Ako spätne vybaviť rodinné prídavky?

trebisov
26. jún 2009

prajem dobrý večer, chcem vás poprosit kto mi poradí ako vybaviť rodinné prídavky so spatnou platnostou.24.6.2009 nadobudol pravoplatnost rozsudok, ktorým mi bola zverená moja vnučka do náhradnej starostlivosti. U mna je je od septembra 2008 a doposial som nedostala na nu ani korunu. Dnes som bola na socialke a povedali že nemám nárok na nič ani na rodinné prídavky ani danový bonus až od rozhodnutia súdu. PORADTE PROSIM, DAKUJEM. HELA

danu
26. jún 2009
trebisov
autor
26. jún 2009

DAKUJEM ZA TIP - NO ZIAL NENASLA SOM TAM ZATIAL NIC CO BY MI ZDVIHLO NALADU

gapa
26. jún 2009

a v rozsudku je čo uvedené? že odkedy ti ju zverujú do starostlivosti? Na tom podla mna záleží.

trebisov
autor
26. jún 2009

v rozsudku je len napísané, že rodičia maju prispievať na výživu rovnako a to od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku a nič iné, je tam síce aj zmienka o tom že je u mna od 19.9.2008 ale na to nik nereagoval, hoci som im to hovorila, že oni nemožu zato, že tak dlho to trvalo

gapa
26. jún 2009

a doteraz rodičia nepoberali na deti rodič.prídavky?

gapa
26. jún 2009

trebisov,
tak ked som teraz pozerala do zákona o rodič.prídavkoch, tak podla mna mal byť postup nasledovný

ak sa rodičia o dieťa nesterali ale starala sa napr. babka, tak mali bud oznámiť na UPSVaR, že sa nestarajú o dieťa a mali byť pozastavené vyplácanie. Možno môže UPSVaR vyplácať inej osobe (no to som nepochopila z toho zákona).
Ak rodičia poberali RP a nepoužívali tieto RP na výchovu a výživu dieťaťa, tak mohol dať ktokolvek podnet na pozastavenie vyplácania RP rodičom a presmerovanie (no to som nepochopila, či by mohli napr. aj babke alebo na mestský úrad by to presmerovali).

Ak je niekomu dieťa zverené na základe rozhodnutlia súdu, tak som to pochopila tak, že až po právoplatnosti rozh.súdu môže poberať aj osoba z rozsudku RP.

No nevyznám sa v tom, takže berte nie ako 100% info.
Tiež si myslím, že by RP mali rodičia vám vyplatiť.
No a tiež som nepochopila, či sa dá o RP požiadať za obbobie pol roka dozadu alebo rok.

Tu je priamo zákon o prídavku na dieťa piaty v poradí
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...

no a hlavne ide o
§ 1 ods.2 + 3
§ 2 ods.1 písm. a +b + ods.2
§ 7 ods.1 písm.a) + ods.2
§ 11 ods.2 + ods.5 + ods.7
§ 12 ods.1 písm. a + b, príp. ods.5+6
§ 13

trebisov
autor
27. jún 2009

dakujem za informácie, dcera poberala rodinné do decembra, potom jej boli pozastavená ich výplata, no a ja by som chcela vediet, či si môžem nárokovat na tie po decembri. Podla zákonov čo som pozerala tak šesť mesiacov dozadu sa dá uplatniť, no na socialke pracovníčka hovorí že nie, ale ved dietatu rodinné patria tak neviem kde sa dovolat pravdy. Dakujem.

lienocka235
27. jún 2009

trebisov.. pokial som si zistovala ja.. tieto veci. tak ti na sude mozu dat vyplatit davky aj pozadocne.. ale musi to byt v rozsudku.. cize socialka sa riadi rozsudkom..
my si ideme brat dietatko tiez do nahradnej strarostlivosti a tiez nam bolo povedane ze narok.. na pridavky.. bonus atd.. je az po rozhodnuti súdu ( ci prebezneho opatrenia) a po jeho spravoplatneni.. ak ide dieta na hostovsky.. vtedy narok neni tak mozu na sude dat narok na vyplatu davok spatne..

velmi dolezite je ci mas dieta zverene do nahradnej osobnej starostlivosti ci do pestunstva... skoda ze ste nepoziadali o predbezne opatrenie..

tin007
27. jún 2009

gapa, co sa tyka vyplacania nie rodicom, funguje to tak (aspon co ja viem), ze ten kto sa stara donesie na prislusny urad (miestny, obecny a pod.) blocky/doklady o tom, ze sumu vo vyske RP, ci viac, minul na potreby dietata a uradnik vydavky preplati do vysky RP. takze babka, hoci sa stara, ak nema rozhodnutie sudu, nedostane RP priamo (hoci sama ziadala) na ucet ale mozu jej byt vydavky preplatene, zalezi na konkretnom uradnikovi
trebisov, skus najst blocky a pod. o vydavkach na vnucku a ist na UPSVaR a poziadat o preplatenie za posl. 6 mesiacov (spolu s rozsudkom) s odovodnenim, ze dcere boli pozastavene (takze ich nik necerpal a ty si sa starala)

trebisov
autor
27. jún 2009

velmi pekne dakujem za rady - určite sa budem snažiť ich využiť - ale pri našich pracovníčkach na soc. to pojde veľmi ťažko - ako keby zo svojich dávali. lienočka235 aj vám dakujem, predbežné opatrenie som neuplatnila, lebo pracovníčka na soc. mi povedala, že nie je treba lebo sud bude do 2 mesiacov. A teraz, ked som v piatok išla za nou aj s právoplatným rozhodnutím a som jej podakovala za to, že ma pripravila o peniaze od septembra do teraz, tak mi povedala, že predbežné sa nemohlo uplatniť aj tak, lebo že dieta vraj nebolo u mna v ohrození. uplná debilina podla mna, hoc predtým to sama navrhla.

jahodas01
2. júl 2009

ahojte, viete mi niekto poradiť?

ja som dnes zistila, že rodinne prídavky mi neprišli na učet od decembra... včera som sa hrabala vo vypisoch z banky a dnes som bola v banke, že kedy mi naposledy prišli... ako je možne, že mi neposielaju 7mesiacov RP? som na rodicovskej dovolenke a nevidím dovod preco ich prestali posielat... keby nekontrolujem vcera vypisy, ani na to neprídem...zajtra musim zavolat na socialku... 😠

mia1111
22. feb 2011

@gapa - chcem ťa poprosiť za kamarátku. Má 5ročného syna s Downovým syndr. a 3ročného zdravého syna. Na obe deti nepoberá ani prídavky ani žiadne iné dávky od štátu. Obe deti navšetevujú štátnu materskú školu - ten starší má pridelenú asistentku, aby mohol byť integrovaný v klasickej škôlke. Táto kamarátka je SZČO. O prídavky doteraz nepožiadala, chcem sa opýtať,
1.ak si dá žiadosť, či jej vôbec prídavky priznajú, alebo
2.či je aj taká možnosť, že jej doplatia spätne za tie roky, čo ich nepoberala?
3. A ešte sa chcem opýtať, či má nárok na nejaký príspevok na starostlivosť o staršieho syna s Down.syndrómom? Nejaký príspevok dostávala, kým sa jej nenarodil mladší syn, buď to bol rodičovský, alebo možno niečo iné, ona si to už nepamätá, iba vie, že jej to stopli po narodení mladšieho a odvtedy na toho downíka nedostáva nič. Budem ti veľmi vďačná za každú radu.

gapa
22. feb 2011

@mia1111
predpokladám majú všetci trv. pobyt na SK a nepoberá druhý rodič na nich žiadne peniaze
.
Sa čudujem, že ju neupozornili na to, že nepoberá rodinné prídavky teda u nás to robí tá istá osoba čo vybavuje aj rod.príspevok.
Myslím dá sa požiadať, ale len 6mesiacov dozadu, tj. ak stihne podať žiadosť do konca februára, tak jej uznajú spätne rod.prídavky od augusta 2010 (nie už za júl, resp. viac dozadu)

čo sa týka rodičovského príspovku RP)
myslím, že v prípade DS nie je pochýb, že ide o dieťa s dlhod. nepr. zdr. stavom. Mala by mať nárok na RP, ale musí požiadať o posúdenie zdr. stavu na UP (tam zasadá komisia dosť nie velmi často, ktorá to schvaluje, ale to najlepšie zistiť priamo u posudkových lekárov, čo treba priniesť a príp. zobrať hned nejaké doklady preukazujúce jeho zdr. stav, príp. zdr. kartu, jej kopiu so sebou). Nie som si ale istá, ak má asistenta, či je oboje možné. V zákone o RP sa hovorí len o tom, že nárok nie je, ak poberá materské celý mesiac alebo obdobnú dávku v zahraničí, nič iné. Ale zákon, na základe, ktorého sa prepláca osobná asistencia dieťaťa neovládam, mohol by byť tam nejaký zádrhel. Nech sa spýta na UPSVaR, odkial jej preplácajú osob. asistenta (či ako sa to robí), či nevadí, ak bude poberať rodič.príspevok. Aby jej neodnali nárok na peniaze na osobného asistenta. RP by ale poberala len do 6rokov dieťaťa vo výške 190,1eur.
Tento príspoevok tak isto ako rodinn. prídavky sa dá požiadať len 6mes. dozadu, tj. ak požiada do konca februára, tak spätne od 8/2010, ak požiada až v marci, tak od 9/2010. Nech sa spýta, kedy môže podať žiadosť, či až po schválení dlhod. nepr. zdr. stavu (na to je žiadosť)

dalšie príspevky neviem, nech skúsi na UPSVaR.

Ak by nebola povinne dôch.poistená ako szčo, môže byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa star. o dieťa do 6rokov (mladšie alebo staršie), aspon teraz je taký zákon (ak sa nič od 1.1. zase nezmení, treba to potom sledovať)
podla mna nárok na RP má,

asi by som podala aj písomný dotaz mailom na adresu upsvar - ustredia, čo sa týka toho rodič.príspevku s poberaním príspevku na asistenciu, ale tam treba presne uviesť, čo poberá (ja sa v tomto nevyznám)

mia1111
22. feb 2011

@gapa Ďakujem. Veď toto sú naše úradníčky v CA...Nekomentujem. Jej vzali rodičák na mladšieho, lebo začala pracovať a dala ho minulý rok do škôlky, ale ju neupozornili, že si môže požiadať o príspevok tých 40 €+ preplatenie št.škôlky. Je to tu des. Veľmi si mi pomohla, aj tých 6mesiacov spätne pomôže, veď je to spolu na 2 deti cez 40€mesačne...
Len ešte sa chcem opýtať ohľadom RP na downíka - on je starší, tak neviem, či má nárok na vyplácanie RD naňho, keď sa jej potom narodil ten zdravý syn? Myslíš, že keď teraz už nepoberá na toho 3-ročného RP, na toho 5roč. downa by do 6 rokov RP mohla brať? Dík

gapa
22. feb 2011

@mia1111
áno, samozrejme, ak tomu nebráni tá osobná asistencia.

mia1111
22. feb 2011

@gapa ĎAKUJEEEEEEEEEEEEEEEM

gapa
22. feb 2011

@mia1111
nie za mestiace, za ktoré ešte poberala RP alebo prísp. na starostl. na mladšieho.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Aha!!!! chybička!!! do 31.12.2010 platil iný zákon (čo som akosi opomenula) a teda počas vykonávania práce szčo nebolo možné poberať RP, ale mohla nanho poberať prísp. na star. o dieťa. Tam je niečo spomínané, že ho nemožno poberať, ak na dieťa poberá príspevky na rodinu

bohužial už nemám čas. musím končiť, skús príp. pozrieť, či tam nejde o prís. na os. asistenciu. vid zákon o prísp. na star. § 4 odes.5 písm. b odkazuje na nejakáý zákon § 46 ods.9 a 10 5/2004. Ale ja som čtala staré znenie. Nemám čas to dopozerať.

snád som už nič neprehliadla!!!

od 1/2011 môžč požiadať o RP, od 8 do 12/2010snád o ten prísp. ale to by chcelo ešte dodumať, ako to je u osob. asistencie, lebo netuším.

gapa
22. feb 2011

@mia1111

ale pozri tú opravu, čo som pozabudla

gapa
22. feb 2011

@mia1111
no snád si už neodišla od pc, aby si zbytočne nedala nádej kamarátke. Ešte ma napadlo, že síce som čítala také prípady, že priznali nárok na Rp aj za obdobie spätne, aj ked dieťaťu uznali dlhod. nepr. zdr. stav neskôr. Ale to netuším či záleží od diagnozy (ak trvala rovnaká aj predtým) alebo to bol ludský faktor (tj. ak chcú, tak to prehliadnu a uznajú aj spätne, akoby žiadosť bola podaná napr. v auguste).
Takže toto je dalšia vec, čo treba zistiť, či ak teraz požiada o dlh.nepr. zdr. stav, či sa dá nejako ovplyvniť tým, že požiada aj napr. o spätne priznanie, aby mala nárok na prísp. napr. už od augusta.

ale vzhladom na to, že je tu už vela nejasností, aspon pre mna, tak zatial by som bola pri zemi a s tým asi radšej nerátala. Ale treba vedieť, na čo sa pýtať.
no teraz už ozaj musím do škôlky a neberiem to ako uzatvorené. Tak mi napíš, ak niečo zistíte.

mia1111
22. feb 2011

@gapa - bola som s drobcom vonku, tak reagujem až teraz. Keďže bola a stále je SZČO, nedostávala RP ani na mladšieho syna. Resp.dostávala, ale musela ho vrátiť. Takže nedostávala ani na jedno dieťa ani prídavky, ani žiadny príspevok. Volala som jej, asistentku si už platí z vlastného vrecka. Inak by nemohol byť downík v škôlke medzi "zdravými" deťmi. Takže skúsi hneď zajtra zájsť na ÚPSVaR, dá si žiadosť na prídavky na obe deti spätne na 6 mesiacov a požiada o rodičovský príspevok na staršieho syna do jeho 6 rokov. Či jej ho priznajú - to uvidí. Ona už raz na ÚP dávala posudok od lekára na dlhodobo nepr.stav(jej syn je Down a iný už nebude, to je jasné), vtedy jej aj priznali príspevok na dieťa a aj asistentku, ale narodením mladšieho syna toto stopli a od vtedy nedostala na obe deti ani korunu od štátu. Škoda, že sa o to nezaujímala už dávnejšie, aspoň tie prídavky mohla mať. No čo už. V každom prípade sa aspoň týmito informáciami naštartovala a hneď zajtra sa ide informovať. Zvláštne je, že keď si ju predvolali, tak jej síce vyčistili žalúdok, ako je možné, že dala dieťa do škôlky a poberá naďalej RP na jedno dieťa... ale už jej neporadili, že síce dávku za tých pár mesiacov musí vrátiť, môže si požiadať o príspevok na starostlivosť + náhrady na škôlku... Ona mohla myslím pracovať, keďže poberala RP na mladšieho od r.2008.
Na marg úradníčok v našom meste - ja sama mám veľmi zlú skúsenosť. Nič neporadia, všetko si klient musí naštudovať sám. Od DNP ma dokonca pani odhovárala, že sa mi to neoplatí, keď mám minim.mzdu atd... keď som ju ohúrila informáciami, ktoré som získala tu na MK (aj od teba), tak len vyvalila oči a ani nepípla. Takže asi tak. Keď si klient zákony nenaštuduje, tak má smolu... Ešte raz veľmi pekne ďakujem. Veľmi si jej pomohla.

mia1111
22. feb 2011

@gapa - ešte som chcela - ak jej aj neuznajú spätne pol roka rodič.príspevok na dieťa, úplne jej postačí, ak dostane rodičák aspoň za tento rok 2011 a tých pár mesiacov r.2012, kým bude mať downík 6rokov. Aj to bude pre ňu úspech. Takže dám vedieť, ako ju "posúdili" 😉

vilmusa
23. feb 2011

Dobry den! Som rozvedena z 2 detmi .vydala som sa do rakuska .moje deti su prichlasene na slovensku v skole a trvalom pobite ale ja uz nie.Na slovensku pridem asi o socialne davky.teraz som az nasla pracu v rakusku.Vie mi niekto poradit gde mam ziadat o rodinne pridavky? v rakusku vraj nie lebo deti maju trvaly pobit na Slovensku a na Slovensku vraj lebo som vydata v rakusku.Tak vlastne neviem kde.. ☹

gallina
16. sep 2011

vie mi niekto poradiť ako sa vyplácajú, kedy a koľko rodinné prídavky?

titkovamiriam
16. sep 2011

mne na ucet okolo 17 v mesiaci cca 23 eur na dieta

gallina
17. sep 2011

@titkovamiriam vypláca sa to mesiac pozadu? napr. v septembri dostanem za august?

titkovamiriam
17. sep 2011

myslím si že ano 🙂

lubikan
17. sep 2011

@gallina ....mne to chodilo naraz z rodicovskym prispevkom,cca 17-20-ho...a na obe deti spolu cca 44,96 €...presne drobne neviem

kisasonka83
28. nov 2011

ahojte,potrebujem poradit,kolko mi spatne vyplatia rodinne pridavky na dceru a syna ak si ziadost podam v decembri?Syn sa narodil 6/2011 a dcera 7/2006.Pracovnu zmluvu mam v cechach,ale tam rodinne davky nepoberam lebo nesplnujem limit prijmu,a pani na UPSV mi zdelila ze mi to budu platit na slovesku kde mam trvaly pobyt a zijem tu od aprila 2011,ale este musim dolozit papier z ciech ze tam nic take ako rodinne davky nepoberam.Viem ze v cechach sa vyplaca spatne 3mesiace a na slovensku kolko?

070273
8. feb 2012

viete mi pradit ako vybavit spätne doplatenie rodinnych pridavkoch na 4malolete deti?dakujem

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.