Nutná výšivka na krstnej košieľke

gerrwie_girl
8. jan 2018

Dievcata objednala som si z internetu na tento vikend krstnu kosielku pre drobca ale bez vysiteho datumu narodenia a krstu. Priatelova mama hovori ze to tam musi byt. Nestaci tam iba jeho meno?

lavieenrose
8. jan 2018

asi by bolo fajn keby to tam je ja som to vysivala...podla mna farara to nebude trapit ...kedze vy nieste zosobaseni. .alebo to chcete naraz ?

dominika6
8. jan 2018

farárovi je to šum a fuk čo tam budete mať,ide o spomienku pre tvoje dieťa,preto sa tam dáva dátum

etnatn
8. jan 2018

To je snad nejaka blbost..mozes drobcovi obliect co chces, bars aj rifle..

marfikchov
8. jan 2018

@etnatn ona hovorí o krstnej košielke a tá musí byť biela s menom dieťaťa. Ja som dátum krstu na nej nemala a potom pri prvom svätom ked sa na to farár na náboženstve pýtal, mi naši nevedeli povedať presný dátum. Čiže dátum pri samotnom krste nie je na košieľke nevyhnutný. Mojim deťom krstná matka zabezpečila košieľky aj s dátumom narodenia aj krstu.

katriona1
8. jan 2018

podstatou krtu je samotný krest a ne vyšité jméno a datum na košilce a vubec celá košilka, já krtila obe deti v čr a my žádné košilky nemáme jenom svíčku a šátek, který dostáváme od kneze a na nem jméno ani datum nemám

gerrwie_girl
autor
8. jan 2018

@lavieenrose no zatial sme iba zasnubeni, ale datum svadby v nedohladne 🙂

matulienab
8. jan 2018

My sme meno aj dátum napísali zlatým gélovým perom, farby sú všelijaké, aká sa hodí... 😉

lavieenrose
8. jan 2018

@gerrwie_girl to mate velmi ustretovaho knaza..ked si uz na tomto nezaklada tak na datume kosielky vobec. .

cathy26
8. jan 2018

@gerrwie_girl stačí len meno, kňazovi je to úplne jedno. My keď sme krstili staršieho sme tam dokonca ani meno nemali😏..všetko som to dávala vysiť tuším až o rok😀...čiže je to na tebe, dá sa to dopísať alebo vyšiť kedykoľvek.

janka54321
8. jan 2018

Staci meno..datum netreba, ani nasa nema

ludik3
8. jan 2018

Nemá vaša farnosť web stránku? Býva to uvedené, čo treba na krst. Skús pozrieť..... aj to, či dieťatko pokrsti,ak nie ste zosobášeni, nie všetci okrstia.....

potvora1
8. jan 2018

Ahojte, my sme tiež mali napísané meno, dátum narodenia a dátum krstu. Napísané gelovym trblietavým perom striebornej farby, je lacné, kúpiš v papierníctve a nájdi si niekoho, kto Ti to vie krásne napísať 😉

gerrwie_girl
autor
8. jan 2018

@ludik3 ohladom pokrstenia sme uz dohodnuti, resp. "svokra" to dohodla s fararom. Tento nema problem nam maleho pokrstit aj ked nie sme svoji 🙂

larosabigi
8. jan 2018

No my sme nemali nič ja som to neriešila, ani dekan to neriesil. To je blbosť že to musí byť, a to moja svokra je riadna kostolnicka nikto si ani nevšimol že tam nič nemá.

etnatn
8. jan 2018

@marfikchov ja viem, ze hovori o kosielke, rifle boli ako priklad, to fakt sa v dnesnej dobe niekde prikazuje farba oblecenia babatka na krste??? Keby babo v zltom islo, tak nebude pokrstene? Chore..

gerrwie_girl
autor
8. jan 2018

@etnatn ale my sa bavime o krstnej kosielke ktora sa neoblieka babatku iba sa k nemu priklada 🙂. Neriesime oblecenie pre babo

alena1808
8. jan 2018

@etnatn ???????? dieta moze byt oblecene v hoccom. Tu sa jedna o kosielku do krstu, ktora je polozena na dietati a ta byva biela.

etnatn
8. jan 2018

@gerrwie_girl ahaa a preco sa priklada? Naco je kosielka kosielkou ked sa neoblieka?

alami
8. jan 2018

@etnatn nebavíme sa o oblečení bábätká. Krstná košieľka a krstná sviečka sú súčasťou krstu. Krstná košieľka je biela na znak čistoty duše.
Ja som synovi nemala ani meno, ako bolo písané vyššie, je to pamiatka pre teba a dieťa. Nie je povinnosťou mať tam niečo vyšité. Ale dnes sú tie fixky na textil, napíšeš aj sama.

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alena1808
8. jan 2018

@etnatn ta kosielka symbolizuje prijatie Krista a biela je preto , ze je to farba cistoty a nevinnosti. Je na nej napisane meno dietata a datum narodenia a krstu, ta kosielka je pripomienkou a spomienkou, kedy sa dieta stalo bozim dietatom.

lavieenrose
8. jan 2018

@etnatn neviem kde zijes ale to je od vzdy ,vo viacerych kulturach a nabozenstvach je biela ta najcistejsia farba... ..prekvapim ta ,ta kosielka sa vobec neoblieka iba sa poklada na babatko na chvilu, pri krste

cuculiatko88
8. jan 2018

Pri krste syn nemal vysite ani meno a ani datum,dali sme to spravit dodatocne

mironka
8. jan 2018

@etnatn tak to je skor o symbolike farieb nez o prikazoch,istotne by bolo pokrstene aj v tej zltej,biela je farbou cistoty,noveho zivota...atd. Tak aj 99 percent neviest si oblecie biele saty,z nejakeho dovodu...zeby to bola tradicia a symbolika farby? Knaz by ich vsak urcite zosobasil aj v cervenej.

etnatn
8. jan 2018

@lavieenrose zijem na Slovensku, samozrejme viem, ze biela je najcistejsia farba, ta symbolika je mi jasna..presne to som prekvapena, tym prikladanim, niekde hore bolo spomenute, ze sa to musi, tomu som neporozumel, ci je to teda ozaj tak, ze je to podmienka..u nas sa nepriklada nic, preto som bola zvedava co ako a preco..
@alena1808 Bozim dietatom je dieta kazde, aj to, ktore zial rodicia pokrstit nedaju, ved ono za to nemoze..vsetci sme dietky Bozie

henikav
8. jan 2018

Napis to zlatym perom a hotovo, nemusi to byt vysivane

montemotherone
8. jan 2018

@etnatn dieťa môže mať oblečené čokoľvek. Určite nič nie je príkazom. Skôr ide o symboliku, tradíciu. Tak ako biele svadobné šaty. Môj malý bol krstný až v 3 mesiaci, už bol riadny maco, do perinky nevošiel. Mal bielu košieľku, motýlika, vestičku a nohavice. Krstná košieľka je biela, ale neobliekla sa, len sa symbolicky položí počas krstu na dieťatko.
@gerrwie_girl ja som tiež kupovala cez internet, ale už s vyšitým motívom a dátumom. Inak kedysi bolo tradíciou, že košieľku kúpila a vyšila krstná mama. Ja som krstňaťu vyšívala 😉

saskiaaa
8. jan 2018

Mi sme nemali nič nestíhali sme piatok sme sa dozvedeli že nedeľu máme krst 🙂

julinka66
8. jan 2018

Mám otázočku je potrebné pre krstného otca aby mal aj birmovku? Má len sv.primanie dakujem

lavieenrose
8. jan 2018

@julinka66 asi bude iba svedok krstu