Ako riešite rodinné oslavy vy?

9. júl 2021

Dobrý deň
ako riešite rodinné oslavy? Ja neviem kde je chyba.
Manžel mal meniny a jeho rodičia to vyriešia sms a darček dodatočne dajú. Majú to na skok ale neprídu. Synovej frajerke však idú gratulovať.
Máme im posielať pozvánku? Alebo na nich kašľať.
Vidím že manžel je z toho smutny aj keď povie že mu to je jedno že neprišli.
Ako to máte vy? Voláte ich na oslavu alebo pri gratulácií poviete že vtedy a vtedy je oslava. Mne že neprídu gratulovať je mi jedno, aj vnúčatám nechodia iba jednému.
Ako to je podľa etikety?

jasminet
9. júl 2021

asi ich synova frajerka zavola na kavu a tak rovno zagratuluju.
preco by ste im mali posielat pozvanku, nech muz zavola, ze pridite na kavu a kolac/obed vtedy a vtedy a vybavene...aka etiketa?

autor
9. júl 2021

@jasminet no oni na kávu tam nechodia. Ale keď ma ona alebo druhý syn Alebo iné vnúča sviatok berú to ako samozrejmosť a idú tam že sa ohlásia. Robia rozdiely aj vo vnučatach. Moja rodina inak funguje preto neviem ako toto riešiť

nafka0483
9. júl 2021

Ja neznasam neohlasene navstevy a urcite by som nechcela aby mi niekto chodil gratulovat len tak sam od seba, lebo dnes mam sviatok.
U nas je zvyk, ze zavolame alebo napiseme smsku s gratulaciou a nasledne oslavenec povie, ze pozyva na oslavu, alebo ze pridte posediet vtedy a vtedy,
Svokrovci zvyknu zavolat vopred, napr. ze prodte v nedelu na obed, budem mat narodeniny.
Ak niekomu gratulujem a nespomenie oslavu, nepozve na navstevu, tak sa "nehlasim" sama, ze chcem prist osobne gratulovat, to povazujem za drze.

deti95060810
9. júl 2021

moja mama už nežije a tak všetky oslavy z mojej strany odpadli.... Otec išiel na oslavu spolu s mamou a keďže zostal sám, už ho nezaujímajú ani oslavy.....Len mu donesiem kus torty, alebo čo bolo na oslave....
Svokrovci sa neunúvajú prísť nikomu. Však treba cestovať 30 km a to sa im nechce. A ako povedala svokra - aj by niečo kúpila ale ona nemá ani poruchy koľko rokov majú vnučky - bez komentára....🙄 Ale zas nám to s manž. vôbec nevadí..... 🙂

h2
9. júl 2021

U nás sa vždy na oslavy pozýva. Nie oficiálne, pozvánkou, ale normálne po telefóne. Zároveň si tak overíme, či to pozvaným vyhovuje a či prídu, prípadne dohodneme iný termín.

autor
9. júl 2021

@nafka0483 aj ja to tak cítim ale ona naschvál napíše sms ani nezavolá, aby nemusela práve ísť na oslavu mm. Moja rodina mu zavolá aj teta z 5 kolena. To by si ju musela poznať aj svokra. Minulý rok ich vnuča malo okrúhle narodeniny ani nezavolali.

nafka0483
9. júl 2021

Tak ked nemaju zaujem, tak to svedci o ich charaktere a postoji. Co narobis. Ved ked napise sms, tak odpis ze dakujeme, oslava bude vtedy a vtedy, ste pozvani. Alebo aj ked nezagratuluju vobec, tak ked robite oslavu, tak ich pozvite. Ak odmietnu, tak ok.

Mozno oni cakaju, ze gratulovat budu osobne a ze vy ich mate zavolat prvi, co ja viem.. kazdy je iny, tak ktovie ako to maju alebo cakaju.

jasminet
9. júl 2021

kde je problem, aby muz na gratulacnu sms zvihol telefon a zavolal mame, ze vtedy a vtedy vas cakame u nas ... ked chces etiketu - oslavenec ma pozvat hosti na oslavu. nie hostia sa pozyvat na oslavu.

autor
9. júl 2021

@deti95060810 zle sa to až číta. Pre mňa je rodina dôležitá. My sa ako rodina stretávame aj bežne cez rok,aj na turistiku chodíme. Nestretávame sa len na pohreboch alebo svadbách. Tiež nebývalé blízko, ale km sú len u niekoho výhovorka.

autor
9. júl 2021

@nafka0483 no tak to že neviem ako to majú lebo k jedným sa natiskaju a k druhým ani nejdu.

autor
9. júl 2021

@jasminet lebo viem že ona to robí naschvál aby sa z toho vykrutila a aby nešli. Je to osoba ktorá raz povedala MM že nech zabudne že má nejakú rodinu. A na druhý deň sa tvárila keď sa stretli ako keby sa nič nestalo. Nepotrebujem aby nás niekto súdil ale chcem radu ako na to aby to bolo lepšie.

nafka0483
9. júl 2021

Ak tym druhym, teda k vam, boli niekedy pozvani?

autor
9. júl 2021

@nafka0483 samozrejme. Prišla ona ale tak presné iba na hodinu a utekala, veď dôchodci nemajú kedy. Svokor si vymyslel že mu je zle. Aj sme robili rodinné stretnutie kde sme všetkých pozvali, tento rok nie lebo kvôli korone a teraz už su všetci na dovolenkách.
Keď sme ich pozvali na Vianoce , nech prídu pozrieť stromček tak mala výhovorku že je zima a ľad. Do obchodaku bežné chodili. Je to ich rozhodnutie že nechcú prísť ja ich nenutim, len mi je ľúto muža.

nafka0483
9. júl 2021

Tak potom sa zbytocne riesit ako mate riesit oslavy a ci im posielat pozvanku a aka je etiketa. Ked ich pozyvate a vidis, ze oni ocividne prist nechcu. Tym padom nie je problem v komunikacii, ze cakaju pozvanie, vy cakate sa pozvu sami a tym padom nic z toho. Ak su jasne pozvani, ale oni sa neovzu, nezagratuluju, odmienut pozvanie, tak co urobis... nechcu, tak nechcu.

podmostom
9. júl 2021

No pes zakopaný bude asi v tom, prečo povedala raz mužovi, že už nemá rodinu. Že aký na to mala dôvod a od toho sa to zrejme celé odvíja. Niečo jej musí sakra prekážať.

autor
9. júl 2021

@nafka0483 asi máš pravdu

autor
9. júl 2021

@podmostom dnes keby si sa jej to opýtala prečo to povedala tak by zaprela že to nikdy nepovedala. Oni sa v rodine nebavia otvorene. Oni sú zložité povahy. Sused si kúpi auto už je okolo toho kopec kecov kde na to zobral a skončí to tým že oni by si vybrali lepšie. Niekto sa pochváli detmi alebo niečím, a ich reakcia keď sa vzdialia že klamú určite aby boli zaujímaví.

simona139469
9. júl 2021

No. My doma ak ma niekto sviatok tak je automaticky že niekto príde 😂. A keď mám ešte k tomu narodky ja tak musia prísť všetci. Rodičia to až tak neriesia. Ale aj tak vždy všetci prídu.

podmostom
10. júl 2021

No ona vám proste robí naschvály a vy netušíte prečo. Vadis jej zrejme ty alebo jej muž, nie je to náhoda že ku vám nechodí. Možno vás niekto ohovára, možno sa hnevá, že si jej ukradla syna, možno vám ich rodina niečo závidí.. Možností je veľa. Skúste sa jej opýtať priamo alebo niekoho v rodine. V každom prípade by som sa tým veľmi netrápila. Pozvala by som ju na narodky na kávu a koláčik, nech má muž aspoň nejaký kontakt so svojou rodinou. Ale inak čo narobis. Nemôže sa snažiť stále len jedna strana a táto osoba ti zjavne za to nestojí.

evkamotka
10. júl 2021

Tyzden pred meninami treba zavolat, ze v nedelu o 15 nech pridu na kolac, lebo ma muz meniny. Ved vy pozyvate. Sa maju sami "votret" k vam na kolac? 🙂 podla mna oslavenec pozyva, ak to chce s niekym oslavit. Ak nepozyva, tak zjavne nic nechysta, necaka

mikadooo
10. júl 2021

Ak mám narodeniny a chcem mať gratulácie a darčeky tak áno, spravím oslavu a pozvem. Ak mi na tom nezáleží, tak neriešim či mi gratulovali alebo nie. Darčeky už neriešim absolútne. Keď zagratulujú, poteší, keď nie, neriešim, nezakladám si na tom nejak extra. U nás je taký vtipný stav, že mužova rodina gratuluje ku každému prdu s prepáčením, zakaždým darček, hlavne deti majú prepchatú izbu hračkami, lebo na každej návšteve je nejaká príležitosť k niečomu im dať darček. Moja rodina zas vôbec narodeniny meniny nerieši, maximálne mi niekto pošle sms. Pre deti sa my sestry dohodneme na jednej spoločnej grilovačke a tam rozdame deckam darčeky navzájom a hotovo. Dospelých už fakt neriešime. Ja hlavne neznášam darčeky, takže mne to dosť vyhovuje.

autor
10. júl 2021

@mikadooo tu nejde o darčeky. Mu keď niečo potrebujeme si kúpime. Ale ide o to stretávanie.
@evkamotka myslíš že vlastni rodičia by tak mali fungovať? Tu nejde o kamošov ale o rodinu. K inému ide s násolenym zadkom.
@podmostom my tam chodíme manžel aspoň raz za týždeň. Ja tak každé dva približne. No ja neviem čo má ale sem tam mu aj hodí do očí aké bol zlé dieťa že stále plakal a nepovie to štýlom že ,, pamätáš? Keď si bol malý tak si veľa plakaval, plakal si ako tur až tá susedia počuli. ,, Ale ona to povie zjedom nie srandovne. Pritom manžel je taký že sa im snaží pomoc ako vie. A to ani Corona nebola.
Baby tu ide ak ste čítali o to že robí rozdiely že by to aj slepy aj hluchý spoznal. Robí rozdiely medzi deťmi.

podmostom
10. júl 2021

Áno zjavne nie je k tvojmu manželovi milá a zrejme ani nikdy moc nebola a robí rozdiely a bude ich robiť. Ja nechápem prečo, ale niektorí rodicia sú proste takí. Inak sa s nimi teda stretávate dosť, možno aj priveľa na to ako sa ona správa k vlastnému dieťaťu. Ja by som si radšej od takej toxickej matky držala odstup. Ty to porovnavas zo svojou rodinou, ktorá funguje normálne, ale niektoré rodiny nie sú také super a ani nikdy neboli. Nerobíte nič zlé a pani svokru už zrejme nezmenite. Má nejaký problém sama so sebou. Hlavne že tvoj muž má teraz fungujúcu rodinu a pani svokru treba brať takú ako je a veľa od nej necakat.

samkolea
7. okt 2021

Ja by som rada mala vsetky oslavy bud v restike alebo naraz vsetci! Mame v jeden mesiac dvoje meniny-rada by som to spojila, nie u nas sa musi presne v ten den oslavivat. Nepocuvaju sa prosby a navrhy. Takze svokra pride v ten den, partnerova sestra o par dni neskor a moj otec cez vikend. 🙄. Ked su narodeniny v mesiaci tiez dvoje, tak tiez osobitne! V soboty oslavy nie lebo to su pracovne a svokra nebude vysedavat na spolocnej oslave. Ked uz ide sviatok ma ide uj..🤣🤣👹👹

evica17
13. okt 2021

@samkolea jeminky, by ma urvalo, vsak to ani pokoja nemate, furt dakdo u vas. A to ja oslavy ani nemam rada, a vyhybam sa tomu, a korona teraz mi praje, lebo muz by ku kazdej prilezitosto robil.

samkolea
13. okt 2021

@evica17 minuly rok to bolo fajn, kazdy sedel doma a aj sa bali a tento rok to polavilo 😂🙄. Ale uz som zrusila nejake oslavy.

evica17
13. okt 2021

@samkolea ja ani tento rok nedovolujem skrz koronu. A nastastie my mame vsetko tak jesen , zima, kedy je najhorsia pandemicka situacia.