Backup v prípade rozvodu pred uzavretím manželstva

12. apr 2020

Čo si myslíte o nasledovnom? Idem do manželstva a dohadujem sa s partnerom o tom, čo by bolo, kebyže sa nedajbože raz naše životy otočia tak, že sa budeme musieť rozvádzať. No, zdá sa, že som za blbca. Vraj nechápe, ako može niekto, kto sa chce vydávať, už teraz premýšľať nad tým, čo by mohlo byť pri rozvode. Ja som asi taká pragmatickejšia, realistickejšia (50% rozvodov), a okrem toho nie som veštec, vôbec netuším, čo sa udeje - chorý rodič, problém zo strany svokrovcov, milenka, alkohol, finančné problémy... hja neviem čo ešte, je tu na fóre toho dosť). Vyčíta mi, že to nemyslím vážne s tým manželstvom, že nie som presvedčená... no... asi mám pochybnosti.
Tak by ma zaujímali Vaše názory, predpokladám, že budú asi dosť jednoznačné. K čomu sa prikláňate? Je rozumné sa porozprávať o tom, čo kto prináša do maželstva, čo ako bude, keď sa narodia deti, a čo bude , ak by?
Ja si nepripadám nejak mimo, veď niekde na západe sú aj predmaželské zmluvy a je mi aj jasné, čo ošetrujú slovenské zákony, čo nadobudol kto predtým a čo bude už spoločné... takže čoho sa vlastne ten môj bojí, že kritizuje môj postoj? Podotýkam, že obaja pochádzame z rozvedenej rodiny ale s rozdielnymi postojmi, zatiaľčo ja rozvod mojich rodičov schvaľujem, hoci ma určite poznačil, on svoju rodinu za rozvod dodnes kritizuje a banuje, pritom podľa rečí tam bola nevera, alkohol, násilie, večné hádky.
A ešte jeden paramater, ja nemám toho veľa, zatiaľčo manžel má toho ozaj dosť, hlavne v nehnuteľnostiach a firme. Ale znova opakujem, že obom je jasné, že tieto nadobudol pred vzťahom.
Môže sa ale stať, že bude špekulovať. Už teraz napríklad plánuje, že za naše spoločne zarobené peniaze chce kúpiť auto, ktoré napíše na svoju firmu. Ekonomicky je to zrejme výhodné, no pre manželstvo nie. Sám mi nejako rozumne nedokáže vysvetliť, s čím má problém, proste iba opakuje to svoje, že to nechápe načo sa niekto berie, keď už teraz uvažuje o rozvode (alebo veciach okolo).
A Vy ako, starali by ste sa o to, čo bude, keby? Alebo ste také, že nejak bolo, nejak bude...

stanulienkat
12. apr 2020

Ako si napisala
Si pragmaticka realistka. Tak to ma byt a nie cicikat sa,ze tebe sa nemoze nic stat. Si rozumna,aj ked si myslim,ze ti tu budu tvrdit opak.

andreakotesova
12. apr 2020

Tvoj buduci manzel ma pravdu. Nema zmysel sa vydavat, ked uz teraz spekulujes nad rozvodom. Moj muz mal a ma byt kupeny pred manzelstvom, je iba jeho a beriem to tak, ze som si mojmo muza brala na cely zivot, takze je ten byt náš 🙂 ma zadne dvierka, ako sa ja smejem 🙂 Dom uz mame nadobudnuty spolocne.

luludia
12. apr 2020

Manzelstvo je pravny stav, zaklada nove pravne vazby. Aj ked nerozumiem presne kam svojim prispevkom mieris. Aka je tvoja otazka?

majkeel
12. apr 2020

Pises, ze sama nic nemas a on ma toho dost. Nerozumiem, ze niekto chce riesit predmanzelske zmluvy, ked dokopy nic nema. Zmluvy riesi ten, kto nieco pred manzelstvom ma a chce to ochranit pred pripadnym krachom vztahu.
Auto na firmu? No ak je z firemnych penazi, tak je to lepsie. Ako manzelka mas pravo na zisk z firmy pocas manzelstva, takze tu o nic neprides. Naozaj neviem, co sa tu riesi.

stanulienkat
12. apr 2020

@andreakotesova vies kolko je rozvedenych,ktori sa brali na cely zivot?😂

andreakotesova
12. apr 2020

@stanulienkat viem, preto ten smajlik 😉

maciatkolulu
12. apr 2020

@andreakotesova tak ja sa napríklad nesmejem, keďže som vďačná svojej rodine, že trvali, aby byť, ktorí kúpili oni bol písaný na moju matku, ešte raz ďakujem, lebo nebyť tlaku mojej nebohej babky, by som sa pekne delila pri rozvode z môjho majetku s ex. Ja som vtedy zúrila, že prečo a podobne a výsledok, manželstvo nečakane po 13 rokoch rozvedene...ex si našiel nivy, starší model😂😂👏a odišiel, tak ako prišiel. Takže ja som už podstatne opatrnejší a radšej by som sa opäť zabezpečila, lebo nikdy nevieš. Takže mne to smiešne nepríde.

amelia000
12. apr 2020

Ja s tebou suhlasim, ja som to rozobrala a vyjasnila si to s buducim manzelom a on to plne chapal. 🙂

lucyluv
12. apr 2020

U nas predmanzelska zmluva neexistuje, pokial viem zbytocne si si ho proti sebe postvala. Ja som zas typ cloveka ako tvoj priatel, mne by to rutilo celu predstavu o svadbe a vztahu, keby nieco take odo mna chcel. Moj muz je tiez pragmatik, mal taketo pokusy. Ale potom som sa ho spytala, ako by sa ako dieta citil, keby jeho rodicia mali vsetko oddelene? Vtedy si uvedomil, ze taku rodinu nechce, ked si to premietol do toho, aky model rodiny chce dat svojim detom za vzor. Ale tym nechcem zas povedat, ze vsetko co nadobudol pred manzelstvom prepisal na mna :D nie, to su veci stale na neho, len to co sme nadobudli spolu po svadbe je spolocne.

andreakotesova
12. apr 2020

@maciatkolulu tak ja som za to. Moj muz tiez nenapisal byt na mna, je len jeho. Nechavame ho pre dceru, ktora tam realne moze byvat tak o 20 rokov 🙂

vamajka
12. apr 2020

Nikdy by som nesuhlasila, aby za spolocne peniaze sa kupilo auto prip. nehnutelnost a napise sa na jeho firmu na to pozor, lebo dopadnes ako Bicanova ex a pojdes s holou...

maciatkolulu
12. apr 2020

@lucyluv tak ja si myslí, že deti nemajú potuchy napríklad o LV, bankových účtoch, koho meno figuruje na technickom a podobne👍....

zuzanka.zuzu
12. apr 2020

NIE nikdy som nepremýšľala, čo kto prinesie do manželstva alebo že by som porovnávala váhu/hodnotu/ či nedajbože cenu "prinosu"

ANO treba mať tieto veci prediskutované-vyriešené pred manželstvom. napr. ako si kto predstavuje riešiť financie počas toho, keď bude žena na RD atď.

čiže ujednotiť si postoje áno, kalkulovať nie.

cacianka
12. apr 2020

Ja uz som stara korytnacka a po zivotnych skusenostiach chapem autorku ze nema ruzove okuliare.
Ved v kazdej druhej téme o problemoch radite ze si zamilovane zeny maju vydiskutovat buducnost.
Deti platy majetok zivotny štýl......
viem ze to nie je romanticke, ale prezierave.
Aj ja som isla do manzelstva s nadejou, a aj 15r po rozvode som kvoli ex v prdeli.a to uz je 3 r.po smrti

Kto cita Ach tí muži , Pravne poradenstvo, Rozvody a súdy a ine podobne temy tak uplne chape, a ako su tam zeny sprdnute ze si nedali pozor, ze dovolili aby ich chlapi osklbali a ked pridu problemy a rozchody/rozvody tak drviva väčšina zien konci s holou ritou.
Ps.ja radim aby si zeny pocas manzelstva ukladali železnú rezervu....

jaskolka
12. apr 2020

Je rozumné sa porozprávať, ujasniť si veci ohľadom bývania, financovania, aj potom ako prídu deti a podobne.To je pragmatické a chápem to, aj asi každý rozumny človek. Na druhej strane ak by s stále uvažovala, čo by, keby, tak asi ani by som sa nepohla z miesta, lebo všade sa dačo môže prihodiť, aj problémy, aj choroby, aj rozvod, aj prejsť auto môže človeka. Záleží však od spôsobu, ako to budúcemu manželovi predostries, keď na neho rovno vybalis, že čo potom, keď sa rozvedieme, tak logicky bude dosť šokovaný, že ešte nie ste ani svoji a už uvažujes, čo pri rozvode. Iste sa hocičo môže stať, ale to potom sa tým bude zaoberať, načo dopredu si robiť scenáre, ako to môže dopadnúť? Mam podobne uvažujúcu kamarátku, teda skôr známu, lebo úprimne mi už príde ako citový upír, s jej neskutočne pesimisticky videnim. Mala priateľa, ktorý po dvoch rokoch od nej ušiel, lebo sám povedal, že už nemohol znášať scenáre, aké robila, že čo keď sa mu dačo stane, čo keď ona nebude mať robotu, čo keď ochorie, čo keď nebude schopná mat deti, čo keď nebude robota, čo keď... Netvrdím, že si taká istá, to nie, samozrejme, ale myslím, že ozaj dopredu si veci ujasniť, ale nie spôsobom, že čo keď.... Ja som jediny raz použila pri snúbencovi toto slovo, že čo keď nebudeme môcť mať deti..
Odpoveď bola, to budeme riešiť, keby to bolo, nerieš to dopredu...

janickacrazy
12. apr 2020

porozprávať sa o tom možete, ale ty tým nič nevyriešiš, ved hovoríš, že ty skoro nič nemáš a majetky má tvoj budúci muž, takže som to nejak nepochopila čoho sa bojíš? ved ty o nič neprídeš, keby sa aj rozvediete o 10 rokov, tak to, čo ste nadobudli počas manželstva to bude polovica tvoja a vybavené, predmanželská zmluva u nás neexistuje, takže v podstate nemáte čo riešiť

opi14
12. apr 2020

Síce u nás neexistuje predmanželská zmluva ale máme BSM a manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva, teda ešte pred manželstvom. Tiež sme to pred sobášom riešili, navrhol to muž, bola som zo začiatku veľmi sklamaná, že hned myslí na rozvod, ale tak to vôbec nie je, chce chrániť to čo je jeho a ja mu to nezazlievam.

sante81
12. apr 2020

Tiež som sa nevydavala s tým, že raz sa budem rozvádzať.

lucyluv
12. apr 2020

@maciatkolulu urcite to budu vnimat ked budu vacsie. Ale ja nemam nic proti pragmatickosti, len su rozne typy ludi, co to inak prezivaju a niekoho taka myslienka, ze mysli na rozvod uz pri sobasi, moze zlomit.

lienka.7
12. apr 2020

@andreakotesova len aby o par rokov nemal tych potomkov viac (mimo teba samozrejme) a potom sa len budes divit 😉

lienka.7
12. apr 2020

@vamajka
@stanulienkat
@andreakotesova
Presne to aj mne ako prve prislo na rozum. Vyhodil ju z domu, vzal auto, a co ja viem este. Pokial mate firmu pol na pol, este OK. Nie vsak ked je iba jeho. A uz vobec nie za spolocne peniaze kupovat auto na firmu 👎👎👎

lienka.7
12. apr 2020

napr. zivnostnici rucia vsetkym co maju... cize bola by som fakt opatrna...

andreakotesova
12. apr 2020

@lienka.7 ja nie som manzelova dcera 🙂

deti95060810
12. apr 2020

ja ti úplne rozumiem.... poznám zopár takých okolo seba čo pomaly nemali po rozvode kde ani hlavu skloniť. a čo sa týka majetku -po rokoch ide aj láska bokom a každý hrabe na svoju stranu. Niečo podobné býva pri dedení. Tam tiež niekedy nepozná brat brata....
Takže za mňa uvažuješ triezvo...😉

sunny8
12. apr 2020

Pozri ak necítis že do toho máš ísť tak nechoď. Netráp ho ..

andreakotesova
12. apr 2020

@deti95060810 a ved nikto jej nebrani po sobasi podielat sa na zveladovani a investovani napr. aj do kúpi nehnutelnosti (aj ako investicie do buducna). Toť moja úvaha🙂

lienka.7
12. apr 2020

@andreakotesova malo to byt mimo s tebou 🙊😊

juliet86
12. apr 2020

no. ja osobne tvojmu postoju fandim. moji rodicia sa sudili o majetky 8rokov. doteraz sa obaja citia ukrivdeni a presne sa kupili auta na firmum pritom dane ako darceky a mama si ich musela po rozvode odkupit.... takze ja sama som bola velmi opatrna pred manzelstvom. uprimne ja mam byvanie moje. cize ak by sme sa rozvadzali manzel nema nanho pravo. ak by som zomrela dostane polku. ak to so mnou zvladne do smrti tak si zasluzi v tom problem nevidim ;) auto sme kupovali cash a dali sme ho na jeho firmu je to ekonomicky vyhodnejsie tak ale ak mam byt uprimna 90percent penazi nanho zarobil on plus ja auto na 90 percent pouzivam. spolocnikov nema... to ako to mame zariadene je ze on by isto viac stratil lebo jeho prijmy su mnohonasobne vyssie. ale som rada ze to mame jasne a vyjasnene. to ze sa o tom pragmaticky bavime nijako neznizuje to ze si ho hlboko vazim a milujem a on mna tiez. lepsie ratat so vsetkymi moznostami a potom byt na 50vyroci svadby prijemne prekvapeni 🤣🤣🤣

petkaaa
12. apr 2020

No mne keby toto povedal partner pred uzavretím manželstva, kopla by som ho do riti a Sayonara! Ešte ste sa ani nezobrali, už vymýšľaš zadné vrátka, čo by bolo keby .... Všetko si budete deliť na moje a tvoje, keď už pred manželstvom uvažuješ čo kto prinesie do manželstva. A keď budeš ma materskej a svoj príjem budeš mať okrem rodičovského nulový tak čo? To už jeho peniaze a majetok s vďakou príjmeš, lebo "to je iná situácia"? Mne osobne by toto nabúralo istotu vo vzťahu, keď by mi partner ešte pred svadbou povedal, že rozmýšľa čo bude pri rozvode.

h_petra
12. apr 2020

Vykasli sa na manzelstvo... choroba rodica je dovod na rozvod? Odkedy?