Pokrstia nám dieťa, ak nie sme zosobášení v kostole?

miskap125
23. máj 2019

Ahojte baby, už zopár mesiacov rozmýšľam nad témou krstu. Čítala som aj čo to na internete, ale nenašla som žiadne skúsenosti. Ide o to, že v budúcnosti by sme chceli dať pokrstiť bábo kt.sa nám má narodiť v auguste, ale sme vzatí len na úrade. Malého by sme ale chceli mat pokrsteneho,aj kvôli veriacej rodine, my obaja mame aj prijímanie,birmovku, ale do kostola nechodíme a sobas sme vybavili len s dvomi svedkami bez zbytočných opletaciek úradne. Všelikde na stránkach fary a podobne som našla take veci, že rodičia musia byt zosobaseni v kostole, pripadne že ich farár bude k tomu viesť a ak nieje vážny dôvod mali by sa vziať ešte raz atd. Rozmýšľam že ak budú potrebné take ceremónie, krst odložíme. Počula som aj, že napr dedinskí farari s tým problém nemajú, ale v meste hej..aké máte skúsenosti? Ďakujem veľmi pekne

katuskatt
23. máj 2019

My sme prve dieta krstili a neboli sme ani zosobaseny. V marci sme krstili syna ( uz sme zosobaseny,tiez len na urade) a ziadny problem nebol ani pri jednom krste.

17juraj17
23. máj 2019

@miskap125 Zalezi to iba na fararovi. Jedna cirkev ale vela vykladov. Prve by som smeroval otazku na neho. Kedze sa farari tocia tak je obcas problem v meste a obcas na dedine. Podla môjho by to mal urobit bez problemov. Ak sa to tak vezme je to v cirkevnom zaujme. O dalsiu ovecku viac 😉

evinkine
23. máj 2019

@miskap125
Ono to nie je ani tak o tom, coktory farar, ale o tom, co idete robit.
Krstom sa dieta stava krestanom. Nikdy sa uz neda odkrstit alebo nieco podobne.
Pri krste prisahate, ze budete dieta vychovavat v krestanskej viere. V akej, ak to nezijete? Idete vodit Boha za nos?
A veriaca rodina? Cim si zasluzia nazov veriaca? Tym, ze chodia do kostola?
Automechanik sa autom nikdy nestane, sj ked je v garazi viac hodin ako v dome.
Neberte to v zlom, ale naco a preco chcete krstit?
Dobreho cloveka viete vychovat aj bez krstu. A mozno to bude cestnejsi a lepsi clovek, ako ti, co si z krstu robia “divadelne predstavenie”.
Radsej z dietata vychovajte dobreho cloveka a nie zleho krestana.

evinkakub
23. máj 2019

Baby ja mam tiez otazku... my sme zobrati v zahraničí, klasicky civilny sobas. manzel je veriaci, ale raz rozvedeny, prvy sobas mal v kostole,.ja nie som ani pokrstena... mohol by byt problem s krstom dietata?

tyrkysova_kobyla
23. máj 2019

@evinkakub mohol

evinkakub
23. máj 2019
evinkine
23. máj 2019

@evinkakub nie je to uplne jednoznacna odpoved... ak mal mazel prvy sobas v kostole, bola prva manzelka veriaca... bol naozaj platny sobas... kto zavinil rozpad manzelstva... to je kopec otazok, na ktore treba najst odpoved... a este ine dolezite otazky.
A opat otazka, ze preco krstit... to nie je divadlo, ani zariekanie... je to zobratie zodpovednosti za krestansku vychovu dietata.... co ho chcete ucit v krestanskej viere... co zijete z viery?
Neobvinujem... len davam iny pohlad.
Ludia sa krstia pre rozne dovody... hlaaju, ze su veriaci... a robia strasne veci... krstom sa stavame Cirkvou... kedykolvek bude niekto nadavat na Cirkev, bude nadavat na Vase dieta... proste to tak je, ci si to uvedomujete, alebo nie.
Vychovajte dobreho cloveka, ak ho nema kto viest ku viere 🙂

rajona
23. máj 2019

Krstili sme v KE a bez problémov.. Farár sa nás pýtal ci by sme sa niekedy nechceli vziať v kostole to je všetko.... Inak bez nejakých kecov alebo ceremónii nám syna pokrstil

titla
23. máj 2019

To, že vy s manželom nie ste zosobášení cirkevne nie je dôvod dieťa nepokrstiť - však ono za to nemôže. Dôležití sú v tomto prípade krstní rodičia - musia to byť ľudia alebo stačí jeden krstný rodič, čo majú všetky sviatosti (krst, sv. prijímanie, birmovku, prípadne cirkevný sobáš) a žijú príkladným kresťanským životom. Pretože úlohou krstného rodiča je pomáhať rodičom vychovávať dieťa vo viere.
V konečnom dôsledku však závisí od konkrétneho kňaza, ako striktne uplatňuje tieto pravidlá.

evinkakub
23. máj 2019

@evinkine dakujem za odpoved. No manžel je veriaci a babatko chceme pokrstit lebo manzel si to tak želá a ja nemám nič proti. Aj celá jejo rodina je veriaca. Ci sa týka prvého manželstva, rozviedol sa kvoli opakovanej nevere zo strany exmanzelky.

evinkine
23. máj 2019

@evinkakub ono to je zlozitejsie ako povedat iba tak.

san_dra11
24. máj 2019

@miskap125 mam take skusenosti, ze velmi zalezi od farara. Niektori fakt nerobia vobec problem a dieta pokrstia a niektori naopak problem robia. Treba sa popytat priamo na farnosti

ejanjelik
24. máj 2019

Nas knaz pokrsti prve dieta aj nezosobasenym druhe uz nie

janarochester
24. máj 2019

@evinkakub urcite nie..mame to tak isto..som druha muzova zena..prvy sobas mal v kostole..nie som pokrstena..mame civilny sobas a mame tri deti vsetky nam pokrstili uplne bez vyhrad..deti nepreberaju na seba hriechy rodicov(to su slova nasho dekana)..ale je to aj o cloveku na ktoreho narazis..su knazi ktori dieta odmietnu pokrstit..je to ich vyhrada v svedomi..moja skusenost..

kikulienka94
24. máj 2019

Ja skôr nechápem, prečo dávate dieťa pokrstiť, keď sami vieru nevyznávate, do kostola nechodíte a svadbu ste mali na úrade (teda vás netrápilo, že to nieje pred Bohom)

miskap125
autor
24. máj 2019

Takze dámy ktoré ste mi poradili slušne a zo SVOJICH SKÚSENOSTI ďakujem Vám krásne 😊 a Vás ostatne zas NECHÁPEM ja, načo tu idete niekoho súdiť a vnucovať svoje názory ako niečo nechápete,ako by to malo a nemalo byt, nato som sa nepýtala aký máte názor kde sme sa brali a podobne, otázka znela jednoznačne a nepýtala som si žiadne rozhrešenie, pýtala som sa mamičiek ktoré boli v rovnakej situácii ako ja, či im deti pokrstili. To je 1 otázka. Žiadne múdre rady navyše som nechcela 😊 neviem či myslite poniektore že keď napíšete svoj názor a to na akúkoľvek tému, že ta dotyčná sa bude hneď riadiť Vami a bude to brat ako nejaké pokarhanie..čo ste Vy niečo viac že môžte niekoho súdiť ? Tento Modry kon je podľa mna fórum kde si ženy vymieňajú rady a skúsenosti. Nie to, čo poniektore píšete. Pekný deň

nika3136
24. máj 2019

@miskap125
Ahoj.
Krstili sme minulý rok, ešte stále nie sme vôbec zosobášení. Žiaden problém nebol, akurát nám raz povedal, že by sme sa vziať mali, to je všetko.
Svadbu samozrejme plánujeme, ale nie kvôli tomu, že povedal farár.

monika002
24. máj 2019

U nás tiež farár pokrstí detičky ale samozrejme ho zaujíma prečo chcú pre dieťa krst keď sami nežijú podľa kresťanskej viery. Aj ako už mamička vyššie písala pri krste rodičia sľubujú že budú pre dieťa prvými svedkami viery.

lauriinkaa
24. máj 2019

@miskap125 aj my sme cca dva roky späť dávali malú krstiť a ssme len na úrade zobrati.. Farár saa opýtal prečo nie v kostole,, ja som veriaca muž nie, no povedala som mu, že nebude brániť vedeniu k cirkvi.. Dokonca mi sám povedal ze existuje sanacia manželstva keď ssme zobrati 5 rokov už aa aj cirkev manželstvo za právoplatne keď vyyhllasim že je vzorný manžel a nebráni nám vo viere.. Toľko k všetkým múdrym ktoré silou mocou musia zatracovat necirkevne manželstva 😉

evinkakub
25. máj 2019

@janarochester dakujem ti, potešila si ma.

evinkakub
25. máj 2019

@miskap125 moja reč..

janarochester
25. máj 2019

@evinkakub rada 🙂

miskovalucka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz