icon

Aké výživné prislúcha deťom do 2 rokov?

21barborka21
1. aug 2025

Ahojte.

Rozvedené matky malých detí cca vo veku 1-2 roky, aké Vám súd určil výživné? Manžel má plat v čistom 1100€, doteraz sám dobrovoľne dával 250€, aké výživné približne môžem očakávať?

Ďakujem.

tarvika
1. aug 2025

tych 250 je myslim celkom stedre. rovnako mozes ziadat aj vyzivne na seba po rozvode (aj pocas manzelstva), ak si na rodicaku.

mogaa
1. aug 2025

@21barborka21 spíš si náklady na dieťa a polovica.....ale záleží aj od tvojho príjmu....niektorý sudca môže požadovať doložiť bločky....

pribinak
1. aug 2025

Tu je taka jednoduchá tabuľka na orientačný výpočet výživného

https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

Má orientačný charakter, pretože náklady na dve 4 ročne deti môžu byt veľmi rôzne, napr jedno je zdravé chodí do skolky a matka má bežne výdavky, ale druhe môže mat napr celiakiu a tam sú už podstatne vyššie náklady na stravovanie a chodí do súkromnej skolky

Další faktor sú aj jeho životne náklady, výživné má síce prednosť, ale zohľadňujú sa aj jeho náklady
Napr je rozdiel ak šiel žiť k rodičom a rozdiel ak si vzal hypotéku a spláca si byt

21barborka21
autor
1. aug 2025
@pribinak

Tu je taka jednoduchá tabuľka na orientačný výpočet výživného

https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

Má orientačný charakter, pretože náklady na dve 4 ročne deti môžu byt veľmi rôzne, napr jedno je zdravé chodí do skolky a matka má bežne výdavky, ale druhe môže mat napr celiakiu a tam sú už podstatne vyššie náklady na stravovanie a chodí do súkromnej skolky

Další faktor sú aj jeho životne náklady, výživné má síce prednosť, ale zohľadňujú sa aj jeho náklady
Napr je rozdiel ak šiel žiť k rodičom a rozdiel ak si vzal hypotéku a spláca si byt

@tarvika Ďakujem. Mali sme spísanú dohodu v ktorej uviedol, že nemá problém dávať 250, ale dohodu sme nakoniec nepodpísali.

@mogaa Ďakujem. Bločky mám odložené.

@pribinak Ďakujem. Býva s ďalšími dvoma bratmi, hypo nemá.

pribinak
1. aug 2025
@21barborka21

@tarvika Ďakujem. Mali sme spísanú dohodu v ktorej uviedol, že nemá problém dávať 250, ale dohodu sme nakoniec nepodpísali.

@21barborka21 to bol len tip aké on môže mat životne náklady, môže splácať nove auto ktoré potrebuje na výkon svojho povolania napríklad

Veď asi približne tušíš aké má náklady a čo platí

tarvika
1. aug 2025

posiela ti to na ucet ci dava na ruku? ak posiela, mas ako dokaz vypis z uctu, ze doteraz nemal problem tolko dat. ak sa viete dohodnut a podpisat to, sud to iba schvali.

nikaeli
1. aug 2025

Pre porovnanie. Môj ex zarába (vraj) minimálku, no zároveň prenajíma byt, čiže má asi taký príjem ako ten tvoj. Dcéra má 18, minulý rok som žiadala o zvýšenie a súd rozhodol o sume 240€. Teda aby som napísala pravdu, zvýšenie som žiadala pred dvomi rokmi, kedy súd určil 200€, ale on sa odvolal a bolo nové pojednávanie, kde mu určili ešte vyššiu sumu. Otec sa s dcérou nestretáva a neprispieva na žiadne výnimočné výdavky.
Tvojou úlohou je spísať všetky pravidelné a nevyhnutné výdavky na dieťa. Posúdia sa vaše príjmy a majetkové pomery, tiež miera starostlivosti o dieťa, tiež či jej otec niečo kupuje.

patka06
1. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 Ak doteraz platil 250 a s touto sumou súhlasí aj naďalej, súd vydá rozhodnutie na 250 - to je ideálny prípad, keď sa viete dohodnúť
Odporúčam ešte do návrhu na súd aj + 50% mimoriadnych výdavkov, to sa ti môže hodiť do budúcna. keď bude dieťa potrebovať napr- strojček na zuby. začne chodiť do škôlky, do školy. na plavecký, lyžiarsky a pod.

pribinak
1. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 prečo ste nakoniec nepodpísali dohodu?

pribinak
1. aug 2025

A ziadas výživné aj pre seba? Máš nárok, si doma s deťmi, nemôžeš pracovať

21barborka21
autor
1. aug 2025

Peniaze mi posiela na účet, všetko potrebné z mojej strany viem zdokladovať. Dohodu sme nepodpísali z dôvodu, že mi chcel určiť kedy sa má dcéra stýkať s jeho rodinou - napr. každý utorok s bratom č. 1, každú stredu s bratom č. 2, vo štvrtok s ním, v piatok s dedkom atď. S týmto som nesúhlasila, keďže dohoda rodičov je o rodičoch a nie o ďalšej rodine. Možno sa nakoniec dohodneme na súde.

anonym_48ad0e
1. aug 2025
@21barborka21

Peniaze mi posiela na účet, všetko potrebné z mojej strany viem zdokladovať. Dohodu sme nepodpísali z dôvodu, že mi chcel určiť kedy sa má dcéra stýkať s jeho rodinou - napr. každý utorok s bratom č. 1, každú stredu s bratom č. 2, vo štvrtok s ním, v piatok s dedkom atď. S týmto som nesúhlasila, keďže dohoda rodičov je o rodičoch a nie o ďalšej rodine. Možno sa nakoniec dohodneme na súde.

@21barborka21 pre boha, s bratom c 1, bratom c. 2. s dedom, čiže otec by videl svoje dieťa raz za mesiac?To je pekne psycho, to som ešte nepočula. Určite si zober advokáta na súd a samozrejme je to pekná blbosť. Otec je asi celkovo mimo.

21barborka21
autor
1. aug 2025
@anonym_48ad0e

@21barborka21 pre boha, s bratom c 1, bratom c. 2. s dedom, čiže otec by videl svoje dieťa raz za mesiac?To je pekne psycho, to som ešte nepočula. Určite si zober advokáta na súd a samozrejme je to pekná blbosť. Otec je asi celkovo mimo.

@anonym_48ad0e Advokáta mám, sama by som toho psychopata nezvládla.

anonym_014cdb
2. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 chyba, ze tu dohodu nemas podpisanu
Tolko daval aj ex, dieta ide do skolky idem ziadat 650€
Z toho cast na skolne v sukromnej skolke a pytam aj polovicu z najmu na dieta +neocakavane vydavky , lekarske osetrenia, kruzky, lieky pocas choroby, nakup didaktickych pomocok kedze chodi na logopediu a nech bobecek plati, ked si myslel, ze ked odide tak si bude sveta zit a ja s dietatom sa trapit financne (inak sa mame lepsie nez s nim 🙂 )

21barborka21
autor
2. aug 2025
@anonym_014cdb

@21barborka21 chyba, ze tu dohodu nemas podpisanu
Tolko daval aj ex, dieta ide do skolky idem ziadat 650€
Z toho cast na skolne v sukromnej skolke a pytam aj polovicu z najmu na dieta +neocakavane vydavky , lekarske osetrenia, kruzky, lieky pocas choroby, nakup didaktickych pomocok kedze chodi na logopediu a nech bobecek plati, ked si myslel, ze ked odide tak si bude sveta zit a ja s dietatom sa trapit financne (inak sa mame lepsie nez s nim 🙂 )

@anonym_014cdb Chyba, že dohodu nemám podpísanú je len z finančného hľadiska. Keby som ju podpísala s tými jeho fantazmagóriami, nič iné by som nerobila, len lietala s malou po jeho rodine. S ním sa rozumne dohodnúť nedá, on hľadí iba na svoje záujmy.

cacianka
4. aug 2025
@21barborka21

@21barborka21 srandista. Ale chorý typ. Toto na súde neprejde, s rodinou otca sa dieťa môže stretávať kedy na určený styk otec, počas tych termínov.
Škoda že sa psychopati prejavia až po dlhom čase, kedy býva už neskoro