Aké výživné mám žiadať, keď manžel zarába 1100 eur v čistom?

147marcela
13. máj 2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj manžel si našiel milenku a chce rozvod. Súhlasím lebo iné riešenie už nieje možné. Ale netuším aku výšku výživného žiadať (manžel zarába v čistom 1100€, ja 700€). A či je vlastne povinný nám prispiet na nové bývanie nakoľko zo spoločnej domácnosti musím odísť ja s dcérou. On tam chce aj naďalej bývať.

alenah31
13. máj 2020

@147marcela výšku výživného máš žiadať podľa výšky nákladov na dieťa. Zároveň by sa malo dieťa spolupodieľať na životnom štandarde rodiča čiže ak zarába nadpriemerne aj výška výživného je vyššia - akurát, že nie celú sumu dostane do rúk matka - časť ide na pokrytie nákladov na dieťa a časť na sporenie, ktoré spravuje súd. Pri príjme 1100€ v čistom ....reálne cca tých 200-250€ žiadať môžeš a záleží či si na súde túto výšku obhájiš výdavkami - pokiaľ preukážeš výdavky zp strany otca 80€ súd nebude mať prečo odklepnúť 250€. V sume výživného je zvyčajne započítaná aj časť výdavkov spojená s bývaním. TIež nechápem prečo by si zo spoločnej domácnosti mala odísť ty - prioritne odchádza ten, ktorému dieťa neostáva.To len na margo príspevku na tvoje nové bývanie - keďže ty nemusíš odísť - mal by on - nie je povinný prispievať na tvoje bývanie - on je povinný prispievať na potreby dieťaťa a nie na tvoje. Áno - existuje aj výživné na manžela/manželku, ale tvoj príjem zvysoka prevyšuje sumu, ktorú by mal dosahovať, aby si naň mala nárok.

daganov
13. máj 2020

@147marcela byt alebo dom je v spoločnom vlastníctve, alebo ho vlastnil manžel ešte pred svadbou. Ostatné súhlasím s príspevkom vyššie, iba dodám, že výživné závisí aj od veku dieťaťa a jeho reálnych potrieb, na ktorých sa aj ty musíš podieľať.

benit
13. máj 2020

Ak ste byvanie kupovali ako manzelia, tak patri do bsm. Polovica je teda tvoja. Ked odchadzas mal by ta vyplatit. To by sa malo asi tiez riesit na suse, rozdelenie bsm. Skusenost nemam.

zadda1
13. máj 2020

mňa by zaujímalo ako to potom v tej realite je, keď jeden odíde a druhý vypláca. kde zoberie toľké peniaze? požičia si alebo to spláca v splátkach?

sante81
13. máj 2020

@zadda1 buď sa nehnuteľnost predá, vyplatí sa hypotéka a zostatok na polovicu, alebo sa dá navýšiť hypotéka a z nej sa vyplatí ten druhý a nehnuteľnost sa napíše na toho prvého.

zadda1
13. máj 2020

@sante81 ďakujem. a keď hypotéka nie je a v nehnuteľnosti jeden ostáva?

alenah31
13. máj 2020

@zadda1 @sante81 v prípade, že je nehnuteľnosť na hypo - ak sa jeden z manželov rozhodne nehnuteľnosť si ponechať vypláca toho druhého len z tej sumy, ktorá bola banke splatená - pozor - len z istiny, odráta sa úrok, poistenie a polovica za splátku toho čo dom bude naďalej obývať. Napr. ak je splátka 300€, z toho úroky a poistenie 100€ ostane k výplate 200€:2=100€ + počet mesiacov, za ktoré obýval nehnuteľnosť vyplácaný. Ešte sa môže stať, že to súd poníži kvôli amortizácii. Plus samozrejme ak má dom vyššiu hodnotu ako bola hypo vyplatí aj polovicu rozdielu ceny nehnuteľnosti. Ale napr. na hypotéke budú stále figurovať ako dlžníci obaja - to, že sa niekto rozvedie banku nezaujíma - aby bol ten čo tam už nebýva vyňatý z hypo musí s tým banka súhlasiť - buď sa nájde druhý ručiteľ alebo musí ten čo ostáva mať taký príjem, aby to banke stačilo ako záruka. Či bude suma za dom vyplatená naraz alebo po častiach záleží na dohode zúčastnených - ak sa nedohodnú rozhodne súd. Ak nechce nehnuteľnosť ani jeden - predá sa - vyplatí sa hypo a rozdiel sa delí podľa podielu, ktorý na dome mali obaja zúčastnený. Ak bol dom nadobudnutý bez hypo - pri BSM sa delí na pol - ale ak vie druhá strana dokázať, že do domu vrazil peniaze, ktoré nadobudol pred manželstvom resp. peniaze nadobudol sám (zdedil ich napr.) a vrazil do domu - o túto sumu vyplatí potom druhej strane menej. Napr: Ideme kúpiť ako manželia dom - ja som pred rokom dostala od rodičov do daru byt - ten byt som predala a peniaze zaň som vložila do kúpy domu + zvyšok bola hypo. Ak sa budeme po rozvode vyplácať ja dostanem tú sumu čo som do domu vrazila za predaj bytu + polovicu vyplatenej hypo - on dostane len časť vyplatenej hypo. Toto je hrozne zložité, každý prípad je iný - preto vysporiadania BSM po rozvode trvajú tak dlho☹

deniska2706
13. máj 2020

Nedávno sme mali rozvod.
Manžel zarába 1500 niekedy viac, je živnostník. malému kupuje dosť vecí aj nad rámec- súpravy, tenisky , hračky. Kuratorka navrhovala 200e . Sudkyňa schválila 170e. Ja som na rodičaku.

deti95060810
13. máj 2020

nepíšeš aké je veľké dieťa...je rozdiel ak má dieťa 2-3 roky a iné ak má napr. 10 rokov.
byt ste nadobudli v manž.? Prečo si nenájdeš dobrého právnika? Aj na výšku výživného aj na rozdelenie majetku? Jedná sa o tvoju budúcnosť - aj keď viem že e nie sú všetko, ale bez nich je NIČ.

sunny8
13. máj 2020

Súd to určí aj tak po svojom podľa výšky jeho výdavkov (nájomné/hypo energie jeho súčasná rodina a pod )

147marcela
autor
13. máj 2020

@alenah31 ďakujem za info.

147marcela
autor
13. máj 2020

@deti95060810 dcéra bude mať o pár dní 7rokov

eliska13
13. máj 2020

@147marcela koho je teda to bývanie iba jeho?

deti95060810
14. máj 2020

cca 200 e

lanah
18. máj 2020

Pozor vyplacanie nehnuteľnosti nemusí byť také jednoduché, ako si na prvý pohľad môžete predstavit. V pripade ak sa s exmanželom nedohodnete a bude blokovať predaj/vyplatenie, môžete skončiť na sude. Súd bude rozhodovať, čo z nehnuteľnosťou a ako to v SR je zvykom je to tahanie sa na dlhé roky... sused sa natahoval s expartnerkov cez 10 rokov). Ideálne ak sa obratom poradíte s pravnikom, ci by ste nemohli dať na sud predbežné opatrenie, pre užívanie nehnuteľnosti do doby predaja, z dovodu nizsieho prijmu a dvoch maloletych deti

147marcela
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
147marcela
autor
20. máj 2020

@eliska13 bývanie sme kupovali spolu ešte pred svadbou.