Rozvod, svadba v kostole a krst

19. jún 2021

Pekný večer.
Môj terajší partner bol sobášený v kostole, po troch mesiacoch sa rozviedli. Má z manželstva dcéru.
Ja mám len krst, mala som civilnú svadbu a som tiež rozvedená.
Chceli by sme sa vziať v kostole, chceme dať pokrstiť dieťa.
Je nejaká šanca, postup?
Ja by som si urobila všetky sviatosti, ide o to, že sme rozvedení.

angel993
19. jún 2021

Keďže vaše prvé manželstva boli platne uzavreté nie je možný sobáš v kostole. Dieťa samozrejme pokrstiť môžete dať, ak ho chcete vychovávať vo viere.

any_soj
19. jún 2021

Ty si z cirkevného hľadiska slobodná, nakoľko civilný sobáš z tohto pohľadu viaže nerozlučne dvoch nepokrstenych (u nepokrstenych si cirkev tak vysoko váži ich záväzok), ale ty keďže si pokrstená, civilný sobáš nebol pre teba platný, takže si slobodná. Keďže sa tvoj priateľ rozviedol po 3 mesiacoch, je vysoká pravdepodobnosť, že manželstvo nebolo platne uzavreté (že tam bol nejaký tlak na svadbu, možno kvôli dieťaťu? Alebo že jeden z manželov už pred svadbou nepovažoval manželstvo za nerozlucitelne,...) a teda manželstvo reálne ani nevzniklo. Je možné požiadať o nulitu manželstva (po preskúmaní sa dospie k záveru, že manželstvo nikdy neexistovalo, lebo neboli splnené podmienky na jeho vznik - čiže slobodne, berúc vážne záväzok nerozlucnosti, prípadne ak by boli zamlcane jednou stranou nejaké dôležité fakty pred svadbou,...). Tu je to veľmi dobre vysvetlené: https://zastolom.sk/spravne-zostavit-ziadost-pr...

hipuska
19. jún 2021

A načo ti je svadba v Kostole? Chystáš sa žiť životom kresťana? Resp.zijes?

janka1011
19. jún 2021

No ešte dosť záleží na tom, či je to kostol katolícky alebo evanjelický.

autor
19. jún 2021

@hipuska civilný sme mali len preto, že môj ex odmietal svadbu v kostole. Ja chodím do kostola, modlím sa, chcem naďalej žiť v kresťanstve a chcem k viere viesť aj deti, spolu s budúcim manželom.

autor
19. jún 2021

@janka1011 katolícky

janka1011
19. jún 2021

Tak ak on bol sobášený prvýkrát v katolíckom kostole, už sa nemôže, ty keďže si mala civilný tak ty by si mohla, no len čo z toho... boli ste už za farárom či sa s tým nedá niečo robiť?

autor
19. jún 2021

@janka1011 neboli ešte

catherinah
19. jún 2021

Presne ako Ti napísala @any_soj

terezka1947
19. jún 2021

Uz ti ostava jedine.
Sobas mozny nie je.
Jedine,ze tvoj partner mal nejaky vazny problem v manzelstve,resp.ze nebol patny manzelsky suhlas. Tym padom nebol sobas.
Lenze to sa musi dokazat na cirkevom sude.
Bol nejaky vazny dovod?problem v ich manzlstve?

autor
19. jún 2021

@terezka1947 tak čo viem, brali sa kvôli tomu, že bola tehotná a hneď po svadbe žili oddelene. Ani ho nepustila k sebe. Ani s ním nechcela žiť. 🤷

terezka1947
19. jún 2021

Tak...to je divne.

gugugaga123
19. jún 2021

Dá sa. Poznám jednu rodinku. Treba to ale ísť vybavovať až ku biskupovi.

marseillefan
19. jún 2021

No toto by mohli anulovať... ak ho ani nepustila k sebe.

martinaju
20. jún 2021

Budúci manžel svadbu v kostole mať už nemôže. Jediná cesta žiadať o výnimku od pápeža alebo niekto tak vyššie postaveného v ciekvi. Ale teda táto žiadosť je na dlho neviem koľko si ochotná čakať 🤷🏽‍♀️ Za skúšku nič nedáš ale idešlne ísť za nejakým dobrým farárom, ktorý to bude riešiť s vami.

malinoismum
20. jún 2021

@marseillefan Presne tak, anulácia je mozna následne by ste mohli mat svadbu. Ja som to riešila rodičom, trvalo to viac ako 6 rokov, cez XY svedkov, RODICOV (!!!) známych sme museli otravovať aby mojmu otcovi dosli dosvedčiť, aká bola jeho ex atd - Des! … pritom sám pápež “povolil uzdu “, sám víta aj rozvedených ale na Slovensku mame jednoducho povedané : vikarov pozadu a aj do zadku sa pozrú len aby niečo našli čo ešte preverovať… úprimne? - nestojí to za to a druhý krát by do toho nešli ani naši.

autor
20. jún 2021

@malinoismum tak to veru nie. Škoda, že kňaz, ktory oddával a pozná ich, nemôže anulovať

malinoismum
20. jún 2021

Nie nie, on nemoze sám anulovať je to proces - podobne ako vyhlásenie manželstva ( civilného) za neplatné…
Rada by som ti napísala aby si sa nevzdala a šla si za tým, ale fakt to mám za sebou s otcom, nikdy viac.

loliki
20. jún 2021

Prosím ťa, vysvetli mi, prečo toto riešiš na MK? Chceš riešiť cirkevné obrady, tak sa obráť na patričnú cirkevnú vrchnosť, kňaza, biskupa, cirkevný súd a podobne. Najprv fara, potom Mara. 🙂

autor
20. jún 2021

@loliki veď ja od teba nežiadam, aby si to vybavila za mňa, pýtam sa na názory , či má niekto skúsenosť. Tak ako deti, aj manželstvo patrí k životu 😉 obrátim sa na nášho kňaza, len predtým som chcela vedieť, či si tým niekto prešiel.
Maj pekný deň.

terezka1947
20. jún 2021

Nesuhlasim s vyssie napisanym,ze je to u nas prehnane zdlhaveva zbytocne komolikovane.
Su dovody,vazne dovody,kt.su dokazatelne v kratsej dobe,na ine je potrebny cas.
Dokonca su pripady,kedy druha strana vobec nespolupracuje a dojde k zisteniu,ze manzelsky suhlas bol neplatny.
Cirkev nie je holubnik.
A uprimne si povedzme,kto koho v dnesnej dobe do sobasa nuti?cize yz toho pohladu je kazde manzelstvo brane ako dobrovolny,vedomy "ukon".
Rozhodne,ak citi priatel,ze nieco ok nebolo uz pri slube,atd....zajdite za fararom,potom treba ziadost na cirkevny sud a potom uvidite.
Mozno to chvilu potrva,ale ak chcete zit sviatostny zivot,co je to ta chvila?
A este dodam....sobas sa anulovat neda.
Vzdy sa skuma,ci bol platne dany manzelsky suhlas.
Pokial sa zisti,ze nie(tych okolnosti je vela),nijaky sobas nebol. Cize nie je co anulovat.

malinoismum
20. jún 2021

@terezka1947 Je rozdiel ničotnosť aktu a nulita.
A k tvojmu komentáru len toľko, že mám to za sebou s nasimi , resp s otcom, a stačilo mi.
Dokonca ma to inšpirovalo, keďže som študovala vtedy právo - až k práci (konkr. Bakalárskej z témy kanonického práva ) a ver mi, že aj moja kazuistika k tejto problematike dokazuje opak toho, čo si práve napísala.
A dodám, to som nemala v štúdii len “svoj” prípad - teda môjho otca, ale 6 dalších ľudí, ktorí na Slovensku buď nepochodili vôbec (4) a 1 ťažko, tomu to trvalo 9 rokov.

terezka1947
20. jún 2021

@malinoismum ja mam za sebou diplomovku na temu Vady manzelskeho suhlasu😊,takze somv obraze.
A spoluziakov,kt.su priamo na sude.
A napriek vsetkemu to vidim pozitivne....a zaroven mam respekt k tejto teme a nebudem sa nijako pohrdavo vyjadrovat k tejto teme,ani riesit cirkevnu "neochotu"nasich vikarov.
Nie iba sudny vikar je zakomponovany do tohto sporu.
Ak ludia maju pochybnosti a chcu zmenit svoj zivot,zacat odznova....musia sa o to pokusit.
Nie kazdy dovod je dovodom. Resp.chvalabohu,to rozhodovanie je narocne,aj tazke...lebo napriek prisahe na kriz,aj tesne po nej vedia mnohi klamat a vymyskat si scenare,len aby ten ich "dovod" bol uznany ako zavazny.
Budme radi,ze je tu stale snaha o spravodlivost.

malinoismum
20. jún 2021

@terezka1947 Ja netvrdím, že v obraze niesi. 🙂 Ale viem ako to, žiaľ, v tejto “organizácii” funguje, fungovalo a úprimne - by som do toho už nešla 🙂

stanulienkat
20. jún 2021

Ja zas nechápem, prečo chcete sobáš v kostole. Ty a tvoj partner očividne nectí bibliu, keď manželstvo vydržalo len tri mesiace a už mali dieťa, to znamená že intímne spolužitie už pred sobášom prvý hriech. 2. Hriech rozvod-sviatost manzelstva-akt len na papieri. 3 hriech- uz dpolu intimne zijete... Ospravedlnujem sa za moralisticku vsuvku,ale oytam sa naco???? Toto je naozaj prava viera?? To je pokrytectvo a je to amoralne klamstvo. Takze vy veriaci nie ste.

terezka1947
20. jún 2021

@malinoismum chapem....ja si neviem predstavit realne tie vysluchy a to vsetko absolvovat,nie su to prijemne veci.
A povedzme si....aj tam su ludia a ludia...bohuzial ako vsade.
Ale....autorka nech to vyskusa.
Pokial je nieco,co by ozaj branilo mat novy a pozehnany vztah jej priatelovi,nech to preskumaju.
Lebo situacia(podla jej opisu)je divna.

malinoismum
20. jún 2021

@stanulienkat žena ja ta zeriem 🙂 ale áno, zasa máš pravdu 🙂 👌🏽
@terezka1947 áno to je, aj ty máš pravdu 🙂 ja len za seba, ze proste oni dokazujú aj somarinky ale ze úplne (môjmu otcovi od 2 susedov ze fakt nebýval s ex- šialene! Potom to aj tak spochybnili… )
- že či to autorke za to stojí, ze či su fakt (neviem ze či použijem správny vyraz) ortodoxné založení a fakt je to pre nich jak na otčenáš amen, že to musia mat…

janka1011
20. jún 2021

@stanulienkat ty kde žiješ prosím ťa? To sú teda názory!!! Za to, že sa rozviedla je neveriaca? Takže radšej trpieť v nefunkčnom manželstve nebodaj ešte s mužom násilníkom, len sa nerozviesť? Rozvodom sa prestáva veriť v Boha? Som myslela, že táto doba je už za nami. Veriť v Boha môžeš aj keď si rozvedená,a dokonca aj keď máš dieťa, viera je niečo co máš v sebe a okolnosti ju nezmenia.

mondolina
20. jún 2021

@janka1011
takže potom nepotrebujú vlastne sobáš v kostole keď vieru majú v sebe. Či?