Aké je výživné na 15-ročné dieťa na strednej škole?
Ahojte, prosím Vás tie ktoré ste rozvedené, koľko dostávate výživné na 15 ročné dieťa, ktoré prvý rok navštevuje strednú školu? Ďakujem
@anonym_autor 250
@anonym_a49951 Ďakujem
@anonym_autor 250
400,-
Niekto 100 a niekto 1000. Pretože niektorý otec zarobí minimálku a iný zarobí 8000. Niektoré dieťa je choré a má každý mesiac náklady na liečbu, iné má každý mesiac náklady na športové aktivity. A ďalšie dieťa je zdravé a nemá žiadne náklady mimo jedla, oblečenia a školy. Takže vychádzaj z toho, aké máš náklady na svoje dieťa + nezabudni žiadať, aby bolo v súdnom rozhodnutí stanovené aj polovica neplánovaných potrebných nákladov. Aby prispel ak by dieťa potrebovali strojček na zuby, alebo malo nejaké neštandardné ale samozrejme potrebné výdavky.
Je mi do plaču keď to čítam, mne ex posiela 100€ čo nám schválil sudca ešte pri rozvode, syn chodil do MŠ. Teraz je prvák na strednej stúpli výdavky, pošle 100 € a potom zo všetkého musím pýtať polovicu, presvedčila som ho aby mu posielal aspoň vreckové, tak začal teraz posielať 30€. Syn tam veľmi nechce chodiť niekedy možno raz za mesiac ide od soboty do nedele. Bývalý sa oženil ale už ďalšie deti nemá, má slušnú prácu a dobre zarobí. Keď som nadhodila tému zvýšenia tak začal manipulovať syna že bude dobrá striedavá starostlivosť (aby neplatil nič) . My so súčasným manželom máme ešte dieťa , nikdy nemal problém s mojim synom všetko finančne zabezpečil.
Je mi do plaču keď to čítam, mne ex posiela 100€ čo nám schválil sudca ešte pri rozvode, syn chodil do MŠ. Teraz je prvák na strednej stúpli výdavky, pošle 100 € a potom zo všetkého musím pýtať polovicu, presvedčila som ho aby mu posielal aspoň vreckové, tak začal teraz posielať 30€. Syn tam veľmi nechce chodiť niekedy možno raz za mesiac ide od soboty do nedele. Bývalý sa oženil ale už ďalšie deti nemá, má slušnú prácu a dobre zarobí. Keď som nadhodila tému zvýšenia tak začal manipulovať syna že bude dobrá striedavá starostlivosť (aby neplatil nič) . My so súčasným manželom máme ešte dieťa , nikdy nemal problém s mojim synom všetko finančne zabezpečil.
@anonym_autor už dávno si mohla za týchto okolností dať návrh na súd o zvýšenie
@anonym_autor už dávno si mohla za týchto okolností dať návrh na súd o zvýšenie
@anonym_3bb109 áno len začal manipulovať syna, on sa ho bojí a verím že by ho tak zmanipuloval že nakoniec by prešla striedavá starostlivosť.
@anonym_autor nerieš navýšenie s ním. Proste to spočítaj a podaj na súd. Striedavka nie je úplne len tak - syn je už veľký, súd bude prihliadať aj na jeho názor. Plus ak má partnerku, aj tá môže zasiahnuť, pretože nemusí chcieť tam mať polovicu mesiaca puberťáka, čo bude rodinný rozpočet štát výrazne viac peňazí a naruší im súkromie, ktoré doteraz mali. Takže podľa mňa to sú z jeho strany len reči, aby si nič nerobila. Choď smelo a odvážne do toho.
@anonym_autor dieta v takom veku musi (!) so striedavkou suhlasit, pri detoch od 10 rokov sa sud riadi tym, co chcu deti. Ak syn nema dobry vztah s otcom, nie je dovod na striedavku. Synovi vysvetli, aby informacie od otca filtroval. Zvysenie vyzivneho je plus pre neho, pretoze mu toho viac mozes kupit, resp. setrit, tak to synovi podaj. 15 rocny uz pozna hodnotu penazi a orientuje sa v sucasnych cenach. Mimochodom, zvysenie vyzivneho si trochu zanedbala, zvysuje sa pravidelne, ak dieta ide zo skolky na ZS, potom ked ide na druhy stupen, potom na SS, potom na VS. Absolutne by som sa neriesila tie vyhrazne otcove kecy, to su standardne manipulativne sposoby na zastrasenie matky. Nebav sa s nim o tom, jednoducho podaj navrh na sud.
@anonym_autor ľahké riešenie, deti mu daj a tiež mu budeš posielať 100€ mesačne. Dávam tomu mesiac najviac dva a zavolá ti, že bude potrebné toto rozhodnutie od základu prehodnotiť.
Cca 24 % platu, ak je to jediná vyž. povinnosť.
@anonym_autor najlepšia kamarátka by mala dostávať po 50€ na stredoškoláka na internáte a zš 7r., ale otec neplatí nič
@anonym_autor dieta v takom veku musi (!) so striedavkou suhlasit, pri detoch od 10 rokov sa sud riadi tym, co chcu deti. Ak syn nema dobry vztah s otcom, nie je dovod na striedavku. Synovi vysvetli, aby informacie od otca filtroval. Zvysenie vyzivneho je plus pre neho, pretoze mu toho viac mozes kupit, resp. setrit, tak to synovi podaj. 15 rocny uz pozna hodnotu penazi a orientuje sa v sucasnych cenach. Mimochodom, zvysenie vyzivneho si trochu zanedbala, zvysuje sa pravidelne, ak dieta ide zo skolky na ZS, potom ked ide na druhy stupen, potom na SS, potom na VS. Absolutne by som sa neriesila tie vyhrazne otcove kecy, to su standardne manipulativne sposoby na zastrasenie matky. Nebav sa s nim o tom, jednoducho podaj navrh na sud.
@anonym_eecef4 áno to si plne uvedomujem že som to zanedbala , len bála som sa stále tých jeho manipulácií. Každé jedno euro musím pýtať, keď sa neozvem jeho nenapadne niečo platiť. Teraz keď mu dá 30 € vreckové tak už ani sladkosť alebo džús ..proste nič navyše nedá.
@anonym_autor ľahké riešenie, deti mu daj a tiež mu budeš posielať 100€ mesačne. Dávam tomu mesiac najviac dva a zavolá ti, že bude potrebné toto rozhodnutie od základu prehodnotiť.
@sevrin Syn tam bol na týždeň, keď som mala zdravotné problémy a muž mi vyvolával, že nedojedá desiaty a on to musí vyhadzovať. Syn prišiel zo školy a musel si variť obed (obedy v škole nemal). No a odvtedy tam nechce ísť na dlhšie.
@anonym_autor najlepšia kamarátka by mala dostávať po 50€ na stredoškoláka na internáte a zš 7r., ale otec neplatí nič
@anonym_209c23 tak to ma mrzí
@anonym_autor boze. Toto je zase pristup...tak preco nariekas nad sumou inej matky? Ocividne si ziadali o zvysenie, ty nie lebo ex ta trochu postrasil, tak radsej ste to ufinancovali s next...
Stretavanie o nicom, vztahy onicom, trochu zanedbane cele vazby... mohlo to vyzerat inak...
@anonym_eecef4 áno to si plne uvedomujem že som to zanedbala , len bála som sa stále tých jeho manipulácií. Každé jedno euro musím pýtať, keď sa neozvem jeho nenapadne niečo platiť. Teraz keď mu dá 30 € vreckové tak už ani sladkosť alebo džús ..proste nič navyše nedá.
@anonym_autor autorka, ako som už napísala a nielen ja - 15 ročné dieťa súd nepošle do striedavky, ak nebude chcieť. Ty si ukladaj všetky správy, vypočítaj si reálne náklady a podaj žiadosť na súd o zvýšenie. Ak ti bude kvôli tomu písať, ignoruj takéto správy, nereaguj na ne, prípadne napíš iba "k návrhu na zvýšenie sa budeš môcť vyjadriť na súde" a hotovo. Manipuluje ťa iba preto, že to dovolíš. Súd manipulovať nebude, takže nechaj na súd, nech rozhodne. Aj pre syna budeš oveľa väčším a do života vhodnejším vzorom, keď bude vidieť, že mama bojuje a nenechá sa.
@anonym_autor autorka, ako som už napísala a nielen ja - 15 ročné dieťa súd nepošle do striedavky, ak nebude chcieť. Ty si ukladaj všetky správy, vypočítaj si reálne náklady a podaj žiadosť na súd o zvýšenie. Ak ti bude kvôli tomu písať, ignoruj takéto správy, nereaguj na ne, prípadne napíš iba "k návrhu na zvýšenie sa budeš môcť vyjadriť na súde" a hotovo. Manipuluje ťa iba preto, že to dovolíš. Súd manipulovať nebude, takže nechaj na súd, nech rozhodne. Aj pre syna budeš oveľa väčším a do života vhodnejším vzorom, keď bude vidieť, že mama bojuje a nenechá sa.
@melanta dobre ďakujem
@anonym_autor boze. Toto je zase pristup...tak preco nariekas nad sumou inej matky? Ocividne si ziadali o zvysenie, ty nie lebo ex ta trochu postrasil, tak radsej ste to ufinancovali s next...
Stretavanie o nicom, vztahy onicom, trochu zanedbane cele vazby... mohlo to vyzerat inak...
@anonym_209f38 ako to mohlo vyzerať?
@sevrin Syn tam bol na týždeň, keď som mala zdravotné problémy a muž mi vyvolával, že nedojedá desiaty a on to musí vyhadzovať. Syn prišiel zo školy a musel si variť obed (obedy v škole nemal). No a odvtedy tam nechce ísť na dlhšie.
@anonym_autor takže ex syna nezvláda a ty ho máš zvládať za 100€ mesačne?
áno, inak jeho lakomosť bol hlavný dôvod rozvodu, ani ako manželke mi nechcel prispievať do domácnosti a teraz ako ex už tým dupľom. Pri rozvode navrhol : na papieri striedavku ale syn bude u mňa (aby nič neplatil) ja som nesúhlasila, lebo som vedela že už od neho nič nedostanem.
Normalne daj na súd že chces aspoň 300e výživné nachystaj si blocky čo ťa koľko stojí atď ....
Krasne ked si otecko mysli ze tych 100 E vydrzi cely mesiac...
Uz len strava na osobu vyjde viac, topanky som teraz kupovala dcere na zimu za 50E a to som sa tesila ze ani neboli take velmi drahe.... nohavice 30-40E len taky fukot a jedny nestacia... k tomu nejake tricka, mikiny, kabat, ponozky (u nas su ponozky nekonecny pribeh), akoze netvrdim ze treba dietatu nakupovat oblecenie kazdy mesiac, ale urcite je niekedy nieco co uz je zodrate, znicene, derave, nemoderne.... O vreckovom a aktivitach mimo skoly ani nehovorim... za 30E toho vela za mesiac nepochodi... klobuk dole ze si to takto vydrzala, ale nemala si to tak daleko zajst... kazdopadne ma dieta narok na zdielanie podobneho standardu ako ma otec.
A striedavka neznamena, ze nebude platit vyzivne
@anonym_autor
15 ročnému súd nenariadi striedavku🙈 ak s tým nebude súhlasiť.
@anonym_autor
Podľa mňa výživné vo výške 250€-300€/mesačne je priemer na 15- ročného stredoškoláka.
Súd pri rozhodovaní o výške výživného zohľadňujú
1. Náklady na dieťa - bývanie, strava, ošatenie, školské potreby, záujmy, doprava do školy, mobil, internet, zdravotná starostlivosť (plus nebodaj ak má špeciálne potreby)
2. Príjem oboch rodičov - koľko zarába otec a ty a či majú iné vyživovacie povinnosti
3. Čas, ktorý každý rodič trávi so synom
A nie, súd nemôže nariadiť striedavú starostlivosť proti vôli 15-ročného dieťaťa, ak s ňou nesúhlasí. 15-ročný je dosť starý na to, aby sa vyjadril a jeho názor bol považovaný za rozumný a vyspelý.
Môj ex posielal dcére 40 a neskôr láskavo na môj podnet, či sa mu to nezdá málo, 50€. Za dcérou nechodil, tak som jednoducho podala návrh. Samozrejme, že sa naštval, bol doslova urazený. Na informatívnom stretnutí sme sa dohodli na sume 130€ s prispievaním na mimoriadne výdavky (žiadala som 200). To bola dcéra na konci osmičky. Poslal 130 a viac sa nestaral. V prvom na strednej som si podala nový návrh. Súd určil 200, on sa odvolal. Naťahoval to rok. Súd určil 240 odo dňa návrhu, takže doplácal zvyšok spätne za vyše rok. Tento rok dcéra maturuje. On má na papieri minimálku, ale v jeho profesii je priemer vyšší, plus prenajíma byt. Takže sa neboj a choď do toho!
V poslednom čase sa tu roztrhlo vrece s témami výšky výživného.
Autorka, žiadosť o zvýšenie výživného si mala podať už 3x - keď syn nastúpil na ZŠ, keď prechádzal na 2 stupeň a keď nastúpil na SŠ (keď pôjde na VŠ, zase treba podať žiadosť o zvýšenie). Výživné sa počíta z čistého príjmu otca a sudca by sa mal riadiť tabuľkou na výpočet výživného. Konkrétne z platu tvojho ex by malo ísť synovi 24% (link pridávam nižšie). Píšeš, že má slušnú prácu a zarobí dobre. Ak zarobí dobre, tak by som tipovala minimum 2000-3000€. Budem ale počítať výšku výživného LEN z 1500€. V tom prípade by si mala dostať 360€ (ak zarobí 2000€, tak 480€). Už aj z toho dôvodu, že doteraz (čiže skoro 10 rokov) nebolo podané o zvýšenie výživného. Okrem iného sa zohľadňuje aj miera starostlivosti o deti, čo znamená, že ak otec berie syna len 2x do mesiaca na víkend a staráš sa o syna výlučne ty, tak ti môžu odklepnúť o niečo vyššie výživné + máš aj ďalšiu vyživovaciu povinnosť, keďže máš druhé dieťa s terajším partnerom.
Chápem, že ťa manipuluje a ty sa ho bojíš, ale on veľmi dobre vie, čo robí a teší sa z toho. Vzchop sa a nedaj sa. Však sú to peniaze pre tvojho syna a ty ho týmto svojim postojom ukracuješ o určitý štandard. Nájdi si dobrého právnika a pusti sa do toho.
Čo sa týka tej striedavky, súd musí pri rozhodovaní zohľadniť názor dieťaťa, pretože má právo byť vypočuté vzhľadom na jeho vek a rozumovú vyspelosť. Súd schváli striedavku len v tom prípade, ak je v súlade so záujmami dieťaťa.
Určite striedavo pri 15r synovi už nehrozí.
Bude sa brať do úvahy tvoj príjem, manželov príjem, vaše výdavky v domácnosti, vyživovacia povinnosť. A jeho tiež.
Nerieš to s nim, podaj na súd.

@anonym_autor 250