Nevďačná, keď manžel pije?

lea2019
1. jún 2020

Mame ročného syna. Manžela, ktorého milujem. Otec pre nášho syna bez debát oddaný. Ma dobru prácu a dokonca aj popri práci vie zarobiť peniaze. Kde vidím problém... Alkohol. Popravde, nás vztah fungoval nie pri jedom pohári vína bežne a vymetali sme bary. Véd mladosť. Ibaže ja som mama. Zodpovedná mama a nebudem popri synovi už samozrejme popíjať. Chcem žiť a snažím sa zit zdravo, cvičím, s malým chodíme do prirody a podobne. Manžel akonáhle je piatok, kúpi si fľašu, piva a popíja. A to do noci v pohode. Ci už si s niekym píše, netuším. Maly oslavoval rok. Strašne sa snažil, ale keď oslava skončila, bol už opitý. Zaujímavost, že celý ten bordel po oslave aj poupratovať. Ja vlastne mu nemám ani co vyčítať. Proste ten alkohol je stále. Opitý. Ani spať sa mi s ním nechce keď vidím tie šikmé oci. Moja debata s nim bol skôr monológ. Na par týždňov s tým prestane a potom opäť. Nechce sa mu so mnou o tom baviť. Ci mi prekáža, keď sa o všetko stará a vypne. Ci robí niečo zlé? Nie. Som taká nevďačná? Hľadám len chybu? Nejde to dobrým smerom proste. Chcem zmeniť fungovanie. Nedarí sa mi to zatiaľ. a mne sa určite do budúcna nechce riešiť alkohol, keďže môj otec je alkoholik.

panelacikova
1. jún 2020

@lea2019 smiem sa opýtať? celkom tomu nerozumiem. keď príde piatok, kúpi fľašu piva a popíja. potom je opitý. neviem, brať to doslova? Lebo ak áno a vypije fľašu piva v piatok (1x do týždňa), keby bola aj tá veľká litrová, no tak nech.... potrebuje možno vypnúť. či pije často? denne? fakt z toho príspevku nerozumiem...

lea2019
autor
1. jún 2020

@panelacikova fľaša tvrdého alkoholu a plus piva. Nech si vypne. S tým nemám problém. Ale tu to už začína hranicit. A je to určite raz do týždňa. Potom na druhý deň sa mu nič nechce samozrejme a uz sa potom nevenuje rodine ako by mal. Navarí áno. Ale ja potrebujem s nim fungovať na 100%,nie len 50%.

panelacikova
1. jún 2020

@lea2019 Aha, tak to je iná káva :( Fľašu tvrdého stiahne za večer? Ak áno, tak to treba čím skôr riešiť :(

panelacikova
1. jún 2020

@lea2019 A ak je to tak, ako uvádzaš, tak nehľadáš chybu, ono tá chyba tam už je. Z jeho strany. Otázka znie, prečo to robí? Pýtala si sa ho?

lea2019
autor
1. jún 2020

@panelacikova áno pýtala. Proste ze potrebuje vypnúť z povinnosti. Ale popravde sa snažím veľa povinnosti eliminovať, vytvoriť skutočne pekný domov. Takto vypínať podľa mňa nepotrebuje. Viac debát proste premlčal, nechce sa mu do konverzácie o tom.

pribinak
1. jún 2020

Povedz mu, že ak nedokáže vypnúť bez chladtu tak je alkoholik.
Jeho psychika sa už viaže k fľaške/chlastu. Ak sa už bez toho nedokáže uvoľniť, je to tým, že telo si už pýta svoju dávku alkoholu.
Proste alkoholik, ešte nie rozpity, ale už má svoj rituál a už chlasta

Fľaša tvrdého za 1 večer, to nie je popíjanie ako relax, že dám 2-3 deci vina, alebo 2 štamperlíky tvrdého, toto je už jasne chlastanie

ckocka
1. jún 2020

Ty si sa s príchodom dieťaťa zmenila, stala sa zodpovednejšou, on zostal rovnakým, slobodomyselným.
Predtým ste šli rovnakým smerom, teraz sa rozchádzate.
Miluješ ho, ale alkohol neakceptuješ.
Povedala by som že čím viac budeš naň tlačiť, tým viac sa zaprie, on má asi pocit že naozaj zbytočne zapáraš. Nemohol by ho niekto iný z rodiny alebo kamarát prehovoriť
k návšteve nejakej poradne? Alebo mu skúsiť prehovoriť do duše, aj keď ťažko povedať či to ešte manžel dokáže ubrzdiť sám.
Odbornú pomoc a podporu by som hladala aj sama pre seba. Pomože to v náhlade na situáciu, ty si priamo zainteresovaná osoba a to sa ťažko rieši problém s potrebným odstupom.

sunny8
1. jún 2020

Je to alkoholik ako vyšitý a takto to pôjde dole vodou. Pokiaľ sa sám nebude chcieť dať liečiť (lebo alkohol je závislosť) tak s ním nepohnes. Časom môže byť agresívny.

sandrika1986
1. jún 2020

Alkohol je rozbijac vztahov a manzelstiev... Mozes sa s nim ked bude vhodna doba o tom v klude porozpravat, ale ked ta nebude pocuvat, pripadne ti bude oponovat a tvrdit, ze to ma pod kontrolou...tak to si mysli len on sam a pravda je niekde inde.
V prvom rade na to treba pevnu volu a musi to chciet obmedzit on sam...on sa musi rozhodnut ci prestane alebo nie.
Nie si nevdacna a nehladaj chybu v sebe...snazis sa byt len opatrna a zaroven mas obavy z toho, ci sa mu to nevymklo spod kontroly.
S alkoholom bojovat to je beh na dlhe trate a nikdy nevies ako to dopadne, pripadne kedy sa to znova pokazi a budete znova na zaciatku...
Drzim palce,nech to pre Teba dopadne co najlepsie 🙂

hopsadobrandejsa
1. jún 2020

To moze mat aj velmi nepekne nasledky. Je vseobecne dokazane, ze vela ludi dnes trpi stresom v praci alebo problemami v osobnom zivote a ludia nevedia ako maju riesit osobne krizy. Vela ludi si ani nechce priznat, ze maju problemy a nemaju sa komu vyrozpravat a casto sa snazia zresetovat tym, ze to riesia alkoholom alebo lahkymi drogami ( trava ).

Preto sa o gastronomoch vravi, ze vela z nich holduje alkoholu a drogam pretoze nevedia ako inak vyrovnat hladinu.

Tvoj muz nepije preto lebo ste za mlada vymetali bary, ale preto lebo si tym riesi svoje problemy. S pribudajucimi povinnostami pribudaju obvykle aj poldeci a clovek casom dospeje do stadia kedy nema pocit, ze ma problem pretoze tolerancia sa mu zvysuje priamo umerne s excesivnym popijanim.

Je mozne, ze tvoj muz sa citi pretazeny a nevie ako riesit svoje problemy a naucil sa, ze flaska mu pomaha docasne zabudnut na dennodenne starosti.

Mali by ste to riesit pretoze to moze dospiet k tvrdemu alkoholizmu.

lentilkaxxx
1. jún 2020

Aj predtým toľko pil? Aká je akceptácie chlastu v jeho rodine? Ak bol v tom vychovávaný, že ponúkať niekoho je vlastne elementálna slušnosť a vyžrať fľašu domáceho na posedenie štandard, to zaváňa prúserom do budúcna. Aj v manželovej rodine sa polovica príslušníkov prechlastala, ale to im nebráni nasávať. Ak by im niekto niečo spomenul o alkoholizme, pokrytecky by sa do neho pustili a najradšej by ho upálili na hranici. Celé zle s chlastom...

lenuliatko84
2. jún 2020

Prosim vas ked sa manzel raz za tyzden zresetuje este nie je alkoholik,to tu co za kraviny pisete.to by bol potom takmer kazdy

katkati
2. jún 2020

@lea2019 Počas týždňa nevypije nič? Ani pivo? Lebo väčšina by nedokázala čakať do piatka, aby sa opil.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janeninka
2. jún 2020

@lea2019 a ako reaguje na to keď mu povieš že máš z toho obavu do budúcna? Všeličo mi ide hlavou no najmä možno to že chytiť sa toho jeho problému že sa musí zresetovat vypnúť - čo tak mu ponúknuť nejakého odborníka kt.by ho naučil techniky má vypínanie, relax? A ten by si snáď všimol aj keby mal nejaké depresívne prejavy.. Prípadne píšeš že vie zarobit aj popri práci - možno na chvíľu ozeliet tento príjem aby nebol pod takým tlakom.. Veľa mužov cíti že by mali v tom období zabezpečiť rodinu a je to tlak. Neviem ako ste na tom ale napadlo mi aj že pocit istoty by mu mohla dať aj nejaká vytvorená rezerva, skúste možno trošku prehodnotiť rozpočet na chvilku. Veľmi držím palce

lintu
2. jún 2020

Jedna flasa tvrdeho plus piva, sam, raz do tyzdna... Uff, to je celkom dost. Tiez by sa mi nepacilo mat pri sebe cloveka, na ktoreho (keby nieco) nie je pravidelne spolah. Vypnut sa da urcite aj inak. Mozno si to aj uvedomuje, len nevie ako z toho von a nechce si to nahlas pred tebou priznat.
Ale toto fakt zacina byt na Slovensku nejaky standard. Jeden sa uvolnuje alkoholom, dalsi resetuje pri drogach....

luccija
2. jún 2020

@lea2019 tusis správne má problém s alkoholom.Tak zresetuj hlavu aj ty a opite sa obaja😊to by sa mu nepáčilo vsak?Pije veľa a pravidelne.Normalny človek nepotrebuje alkohol, aby vypol po týždni v práci.Ale pitie sa u nás veľmi toleruje veľa žien popíja pohárik vínka každý druhý vecer o chlapoch pomlcim.Je to strašná hanba, keď sa opije na prvých narodeninách syna.
A rada?povedať mu aký má problém nech nezatvára oči, piatok tráviť inakšie, keď nepomôže psychiater, psychológ.Ako dlho sa takto rešpektuje?

tinqua
2. jún 2020

@lea2019 odkedy pracujem vsimam si tento neduh...strasne vela ludi, hlavne ti na vyssich poziciach bud slopu po veceroch alebo hulia, a bavime sa o profesiach ako riaditel, lekar, vrcholovy manazer...proste v praci seriozni ludia...a su tam aj rodiny, aj deti aj psa maju...v poslednej praci som si takmer aj ja vypestovala z vina celkom slusny konicek...dovod bol v podstate jednoduchy...ides v jednom kole a nevies zo seba otriast pracu so zabuchnutim dveri v kancli, rozmyslas co si spravil, co nie a co ta na druhy den caka...ked som popila stres opadol, lepsie sa spalo...je to cesta do pekla a vyzaduje si to zamyslenie nad sebou samym, ked potrebujes pit aby si mohol relaxovat nieco treba zmenit, kym toto tvoj muz sam nepochopi, ty ho nepresvedcis...

dskjhfdlkdjhl
2. jún 2020

@lea2019 Ak potrebuje vypnut, tak nech ide s rodinou na vylet do prirody. Ak nutne potrebuje na vypnutie alkohol, tak je alkoholik.

kate_cs
2. jún 2020

@lea2019 moja mama mala muža, šikovný, zarobil, chodil na týždňovky. Čo už, že každý piatok s kamarátmi začal a zo začiatku sa vracal každý večer domov, rokmi sa interval predlžoval a objavil sa až v nedeľu. Ale veď je milujúci otec, pracovitý, zarobí. Čo že si vypije. To mama počúvala stále. Nebudem zachádzať do detailov. Čo sa udialo za tie roky potom neprajem nikomu zažiť. Čo sme si ako deti prežili doma s alkoholikom. Nemaj predstavu, že ho zmeníš. Človeka nikdy nezmení nik iný, musí on sám.
Žiadne dieťa si nezaslúži vyrastať s alkoholikom.

jaskolka
2. jún 2020

Jedna vec je "zresetovat, uvoľniť sa" a dat si na to pohár vina s manželkou , či jedno pivo. Ale nevedieť sa uvoľniť inak, ako s fľaškou tvrdého,to už môže byť problém. Aj mnohí alkoholici začínali jedným pivkom večer, jedným pohárikom.A na reset z prace je x možnosti, ako 7decka vodky.

baska_nice
2. jún 2020

ked to je raz do tyzdna, tak to nie je spravne. keby to bolo raz za mesiac, tak poviem este ze fajn ale raz do tyzdna to uz zacina hranic s tym, ze to neskor bude castejsie. takze isto to ries, nie je to tvoja vina a rozumiem ti, ze ti to vadi, aj mne by to vadilo. treba to cim skor riesit!

mondolina
2. jún 2020

@lea2019
U nás táto situácia skončila rozvodom, tiež bol starostlivý atď atď ,ale už som ja mala nervy v kybli keď som vedela, že bude zase chlastať.

hopsadobrandejsa
2. jún 2020

@lenuliatko84 Ludia ktori si vypestuju toleranciu voci alkoholu zvladnu vypit ovela viac. Aj pri niekolkych poldeci vyzeraju uplne v pohode. To, ze jej muz vypije v piatok vecer flasu tvrdeho a niekolko piv uz o niecom svedci.

Nikde nie je napisane, ze si v robote s kolegami tiez neuhnu sem tam. Ja za cias mojej skolskej praxe, kuchari si navzajom vraveli, ze maju meeting v chladnicke alebo sklade. Vsetci dobre vedeli o co sa jedna, dokonca aj ucni.....nie su predsa slepi.

Ak potrebujes flasku tvrdeho a k tomu par piv aby si dokazala vypnut, je mi to luto, ale mas problem.

Zdravotne poldecko raz za den je zdrave. To ale neznamena, ze si tie poldecka odlozis pocas celeho tyzdna a v piatok vecer si das pol litra.

daganov
2. jún 2020

@lenuliatko84 zresetuje sa flasou tvrdeho plus pivo? Keby si dal poharik, dva raz za tyzden som ticho. Ale on uz pouziva alkohol ako barlicku, bez neho nie je schopny riesit problemy.

lenuliatko84
2. jún 2020

@hopsadobrandejsa preco pises o mne.ja tvrde nepijem.tak laskovo nenarazaj a mna

jvlo
2. jún 2020

Čo si ochotná riskovať, aby sa to zmenilo? Nechala by som ho, aby sa pobalil a odišiel ak chce ďalej nasávať. Ak mu na vás záleží, prestane piť, ak nie, nech si svoje problémy rieši sam

lenuliatko84
2. jún 2020

@daganov nechapem prečo oznacujes mna?odpisuj autorke a nie mne

dkethe
2. jún 2020

To je strasne smutne, ze alkohol vlastne kedykolvek dokaze rozbit rodinu. Mate za sebou fajn minulost, dieta, on dibry muz a otec, ty dobra zena a mama... Len ten chlast. Fakt smutne. Skoda, ze to nevidi

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz