Máme ísť na rodinnú oslavu?

felycity
15. jan 2015

Ahojte, chcela by som počuť objektívne názory, lebo sama neviem ako sa správne rozhodnúť. Môj muž má v ten istý deň narodeniny ako náš synovec, zvykli sme vždy spojiť tieto oslavy, však prečo nie. Včera volala môjmu mužovi švagriná, že robí pre syna/synovca oslavu/ teraz cez víkend, či môže v sobotu alebo v nedeľu, manžel jej povedal, že nie, lebo obidva dni slúži a takto na poslednú chvíľu si už nestihne vymeniť službu, debatu ukončila tým, že tak potom mám jej mám ja zavolať. Prečo sa neviem rozhodnúť či tam ísť alebo nie?
1. už viac ako 15 rokov môj muž robí na služby a vedia, že ak sa má zúčastniť oslavy zhruba týždeň dopredu mu musia dať vedieť aj to nie vždy sa podarí vymeniť.
2. Mrzí ma, že jeho sestra vie, že aj on má v ten istý deň narodeniny a nenavrhla, že by sme to mohli spojiť - proste nejaký náznak aj na jeho narodeniny Príde mi teraz nelogické oslavovať tento víkend a potom zas u nás o týždeň. Nemá zmysel jej to navrhnúť ak sa rozhodla robiť oslavu tento víkend, lebo môj muž by tam nebol ako oslávenec tiež/ /Ona robí oslavu pred narodeninami - ja som plánovala, že by som rodinu pozvala budúci víkend/.
3. Nepáči sa mi, že mám ja volať jej , kedy je oslava, príde mi to neslušné, ak niekto organizuje oslavu tak hostiteľ by mal predsa pozvať hostí a nie ja, že budem volať, kedy je vlastne oslava.
Všeobecne mám pocit, že tento štýl pozvania je ako keby som bola do počtu - prídeš prídeš , neprídeš - neprídeš. Otázka znie ako by ste sa zachovali? Mám ísť v záujme pokoja v rodine alebo je najvyšší čas postaviť sa nepriamo poukázať, že takéto chovanie nie vhodné / bez hádok, proste neísť/ a priznám sa, že istým spôsobom ma to uráža za manžela /lebo ak bolo treba vybavovať lekárov, pôrody, úrazy a choroby či voziť - vtedy bol a je dobrý a teraz nemajú ani štipku úcty alebo ochoty sa troška prispôsobiť hlavne ak ide aj o jeho sviatok - to mi už nepríde ako rodinné chovanie, tak by sme sa predsa nemali k sebe chovať/. Nadovšetko, všetky posledné rodinné oslavy boli v duchu, že pokiaľ sa nerozprávalo o obľúbenej téme švagrinej tak sa absolútne do bežnej komunikácie nezapája sedí tam ticho a ofúknute, preto nemám ani chuť ísť práve k nej na návštevu. Je tam toho veľa prečo sa cítim len do počtu / keď majú moje deti sviatok ani nezablahoželá, ani nepochváli ak sa mojim deťom podarí niečo dobré urobiť a už sa to pomaly vo mne zhromažďuje a mrzí ma to za deti.... Nechcem vyvolávať v rodine konflikt, ale zas už nechcem ustupovať. Aký ja Váš názor? / v podstate nezasahujem do jej života a je mi jedno, nech si žije ako chce,ale vediem v sebe vnútorný boj, nechcem, aby v rodine boli hádky, ale zas mám pocit, že nemôžem stále tolerovať neslušné chovanie....

jajka71
15. jan 2015

tuto situaciu doverne poznam🙂)

myslim, ze by si sa mala tak zachovat, aby si s tym bola stotoznena, kowbojky "nasa" "vasa" oslava casto speju k tomu, ze sa pozvu v prvom rade ti, ktorych tam chceme mat a potom ti, ktori, by tam mali byt:(ale velmi ich tam nechceme)

ak chcu, aby si tam bola, mali by sa ozvat, mozno svagrina chce s tebou prebrat detaily oslavy, alebo chce len vediet, ci prides, aj ked tam nebude tvoj manzel:(

v nasej rodine je viac kombinacii, kedy sa dvaja narodili v ten isty den (a iny rok), dokonca aj ja patrim do jednej z nich (tym druhym je moj ujo, krstny otec a lekar🙂, dokonca mame kazdych pat rokov okruhliny, ale mam pocit, ze to vnima skor ako zdvorilost, ze zavola, opyta sa co a ako.....nepamatam sa, ze by sme spolu oslavovali (mozno preto, ze sme hned po troch kraloch🙂)
ked som bola mala, tak som sa tesila na to, ze ked budem velka, urobime spolocnu oslavu a budeme kecat o dospelackych veciach,ale ci sa dockam, netusim:(

kengurica
15. jan 2015

....a kolko ma prosim ta rokov tvoj synovec? ...a manzel?

felycity
autor
15. jan 2015

@kengurica 17 a môj muž 42

natalym
15. jan 2015

Nevolaj jej, načo. Však Tvoj muž nemôže slušnosť káže aby Ti ona zavolala a pozvala Ťa.
Spájanie osláv, asi nechcela spájať, pravdepodobne chalan už nechcel, vy si oslavu urobte kedy chcete a pekne pozvite a hotovo.

kengurica
15. jan 2015

...mne to ale pripada ze je to trochu "egocentricke" od teba....Preco by nemal mat synovec oslavu sam? Neviem teda uplne podrobnosti, ci tam budu jeho kamarati, alebo iba rodina, ale ved aj synovec je samostatna osobnost, preco by nemohol mat oslavu bez ohladu na to, ci ma sviatok este niekto....Je to o dohode. Jednoducho doteraz im nevadilo, ze ju mali spolu s tvojim muzom, mozno im to vtedy vyhovovalo, a teraz ju chcu iba pre syna...co je preboha na tom zle???
Pochopim, ked maju oslavu deti v rodine ( aj nasi maju vsetky vnucata narodene v maji ), ze bude jedna spolocna...ale dve osoby s generacnym vekovym rozdielom..... A este ked nemate uplne "korektne" vztahy.....
To, ze sa na to hnevas, mi pripada dost egocentricke ....a detinske....

imelia
15. jan 2015

nerieš to, povznes sa ponad to. Možno jej samej sa nepáči spájať obidve oslavy a chce pripraviť pre syna sama... a čo káže slušnosť? áno, aby ona sa Ti ozvala, ale zabije Ťa ak jej zavoláš ešte aj Ty a nebudú v rodine žiadne žabo-myšie vojny. Nie sme všetky konajúci podľa príručiek... robíme aj chyba a môžeme mať aj iné (aj keď niekedy nezmyselné) názory.

namornicka
15. jan 2015

@felycity Tvoje deti keď majú sviatok tak im nezablahoželá? Ty ich nezvykneš pozývať na oslavy vašich detí? Snažím sa na to pozrieť tvojimi očami aj s tým, že ti leží v žalúdku. Ja by som počkala kým mi ona zavolá a pozve ma, žiadne že nech ty zavoláš. Ak to bude dva dni pred oslavou tak jej povedz, že škoda že nezavolala skôr, už niečo máš, že si si myslela, že to zorganizujete dokopy ako bolo zvykom a a na to sa treba sa vopred dohodnúť tak, aby tvoj muž nemal službu. Keď povie že nie, tak ju pozvi na narodky tvojho muža budúci víkend s tým, že tam zagratuluješ aj jej synovi, samozrejme znovu zopakuj že "škoda že si mi to takto neskoro dala vedieť, fakt si na poslednú chvíľu svoj program prehadzovať nebudem". Ak ti zavolá s dostatočným predstihom a jej argumenty budeš považovať na rozumné tak na oslavu choď, kľudne aj bez muža, veď ste rodina. Urob to tak ako to budeš v danej chvíli považovať za správne.

naoi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danka79
15. jan 2015

Vysvetli švagrine že pre muža je problém si vymieňať službu. Ďalší argument je, že praktickejšie by bolo spojiť dve oslavy do jednej. O týždeň u vás, ona nech donesie napr.tortu, ty zabezpečíš ostatné. Všetko sa dá dohodnúť, ak sa chce. aj my spájame dva sviatky, veď sa nebudeme v tej istej zostave stretávať dva víkendy po sebe. Problém by mohol byť jedine,ak by oni pozývali ľudí,ktorí vám nie sú takí blízki a vy by ste ich na mužovu oslavu nepozvali.

lucka011
15. jan 2015

@felycity Ja by som zavolala,preco? Ale povedala by som, že neprídem, ked muz nema volno. Ze na druhy tyzden ma oslavu muz, ze su pozvani a zagratulujete mu tam...

natalym
15. jan 2015

Neviem ale spájať oslavy 17 ročbného chalana a 42 ročného muža??????
Ja mám 17 ročnú dcéru a určite by som jej oslavu so švagrininou nespájala. Praktické, nepraktické.........

meluela
15. jan 2015

@felycity vsak normalne bez urazania a ignorovania oslav by to bolo treba poriesit
cez vikend tam chod s detmi a dalsi tyzden oslava u vas ... alebo sa mozte do buducnosti dohonut ze sa mozte ob rok striedat .. jeden rok spolocna oslava u vas, druhy rok u nich (ak teda nechcu odddelene radsej)
a slusne povedat ze kvoli muzovej praci potrebujete skorej vediet terminy aby mohol prijst nabuduce aj on ..

felycity
autor
15. jan 2015

@kengurica áno, pokiaľ by nebolo zvykom spájať u nás oslavy /ked môj muž mal 40 tak sama to spojila aj so synovcom a pripojili sme to k nemu - ale ok, nemám problém s oddelenou oslavou aj ked to bude len čisto rodiná oslava, skôs ide aj o ten spôsob pozvania a to mi nepríde egocentrické a detinské a nehnevám sa, ale vzhľadom na to, ako to prebieha v našej rodine ma to skôr mrzí

jasminet
15. jan 2015

ak by to mala byt iba rodinna oslava- ze babka, dedo a naj rodina, tak ok, spajat, ale rovnako ste sa mohli aj vy ozvat, ze muz bude mat, kedy a kde to spravite... pravdepodobne ona cakala na vas, vy ste hrali chrobakov, tak si to urobila v svojej rezii.... ja by som jej zavolala, muz nemoze, ty bud chod alebo nechod ako sa ti chce a zavolaj ich buduci vikend ku vam... bodka, nie je co riesit

mysicka36
15. jan 2015

Ja nikde nevidím problém spraviť 2 oslavy. No a? Jeden týždeň sa vy prídete bez starostí pohostiť k nej a o týždeň oni k vám. Rodina ajtak kupuje každému pozornosť, tak je to zajedno, akurát oni budú na dvoch oslavách nie?

katrin21
15. jan 2015

@felycity myslim, ze by si jej mohla kludne zavolať a anvrhnut oslavu buduci tyzden, aj preto, ze by ste to mohlo oslavit spolocne a aj preto, lebo vy tento tyzden nemozete a im to je mozno lahsie presunut, ako vam...
Za pokus nic nedas a mozno budes prekvapena.. ak sa budes bat vopred jej reakcie a budes jej volat s tym, ze uz vopred si myslis, ze ta odmietne, tak to jej ani nevolaj, lebo uz si si vopred naprogramovala v sebe jej reakciu a tym si ju privolala.. bud presvedcena o svojej pravde, predostri jej argumenty a s kludom a pokojom jej to vysvetli a na zaciatku nezabudni povedať, ze jej volas, aby ste sa dohodli a boli vsetci spokojní a prezili ste spolu peknu oslavu. Proste bud pozitivna.
Za pokus to stoji,.

P.,S: ale je fakt, ze mozno to nechce spajat, lebo si mysli, ze naco bude 42r muz oslavovať.. skor by som to navrhla tak, ze bude to viac synovcova oslava na ktorej zagratulujete aj tvojmu muzovi. ved nam dospelakom to staci a nejde o okruhliny..

felycity
autor
15. jan 2015

@jasminet narodeniny majú až budúci týždeň, takže robí oslavu v predstihu a práve koncom týždňa som chcela obvolať rodinu, predbehla ma a teda mohla aj ona sa spýtať či to budeme robiť spolu alebo slušne povedať, že im to tento krát nevyhovuje a je to podľa mňa vyriešené

viera27
15. jan 2015

Ja neviem, zda sa mi tvoja reakcia dost prehnana. Na samostatnu oslavu maju pravo, bodka. Nad tym by som sa ani nezamyslala. To ze dala vediet tvojmu manzelovi neskoro je fakt. Svagra mam policajta a tiez to ma podobne, snazime sa vzdy dat vediet dostatocne v predstihu. Ale nie vzdy sa to da, clovek sem tam aj zabudne a nie je na tom nic osobne. A to ze sa jej mas ozvat som skor pochopila tak, ze termin oslavy je dany a pozvala vas vcera. Kedze manzelovi to nevychadza, ty sa jej mas ozvat, ked si rozmyslis, ze ci teda pojdes sama, alebo nie. Tiez nic urazlive, skor mi pride divne vyzadovat v rodine nejake "dekorum" a pravidla, ze kedy kto komu sa ma podla etikety ozvat :D.
Ja neviem, no. Fakt mi to z tebou popisaneho skor pripada, ze mas uz zle prednastavenie na svagrinu a hladas zadrapku.

0silvia0
15. jan 2015

@felycity slušné, neslušné, nevnucuj jej tvoj pohľad na celú vašu rodinnú "problematiku", nezamiešavaj do toho celú minulosť, staré hriechy, čo kto mal urobiť a nemal urobiť atď. Časy sa menia, názory dozrievajú a jednoducho oslavu bude mať jej syn sám (je dosť veľký aby si povedal sám ako si to želá a možno to bolo jeho želanie), ty urob oslavu sama tvojmu mužovi, slušne pozvite. Prídu, neprídu, ich vec, neriešte. Tvoje deti ak budú mať oslavy, oznám, pozvi, prídu, neprídu, ich vec. Riešiť prečo, načo začo a pre akú príčinu je príliš unavujúce, vyčerpávajúce a zbytočne sa tým zaťažuješ. Skús to úplne odstrihnúť zo svojej mysle. Kedysi som aj ja takéto sprostosti riešila, odkedy som prestala, ani nevieš ako mi je na svete dobre 🙂
A hlavne netrvaj na starých zvykoch, je čas zvyky asi obnoviť, vylepšiť, nie?

jasminet
15. jan 2015

ja mam skor pocit ze tu vobec nejde o nejaku oslavu... proste si zaujata (aspon na mna to tak posobi) a nech by spravila cokolvek, bolo by zle... mimochodom, my ked robime oslavu, tak sa ozveme minimalne 2 tyzdne dopredu, nie koncom tyzdna, ze buduci vikend a hotovo... 😉

felycity
autor
15. jan 2015

@0silvia0 ďakujem , áno vystihla si to, aj kedysi to nechcem pripúšťať a riešiť, vnútorne ma to zaťažuje a musím sa naučiť nerieš to a povzniesť sa na isté okolonosti

gabrielaslivkova
15. jan 2015

@felycity Volala manželovi, kedy môže, ten povedal, že ani jeden navrhovaný deň. Tak sa možno hneď opýtala na to, či teda aspoň ty s deťmi prídeš, on nevedel zareagovať, tak mu povedala, že nech sa jej ozveš (a ako typický chlap to zhrnul len do jednej vety "Zavolaj jej.") Ste rodina, tak nebude každého pozývať osobitne.
Že nie sú spojené oslavy? Tak synovec má 17, možno on chcel mať už samostatnú oslavu, žiadnu spojenú.
A že tvojím deťom neblahoželala? A robili ste oslavu? Pozvali ste ich?
Ja by som šla, asi chce, aby si tam bola, keď ti odkázala, že sa jej máš ozvať.

felycity
autor
15. jan 2015

ďakujem , troška ste mi otvorili oči aj keď ťažko sa radí keď nepoznáte úplne danú rodinu, ale musím povedať, že pravdou je neriešiť , zavolať , slušne sa opýtať...a spájanie osláv - robíme to tak, lebo nás je strašne veľa a nie je toľko času, aby sme každý víkend sedeli na rodinných oslavách 🙂

veronicka1901
15. jan 2015

Klasika, ktoru poznam. Moj synovec ma narodeniny 8 dni po nasej dcerke. Uz druhy rok si oslavu vobec neuzila, lebo nam je vzdy navrhnute, aby sme ich spojili, takze sme u brata a mala v podstate nema vlastnu oslavu. Nikomu sa totiz nechce trepat k nam, lebo byvame "az" 35 km, ale my sa trepat mozeme. Tak som si povedala, ze tento rok ani za nic. Naplanujeme vlastnu oslavu, kto pride, pride, kto nie, jeho problem.

0silvia0
15. jan 2015

@felycity nie je to ľahké učiť sa neriešiť sprostosti. Keď ti tieto veci zahlcujú myseľ, vedome ich posielaj preč, treba sa to naozaj naučiť, držím palce 🙂

hanka_april
15. jan 2015

@felycity ja v tom nijaky problem nevidim....sice je mi divne, ze spajate takto oslavy - chapem este ze v ramci domacnosti sa spoji otec+syn, ale takto je to divne....ale ved zavolaj jej normalne jej to povedz ako to citis....ved ja moju svagrinu tiez nemusim, ale nie je to o mne a o nej.....ak trva na svojej oslave, tak by som sla sama s detmi (ked nas zavolaju a jeden z nas nemoze je sebecke chciet zmenit datum - tak idem len ja s dcerou alebo muz s dcerou a hotovo) a za tyzden by som zase spravila oslavu doma s muzom a pozvala znova vsetkych, tak co Boze.....si podla mna na nu prilis zamerana a nepriatelska nech je aka je...aj mna svagrina pere kade tade a co o to veselsia a milsia som na nu, nech ju slak poraza.....mas na haku...ked budes robit caviky budes nakoniec aj tak ta zla ty....

katrin21
15. jan 2015

@felycity a ze sa svagrina nezapaja do debat , co ju nebavia? a co je na tom? robi dobre.. nech sa bavi kazdy o tom, co ma chut sa bavit.. netreba sa znasilnovať.. ved ona sa zapoji, ked je tema, co ju zaujme. ved teba tiez isto nebavi sa bavit uuuuplne o vsetkom , alebo snad ano??
To nie je nejake extra minus, skus trochu zmenit negativny pohlad na nu.. neviem, preco vsetky svagrine su take na seba 😀

eeffka
15. jan 2015

@felycity heh ako u nas.... s tym rozdielom ze my s muzom sme dost otrle typy. Ak nas pozvali 2dni pred oslavou a mali sme program , nesli sme.
Ak chceli oslavy: my v piatok, svokra v sobotu, svagrina v nedelu ( mame take obdobie), moj muz povedat ze nebude behat ako debil hore dole a neodbabre nam 3dni, oslava bude v restike jedna, neviem ci chceli/nechceli ale bola ...
Moj muz ma so sestrou povedzme vlazny vztah, takze fakt ich vidame tak na rodinných oslavách a to maju dceru ako moja ( rozdiel par dni) , mna to nejak netrapi, mne ked nieco vadi poviem to nahlas, mozno ma maju za sprostu ale zvykli si. U nich v rodine sa o zlom nehovori a ked sa nieco stalo tak to nebolo 😀

maznacik007
15. jan 2015

neviem mne to pride divne ze spajate taketo oslavy ako este tak otec a syn ale ani to by som v tomto veku nespajala....

normalne by som jej zavolala ze teda na oslavu prides synovcovi len ty s vasimi detmi .... lebo muz ma sluzbu a nevie si to uz vymenit .... a na dalsi tyzden bude mat tvoj muz oslavu /inak nechapem nejake extra oslavy pre 42 rocneho chlapa/ a ze ich pozyvas ... ak teda maju cas ak nemaju tak sa nic nedeje podaju mu ruku inokedy....

felycity
autor
15. jan 2015

@maznacik007 extra oslavy - prídu aj tak mu osobne zablahoželať takže tak či tak musím niečo pripraviť tak to radšej spravím organizovane