Ako cestovať s dieťaťom bez súhlasu otca?
Maminky pomoooc, sledujem stranku minv kde su podmienky na vstup do krajiny. Chcela by som ist s dcerkou na dovolenku ale tie podmienky sa stale menia pred tyzdnom cyprus bol bez suhlasu druheho rodica teraz uz len so suhlasom, to iste taliansko-co ma prekvapilo, albansko, cierna hora..Ak cestujete ozaj vyzadovali v tych krajinach? Kde nevyzaduju? Kedze mi take nieco ex nikdy nepodpise :(
@cookie29 neobhajujem sa na sude, pisem skusenosti
autorka - tak vyber krajinu, kde to len odporucaju, myslim, ze aj tak na vyber nemas
@cookie29 prave to hovorim, ze nemaju to ako vediet, teda z tohoto pohladu, ci ide matka s detmi, ktora zije alebo nezije s ich otcom je irelevantne. Teda z toho vyplyva, ze kazdy rodic, ktory cestuje s dietatom sam, by potreboval taketo potvrdenie. Samozrejme chapem, ze staty si mozu stanovit podmienky ako chcu, druha vec je, ako to realne chcu vynucovat (okrem nahodnej kontroly).
Chodievame do Albánska a nikto po mne nikdy nič nechcel (nemáme rovnaké priezviska. Ani podobne 🤣) Ani na letisku ani autom po nás ani nestekli. A to ako zvláštny bonus nemáme nie len že rovnaké priezviska ale ani pasy rovnakej krajiny. Tento rok ide chlap s nami. Tak nič. Ale aspoň vyspovedam colníkov na hraniciach, kedy je to treba.
Ahoj ja som to riešila s právnikom a ten mi povedal ,že pokiaľ je to do 14dni ,tak netreba podpis -len ho informovať …mala som pri sebe rodný list a v pohode ( Taliansko ,Turecko,Rakúsko )
@tarvika kazdy stat si stanovi svoje pravidla a zakony. A proste staci,ze padnes na motivovaneho colnika alebo policajta. Ono je to take typicky slovenske,ze to sa stava len inym atd... predstava, ze uviaznem s dietatom len preto, ze so sebou nemam prelozenu kopiu rozsudku, alebo rodny list a podobne ma nijako nelakaju; najma pokial je riesenie relativne jednoduche... A co sa tyka krajin a vstupu /pohybe po krajinach, tak im je jedno, ci spolu zijete alebo nie, pokial nie ste s dietatom obaja, maju pravo pozadovat papier.
@babo_n V Taliansku už nastala zmena, kedy si to riešila s právnikom?
aktualizované 23.03.2023
Ak do Talianska necestujú v sprievode rodičov, alebo cestujú len s jedným rodičom, musia mať aj úradný dokument (úradne potvrdený) svojej domovskej krajiny, podpísaný rodičmi alebo opatrovníkmi, alebo druhým (necestujúcim) rodičom, v ktorom sa uvádza, že tento/títo dáva/jú súhlas spolucestujúcim na sprevádzanie svojho dieťaťa počas cesty a pobytu v Taliansku.
Stačí ti že mu napíšeš správu že od vtedy do vtedy budete na dovolenke a nemusíš mať žiadny jeho súhlas.. keby náhodou to on nahlásil ako únos tak máš potvrdenie že si ho oboznámila o Tom
@maranco asi nevies odporucit stranku kde si viem filtrovat podla "nepotreby suhlasu"? Len po krajinach
Niektorí tu pletie jablká s hruskami.
Áno, za ucelom vycestovania do zahraničia, v prípade dovolenky nepotrebujes súhlas druhého rodiča.
Ale, každá krajina má inú podmienku pre vstup do ich krajiny, v prípade detí. A to: že v prípade, ak cestuje iba jeden rodič, potrebuje/nepotrebuje súhlas toho druhého. (v tomto prípade nehrá rolu, či je rodič rozvedený alebo nie, iba to, že cestuje iba jeden rodic). Tieto kontroly sa robia nahmatkovo, 95% sa ich nekontroluje. Ale, tých 5% stale.ostava. Takže, kľudne môžeš v tých 5tich percentách byť aj ty.
Skús dať dopyt AI a potom si preveriť na stránke mzv.sk lebo často si odpovede aj vymýšľa
Prípadne https://www.mzv.sk/sk/web/sk/staty/podmienky-vs... a dať vyhľadať "Cestovanie s deťmi" a listovať
Ked som isla ja Slovenka zijuca v Spain a moj spanielsky manzel riesit na policiu splnomocnenie/povolenie, ze idem sama s maloletymi dcerami do Thajska (s prestupom v Emiratoch), tak si tunajsi policajti tukali na celo, ze co riesim kraviny (dcery maju prve priezvisko po muzovi a druhe po mne). Bola som vystrasena z komentarov z MK, no a hanba na mraky.... A fakt nikoho nikde nezaujimalo, ci nejaky ploditel dal suhlas, aby sme spolu isli na dovolenku
Pred týždňom som priletela zo Španielska. Nikoho nezaujímalo, či mám súhlas otca. Malý bude mať 3 roky.
@tenerifka ploditel :D kraasne napisane :D
@erika212 dakujem spanielsko len odporuca tak este nad spanielskom pouvazujem
Zeny, vyjadrite sa tie, ktore ste cestovali same s dietatom na dovolenku a niekto po vas chcel nejaky doklad, ze darca spermie suhlasil, aby ste isli s detmi niekam na 2 tyzdne k moru. Nezavisle od toho, ci ste vydate, rozvedene, slobodne.....(a nezavisle od priezviska, taky Mohamed je v menach 50% moslimov a nie su rodina), ved na vacsine letisk v EU vyjdes z lietadla, vezmes kufor a sadas do taxi, ziadna kontrola.....
Nič nepotrebuješ a nič nekontrolujú a to ti hovorím ako človek, ktorý s deťmi precestoval 5 kontinentov
@hipuska nebuď vztahovacna... Píšem že by to mohla jedine testoma ten jej na hranici isto nerobili ani nikde inde keby ju zastavili. Dokázať inak nie takže len teoria... Vôbec nejde o chytré reči myslím ze sme sa zle pochopili. Napr včera som prekročila Taliansku hranicu aj náš zastavili, spýtali sa kde ideme, reku na výlet pozreli do auta do pasu a zaželal pekný deň... Takže asi tak to kontrolovali ci otcom dieťaťa je chlap sediaci vedľa mňa (napriek odlišným pasom aj menám) alebo ci mam nejaké potvrdenie

@mizoko ja nosím kopie rodjych listov plus rozsudok o zvereni detí