Ani u vás nechodí Mikuláš?

6. dec 2021

Sú tu nejaké maminky, u ktorých doma nechodí Mikuláš? Teraz je všade samé umývanie topánočiek, sladkosti, darčeky tak ma zaujíma, ako to vysvetľujete deťom, keď tento zvyk odmietate?
U nás tiež nikdy nechodil Mikuláš ani Ježiško, mali sme inú vieru, inak sme tieto sviatky preživali. S deťmi sme sa o všetkom rozprávali a rozumeli tomu. Každým rokom mam pocit, že je väčší tlak na darčekovanie, zo všadiaľ, tak ma zaujíma ako to prežívate v rodinách, kde máte iný pohľad 😊

mamina0078
6. dec 2021

U nas deti majú na Mikulasa sladkosti ale vedia, ze ich nenosi ziadna fiktivna postava ale rodicia. To iste aj s Vianocami majú darceky ale od rodicov.

klarissa25
6. dec 2021

Už nás dostáva Mikuláša aj darceky na Vianoce ale vie ze je to od rodičov a od ludi ktorí ho majú radi..

tom_i
6. dec 2021

Môj švagor je židovskej viery, my sme pokrstení, vieru nechali rodičia na nás, sestra s manželom praktizujú resp. Slávia ako Mikuláš, Vianoce, tak švagor chanuku, ja berem Mikuláš Vianoce ako tradíciu, nemáme za kilá darčekov, sladkosti, ale keď bola dcéra malá a noci zliezla z postele, a my len počujeme ako si šušoce chodil, chodil a vracia sa späť do postele bolo najviac

nikiki29
6. dec 2021

Nevidím dôvod dieťa neobdarovať ak to tak cítim… ale veď to nie je povinnosť, myslím si, že keď to neuznávaš, vieš to ďeťom argumentovať a vysvetliť. Ja chcem ísť nejakým kompromisom. Keď už Mikuláš príde, vysvetlím ako je to naozaj, kto to bol a prečo si teraz my dávame dary na jeho sviatok… aj Ježiško tak. A deti to buď vezmú alebo sa nechajú v škôlke/škole ovplyvniť davovým názorom… to zatiaľ neriešim.

xckaret
6. dec 2021

Ja som vo Svajciarsku zazila, jednu moslimsku rodinu.....mali 7 rocneho chlapca, a ten tak zavidel Vianoce, stromcek, darceky. V tom obdobi bol velmi smutny, lebo sa kamaratil s krestanmi a ostatnymi. Neskutocne mi ho bolo luto, ked rodicov prosikal o stromcek.

dominika_sk
6. dec 2021

Je mi s prepačenim na grcanie keď tu vidim deti obložene sladkosťami. Toto fakt pride niekomu normalne? Dneska rano som to tu videla. Dve alebo tri deti a kila sladkosti. Moje deti dostali 10ročny nejake drobne lebo si šetri, adventny kalendar, oriešky, mandarinky, jablko a 2ročny dostal male drevene autičko, lyofilizovane ovocie a baliček detskych keksikov. Nie, netrpim nudzou chvalabohu ale z principu! A čim viac tu vidim fotiek tym viac som presvedčena že robim dobre🙏🏻

h2
6. dec 2021

U nás chodí Mikuláš, aj Ježiško. Ale možno @lenkakravcova by Ti mohla napísať, ako to majú u nich.

annm81
6. dec 2021

U nás tiež nechodí Mikuláš, ani Ježiško, ani Santa. Ale umývanie čižmičiek máme, aj stromček máme. Syn má z toho radosť aj keď vie, že koláčiky pred dverami dostal od suseda a darčeky pod stromček sú od rodiny. Veď tvoja viera ti stromček nezakazuje, nie? Je to predsa len dekorácia, tak vezmi deti a choďte spolu vybrať stromček. Pomôž deťom vybrať hoc len malý darček pre ocka aj pre súrodencov. A muž nech im pomôže vybrať dar pre teba. Vieš akú radosť a hrdosť budú cítiť, keď si od nich rozbalíš nejakú perfektnú vec? (ako neskutočne gýčovú sviečku, alebo trápne "vtipnú ' zásteru do kuchyne). Žiadna viera v tom byť nemusí, len že sa z lásky obdarujete.

ella_price
6. dec 2021

Každá rodina to má úplne inak. Niekto neoslavuje tieto sviatky nijak výnimočne, iný to zase vystavujú už extrémom. Je to na vás ako to cítite. Ak by si mala obavy, ako to vezmú deti keď budú staršie, stačí si s nimi sadnúť a normálne im vysvetliť ako to chodí u vás.

lusyyy36
6. dec 2021

Nemame mikulasa ani jeziska, na vianoce len veceru . Muz a dcera maju iné vierovyznanie a teda mne to nechyba. Mala dostane na vianoce od nás jeden darcek, resp dostane ho skôr, ja dostanem od muža tiež niečo male a hotovo . Dcera doteraz nemala tiaden problem, oni majú tiež svoje sviatky kedy dostane darceky,takže sa teší na ne.

lenkakravcova
6. dec 2021

@h2 môžem napísať. 🙂

Ú nás Mikuláš nechodí od rodičov (keďže nie sme kresťania), ale chodí príležitostne od babičky a dedka (nemienim im brániť v obdarovavaní vnúčat) a tiež v škôlke majú Mikuláša.

Naš syn berie vlastne Mikuláša kvôli škôlke ako Vianoce. 😀 Lebo vtedy v škôlke stávajú stromček a majú tie vianočné besiedky.

Inak teda tým, že slávime Ramadanovy sviatok Ukončenia pôstu a Eid al Adha, tak má tých darčekov paradoxne asi viac.
Pretože na Eidy vždy niečo dostane. Na Ramadanovy darček ako kresťania si dávajú na vianoce. Aj výzdobu eidovu máme.. A na eid al Adha sladkosti, väčšinou koláčiky v tváre oveciek atď.
A okrem toho teda babka s dedkom vždy niečo dajú k ich Vianociam a veľkej noci, narodeninám.. Takže je to pestré. 🙂

Čo sa ale darčekov týka, som za jedle darčeky. Nech to nezavadzia. Väčšinou teda cez sviatky jeme koláčiky, pečieme, kupujeme sladkosti. 🙈 A také ako hračky, to dostávajú deti priebežne počas roka, keď vidíme že ich to niekam posunie. Napr teraz som kupovala lego duplo s písmenami pre syna, nech sa hrá a zároveň učí, lebo som si všimla, že sa začal zaujímať o písmenká. 🙂

lusyyy36
6. dec 2021

@lenkakravcova mate to podobne ako u nas 😉

h2
6. dec 2021

@lenkakravcova Ďakujem , si zlatá, že si napísala.

gdulskadarina
6. dec 2021

u nas chodi aj Mikulas, aj Jezisko, ale stylom, ze radsej menej, ale kvalitnejsie, takze vobec nie som za to, ze vela sladkosti, mam kamosku ktora vsetkeho vela, jej sa to tak rata, ale teda kazdy mame to svoje

jordana111
6. dec 2021

Ja si pamätám ako som sa vždy tešila na Mikuláša aj Ježiška ide hlavne o to čaro že dieťa verí a čaká nikdy by som nedovolila aby môj malý nedostal darčeky a budeme sa snažiť o to aby veril na Ježiška a Mikuláša čo najdlhšie je to milé proste detstvo ako má byť

lucilaines
6. dec 2021

U nas Mikulas sice chodi a dokonca prinesie aj kilo sladkosti a je mi jedno kto si o tom co mysli, lebo poznam svoje deti a viem , preco to chcem takto. A presne to by si mala urobit aj ty. My napriklad neoslavujeme meniny. Pretoze su na kope s narodeninami a vianocami a proste mi to pride zbytocne. Syn sa ma na to uz pytal, kedze v skolke nejaki spoluziaci rozdavali na meniny. Presne toto som mu povedala. A ze miesto darcekov na meniny ja mu kupim nieco ked to naozaj potrebuje a nemusime cakat na meniny. Nateraz pochopil bez problemov. Napriek tomu je mi vsak jasne, ze pride den, kedy mu to proste bude luto. Tak ako moji rodicia cely zivot bojkotovali Velku noc, dnes v dospelosti ju ja sama neznasam a bojkotujem. Napriek tomu, v detstve mi to bolo hrozne luto, ked som pocula spoluziacky rozpravat sa o sibacoch, vajickach a podobne. Takze ak mas dovody, o ktorych si presvedcena, povedz detom proste na rovinu pravdu, ale akekolvek tie dovody su, detom to proste luto bude a s tym neurobis nic. Uz je potom len na tebe, ci je silnejsie tvoje presvedcenie alebo tlak spolocnosti na teba a deti.

ivik4
6. dec 2021

Ked ma niekto inu vieru tak samozrejme ale ak nie, nevidim dovod nedat dietatu Mikulasa, aj ja sama stara kofa by som bola smutna keby neslavim Mikulaša a Vianoce. To ze niekto da dietatu xy sladkeho , je bohuzial ich problem a potom problem ich dietata .

mirage
6. dec 2021

@dominika_sk a mne je na grcanie z ludi, co hodnotia tymto stylom druhych. A ano, aj moje deti - vsetci nad 13 rokov - si nasli balicky so sladkostami a ovocim.

simsalabim
6. dec 2021

Ak rodina zije na Slovensku, nevidim nic zle na Mikulasovi. Ved s nabozenstvom nemusi mat tato tradicia nic spolocne. When in Rome, do as Romans do...

alanko20
6. dec 2021

@dominika_sk keby nebolo starych rodicov, ktori poslalo darčeky, bolo by to u nás rovnako. Ovocné tyčinky a niečo slané k tomu.

xckaret
6. dec 2021

My tiez mame iba stromcek, vianocnu sviecku na stedrovecernom stole adventny veniec a 24.12. vianocny veniec na vchodovych dverach. Ziadne svetelne zavesy, ponozky a dalsie cacky, macky. Na mikulasa dcera dostala adventny kalendar, ovocie a zopar sladkosti, ziadne kila.....

beatik3
6. dec 2021

myslim, ze tie zvyky su pekne, ked ich chce niekto dodrziavat alebo nie to je na kazdom. ako dieta som sa tesila aj na mikulasa aj na jeziska bez ohladu na to kto nosil darceky a balicky, je to pekne a patri to k vianociam, jasne ziadne nejake prehnane rozmaznavanie ale keby mam vidiet dieta ze by zavidelo inym ze ono nic nedostane, to by som nedala.

h2
6. dec 2021

@mirage Keby len deti! Aj my s mužom si dávame na Mikuláša sladkosti (aj slanosti, oriešky... čo má kto rád). Keď je niekomu z toho na grcanie, nech sa páči, je sloboda grcania zo všetkého, z čoho koho napína. 😁🤢

mmoni89
6. dec 2021

@h2 sloboda grcania 🤣🤣👍nechápem ze ma niekto potrebu sa takto vyjadriť len pre to že ma na to iný názor 😲
U nás Mikuláš chodí ale Ježiško nie, chlapci vedia ze darčeky majú od rodičov a starých rodičov.Ale mame aj stromček a večeru a také tie veci okolo. Ú nás to nebolo keď sme boli malé so sestrami a viem ze som strašne zavidela spolužiakom a vymýšľala si v škole aké som dostala darčeky. Takže som si hovorila ze u nás to bude iné. Véd ako každé dieťa chalani sa veľmi tešia na vianoce. Ved veľa netreba k detskej radosti no sladké a darčeky deti milujú a ta radosť stojí za to

dudos
6. dec 2021

Ja zase nerozumiem tomu, pre čo za každú cenu brať deťom radosť z ich detského života. Zlých a čisto pragmatických vecí si za svoj život užijú veľmi veľa. Samozrejme je iné, ak sú deti vychovávané v inej kultúre, vierovyznaní. V tom prípade to má pre mňa svoje opodstatnenie a význam. Ale takto? Nerozumiem tomu. A že dostane veľa sladkostí? Veď je na tom dátum spotreby, nemusí to zjesť iba ono samo a hneď.
Adventný kalendár dostáva z posledného novembra na prvého decembra do okna, kde nechávame aj list s pohostením pre škriatka, ktorý ho odovzdá Ježiškovi.
Svoje dieťa milujem, napĺňa ma radosťou, keď je moje dieťa šťastné, keď jeho detský svet nezaťažujú bežné problémy, ktoré vníma ale ešte im úplne nerozumie a tým má z nich aj obavy. A nie je šťastné len z toho adventného kalendáru, to je jeho posledná radosť, ale z toho, že škriatok zjedol jabĺčko, ktoré mu on pripravil, vypil mlieko, ktoré mu nalial, aby mal silu ísť ku druhým deťom a tiež im urobil radosť. Týmto spôsobom ho učíme nezabúdať na potreby druhých, myslieť na nich. V liste si vždy poprosí o tri veci a potom je celý list o našich blízkych, o priateľoch, kamarátoch. Spomenieme v nich aj blízkych, ktorých sme v ten rok stratili.
Všetko je to o uhle pohľadu a hlavne nastavení nás dospelákov a rodičov, ako svoje deti vedieme. Či prísnym nie, alebo nasmerovaním ich tak, aby všetko nebrali ako samozrejmosť a mysleli aj na druhých blížnych.

h2
6. dec 2021

@mmoni89 Tak môj syn má 10 rokov, čiže vie, že to nie je od Mikuláša, ani na Vianoce od Ježiška, ale že to má od nás. Ale aj tak hovoríme, že to priniesol Mikuláš, Ježiško... (prípadne aj zúbková víla, prečo nie?) A dúfam, že aj tohto roku môj muž nejako vymyslí a zariadi, aby sa darčeky pod stromčekom zjavili nejakým zázrakom sami od seba. 🤩🎄🎁

tatianockamala
6. dec 2021

Ja som tento rok zrušila Mikuláša neplánovane ..Syn je drzý,nerešpektuje nič a nikoho .A dcéra po ňom opakuje 9rocna snaží sa napodobňovať .Takže Mikuláša majú iba dobré deti 😁a keď neprestanú Ježiško donesie cibuľu a zemiaky .

autor
6. dec 2021

@annm81 ja predsa nehovorím, že si nedávame dary, aj stromček máme (hoci asi nie uplne tradičny v dnešnom ponímaní).. len k nám nikdy nechodil Mikuláš, Ježiško či Santa.. mňa len zaujímalo, ako dnes rodičia vysvetľujú deťom tieto postavy a zvyky s nimi spojené, pokiaľ ich nepraktizujú.. chápete, na deti zovšadiaľ v tomto období vyskočí Mikuláš či Santa

autor
6. dec 2021

Naše deti sú už veľké a v období, keď boli maličké nebol ten tlak taký ako dnes.. áno, v škôlke a škole sa s tým stretávali, ale my sme im všetko vysvetľovali, tak nebol problém.. nejaká závisť a podobne sa nedialo, skrátka to brali prirodzene

maminkasisa
6. dec 2021

Sestra zije v Kanade a nornalne dava dcere maly balicek ovocia a nejake sladke aj na Mikulasa. Oni tento sviatok nemaju, ale vysvetlila jej, ze na Slovensku maju jej sesternice takyto sviatok a preco Mikulas rozdava balicky a paci sa jej to. Ma 4 roky. A ked zila v Anglicku, pracovala pre rodinu, kde mali staru mamu Polku a tiez mali Mikulasa. Bolo to vraj velmi pekne, ked si takto idovzdavali tradicie....