“Tajná” svadba v kostole

25. máj 2020

Ahojte, chceli by sme s priateľom “tajnú” svadbu- len my dvaja a svedkovia. Chcem sa spýtať, mali ste niekto takúto mini svadbu v kostole? A dá sa to vôbec alebo bude kňaz robiť problémy? Sme veriaci, ale tak normálne, chodíme do kostola ale keďže sme z väčšieho mesta tak vždy do iného. Viete mi poradiť čo vybavit? Chceme mať bábo a chceli by sme byt manželia keď sa začneme snažiť. Rozmýšľali sme aj nad svadbou s rodinou ale teraz v čase korony a tak sa nám do toho vôbec nechce. Aj moja aj jeho rodina by s tým bola v poriadku, nikto z nás nie je taký vyslovene typ že chce byt stredobod pozornosti. V podstate nejde ani o svadbu ako takú ako o spečatenie lásky pred Bohom ( možno Vám to príde divné, ale sme tak vychovaní a záleží nám na tom). Čiže veľkú svadbu s hostinou a drahými šatami a kamarátmi prenecháme iným 😀 Predstavujeme si to ako taký mini intímny deň, bez zbytočných stresov. Máte s takouto svadbou skúsenosti? Ďakujem za každú radu a skúsenosť 🙂

mukel
25. máj 2020

Určite choďte za kňazom vo vašom meste a povedzte mu o vašej predstave. Alebo mu dajte prečítať tvoj príspevok. Myslím, že svadba len s vami a svedkami by nemal byť problém. 🙂

hradnapani
25. máj 2020

a preco by mal knaz robit problemy? nevidim najmensi dovod. Podla mna je to pekna myslienka, chodte si za tym 🙂 Moja kamaratka mala takuto mini svadbu, ale mala ju na dedine, co je podla mna celkom vykon, ze sa to udrzalo v relativnej tajnosti, knaz bol velmi napomocny.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ciernysokol
25. máj 2020
janinah
25. máj 2020

@taskataska ked chceš niečo komentovať,tak by si mala mať info ako a kde sa v kostoloch platí či neplatí....
autorka,takých sobášov bola za socíku habadej,s tým nebude problém..ale nepreskočíte povinné predsobášne náuky,to istý čas trvá,hlavne,ak chodíte do viacerých kostolov a teda kňazi vás nepoznajú....niekedy sa dalo absolvovať celú nauku na víkend pobyte ako duchovné cvičenie,neviem ako to funguje teraz

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
25. máj 2020

@taskataska a uradníci,sudcovia,lekári.....atd...atd ...nedostávajú plat? a všade platíš ako najatá,kolky,poplatky.....a hlavne kvôli ich sobášu sa ide otvoriť kostol,použiť elektrina,sviečky,ktosi tam príde vo volnom čase spievať /nie kňaz/ a to má akože kto zaplatiť?

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
25. máj 2020

@taskataska jediný,kto tu podrýva si ty....autorke si nijako nepomohla,len si potrebuješ do niekoho kopnúť....najlepšie do veriacich...smutné,ale ak ti vyhovuje sa takto prezentovať a prskať,tak nechsapáči....každý,kto si toto prečíta,si urobí názor sám....maj sa....

daganov
26. máj 2020

nie je nikde určené, aký má byť počet svadobných hostí, myslím, že by nemali byť problémy. Mne je iba divné, že pri tom spečatení vašej lásky pred Bohom nebudú ani vaši rodičia a súrodenci. A následne obed s kávou a tortou aj keď len doma. Zase korona u nás tak nezúri, nie je situácia ako na prelome marca a apríla. Prečo potom tajná svadba? Ale je to samozrejme vaša vec.

lindusss2016
26. máj 2020

@janinah prepac, ja teda rozhodne vyryvat nechcem, aj ked cirkev absolutne neuznavam (a nie, nevydavala som sa v kostole, ani som nekrstila deti🙏🏼), ale toto ti pride ok, odovzdavat peniaze cirkvi za to, ze mozu svoju ovecky duchovne naplnat 🙄 pritom vieme, ze cirkevny stat ma obrovske majetky, ovesani chodia od hlavy po paty pritom hlasaju chudobu, no dobre, ok, ked im toto niekto zerie, v pohode. Ale na druhej strane ti vadi, ze si fyzioterapeut privyraba sukromne po sluzbe v nemocnici 😃 tomuto trosku nerozumiem... nie je to len ziarlivost, alebo z akeho dovodu ti to vadi? Ja proti sukromnemu prijmu fyzioterapeuta nic nemam a rovnsko mi je jedno, ze niekto dobrovolne odovzdava svoje peniaze cirkvi (povodne som sa chcela vyjadrit inak, ale tolerujem, ze pre niekoho to je citliva tema, tak nebudem urazat).

suesi29
26. máj 2020

Ahoj napisem tak ako to zvycajne je. Treba ist na farnost do ktorej patrite podla bydliska. Ak mate rovnake bydlisko idete za rovnakym fararom farnosti. Respektive idete na farnostv ktorej chcete mat sobas. Niektory farari si to uz medzi sebou posunu alebo vam daju instrukcie. Vela farnosti ma aj na internetovej stranke postup ako a co. Treba ist minimalne 3mesiace pred planovanym sobasom z dovodu ze potom treba uronit predmanzelsku nauku. A ta nejaky ten cas trva... vacsinousu robene vikendovkami. (Najdes na nete).ake dokumenty a tak to ti uz povie farar ze co mu treba. Vobec nevadi ze chcete sobas iba so svedkami. (Ani rodicia o tom nemusia vediet. ) 3tyzdne pred sobasom byvaju tzv. ohlasky kedy farar danej farnosti vyvesi ohlasky (ktokoho si berie) je to nato a je to verejne preto lebo ak niekto ma nejaku alebo pozna nejaku manzelsku prekazku ma ju nahlasit na farskom urade. 😉 to je asi tak vsetko co na zaciatok.

sunny8
26. máj 2020

Ja som tajnú svadbu mala síce nie v kostole ale viac by som do toho nešla. Nebola to vôbec svadba akú si žena predstavuje mať tá rodina tam neskutočne chýbala ..nie je to takto správne. Človek keď si je istý svojim rozhodnutím a nemá čo tajiť či sa za čo hanbiť by aspoň rodičov mal pozvať.

dusankomoj
26. máj 2020

Aj ja som mala svadbu 2+2, ale na úrade a záleží na tom koho si berieš a nie,kto je na svadbe🙂 A rodičom sme zorganizovali svadbu v kostole na 30 výročie toho prvého civilného sobáša tiež 2+3 a tá bola taká tajná, že ani hlavný aktéri nevedeli ešte ráno čo sa deje. Kňaz bol nadšený tuším najviac, lebo sa mu ešte nestalo, že deti sobášia rodičov.Platit nechcel nič,dali sme do ,, zvončeka'' koľko sme chceli.

jankalukasova
26. máj 2020

@janinah nikto do nikoho nekopal... bola to normalna fakticka poznamka.. mozno trosku viac ustipacna. Ty si normalna fanaticka, to je cele. Toto nie je prva diskusia na tuto temu a vzdy zbesilo kopes okolo seba prave Ty! Do kazdeho, kto si co i len trosku dovoli nesuhlasit s vierou, Bohom, sviatostami a vsetkym co sa s tym spaja... btw aky je rozdiel medzi "kopnutim" do veriaceho a do nejakej inej skupiny ludi? To uz by Ti nevadilo? To si hovoris krestanka????Ci si myslis, ze ako veriaca/veriaci ste nejaky nadludia alebo co? Lebo to co tu Ty prezentujes ma od viery daleko. Spytuj si svedomie lebo Ta ten Vas Boh vytresta...

fokuska
26. máj 2020

@janinah
1. V kostole ti nikto nemusi prist spievat vo svojom volnom case. Nemusis mat zbor ani nikoho ineho. Podmienkou pre uzavretie cirkevneho manzelstva je pritomnost knaza, snubencov a svedkov. Ziadne dalsie osoby tam byt nemusia.

2. Tiez nemusia kvoli sobasu otvarat kostol. Niektore kostoly su otvorene cely den a veriaci (ale napr. aj turisti alebo ktokolvek) mozu vojst kedykolvek. Ved na to bozie chramy su, nie? Pre ludi. Navyse su platene z dani vsetkych. Cize naozaj nie su potrebne osobitne poplatky, lebo na sobas sa spotrebuje elektrina.

3. To, ze plat dostavaju ostatne povolania - ano, dostavaju, rovnako ako ho dostava knaz. Alebo ked ides na urad, tak ti povedia, ze treba budovu otvorit, vratnik musi byt na vratnici, aj sa svieti na chodbach, treba zaplatit elektrinu...? Ved na to platis dane.

4. Oficialne sa za obrad v kostole neplati - moze sa platit napr. kvetinove vyzdoba, zbor alebo spevak/spevacka... ale to su veci, ktore mat nemusis.
Nam na fare ked sme prisli rezervovat termin, ked sme chodili na nauky, ked sme doniesli potrebne doklady, stale prizvukovali, ze "poplatok je 100€" - ok, zaplatili sme a vydali nam doklad s popisom "milodar pre kostol". Nemali by sme problem dat milodar, ale vo vyske akej uzname za vhodne a dobrovolne. Ale prezentovat to cely cas ako povinny poplatok a potom mat na doklade ze milodar... bolo to velmi nefer. Stacilo povedat, ze ocakavaju milodar, alebo ze zvykne sa dat, alebo ze mozeme dat... aj by sme dali, pretoze nachystali vyzdobu, sobasil nas knaz, ktoreho sme si vybrali a bol velmi ochotny, ale ten pristup sa nam nepacil. Neuprimny, klamstvo.

maciatkolulu
26. máj 2020

@fokuska povinný milodar, no commnet

ajka0207
26. máj 2020

@taskataska ja neviem ako ty, ale my sme za sobas v kostole neplatili nic, organista si vypytal 10 eur, ale to mi pride naozaj minimum za to ze vo volnom case sa trepe do kostola. "Kasicka"je dobrovolny prispevok na kostol, nijak nesuvisi so sobasom.

lucia147852
26. máj 2020

@taskataska Mala som svadbu v kostole, krstila som dieťa. V živote odomna nikto nechcel ani cent. Spevokolu sme dali krabicu zákuskov, aj na faru. Keď sme sami spomenuli dar dobrovoľne kňaz nechcel. Ze ak chceme mame podporiť nejaké dobré dielo. Takže tvoj príspevok je zbytočný, nepradivdivy a autorke ani nijak nepomohol.
Autorka. Taka svadba v kostole nie je problém. Treba však rátať s náukami. Ú nás bol minimálny čas na nahlásenie svadby dopredu 3 mesiace. Viem ze vo väčších farnostiach aj polroka. Zbehnite na faru vo vašom trvalom bydlisku a dohodnite si konkrétne podmienky tam.

mariska1989
26. máj 2020

Farár s tym isto problem nebude mať ziadny ..len nechcem byt tá co si myslí že to vyzerá že tvoji rodičia a jeho chcú normál svadbu s rodinnou a tď ale uvedomujete si že taká svadba stojí dosť € tak preto taká tajná svadba alebo rodičia robia problém. samozrejmé mne je do toho nič len píšem moju myšlienku... prvom rade to urobte tak ako to cítite vy dvaja a ak je problém že nie su na to ečka tak chápem že takto však takéto niečo sa da osláviť aj neskôr .prajem tí až je to čo naj. k tvojím predstavám a pekné potom dlhé manželstvo

fokuska
26. máj 2020

@lucia147852 Nebol az taky nepravdivy, vid moja skusenost. Vela zalezi od fary a konkretnych ludi, lebo vidis ako sa spravaju u nas.

lucia147852
26. máj 2020

@fokuska áno s tým súhlasím. Môže byť individuum farár ktory sa rozhodne takto necestne konať. Len nemám rada keď sa to berie paušálne. Také cirkevné príkazy oficiálne nie sú. Je to ako keď napr nejaky lekár za úplatky robí niečo čo by mal robiť bežné a ešte si ich aj vypýta. Ja osobne by som napísala sťažnosť na biskupský úrad pri takomto jednaní. Nech si to s daným človekom poriešia. Ale chápem ze človek má pri svadbe kopec iných starosti tak sa radšej na to vykašle.

natycaga
26. máj 2020

@taskataska tvoje debilné nazory nikoho nezaujimaju! Co nazor to stupidita v kazdej diskusii. Radsej odpal! To je v tvojej reci, abys i to pochopila.

fokuska
26. máj 2020

@lucia147852 Ono sa jedna o velku faru, kde v tej kancelarii to ide ako na beziacom pase a je do toho zainteresovanych plno ludi, takze sa to deje s "pozehnanim" od tych vyssich. Nie je to tak, ze jeden knaz niekde v dedinke to robi poza chrbat.

Ako hovorim, nemali by sme ziadny problem keby to od zaciatku prezentovali pravdivo - napriklad ze vycislili naklady a kazdy par zvykne dat milodar 100e a pod. - ze proste naznacia aku sumu cakaju, ale je od zaciatku jasne ze je to "dobrovolne", ale cely cas hovorit o povinnom poplatku a zrazu mat na doklade ze miloar, to bolo velmi nefer.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natycaga
26. máj 2020

@ptmt1011 len aby si si na smrteľnej posteli raz knaza nevolala.. mozno bude stačiť, ked ochories. Lebo zdravy clovek len prska co ty

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fokuska
26. máj 2020

@natycaga Ak neuznava cirkev, tak z akeho dovodu by si chcela volat knaza?
Ked ty nie si islamskeho vyznania, tak by si si volala imama?
Ak bude ako pises na smrtelnej posteli, tak jej na "komunikaciu a spojenie" s bohom bude stacit sposob akym s nim "komunikovala a bola v spojeni" aj doteraz, nemyslis?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz