Musia byť obidvaja rodičia pri krste dieťaťa?

19. máj 2022

Nesuhlasim s krstom mojej dcery, na natlak rodiny nakoniec krst prebehne ale ja sa toho nechcem zucastnit.
Je to mozne?

pribinak
19. máj 2022

Nemusíš tam byt.

Ale neviem si celkom predstaviť že robia niečo môjmu dieťaťu s čím ja ako rodič nesúhlasím

autor
19. máj 2022

@pribinak tiez si to neviem predstavit, neviem co mam robit.

pribinak
19. máj 2022

Ty si matka vi otec?

janinah
19. máj 2022

Máš si to vybaviť s manželom,ale toto ste mali mať poriešené kým ste sa zobrali.On zrejme je veriaci,inak by si toto neriešila.V tomto pre mňa platí rovný rovného si hľadá.

denden77
19. máj 2022

normalne sa na to vyprdnut.. ako pise @pribinak, neviem si nieco take predstavit.. 🤦‍♀️
ty si mama, este tato ma co do toho kecat.. ale nie babky a tetusky a neviem kto.. u mna by teda nepochodili, mohli by sa aj vies co 🤷‍♀️

pribinak
19. máj 2022

Proste ako rodič by som povedala NIE a babky dedkovia a všetky tety by to museli rešpektovať
Neviem di predstaviť že niekto príde zoberie dieťa a ….
Kde je druhy rodič? Ten s tým súhlasí? Vo je to za kňaza ktorý ide krstiť dieťa?


A toto píšem ako veriaci človek

autor
19. máj 2022

Som matka, stve ma, ze furt musim niekomu v niecom ustupovat, v tomto ustupit nechcem, ale svokre zacina j*bat a uz tlaci na manzela, ze on je otec a ma ju dat pokrstit. A ze ako ju maju volat a co ked sa jej nieco stane a ked bude velka (a bude sa chciet dat pokrstit sama) si uz moze strcit do prdele a pod reci…Muzovi to bolo jedno a nechaval to na mne, ale vidim, ze ho trapi ako mu nalozili a nechcem, aby sa rodina kvoli tomuto rozhadala.

nevenka
19. máj 2022

Toto je co za haluz uz? Ja som veriaca, zo srdca presvedcena, ale ked niekto nechce krstit, tak nechce, to aky zmysel ma takto??? Jeden z rodicov predpokladam, ze to chce, inak by sa toto nekonalo. To ste nemali vyriesene pred narodenim dietata??? Ja si toto neviem predstavit.
Sesternica s muzom sa rozhodli nekrstit deti, tak sa krst nekonal a vsetci ziju. Boze moj...😔

hilda08
19. máj 2022

My sme dali obidvoch synov pokrstiť, ani jeden nie sme veriaci doslova sme proti cirkvi ale dali sme, veriaca časť rodiny (nasi rodicia, starí rodicia) maju srdce na mieste a mame pokoj od vecných reci a narazok, ked nie si veriaca moze ti to byt jedno…mne to teda nestalo za to rozhnevať si rodinu..ale hned sme sa vyjadrili ze krstom to konci ze nech uz nic s vierou ani nespomínajú a tak aj je…tato tema pre všetkých zhasla

denden77
19. máj 2022

maju ju volat menom, ake ma v rodnom liste.. ked sa nieco stane, posledny koho budu oslovovat je krstna Mara z Hornej Dolnej.. bodka.. cez toto by u mna nesiel vlak.. ani keby sa rodina rozhadala..

autor
19. máj 2022

@nevenka mali sme to vyriesene, on s tym suhlasil. Vec uzavreta. Ale ako sa babo narodilo, svokra a svokor (na natlak svokri) sa dnes pustili do manzela. A vidim, ze ho to trapi

pribinak
19. máj 2022

Ako ju majú volať? Dieťa nemá meno?

No pozri, máš 2 možnosti, buď ustúpis a dcéru pokrstia, alebo dvihnes telefón a vynadas svokre ale tak že ….

Tak či tak, tato situácia nemá víťaza

autor
19. máj 2022

@pribinak vsak tiez nechapem tym primitivnym reciam..

autor
19. máj 2022

@pribinak mas pravdu. Nema to vitaza. Ale mna uz prehry nebavia. Je to moja dcera, novy zaciatok v zivote a v tomto neustupim. Vdaka

nevenka
19. máj 2022

Rodina uz rozhadana je...je to smutne cele...no neporadim, neviem...to sa musite len Vy dvaja s muzom rozhodnut. Ale ak on je slaby a nevie povedat mame nie, no tak neviem, ako to dopadne...obavam sa, ze dieta pokrstia. Akoze...z Tvojho pohladu sa mu nic zasadne neudeje, ked neveris a svokra bude spokojna. Ja neviem, co by som robila veru. Snazila by som sa asi muza presvedcit, ze doleziti sme my traja ako rodina, ja, on a dieta a nas zivot, nase rozhodnutie.
Svokra ako veriaca by takyto cirkus nemala robit. Mne osobne by to bolo velmi luto, ale co som napriklad urobila pri tej sesternici, tak sa modlim za nu a jej deti, aby dostali ten dar krstu a viery, citim to tak a nikomu tym neublizujem a nenutim, nepresviedcam. Ak Boh je a ma si ich najst, najde si ich. Toto by mala urobit veriaca svokra a sa stiahnut. Ale to jej nevysvetlis, ked ma take nastavenie, ake ma,...😪

nevenka
19. máj 2022

Ale viem, ako sa citis, viem Ta pochopit. Cloveka vie dobre nas..t, ked stale musi skakat ako druhi piskaju a hlavne, ked su to svokrovci, to nasi maju tendencie sestre dost kecat do veci, az sa niekedy divim, co stvaraju v mene dobra. Mojmu muzovi akosi nevedia oponovat, len skonstatuju, ze je tvrdohlavy. Svokrovci sa nam nestaraju takmer vobec do zivota. Ale v tomto teda my problem nemame, co sa viery tyka.

lindusss2016
19. máj 2022

@hilda08 no ja veriaca nie som a jedno mi to teda nie je. Krstom sa krstny rodicia zavazuju, ze budu dieta vychovavat v krestanskej viere. Takze vy neveriaci nechavate vasich krstnych, aby z vasich deti vychovavali kstolikov? Alebo ako to mam chapat? Nikto ich ku krestanstvu nevedie, len ste si spravili peknu oslavu, narvali deti do bielych kosielok, kupili tortu a fotili sa? Alebo co? Pre veriacich tsto sviatost znamena vela a takito ludia si z toho robia prdel. V zivite by som na to nepristupila, ved to je potom pre vas len fraska a divadlo. Radsej nepokrstene deti, ale vedene od malicka k cestnosti a uprimnosti, ako hrat divadielka len preto, aby vsetci boli spokojni, pritom si mysliet svoje. Prepac, ale absolutne sa mi takyto postoj nepaci a verim, ze ak by bol farar oboznameny s vadim postojom, nepristupil by na to. Aj ako neveriaci by ste mali respektovat akukolvek vieru inych a nerobit si z toho dobry den.

lindusss2016
19. máj 2022

Je tu este jedno riesenie, nrmusis svokru zdrbat, sby bolo po tvojom. Mozes si s nou v dobrom a uprimne sadnut a vysvetlit jrj svoj postoj a ze sa nemusi bat, aj nepokrstene dieta sa da vychovat tak, aby z neho vyrastol dobry clovek. A nie, nestane sa mu nic len preto, ze je nepokrstene. Zial, choroby, ba dokonca ani smrt si nevyberaju podla toho, kto je pokrsteny a kto nie. Manzel by mal stat za tebou a s mamou sa pekne porozpravat, ze sice si ju vazite a respektujete, ale je to vase dieta a vasa vychova a teda spravite, ako uznate za vhodne vy.

autor
19. máj 2022

@lindusss2016 asi tak. Tiez nie som veriaca a ako vidim mam k tomu vacsiu uctu, mozno aj vacsiu ako moja svokra. Uz len kvoli tym reciam co vypustila z ust.

hilda08
19. máj 2022

@lindusss2016 Ano uplne chapem vas názor, nemali sme ani žiadnu oslavu ani fotenie ani tortu nic z toho nebolo. Nehajim sa beriem vsetko co ste napísali je to uplna pravda, bohužiaľ mam taku rodinu, s ktorou sa to normalne vydiskutovať neda…ale preco veriaci nerešpektujú neveriacich ze to proste nechcú? Niekto v našom prípade ustúpiť musel…ale je kruté tvrdiť ze za to ze sme dali pokrstiť deti pre pokoj v rodine ich vedieme k nečestnosti a neuprimnosti…ak si vyberu cestu viery mozu si…starší to ma uz vysvetlené nie je do nicoho nútený ani odhovarany…nie sme az taky odludia

autor
19. máj 2022

@lindusss2016 nemam v plane ju zdrbat, prejavujem k obidvom uctu a respekt, mame sa radi. Uvidim, ked tam pridem ja, co mne povedia. Mam v plane vysvetlit moj postoj. Ale uz dopredu viem, ze ma nebudu respektovat.

janinah
19. máj 2022

Možno by si si mohla pozisťovať čo krst pre veriacich znamená ,aby si lepšie pochopila ten postoj starých rodičov.

selena_luna
19. máj 2022

Krst je vyhradne rozhodnutie rodicov. Chapem uplne presne v akej si situacii, ja som neustupila. A na svokrine vycitky co ak....povedz ze ani nechces verit v boha ktory posiela male deti do pekla. Ak svokra nevie teraz pochopit kde koncia jej kompetencie tak casom to bude horsie. Drzim.ti palce

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
19. máj 2022

ako ho bude volat vlastna babka ked babo nedate pokrstit??? no po tejto otazke by sa tym trapit nemusela lebo by ho dlho nevidela 🙈 ci vy byvate s nimi?

zorkahorka
19. máj 2022

Nenechaj si do toho kecat, mužovi povedz,nech si s rodicmi robi poriadok. Zas na druhu stranu: co take hrozne sa stane, ak dieta pokrstite? Ak sa napokon rozhodnete krstit, tak tam chod, nerob z toho cirkus.

prasiatko30
19. máj 2022

Ja mam len jednu otazku - vy ste sa brali v kostole?

autor
19. máj 2022

@prasiatko30 ano brali sme sa v kostole, viem co chces povedat.
Ustupila som v tom, lebo som chcela pokoj v rodine
Mala dostala meno ake chcel moj manzel…aby bol pokoj v rodine
Odisla som z mojho rodneho mesta k manzelovi…aby som mu ustupila a pod.
Uz ma nebavi vo vsetkom ustupovat…ustupim zasa v krste a ako tu niekto napisal, pridu ine natlaky v inych veciach. Dokedy mam ustupovat?? Ja som s mojou dcerou 20h denne (4 hodiny si dovolim pospat), ja som v strese a strachu o nu 24h/denne, ja na vsetko musim mysliet…nemusim hovorit, ste tu matky. Tak preco kurnik nemozem mat pravo uz aj ja na moje rozhodnutie?

prasiatko30
19. máj 2022

Hej ale to si si mala rozmysliet ked si slubovala a podpisovala, ze nechas aby boli deti vedene k viere🤷‍♀️Co ti na to dodat

autor
19. máj 2022

@prasiatko30 Nic. Moze ich babka k viere viest, nebudem zakazovat ;)