Svadba v kostole - vybavovačky

3. sep 2021

Ahojte, rozmýšľame narýchlo nad svadbou v kostole, farár nám povedal, že keď budeme chcieť, nemá problém nás zosobášiť o dvoch svedkoch. Otázka skôr znie, aká dlhá je príprava pred cirkevným sobášom a koľko vybavovania je ohľadom toho na úradoch, ak vôbec nejaké sú. Prípadne, koľko sa platí za zmenu dokladov? Rovno by sa totiž menilo priezvisko aj nášmu dieťatku, keďže zatiaľ sa volá po mne.
Spýtala by som sa aj toho farára, ale boli sme s ním naposledy takmer rok dozadu na krste a odvtedy nie, keďže je ďalej.
Budem vďačná za akúkoľvek odpoveď a pomoc.

1angelika
3. sep 2021

to je v každej farnosti iné, niekde príprava ako na maturity, inde to odbavia raz dva. Treba zisťovať v konkrétnej farnosti kde sa chcete brať.

evkamotka
3. sep 2021

Ja som mala predmanzelsku pripravu formou vikendovky a to z vlasznej iniciativy, knaz ziadnu nechcel. Inde robia 1 az x stretnuti. Nikto vam nepovie, zavisi od farnosti.
Svagrina mala zaujimavu nauku, 1x to viedol manzelsky par, ktory bol spolu kratko, druhy raz starucky par, co spolu boli desatrocia, dalsi par bez detny, dalsi par mnohodetny. Posledne streznutie mal farar, ktory im opisal priebeh sobasa, co maju hovoriť a vypisali papiere. Velmi si pochvalovali. U nas to byvalo podobnym stylom. Mne sa pacila aj ta vikendovka. Robili sme si to s manzelom navzajom podla zadanych tem a otazok(financie, vyvhova deti, voľný cas, zivotne priority...) knaz to iba moderoval. To bolo v ba upece

katarinka2290
3. sep 2021

Zalezi aj od knaza,v nasej farnosti ma napisane info ze termin sobasa mu treba hlasit min.3mes vopred,takisto su tam nejake nauky.my sme mali aj vikendovu manzelsku pripravu ale nie vsetky diecezy to vyzaduju.treba sa u knaza informovat.znamy maju teraz v septembri svadbu a ze nemusia ist na ten kurz manzelskej pripravy ale ze to absolvuju unho na fare.

autor
3. sep 2021

Ďakujem moc, tak tam budeme musieť skočiť. A druhá otázka, vybavovanie dokladov po svadbe. Platí sa niečo pri zmene dokladov? Budeme sa totiž aj sťahovať, tak či to urobiť naraz aj so zmenou bydliska alebo potom meniť zas keď dokončíme prerábku

1angelika
3. sep 2021

tam je nejaká lehota tuším , pozri na internete, ja som sa už vydávala dávno tak už si nepamätám 🙂

silvinecka
3. sep 2021

3 mesiace vopred sa musí hlásiť svadba na farskom úrade

konikkon
3. sep 2021

Ty za zmenu dokladov nebudeš platiť nič. Ak chce manžel zmenu trvalého pobytu v dokladoch, on si normálne platí. Žena pri vydaji pri zmene priezviska do 1 mesiaca od svadby neplatí nič. Ja som menila priezvisko aj trvalý pobyt a OP, VP aj pas mam zadarmo.

Co sa týka svadby v kostole.
Treba si najprv s farárom dohodnúť termín svadby.

Ak ste v danej farnosti neboli krstneni, treba priniesť potvrdenie o krste. To vám vystavia na fare, kde vás krstili. Za to sa neplatí.

Ďalej u farára Zistiť, či je potrebna predmanzelska náuka a ak ano, treba ju absvovat. My sme boli dve soboty po sebe na kurze. Robia sa aj víkendove kurzy a robí to aj farar priamo na fare. Neplatí sa.

Ak máte s farárom dohodnutý termín svadby, ideš na matriku a tam vám spisu žiadosť o sobáš. Tam sa myslím neplatí nič. Tuto žiadosť odovzdavas farárovi. Po svadbe on žiadosť potvrdí a vy si ju zanesiete na matriku. Tam vám vystavia sobášny list. Tiež myslím, že to je zadarmo, alebo len za symbolicky poplatok. Nepamätám si už.

So sobášnym listom si ideš vybaviť príslušné doklady.

O zmene mena pre dieťa nemám potuchy.

autor
3. sep 2021

@konikkon ďakujem moc 😊 čakala som že to bude oveľa viac vybavovania