Vaše vianočné tradície

hruska91
19. dec 2020

Ahojte sme mala rodina s 2 malymi detmi. Rozmyslame ze by sme si chceli na vianoce zauzivat nejaku vlastnú mini tradiciu. Mate nejake vlastne pekne tradicie? Pre inspiraciu ❤️

petamich
19. dec 2020

@hruska91 my len take klasicke oblatku s medom, cesnakom, aby sme boli zdravi, rozkrojit jablcko a z neho kazdy clen rodiny zje kusok, opat aby sme boli zdravi, svokrovci napr. si kazdy clen rodiny zapali plavajucu sviecku a da do nadoby a hori pocas celej vecere, mamin manzel zasa hadze do kazdeho kuta orechy s nejakou basnickou moje mile styri kuty, nemam vas cim obdarit (dalej uplne neviem) ale sluzi to na ochranu a prosperitu a kym boli surodenci mali, chodili sme vyzerat jeziska von, asi vieme preco 🙂 som ale zvedava na odpovede, co vsade robia, my len tak pomenej

tramtada31
19. dec 2020

My sme nerobili žiadne okrem taniera navyse pre pocestného, ale plánujem tento rok nejaké zaviesť, minimalne to jablko, supinky a peniažky dat pod obrus až do troch kráľov, aby sme boli bohatí.

jantato
19. dec 2020

ja som si zobrala od rodičov tradíciu, chodim s košom, teraz už pomaly to prevezme syn. Jak sa ide večerať, idem s košom a klopem na dvere , v koši mam čo rozdavam na stôl každemu, od jablčok,cez med,cesnak... klopem ,vinšujem basničku,hadžem orechy do kutov, každemu davam s madom križik na čelo ,zapalujem sviečky na stole.... vždy sa mi to ako dieťatu ratalo, a teraz sa na to tešia aj moje deti.

monikamarmon
19. dec 2020

U nás podobne, v deň Vianoc pred večerou ideme na cintorín zapálime sviečky. A kým som bývala u rodičov a tento rok tam ideme na štedrý deň, tak najprv modlitba spoločná, každý sa môže pomodliť ako sám uzná za vhodne. 😊 A čo také? Oblatka s medom a cesnak, prestieranie pre pocestného, peniažky pod obrus ale to už bolo spomenuté a aj prekrajovanie ovocia. Co ešte nebolo, ku kuncu si vždy spomenieme na blyzkych a rodinu 🥰 po jedle poďakujeme za jedlo a za zdravie a ideme do obývačky. Už ma nič nenapadá. Hlavne je to aby bola rodina zdravá a pokope to je najkrajší a najvzácnejšie darček 🥰 Všetkým prajem krásne sviatky.

monikamarmon
19. dec 2020

@monikamarmon #blizkych

4stanka4
19. dec 2020

My dávame okrem vyššie spomenutých pod stromček do misky obilie, zemiak, cibuľu a cesnak. Pri večeri z každého jedla odoberieme do misky a to dávame potom domácim zvieratám-mame sliepky a mačku.
O rok už budeme tiež s manželom a dcérkou sami tak som zvedavá aké tradície si prenesieme do svojej domácnosti my.