Je možné vziať sa iba v kostole?

4. okt 2022

Ahojte, je možné vziať sa IBA v kostole? Že by sme si sľúbili lásku pred Bohom, no na matrike nie ? Máme na to isté dôvody, prečo sa vziať nemôžme, tak sme rozmýšľali , či sa nevieme vziat aspoň v kostole 🙂

andreakotesova
4. okt 2022

Farár rovno posle podpísané sobasne listy na matriku. Aj si na matrike pekne musíš vypísať niekoľko dokumentov.

amelie2017
4. okt 2022

Uz skoncil rok 1989 a kto sa berie v kostole, nemusi sa aj na matrike. A svadba v kostole je rovnaky pravny zavazok ako svadba na matrike.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terez246
4. okt 2022

K ostatným doplním len to že ak máte právne prekážky k svadbe na matrike, nepôjde to ani v kostole. Buď sa rovno spýtaj alebo si to over na fare či bude sobáš možný.

solange7
4. okt 2022

No jasne, lebo v kostoloch je to len akoze. 😀
Blizi sa halloween, tak poproste kamosa nech ide za farara a moze vas symbolicky oddat.

malinoismum
4. okt 2022

@solange7 Mna práve vyzulo 😂😂👍🏼🤣

terez246
4. okt 2022

@solange7 Toto nie je vtipné. Ja som sa vydávala na haloween. To znamená, že môj sobáš nie je platný? 😂😂😂😂

h2
4. okt 2022

Keď máte dôvody, pre ktoré sa vziať nemôžete, nemôžete to urobiť ani v kostole.

petamich
4. okt 2022

hm, co vas k tomu vedie neriesim, kazdopadne nie nie je to mozne, svadba v kostole dnes totiz = svadba na matrike a teda civilny sobas 🙂 kazdopadne niektore firmy, ktore sa venuju organizovaniu svadieb vedia zabezpecit hercov, ktori vas akoze oddaju a vyzera to ako civilny obrad ale nie je to pravoplatne (riesili sme to kedysi s manzelom, lebo hrozilo, ze nie je volny termin na matrike, kedy je volna aj restauracia, tak nam navrhli oddat sa so svedkami a o tyzden spravit "fejkovy" pre hosti)

kitycat
4. okt 2022

Akozr, chcete fingovat sobas v kostole?

Tak to asi tazko. Pokual viem, tak este vzdy je to matrika, ktora vydava dokument hoci aj prr farara, ci inu opravnenu osobu aby zvazok pravoplatne "odmoderovala". Ak sa "nemozete vziat" tak si najmite herca a nejaky odsvateny kostol, ci kaplnku, luku.

euka210
4. okt 2022

Akoze vooobec nerozumiem otazke 🤔🤷‍♀️
Sobas je Bud na matrike, Alebo v kostole. Na sobas v kostole su urcite prisnejsie pravidla a podmienky ako na matrike. Ak nemoze byt obciansky sobas na matrike, ze su tam prekazky, tak ani v kostole.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2022

V kostole to nie je ako v sope so senom, to je uplne normalny sobas a zvycajne to byva tak, ze na matrike to ide bez problemov a naopak v kostole moze byt problem, ak napr. chybaju sviatosti.

rusalinka
5. okt 2022

Sľubovať si lásku pred Bohom v kostole, sami sebe, si môžete každý deň.
Tento sľub však nebude právne záväzný a oficiálne manželia nebudete.

jaskolka
5. okt 2022

Nechápem otázku
Sobáš v kostole je normálne právoplatný, myslím ze od roku 1995 už netreba aj úradný sobáš.
Ak máte nejaké právne prekážky pre sobáš, tak ani v kostole sa nebude dat.

nurielka
5. okt 2022

Ak sa nemôžete vziať na matrike, v kostole to tiež bohužiaľ nepôjde.

janai1
5. okt 2022

Dúfam, že nie ste súrodenci 🙆‍♀️

19mmm71
5. okt 2022

Tak toto nechapem ...ak nas 13 rokov ani v kostole vas nezosobašia,,,iné ma nenapadlo,na tak hlúpu otázku

85miska
5. okt 2022

@jaskolka no a na základe čoho im vydajú sobášny list? Nepredstavujte si úradný sobáš so svedkami a neviem čím. Minimálne 7 dní pred cirkevnym sobášom sú snúbenci POVINNÍ ísť na matricny úrad spísať doklady o budúcom priezvisku a kedy bude sobáš v kostole. Po sobáši v kostole sa spíše zápisnica o uzavretí manželstva a orgán cirkvi je POVINNÝ odoslať zápisnicu do 3 pracovných dní na matricny úrad.

vevesh
5. okt 2022

Na SLOVENSKU v krestanskych kostoloch to nie je mozne. V akejkolvek inej nabozenskej vetve ano, mimo slovensko takisto. Pretoze kazdy stat ma cirkev oddelenu od matriky, okrem slovenska a vatikanu, co viem (ti, co vedia o inych krajinach, nech kludne napisu😀).

jaskolka
5. okt 2022

@85miska áno, ale nie je už treba chodiť na úrad na sobáš. Predtym sa museli snúbenci normálne ísť sobasit 2x, aj v kostole aj na úrade. Tak som to myslela, že už netreba ten úradný.
Samozrejme ze sobášny list im dajú na matrike, na základe dokumentov, ktoré tam odošle farár po sobáši.
Autorkina otázka je však nejasná, ťažko povedať, čo vlastne tým myslí.

85miska
5. okt 2022

@jaskolka jooj tak to áno. Veď to už nieje ceremónia. Mama ma fotky z úradného sobáša s kyticou a celou najbližšou rodinou. Toto už jasné že sa dávno nerobí.

19mmm71
5. okt 2022

@85miska
@jaskolka no to boli časy aj ja som prvu svadbu mala najskor na úrade a potom v kostole,druhu už naštastie len v kostole...

85miska
5. okt 2022

@19mmm71 ak sa smiem spýtať ako dlho vám trvalo vyhlásenie manželstva za neplatné že ste sa mohli brať druhýkrát v kostole. Alebo prvý manžel už je nebohý?

19mmm71
5. okt 2022

@85miska bohužial nebolo treba bola som vdova😢

85miska
5. okt 2022

@19mmm71 tak to ma mrzí. Ďakujem za odpoveď

basska_b
5. okt 2022

Ja som otazku pochopila tak, ze nemozu sa vziat oficialne, je tam daka prekazka... majetky, jeden z nich neni rozvedeny... ale kedze sobas v kostole ma uz dnes rovnaku platnost ako na urade, tak myslim, ze to mozne nebude. Robieva sa ale daco ako "obnova sobasnych slubov", ale to su podla mna pary, ktore uz su zosobasene... alebo za komunizmu, ked sa dalo vziat len na urade, tak nas kolega si "strihol svadbu" so svojou dlhorocnou manzelkou aj v kostole, ked sa zenil jeho syn 😄 asi sa treba porozpravat s fararom. Su aj nejake nabozenske sekty, ktore si robia sobas po svojom. Ja som bola na pohanskej svadbe v Litve. Ta bola neplatna, cize mali aj na urade ceremoniu... a potom sme sa presunuli na taku luku 100 km za mestom a potom v drevenej sope bolo cepcenie a v stodole hostina... na mojom profile je to sucast clanku o Litve aj s jednou foto

blaazi
5. okt 2022

Podľa mňa by sa to malo dať.. hoci je to netypicke..znamenalo by to ale, že musíte požiadať, aby kňaz zapísal vyslúženie manželstva iba do cirkevnej matriky a neodoslal informácie o sobáši do civilnej. To že je to aktuálne prepojené, je dohoda medzi cirkvami a štátom. V dejinách boli časy keď to tak nebolo a možno v budúcnosti zase nebude.

jaskolka
5. okt 2022

@blaazi len potom to asi nebude "pravne platné" manželstvo. Kňaz je povinný do niekoľkých dní odoslať dokumenty na príslušnú matriku. Pochybujem, že dakto si to vezme na "triko"
A takisto sa bude pýtať na možné prekážky, ak oni sa nemôžu vziať úradne, tak ani sa nemôžu vziať v kostole. Tam je to ešte prísnejšie.

blaazi
5. okt 2022

@jaskolka ale "pravidlá" štátu a cirkvi sú dve veci. Ide o to, aby bolo cirkevne platné, tj. platné podľa kánonickeho práva, ak ide o RKC. Podľa mňa tu na mk odpoveď nevymyslime🙂 treba sa popýtať na fare alebo priamo diecézneho cirkevného právnika. Z hľadiska cirkvi je bezpredmetné či cirkevne zosobášení manželia majú pred štátom nejaké výhody manželstva - dedenie, dôchodky, bezpodiel.vlast, a pod., resp. nevýhody - tj. problém zobrať si pôžičku, ak manžel/ka ma dlhy. Tam sa skúma či spĺňajú podmienky na sviatostné manželstvo, ktoré zase zväčša (až na výnimky, napr. iný manželský zväzok) nezaujímajú štát. Ale nie som odborník, treba sa opýtať kompetentných.