Predmanželská príprava

janulienka_janka
6. máj 2021

Ahojte dievčatá, prosím vás ako približne prebieha
predmanželská príprava? Koľko sedení približne ste absolvovali? Je potrebná aj birmovka ku sobášu alebo stačí krst a prvé sväté prijímanie? Birmovku som si chcela robiť ako dieťa ale bolo malo deti tak to 2 roky odkladali a potom sme sa sťahovali a nebol na to čas.. Myslíte že to bude veľký problém? Snúbenec ma tiež len prvé sväté prijímanie a krst.
Dakujeeem

nafka0483
6. máj 2021

@janulienka_janka Mam sobas v rimokatolickom kostole a nie som ani pokrstena. Dostala som dispenz, manzel ma krst aj birmovku, ale pokial viem, tak staci krst.

Nasa priprava mala asi 5-6 stretnuti, trvali priblizne hodinu. Prve tri sedenia boli s knazom, 2 boli s manzelskym parom ohladom planovaneho rodicovstva a jedno posledne bolo so sobasiacim knazom, kde sme presli detaily obradu - akoby nacvik.

bolarazjedna
6. máj 2021

Birmivka určite nie je podmienka sobáša (ale krstný rodič napr nemôžeš byt bez birmovky).

Predmanzekska príprava je dosť odlišná na rôznych miestach, závisi aj od farára. Niekde majú 3 sedenia, niekde 30 (sestrina známa, ešte ich aj zakaždým skúšali), niekde máš jeden celý víkend prednášky a máš to absolvovane.

My sme mali 5 sedení, trvali asi do 1,5hodiny, chodilo tam asi 4-5parov, väčšinou farár alebo iný prednášajúci rozprával, aké zapajal aj nas, bolo to také interaktívne. Ale žiadne skúšanie, skôr ze co si myslíme, alebo sme na jednej hodine mali porozprávať, ako sme sa stretli s nastavajucim, a potom aj o prvom stretnutí s Bohom. Naš pán farár je úžasný, vždy tam bola milá a príjemná atmosféra. Témy boli 3 s pánom farárom (viera a ešte neviem aké), potom raz bolo o plánovaní rodičovstva a ešte jedna prednáška s manželským párom o komunikácii v manželstve.

janulienka_janka
autor
6. máj 2021

@bolarazjedna no práveže snúbenec je krstný svojmu synovcovi a nema birmovku.. Tak som nevedela ako je to so svadbou..
Ďakujem dievčatá za odpovede, v sobotu máme stretnutie s pánom farárom tak dúfam ze to dobre dopadne.. 😊

nafka0483
6. máj 2021

@janulienka_janka Urcite je krstny, nie len svedok krstu?

julie19
6. máj 2021

@janulienka_janka kukni tuto stránku https://www.domanzelstva.sk/prihlasenie-sa-na-kurz
Vyber si diecézu a farnost do ktorej patríš, pripadne kam Vám to najlepšie vyhovuje, tam budeš mat vypísané info aj možnosť sa rovno prihlásiť ... po absolvovaní prípravy dostanete papier ktorý odovzdáte farárovi pred sobášom ... neviem ako je to teraz cez covid 🤷‍♀️ Ale v roku 2019 sme absolvovali prípravu v Žiline a trvalo to jeden cely víkend, asi 8 “prednášok” o rôznych témach a následne práca v skupinkách vedených už manželským pármi čo už majú nejaké tie roky manželstva za sebou ;) ... dalo sa to celé zvládnuť aj keď nie sme nejakí extra nábožní a za jeden víkend sme to mali vybavené ;)

janulienka_janka
autor
6. máj 2021

@nafka0483 krstný otec

janulienka_janka
autor
6. máj 2021

@julie19 supeeer ďakujem krásne

janulienka_janka
autor
6. máj 2021

@julie19 no akurát som to pozrela že je to pozastavené kvôli covidu.. Škoda, nevadí po informujeme sa teda u farára

katarinka2290
6. máj 2021

@janulienka_janka kazdy farar je iny ,treba sa ist spytat vo farnosti kde chcete mat svadbu,ako prve sme si riesili ten kurz manzelskej pripravy,kedze terminy sa rychlo plnili,neboli sme v nasej farnosti na kurze lebo nam nevyhovoval cas ze to trvalo piatok poobede,sobota cely den a este aj v nedelu.
Vybrali sme si termin v Ba v pastoracnom centre v mlynske doline,bola to velka sala kde bolo vela parov,cize kapacita nebola obmedzena,este by sa vela parov zmestilo a cestovali sme v sobotu rano a hned sme sli kurz na 8mu a v nedelu vecer sme boli doma aj s certifikatom,cez noc sme si zaplatili ubytko.prednasali nam tam.manzelske pary co boli spolu 50r co si prezili,potom taki 15r co boli manzelia a rozpravali o svojom manzelstve ze pred svadbou drzali celibat a potom ako vychovavali 4 deti,potom tam rozpravaju o antikoncepcii ze nemas sa branit pocatiu take.a dostali sme taky zosit s ulohami a to sme po kazdej teme vypracovali a potom sme si s partnerom vzajomne hovorili co sme tam napisali pre vzajomne spoznanie.a certifikat nema platnost,su tam vase mena a datum kurzu tak vam plati kym nevymenite partnera nahodou.potom sa nas farar na fare spytal iba ci slobodne vstupujeme do manzelstva,ci nas nikto don netlaci,ci planujeme deti,ci si zelame ohlasky v kostole pred svadbou

cookie29
6. máj 2021

@janulienka_janka nemôže byt krstný otec keď nemá birmovku. Je svedok krstu. Ale to je iná debata. A niekedy je lepšie mat svedka krstu, ktorý sa o dieťa zaujíma ako krstného rodiča, ktorý na to kašle

nafka0483
6. máj 2021

@janulienka_janka No pochybujem, ze bez birmovky je krstny a nie svedok krstu. Mozu nu hovorit krstny ale zapisany tak pravdepodobne nie je.

janulienka_janka
autor
7. máj 2021

Áno dievčatá, je krstný otec.. Boli sme spolu na tych krstinach takže viem ze je krstný otec.. Ale o tom tento príspevok nie je 😊
Ďakujem za rady dievčatám, ktoré sa venovali otázke ktorú som položila

nafka0483
7. máj 2021

@janulienka_janka Ja so ti odpovedala na to co si sa pytala 🙂 ale aj tak, neviem v ktorej farnosti ho prijali za krstneho otca, lebo to nie je mozne. Cely obrad mohol prebehnut akoby bol krstny, ale v krstnom liste tak zapisane byt nemoze, iba ako svedok krstu.