Chceme dve krstné mamy

22. okt 2020

Zdravím, chcela by som sa opýtať hlavne tie ktoré to tak máte. Nepotrebujem odpoveď typu. "mal by byť správne jeden krstný a jedna krstná" atď....
Chceli by sme mať dve krstné mamy a teda či sa to úplne v poriadku dalo vybaviť a že ako to pri tom krste vyzerá a čím sa to líši. Ďakujem za odpovede ľudí ktorý to chápu alebo to tak majú 😇

sapetka
22. okt 2020

Nie nemozu byt dve krstne mamy

lacibo
22. okt 2020

to neexistuje, ale môže byť napr. krstný otec a krstná mama - teda krstní rodičia zapísaní, jedine neoficiálne sa to dá, keď si poviete, že aj ty, aj ty, si krstná..
u nás to bolo tak, že švagriná si povedala, že jej sestra bude, ale nemohla byť, lebo nespĺňala podmienky, tak ju zapísali len ako svedkyňu pri krste.. a volajú ju doma, že krstná mama..

albiva
22. okt 2020

Ahoj, obe naše deti majú dve krstné mamy (moja sestra katolicka a manželova sestra evanjelicka) a nebol s tým žiadny problém. Deti sme krstili v evanjelickom kostole. Krstné boli s nami na nejakých stretnutiach s kňazom. Počas krstenia jedna z nich držala dieťa na rukách, druhá stála vedľa nej.

emma_932
22. okt 2020

Aj moja krstna dcera ma dve krstne mamy 😊

janetinka27
22. okt 2020

u katolikov-podla kodexu kanonickeho prava,kan.873 je uvedene,ze iba jeden krstny otec,alebo jedna krstna matka,alebo jeden krstny otec a jedna krstna matka.

autor
22. okt 2020

@albiva jej, super potešila si ma veľmi ale vieš mi povedať ze či sa to dá iba v evanjelickom?

autor
22. okt 2020

@sapetka ak nič o tom neviete prečo komentujte? 🤷‍♀️

autor
22. okt 2020

@emma_932 a môžem sa opýtať. Krstili ste v evanjelickom?

stefi_k
22. okt 2020

No ale zavisi na jaku konkretnu vieru chceš krstit ?

janetinka27
22. okt 2020

@stefi_k podla toho,kde sa jej bude viac pacit vyzdoba 😀 ospravedlnujem sa,ale nemohla som si to odpustit,lebo mam taky dojem

sapetka
22. okt 2020

Lebo viem preto komentujem. Za to ze sa ti nepaci odpoved je tvoj problem. Rimomatolici nemaju dve krsrne mami ani dvoch krstnych otcov. Sorry. Moze byt akurat svedok krstu ale nie druha krstna mama

simsalabim
22. okt 2020

Moja mladsia dcera ma 2 krstne mamy. Krstena v evanjelickom kostole.

emma_932
22. okt 2020

nie, v katolickom

1katus1
22. okt 2020

Nás malý ma len krstnu nakoľko jej manžel nema birmovku. Myslím že nebude ani problém aby mal 2 krstné . Dôležité je aby ak sú slobodné nežili v partnerstve bez svadby nám tak jedného krstného farar zamietol, že žije v hriechu.

albiva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
albiva
22. okt 2020

Toto bohužiaľ neviem s istotou povedať...

ivakva
22. okt 2020

Ahoj, ja som síce neriešila dve krstné mamy, ale že či môže byt iba 1 krstný rodič (rímskokatolícky obrad) - vtedy mi farár povedal, že to nie je špecifikované, že môže byt krstných rodičov 1, 3 aj viacej. Ale neriešili sme teda pohlavie krstných rodičov. Osobne, šla by som sa porozprávať s farárom. Náš mi vysvetlil, predebatovali sme to a dohodli sa spolu tak že všetci boli spokojní. Ak máte ok farára, určite poradí / povie čo a ako sa dá.

misana84
22. okt 2020

možu byt ale musia splnat podmienky...

mandarinka555
22. okt 2020

Záleží to od toho, koľko € dáš farárovi😝

mtoth
22. okt 2020

@1katus1 pri fararoch je to velmi individualne, keby bol taky zaryty farar aj u nas tak si ani babo nepokrstime lebo nie som vydata, byvame spolu a budeme mat babo - hned 3 “hriechy” chapes co myslim, je to niekedy fakt cisto na nom..

squirrels
22. okt 2020

Ak sa pýtaš na podmienky v katolíckej cirkvi, tak nie, nemôžu. Podľa Kódexu kánonického práva, kánon 873 "za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka". Teda krstný rodič môže byť jeden alebo môžu byť dvaja, no rôzneho pohlavia. (Určite však nie traja a viacerí.)

autor
23. okt 2020

@mandarinka555 to si myslím presne aj ja 😂

mpg
23. okt 2020

@squirrels V katolíckej cirkvi je to tak a ani neviem, načo by boli dieťaťu dve krstné mamy. Stačí jedna, ktorá má predpísané sviatosti a žije podľa viery.

janetinka27
23. okt 2020

autorka,ak si to o tom uplatku myslis aj ty,tak potom je pre teba krst zrejme iba udalost s darcekmi a dobrym jedlom a k cirkvi mas pohrdavy postoj.tak si zaloz vlastnu cirkev a krstite sa v nej....

autor
23. okt 2020

@janetinka27 mňa nezaujíma vás názor. A je normálne ze farár nechce krstiť ak rodicia niesu zobraty? Len za "priplatoček" co to dieťa zato môže? Vy ste chorý s tým fanatizmom 🤷‍♀️

janetinka27
23. okt 2020

so ziadnym uplatkom som sa nestretla.a naco chcu krstit nezobrati manzelia? ak nezijete v sulade s vierou a ani s tym nechcete nieco robit,tak naco krstit.krst je zavazok aj pre rodicov,krst je obrad,ktory ma predpisanu formu a tam chcete klamat? chcete sa zavazovat vychovavat dieta podla viery a pritom sami tak nechcete zit?
a aj podla tvojich vyjadreni vyssie si dovolim tvrdit,ze mas k cirkvi a knazom pohrdavy postoj.takze ak mienis vstupovat do kostola a zucastnovat sa takej sviatocnej chvile s pohrdavym postojom,tak tam radsej posli niekoho ineho a ty zostan doma.

jaskolka
23. okt 2020

Záleží, kde budeš krstiť. V rímskokatolíckom a gréckokatolíckom vierovyznani môžeš mať len dvoch krstných rozličného pohlavia, alebo len jedného krstného, či krstnu. V iných vierovyznania h je to možné mať dve krstné, či dvoch krstných. Co sa týka toho, že sa hneváš, že ti píšu ženy, že niektorí farári nepokrstia dieťa nezosobasenych rodičov, nuž zbytočne sa tu rozčuľujes, je to tak. Sú farári, čo s tým nemajú problém, a sú aj takí, čo proste to neurobia.Nejde o úplatky, ale presvedčenie. Takisto krstni rodičia nemôžu "žiť v hriechu" teda žiť soľou ako pár pred svadbou. Dieťa za to nemôže, ale ide o to, že pri krste sa "zaväzuje" rodič a krstný rodič, že bude dieťa viesť vo viere a ísť príkladom.Z toho to vyplýva...