icon

Aká je šanca, že otec dostane dcéru do osbnej starostlivosti?

6. apr 2022

aka je sanca ze otec dostane dceru do osobnej starostlivosti? Je vyhoda ak mam vyssi plat, vacsie byvanie a lepsi vztah s dcerou ako matka?

pribinak
6. apr 2022

@dievcacitajucelist som s nimi v úzkom kontakte, nemusia mi nič hovoriť, vidím to dieťa a vidím tu interakciu s rodičmi a novou rodinou.
A to dieťa už nie je malé, je to už stredoškolák a je spokojný. Sám povie, že si potrebuje oddýchnuť od matky tak je u otca a keď mu už je dlho u otca, ide k mame
Ma však trochu smolu, rodičia majú veľmi priateľsky vzťah a povedia si všetko čo sa ich spoločného syna týka

Mimochodom ja si lepšie rozumiem s mojou ex švagrinou ako so švagrom 😝😝😝

jakubrianka
6. apr 2022

@pribinak áno ja to mám naštudované a nechcela by som byť v koži takého dieťaťa.

sisaka
6. apr 2022

Syn ma 3 kamarátov, ktorí sú v striedavej starostlivosti. Tu v Kanade je to úplne bežná vec a veľa detí tak funguje. Teraz sú to 13-14 roční chalani a sú úplne normálni. 2 rodiny žijú v našej štvrti, aby to deti mali blízko do školy z oboch bydlisk a jeden býva v našej štvrti a otca ma vo vedľajšej. Ani jeden nežije z kufra 🤦‍♀️
Zato poznám jedného chlapca, ktorý býva len u mami a k otcovi chodi cez vikendy a nevedia si s ním rady, asi by som to mala zvaliť na to, že nie je v striedavej …

panelacikova
6. apr 2022

@pribinak ak smiem, dovolím si nesúhlasiť s tvojimi názormi, aspoň čo sa týka napríklad osobne môjho prípadu... moja dcéra, keby mala doslova nariadenú striedavú starostlivosť, by psychicky utrpela. ona nemá absolútne žiaden záujem tráviť čas so svojim biologickým otcom. omnoho viac akceptuje "otčima", než vlastného otca. keby sme mali striedavku, ona by bola zakaždým, keby mala ísť k otcovi, doslova psychicky mimo... (a to pritom dodám, že nie je žiaden alkoholik ani nervák... jednoducho je to idiot, ktorému nikdy nezáležalo na tom, čo dieťa cíti alebo čo si asi tak dieťa myslí... záležalo mu vždy len na sebe samom - egoista).
a tiež mi nedá nedodať, že na 99% sa ľudia rozchádzajú (už keď majú založené rodiny) práve kvôli deťom a výchovným nezhodám. a teda mi nejde nejak dokopy, ako to vníma dieťa, ktoré síce obaja rodičia milujú, ale obaja rodičia majú absolútne opačný názor na výchovu dieťaťa? kým je malé, OK. ale keď bude väčšie, bude ho to ťahať tam, kde má lepšie podmienky, výhody, ústupky... ja teda v striedavej starostlivosti naozaj nevidím pozitíva, skôr negatíva.

panelacikova
6. apr 2022

@pribinak ešte podotknem k tvojmu ďalšiemu príspevku. nikdy nepochopím, že prečo dvaja ľudia, ktorí majú dieťa/deti a zároveň majú naozaj veľmi priateľský vzťah, prečo sa rozídu? to mi rozum neberie jednoducho...

pribinak
6. apr 2022

@panelacikova prečítala som si prvé 3 riadky a ďalej ani nejdem citat

Striedavka má byt pri deťoch ktoré majú funkčný vzťah s oboma rodičmi. Tak to majú sudcovia aj v metodickom odporúčaní
Ak dieťa odmieta jedného z rodičov a sudca tam dá striedavku, treba sa odvolať

pribinak
6. apr 2022

@panelacikova reakcia na druhy príspevok, oni sa rozišli a rozviedli, lebo každý bol časom niekde inde. Ich životy sa akokeby úplne rozišli. Ini priatelia, iné záujmy, názory, ….
To nebol rozvod pre hádky či bitky. Na súde nechceli veriť že sa rozvádzajú a nemajú štandardný problém ako iné pary
Dnes má už každý z nich novú rodinu

panelacikova
6. apr 2022

@pribinak ja nie som ten prípad, našťastie. otec môjho dieťaťa nejaví záujem. ale sú mnohí chlapi, ktorí už len z trucu voči žene si túto striedavku vydupú. a tie deti fakt nemajú zázemie.
to, že uvádzaš, že čítaš len prvé tri riadky,.... hovorí o tom, že máš absolútne jednoznačný subjektívny názor a nie si ochotná pripustiť nič iné 🙂 nevadí. akceptujem. každý to má nastavené v živote inak a má iné skúsenosti. stále som názoru, že dieťa potrebuje predovšetkým zázemie a nie byť "pocestným" vo svojom živote.

pribinak
6. apr 2022

@panelacikova nepochopila si čo som myslela tým že prvé 3 riadky, ale nevadí
Pekný večer

panelacikova
6. apr 2022

@pribinak reakcia k príspevku o 21:13... žiaľ, nedokážem pochopiť. asi preto, že som človek, ktorý dá vždy do vzťahu VŠETKO. to isté čakám od partnera. a ak sa nezhodneme, ide to do konfliktu, a teda nie do priateľstva. fakt nepoznám pár, ktorý by si "švitoril" a rozumel ohľadom napríklad dieťaťa, hoci by sa tento samotný pár rozišiel. mne to rozum neberie.

panelacikova
6. apr 2022

@pribinak neboj sa, viem, čo znamená prvé tri riadky 🙂 zjavne však ty nerozumieš, čo znamená slovo "egoista" 🙂

pribinak
6. apr 2022

@panelacikova 🤦🏻‍♀️

dadka128
6. apr 2022

Koľko rokov ma dieťa? Ak jej vieš dat viac, musíš to aj presadiť, ak má dcéra istý vek na vyjadrenie svojho názoru, určite aj to budú brať do úvahy..

autor
6. apr 2022

@dadka128 má 11

jakubrianka
6. apr 2022

@panelacikova mne nejde do hlavy ako píše pribinak že to ich známym funguje a pritom mladý povie že si potrebuje od mamy oddýchnuť? To samo vypovedá o tom, ako je striedavkou narušený kontakt matka syn a úcta dieťaťa k matke.

panelacikova
6. apr 2022

@jakubrianka zbytočné je niektoré konkrétne veci vôbec komentovať 🙂 moja dcéra mala presne takýto výrok: potrebujem si od teba oddýchnuť. stalo sa tak potom, čo sme boli non-stop spolu kvôli covidu a vyhlásila to ako 11-ročná po cca 6 mesiacoch, čo sme boli nonstop spolu 24 hodín denne. a
@pribinak tomu fakt neuverí, ale dcéra nechcela ísť k svojmu otcovi, ale k jeho matke (babke), a aj to len preto, lebo babka chová doma v bytovke mačku, ku ktorej má dcéra omnoho vrúcnejší vzťah, než má k otcovi alebo k babke.... 🙂 a dovolím si poznamenať, že v tomto som naozaj nevinne. skrátka ako otec, tak ani jeho matka, si nevedia vytvoriť s mojou dcérou naozaj vrúcny vzťah. nuž, sú aj takéto životné príbehy. neuveriteľné, že?

pribinak
6. apr 2022

Takéto veľké dieťa už môže vypovedat u kurátorky a aj na súde.

pribinak
6. apr 2022

@jakubrianka z 1 vety ty dokážeš určit vzťah a jeho kvalitu ? Wau

janewithane
6. apr 2022

@pribinak mňa by veľmi zaujímalo koľko rodičov by súhlasilo so striedavkou keby to boli práve rodicia, ktorí by sa striedali v 1 domácnosti pri dieťati..

pribinak
6. apr 2022

@janewithane neviem, nikdY som takúto štatistiku nerobila

jakubrianka
6. apr 2022

@pribinak taký mam obraz zo striedavky. Z detí nič pekné nevytesá charakterovo. Naučí ich len kľučkovať medzi ľuďmi, rodinnými vzťahmi a ísť len tam, kde sa im to práve hodí. Inak sú štúdie o tom, aké napätie prežívaju práve kvôli tomu kľučkovaniu medzi dvoma domácnosťami deti. Treba k tomu pripočítať nových partnerov a pod. Učíme sa fungovať spolu ako rodina v jednej domácnosti, a vieme že občas to nie je jednoduché, pravidlá sa menia za pochodu a treba si predstaviť aké to je príjemné tomu dieťaťu stále hádať čo platí kde a kde čo môže a pritom ešte tolerovať nových partnerov a zvykať si na nich.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
modry1985
Autor odpoveď zmazal
modry1985
Autor odpoveď zmazal
jakubrianka
7. apr 2022

@modry1985 ty budeš nejaký premotivovaný tatko zas. Predstav si, že je to názor klinických psychológov z prednášok a kníh a tiež màm aj skúšku z klinickej psychológie. Nenegujem otca, ak je rodina kompletná a hlavne funkčná, je to vždy najlepšie pre deti. Predostri svoje vzdelanie prosím ťa, koľko si toho absolvoval?

Ak je otec príkladný, nech s ním dieťa trávi víkendy, sviatky, prázdniny ale spať má doma co svojej izbe.

Vyrojilo sa veľa bezcharakterných oteckov, ktorí matky znevažujú na úkor zdravia detí. Keď si muži dieťa vynosia, porodia, oddojčia a odpiplajú počas rodičovskej tak potom nech sa tvária výsadne. Zásadne dojdu s manipuláciami keď je už toto všetko hotové. Otec matku nikdy nenahradí a otec vždy chýba menej. Neviem si ani predstať žiť u môjho otca a to bol príkladny otec vedel sa o domácnosť postarať a varil lepšie ako mamka.

modry1985
7. apr 2022

@jakubrianka Pevne verím že na prednáškach klinickej psychológie to neskončilo a tvoje štúdium tejto problematiky pokračuje a čítala si napríklad Bausermanovu štúdiu ( určite áno keď sa touto problematikou zaoberáš ) respektíve štúdie zo severských krajín kde svojím spôsobom väčšina detí trpí - pretože tam je striedavá starostlivosť bežná.
Ale prirodzene , nie vždy a všade je vhodná SS ( matky s názorom dieťa je môj majetok , ja som si ho vynosila , oddojčila nikdy so SS súhlasiť nebudú ) preto je tu stále možnosť žiadať o osobnú starostlivosť otca.
Zákon do rozhodnutia súdu znie jednoznačne. Obaja rodičia majú na dieťa rovnaké právo , a dieťa má rovnaké právo na oboch rodičov. Takže pokiaľ súd o určenie starostlivosti neskončí , resp. sa nevydá neodkladné opatrenie , rodičia majú dieťa v obdobe SS.
Tomu kto zadal túto otázku som napísal aké právne kroky môžu ( obaja rodičia ) využiť.
K môjmu vzdelaniu a osobnému útoku - je to irelavatné - tak isto kým si nepodáš žiadosť do zamestnania u mňa ani mňa nezaujíma tvoje. Nie sme na profesii , ale na MK.

macko_usko222
7. apr 2022

Nie som zastancom striedavej starostlivosti, ale ked uz najlepsie to funguje ked je jedna domacnost , ktoru striedaju rodicia a nie dieta..Vieš také prostredie vytvoriť?

dievcacitajucelist
7. apr 2022

@modry1985 @jakubrianka striedava starostlivosť je dobra pokiaľ dospelý (rodičia, nový partneri) deti sú s ňou stotožnení...dospelý nesmú riešiť svoj stroskotany vzťah, nedoriešené veci, osobné problémy, komplexy cez dieťa....deti by mali byť dostatočne prispôsobive / flexibilné, aby sa prispôsobili novej situácií....nový partneri by mali taktiež "disponovať" veľkou dávkou tolerancie a byť schopní prijat "cudzie" dieťa do rodiny za svoje...to je trošku veľa premenných na to, aby to naozaj dobre fungovalo a hlavne k spokojnosti všetkých zúčastnených....ja tomu neverím stale je niekto v tomto "skupenstve" nešťastný....

modry1985
Autor odpoveď zmazal
dievcacitajucelist
7. apr 2022

@modry1985 Ja som sa so SS nestretla, kym môj muž o ňu nepožiadal .... Jeho ex ma tiež 1,izbak žiaden internet...žiaden comp...nikam s chlapcom nechodila...u nás mal inet...PC...tablet...výlety...jasne, že chlapec "bral otca všetkými piatimi" po dvoch rokoch keď mama prišla o výživné, chlapec nemá u nás len zábavu ale aj povinnosti (škola, pomáhať s upratovaním) sťažuje sa na otca čoraz viac....na to sa sťažuje jeho mama môjmu mužovi a ten kyda na ňu....keď k nám chlapec chodil každý druhy vikend všetci boli happy teraz su všetci nasraty a handrkuju sa na somarinach....my niesme jediný prípad s negatívnou odozvou na SS...v mojom okolí su 3 rodiny,kde to je zavedené a je to na nič...len malá skupina ľudí sa dokáže dostatočne odosobniť a pozerať na blaho detí....ja žiadné štatistiky nepotrebujem, lebo to vidim v mojom okolí ako to v reale funguje resp nefunguje