Krstiny na Slovensku - čo a ako?

sara04
5. júl 2021

Dobrý den,
půjdu vlastnici na křtinách za kmotru. Bude mít rok. Chtěla bych se zeptat, jaké jsou na Slovensku zvyklosti při křtinách, jestli jsou jiné než v ČR, pokud můžete někdo porovnat? Četla jsem, že na Slovensku dává krstná mama jako dárek děvčátku náušnice. Popřípadě jaký dárek byste daly? Napadl mě ještě zlatý křížek jako přívěšek na řetízek. Děkuji za všechny rady!

angel993
5. júl 2021

@sara04 najlepšie je opýtať sa rodičov čo by chceli pre dieťa. Nám najviac pomohli peniaze, keďže všetko sme mali. A ešte potešili plienkové torty. Odporúčam dávať robiť z kvalitnejších plienok.

evkamotka
6. júl 2021

Tie plienky neodporucam, kazdemu babatku sedia ine a nemusis sa trafit. Aj tak to asi rodicia kupujú v akcii vo velkom.
Spytaj sa rodicov. Uz nie su 80te roky a ludia su mnohi velmi prakticki. Tzn mnohi ocenia radsej peniaze/poukazku do DMky a nie drahe sperky na pamiatku.
Mam dve netere, obom sme dali peniaze. Tie detske nausnice babatko velmi rychlo vyrastie a potom ich mozu rodicia len susit v krabicke. Niekomu to mozno vyhovuje, ale..
Co som bola kamaratkinej dcere na krstinach, dostala od vsetkych peniaze+babatkovsku drobnost (detska knizka)

cacianka
13. júl 2021

Byva zvykom (nie 100% povinnosť) dat urobit tortu, priniest vysivanu /malovanu košielku a sviečku. Ale niektore rodiny si to riešia sami. Od zlata sa uz dost upúšťa, mozno skor praktickejsie veci.
Cestovna postielka, hojdacie kresielko, hrazdička, autosedacka, stolicka na jedenie, učiaca veža, nejake didakticke hračky/pomôcky, a hlavne darcekove poukážky na kozmetiku a oblecenie.
Niektore rodiny nechcú nič, max drobnosť , nejaky overal na spanie, spaci vak, osušky, bohuzial su rodiny kde "musíš" lebo sa patrí"...
Radsej sa porad otvorene s rodičmi alebo sonduj u ich rodiny.

cacianka
13. júl 2021

Este som si spomenula - su aj knihy o nabozenstve pre deti, album na fotky, alebo detske vydanie biblia. Krížik do izby na stenu.