3 roky spolu nebývame, chcem sa rozviesť

anas123
2. okt 2015

CHcem sa rozviest,ale neviem co a ako doriesit.S manzelom nebyvame v spolocnej domacnosti uz tretirok,na malu mi plati 100e mesacne aj ked so zaciatku neplatil nic,malu si berie kazdy druhy den k nim domov aj ked nam to nikto neurcil a je to pre nu velmi stresujuce ked tam ma ist ,uz som sa objednala aj k detskej psychologicke.Spolocny majetok ,neviem ci to mam tak nazvat,lebo som vlastne kupila nehnutelnost sama za nasetrene peniaze pred manzelstvom ,ale kupila som ju az pocas manzelstva,figuruje tam len moj podpis,ale aj tak sa bojim ci sa to pri rozvode nebude delit na polovice,mate niekto s tym skusenost?Nikdy mi s nicim nepomohol aj v domacnosti sa len delil...prosim poradte mi

nyusika
2. okt 2015

byt sa bude delit na polovicu, kedze ste ho nadobudli uz pocas manzelstva.

anas123
autor
2. okt 2015

aj ked tam je len moj podpis,ved tam nedal ani cent

alaguema
2. okt 2015

@anas123 kúpila si ho už počas manželstva, podpis nehrá rolu, ani to, či si to platila iba ty, on má nárok na polovicu.

sardinka333
2. okt 2015

Všetko čo ste nadobudli počas trvania manželstva sa bude deliť a bude predmetom majetkového vysporiadania manželov, ak mas nejake bločky, doklady, faktury...všetko čo si platila ty sama z ,,svojich,, penazí tak si to nachystaj. Neviem či si už podnikla rozvodové kroky, kedze pišeš ze ,,chcem sa rozviest,, to je široký pojem. Čo sa malej týka tak by som bezodkladne požiadala o upravu styku otca s dieťaťom, žiadne take ze pre dieťa je to stresujuce a ty to takto necháš...čo ti povie psychologička čo myslíš??? Pokial sa neupraví styk tam by som mu malu takto nedavala - akurat ju neurotizuješ. Z mojho pohladu je tam v pozadí ešte x vecí čo potrebuješ poriešiť...každopadne by som si najala aj pravnika a nadobudla aj nejake sebavedomie a stanovila jasne praavidla čo sa malej tyka. Chapem že máš strach, že tých 100 eur potrebuješ (ak by ti pindal tak mu kludne povedz nech doplatí to čo to na začiatku neplatil...) ale je čas íst do stretu s manželom a urobiť v tom poriadky.

anas123
autor
2. okt 2015

@sardinka333 ked mu malu nedam ,lebo ona nechce ist nadava mi ,saca do mna a to aj teraz ked byvame u mojich rodicov a vtedy mala strasne place a ked ju zase berie nasilu tak sa aj dveri drzi lebo nechce ist,potom ked jej nieco naslubuje ,ze niekam pojdu alebo jej nieco kupi tak ide aj sama,pre mna je to o to lepsie ,ze nebyvam s nim,lebo ma psychycky tyral,ale pre moju malu si myslim to musi byt strasne

sardinka333
2. okt 2015

@anas123 prave preto..ved to nie je normalne čo tvoje dieťa vidí a čo to robí s jej psychikou. Len by do mna sacal!! ja mat takeho partnera sa sa bijeme denno denne , on mna a ja jeho...ja som určite neni nejaka chudinka čo sa necha...by som mu zakrutila s vajčiskami...A tvoji rodičia čo? Sa prizeraju ako ťa sače? Moja mama by mu do takých kktov znadala a po papuli vypalila, ze by nie ze ja som ho zalovala za tyranie ale on nas. Nemá sa ta kto zastať pri preberaní dieťaťa ? Brat? Otec? Ja si myslím ze pokial styk s dieťaťom nebol ipravený tak mu dieťa davať nemusíš, ale to si len myslím tak nejdem ti to predkaldať ako pravdu. Každopadne sa informuj a v pondelok hned nabehni sa UPSVaR.

draik
2. okt 2015

@anas123
Ak v prípade sporu preukážete, že ste byt kúpili za úspory spred manželstva, byt nebude zahrnutý do vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Došlo totiž k transformácii Vášho výlučného majetku (úspor spred manželstva) na iný druh majetku (byt).
Ak by však čo i len cent na kúpu pochádzal zo "spoločných " peňazí, v tom prípade by bol byt v BSM. Ani to by však ešte neznamenalo, že exmanžel by mal nárok na polovicu hodnoty bytu, ak jeden z manželov prispel na byt zo svojich výlučných úspor napr. spred manželstva. Došlo by teda k vzájomnému započítaniu týchto platieb.

@alaguema
@nyusika
V dobrom si Vám dovolím poradiť, raďte iba vtedy, ak sa v danej veci vyznáte. Inak zbytočne môžte popliesť zadávateľku, čoho exemplárnym príkladom sú Vaše príspevky v tejto téme.

ghostface
2. okt 2015

Co sa tyka toho bytu, odpovede od nyusika, alaguema a sardinka333 by som nebral tak vazne.
Precitaj si toto http://vyporiadanie.sk/vec-ziskana-pocas-bsm-z-... snad pomoze. 90% istota je samozrejme konzultacia s pravnikom, 100% istota rozhodnutie sudu. Cize ak si ten byt nadobudla do svojho vylucneho vlastnictva, aj ked pocas trvania BSM, ale z vlastnych prostriedkov, nadobudnutych pred BSM a nikdy si neprejavila volu, aby sa ten byt stal sucastou BSM, tak je tvoj a nic sa delit nebude.

pribinak
2. okt 2015

@sardinka333 to si myslis zle, ona mu nesmie nijak branit v styku, zatial
nie je nijak upraveny

ghostface
2. okt 2015

@draik
🙂 tak ste ma s odpovedou predbehli. Ja som sa musel zaregistrovat, ked som videl tie samozrejme a neomylne "pravne" rady. Ja pravnik tiez nie som, preto v prispevku odporucam konzultaciu s nejakym. Ale o tuto temu som sa tiez zaujimal.

sardinka333
2. okt 2015

@ghostface kde som napisala čo zle? Ak som si nebola ista tak som to zakladatelke tiež povedala ...takze moja pravda neomylna a samozrejma nebola, nikde to neuvadzam, prave naopak. Tak ta poprosím nezahrnaj ma do svojich prispevkov o ,,neomylných pravnych radách,,. Dakujem...

draik
2. okt 2015

@sardinka333
Zjavne mal na mysli nesprávnu radu "Všetko čo ste nadobudli počas trvania manželstva sa bude deliť a bude predmetom majetkového vysporiadania manželov..."

sardinka333
2. okt 2015

@draik kludne ma pouč ja zase sa rada niečo dozviem 🙂 ale pokial viem tak všetko čo sme nadobudli v manželstve spoločne za spoločné peniaze napr. nehnutelnost tak sa delí, čo som platila sama o tom musim mat doklad inak mam smolu nie?

alaguema
2. okt 2015

@draik ok. Akceptujem, ale moja osobná skúsenosť je iná (z rozvodu mojich rodičov).

draik
2. okt 2015

@sardinka333
Ako som uviedol, daný prispievateľ zjavne reagoval na tú časť príspevku, ktorú som citoval. Na ňu sa vzťahuje to, čo som v tejto diskusie uviedol.

draik
2. okt 2015

@alaguema
To, že niečo platí vo všeobecnosti, ešte neznamená, že to tak musí byť v každom prípade. A práve z otázky zadávateľky vyplýva, že ide o prípad, ktorý nie je všeobecný a ktorý naopak spadá pod výnimku, ktorý existuje vždy a všade 🙂

alaguema
2. okt 2015

@draik tak jej konkrétne poraď, ak poznáš páky, lebo všeobecne platí BSM. Daj konkrétne riešenia, zaujíma to aj mna.

pribinak
2. okt 2015

@alaguema draik ma pravdu, aj na BSM platia vynimky, dobre vysvetlene je to napr tu:

http://www.michalicka.sk/?page=spoluvlastnictvo_2

pribinak
2. okt 2015

aj tu je to celkom dobre vysvetlene: http://vyporiadanie.sk/co-nepatri-do-bsm

alaguema
2. okt 2015

@pribinak v linkoch, ktoré si sem dala nie je vôbec nič, čo by hovorilo o inom, než čo my tu píšeme.

draik
2. okt 2015

@alaguema
Stačí si prečítať môj príspevok z 19:37. Paragrafy a judikatúru som nespomínal, pretože som to chcel napísať čo najednoduchšie.
Okrem toho odporúčam čítať poriadne nielen príspevky, ale aj texty v uvedených linkoch. Je tam všetko podstatné.

anas123
autor
3. okt 2015

@ghostface viete o nejakom pravnikovi ,co by mi takto poradil?