Krstný rodič pre nepokrstené dieťa

nyteshade
13. máj 2018

Ahooj 🙂
Mam takú otázku, malý ma 7 mesiacov, a chceli by sme pre neho nejakých "krstných rodičov"
V úvodzovkách preto, lebo nie je pokrstený, no chceme aby mal niekoho takého (ja nie som tiež pokrstena a mam "krstných rodičov" aj tak, maminu sesternicu)
Ako to funguje? Len si niekoho symbolicky vyberieme a on tým krstným rodičom bude, alebo to existuje aj nejak formálne? Vôbec neviem, ďakujem 🙂

zenaajmama
13. máj 2018

Existuje nejaká ceremonia aj na mestskom úrade.Také privítanie.

miricka77
13. máj 2018

@nyteshade Moj syn nieje pokrsteny,ale mali sme na Mestskom urade uvitanie do zivota a tam sme si zavolali muzovho brata so zenou a oni su mu krstni rodicia.Teraz je to uz exmanzel,ale mame dobre vztahy a stale sa so synom krstni stykaju a aj ich ma syn rad.

ukulela
13. máj 2018

krst je ceremonia v kostole. ako inac formalne si to predstavujes? krstny rodic nema ziadne oficialne postavenie pred statom, je to cisto cirkevna zalezitost. na mestskom urade byva uvitanie do zivota, s krstom to nema nic spolocne a ani sa odtial nedavaju ziadne potvrdenia o "krstnych". dieta moze mat dobrych a starajucich sa strykov a tety, ael nazyvat ich krstnymi mi pride cudne. pisem to ako neveriaca ...

janci05
13. máj 2018

Oficiálny krstný rodič musí byť prítomný v kostole pri krste dieťaťa. Ak chceš "len tak akože", krstného rodiča, tak to môže byť napr. tvoj súrodenec, švagrovci atď., možno ako písali baby vyššie na tom uvítaní detí do života, ale na to takéto ceremonie nepotrebuješ.🙂

nikaella
13. máj 2018

My sme sa so sestrou dohodli len tak a hotovo...

janickacrazy
13. máj 2018

@nyteshade Inak nejak mi ušla pointa, načo krstní rodičia, ktorí vlastne nie sú krstní rodičia. Tak bud verím, dám dieťa pokrstiť a má krstných rodičov alebo teda neverím, nedám pokrstiť a dieťa má tetu, uja, ktorí ho majú radi, ale nechápem, prečo by ich malo oslovovať krstný, krstná, ked ste neveriaci.

alex49
13. máj 2018

krstní rodičia vedú dieťa k viere, ak neveríš, tak nepotrebuješ "krstných"

titla
13. máj 2018

A preco chces pre dieta krstnych rodicov? Co si predstavujes ze budu pre tvoje dieta znamenat? Hlavnou ulohou krstnych rodicov je pomahat rodicom vychovavat dieta vo viere. Krst je sviatost, cela ceremonia s tym spojena ma len vyzdvihnut vynimocnost a dolezitost tohto okamziku. Ako veriacej mi pride velmi dehonestujuce taketo "zcivilnenie" krstu. Mozes si samozrejme vybrat nejaku osobu, pripadne dvojicu, ktoru takto pomenujes ale nerozumiem co si od toho slubujes...

nataliaseidlova
13. máj 2018

Ani ja nie som veriaca ale toto mi príde trochu z cesty.. To akoby som od rodiny chcela aby ma vnímali a volali pani inžinierka aj keď som v živote nechodila na výšku 😁 akú výhodu alebo povinnosť bude mať vás akože krstný rodič?? Lebo čo sa naozaj KRSTNÝCH rodičov týka, je to hlavne záväzok voči cirkvi a bohu, vystaví sa krstný list, je ro naozaj ceremoniál.. Toto som ešte nepočula.. Neodsudzujem nikoho,len sa to snažím pochopiť

juliet86
13. máj 2018

V minulosti krstni aj ked nie spojeni krstom god father god mother boli rodinou ci blizkymi priatelmi ktori sa zaviazali pistarat o dieta keby prislo o rodicov. My sme neveriaci. Ale "krstnych" nazvine ich fairy god mother a god father mam. Su mi blizsi ako stryko a strynka aj ked nie sme pokrvna rodina. Ich deti volame sesternica bratranec. Ja som velmo happy. Ba mojom zapise do knihy obcanov boli. A dali mi ako babatku dar. Zlate srdiecko. Spravte si vyznam rirual symboliku aka vam dava zmysel. A pozor ja som fairymother mojej krstnej dcerke i ked som mohla byt len svedok krstu samozrejme a vychocavam ju k moralnym etickym hodnotam. Opatrujem ju lubim ju a som tu pre nu. Lebo si ma kamoska tak vybrala a som zato vdacna!

janinah
13. máj 2018

Čo presne od takých "krstných rodičov" očakávaš?...lebo ako rozmýšľam tak rozmýšľam,tak jediné mi napadá-darčeky na sviatky....od skutočných krstných sa očakáva pomoc vo výchove vo viere,to tu už písali.Nerýpem,zaujíma ma to aká by mala byť ich funkcia,ak ste neveriaci.

montemotherone
13. máj 2018

@nyteshade a nechceš ho dať radšej normálne pokrstiť? A máš to vybavené raz-dva 🙂

ema234
13. máj 2018

@nyteshade moj nieje pokrsteny a nemam pre neho krstnych rodicov :( ,ale chcem krstit ked pojde do skoly

loliki
13. máj 2018

@nyteshade Naco klamete seba a svojho syna? Ak tuzis po krstnych rodicoch, dajte syna pokrstit a vyberte mu veriacich ludi za krstnych. Aky to ma zmysel vychovavat syna v nepravde. Vam sa to neprotivi? Co si o vas bude syn mysliet, ked vyrastie? A nutit inych ludi hrat akusi rolu, ale aku vlastne? Co by mali oni robit? Komediantov?

marianna_peskova
14. máj 2018

@nyteshade My tiež neplánujeme krst dieťaťa, ale tzv. uvítanie do života na obecnom úrade. Rada by som mala menšiu ceremóniu s následným posedením v reštike. Ale "krstných" rodičov ako tomu rozumie viera vyberať nebudem. A viem, že keby sa mi so snúbencom niečo stalo, vždy sa nájde niekto v rodine, kto nie je krstný rodič a s láskou sa o dieťa postará.

lucilaines
14. máj 2018

Ja nie som pokrstena a mam “krstnych” rodicov z toho uvitania do zivota na urade..neznamena to darceky na sviatky, ale to, ze s nimi mam blizsi vztah, travila som s nimi leta aj dovolenky, vychovavali ma a v pripade ak by sa rodicom nieco stalo, postarali by sa o mna..neviedli ma k bohu a viere, viedli ma k hodnotam a etike..je mi to od malicka uplne jasne, nic som si o rodicoch nemyslela, ze ma klamu alebo vychovavaju v nepravde (wtf) ako tu hovoria niektore nazory..volam ich “krstni” rodicia pre nedostatok inych vhodnych slov v slovencine..urob si ako chces, na urade alebo slovne a dieta ani svet ani nikto, kto by ta mal zaujimat, s tym nebude mat ziadny problem

zenaajmama
14. máj 2018

Ja som pokrstena, mám krstnych rodičov s ktorými žiaden vztah nemám.Väčšia dcera po ceremónii na urade ma tiež"krstnych", ma s nimi veľmi blízky vzťah, chodia na výlety, trávia veľa času spolu.

eeffka
14. máj 2018

@janickacrazy aj ja mam krstnu a nebola som pokrstena. Zvyk je z toho ze ak kedysi rodicia umreli krstni brali dieta k sebe a mali ho vychovat ako vlastne. V dnesnej dobe je to pravne irelevantne.

jatva
14. máj 2018

Tiez mam "krstnych" rodicov. Nikdy som, ich tak nevolala, co si pamatam. Teraz neviem ci sa este take robi. So synmi som mala uvitanie do zivota a nikto tam nemal "krstnych".
Ale zas ti nic nebrani s niekym sa dohodnut a stanovit ich "krstnymi". Dohodnete sa aka bude ich funkcia a vyriesene.

sense
14. máj 2018

Radsej dobrych strykov a tety ako krstnych pro forma....

Nasa nie je pokrstena a mame potom v rodine jedneho konkretne muzivho brata kt.malu zboznuje ona jeho a bol by pre nu.idealnym krstnym....ale aj bez nehakej.ceremonie je pre nu tym cim by krstny rodic mal byt nielen hmotnymi.vecami kt podstatne nie su ale hlavne tymi nehmotnymi..

michellemary
15. máj 2018

U nás sa pri uvítaní do života zapisujú do pamätnej knihy mestského úradu tzv. "čestní rodičia", tí majú pre nepokrstené deti túto funkciu starostlivosti. Ak rodičia idú deti aj krstiť, pri uvítaní do života samozrejme zapisujú krstných rodičov aj ako "čestných". 🙂