predstavu ako chce aby to vyzeralo.

gabrielaslivkova
14. okt 2014

@lenkabonk je to o Vašej dohode, ja som už dvojnásobná krstná mama, ale pri prvej košieľku zabezpečovala bratova svokra (teda starká malej) a moja maminka zasa sviečku (babka malej). ja ako krstná som kúpila už len darčeky a dala urobiť tortu. pri druhej opäť košieľku zabezpečila starká, sviečku tentokrát ja spolu s darčekom (prvýkrát som nemohla, tak preto to riešila maminka, druhýkrát sme boli kupovať spolu). ale v podstate nás tým poverili rodičia, aby sa nestalo, že budú dve košieľky a bez sviečky alebo naopak.

liebling98
14. okt 2014

@lenkabonk sviečku a košieľku obstarávali u nás krstní rodičia. Košieľku sme vybrali spoločne s krstnou, kúpenie, vyšitie mena a dátumu bolo už na nej. Ja som chcela len meno a dátum narodenia, s pridaným dátumom krstu mi to prišlo ako na náhrobku. Mohli sme dať ešte len dátum krstu, ale keďže pri prvom sme dlho presne nevedeli, kedy krst vlastne bude, dali sme dátum narodenia. A potom všetkým.
Čo sa týka darov, v našej rodine sa dáva zlatý krížik (prípadne aj s retiazkou), alebo náušničky pre dievčatko.

katrinka8
14. okt 2014

@lenkabonk - ahoj, u nás to bolo tak, ako sme sa spolu dohodli. My ako rodičia sme obom deťom zabezpečovali aj sviečky aj košieľky s vyšitím (meno + dátum narodenia + dátum krstu), krstní rodičia dali len dar (naši majú 3 deti, tak aby nemali starosti s košieľkou a sviečkou navyše, plus sú z iného mesta, tak nech nemajú starosť navyše). Dcérka po dohode dostala náušničky (dohodli sme sa s krstnou, že vyberiem ja a ona zaplatí - no, ženy sa do toho viac vyznajú 😀 ) a synčekovi sme sa dohodli, že dostane príspevok na vačšiu autosedačku. Deti dostali obe ešte na pamiatku každé fľašu slivovice, ktorú si otvoria na svojich svadbách 😀 a torty a potom také ešte hračky a oblečenie. Dcérka vari ešte aj plienkovú tortu.
Moje krstniatko dostalo od nás v podstate asi to isté - je to chlapček. Košieľku a sviečku zabezpečovali rodičia, ja ako krstná som doniesla tortu, plienkovú tortu (som sama robila), nejaké oblečenie, hračku + 2 knižky detské (chceli rodičia, lebo bývajú v Prahe, tak aby mal malý slovenské), na pamiatku dreveného anjelika s menom a dátumom krstu (dala som mu vyrobiť na www.anjelicek.sk) a fľašu slivovice, ktorú si otvorí na svojej svadbe 😉

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
konik26
14. mar 2020

Ja by som sa chcela spýtať koľko sa dáva farárovi ci sa mu niečo aj dáva či nie