icon

Ako cestovať s dieťaťom bez súhlasu otca?

17. jún 2024

Maminky pomoooc, sledujem stranku minv kde su podmienky na vstup do krajiny. Chcela by som ist s dcerkou na dovolenku ale tie podmienky sa stale menia pred tyzdnom cyprus bol bez suhlasu druheho rodica teraz uz len so suhlasom, to iste taliansko-co ma prekvapilo, albansko, cierna hora..Ak cestujete ozaj vyzadovali v tych krajinach? Kde nevyzaduju? Kedze mi take nieco ex nikdy nepodpise :(

ariesi
17. jún 2024

@mizoko ja nosím kopie rodjych listov plus rozsudok o zvereni detí

katarinaba
17. jún 2024

@cookie29 neobhajujem sa na sude, pisem skusenosti

katarinaba
17. jún 2024

autorka - tak vyber krajinu, kde to len odporucaju, myslim, ze aj tak na vyber nemas

tarvika
17. jún 2024

@cookie29 prave to hovorim, ze nemaju to ako vediet, teda z tohoto pohladu, ci ide matka s detmi, ktora zije alebo nezije s ich otcom je irelevantne. Teda z toho vyplyva, ze kazdy rodic, ktory cestuje s dietatom sam, by potreboval taketo potvrdenie. Samozrejme chapem, ze staty si mozu stanovit podmienky ako chcu, druha vec je, ako to realne chcu vynucovat (okrem nahodnej kontroly).

vroni
17. jún 2024

Chodievame do Albánska a nikto po mne nikdy nič nechcel (nemáme rovnaké priezviska. Ani podobne 🤣) Ani na letisku ani autom po nás ani nestekli. A to ako zvláštny bonus nemáme nie len že rovnaké priezviska ale ani pasy rovnakej krajiny. Tento rok ide chlap s nami. Tak nič. Ale aspoň vyspovedam colníkov na hraniciach, kedy je to treba.

babo_n
17. jún 2024

Ahoj ja som to riešila s právnikom a ten mi povedal ,že pokiaľ je to do 14dni ,tak netreba podpis -len ho informovať …mala som pri sebe rodný list a v pohode ( Taliansko ,Turecko,Rakúsko )

cookie29
17. jún 2024

@tarvika kazdy stat si stanovi svoje pravidla a zakony. A proste staci,ze padnes na motivovaneho colnika alebo policajta. Ono je to take typicky slovenske,ze to sa stava len inym atd... predstava, ze uviaznem s dietatom len preto, ze so sebou nemam prelozenu kopiu rozsudku, alebo rodny list a podobne ma nijako nelakaju; najma pokial je riesenie relativne jednoduche... A co sa tyka krajin a vstupu /pohybe po krajinach, tak im je jedno, ci spolu zijete alebo nie, pokial nie ste s dietatom obaja, maju pravo pozadovat papier.

maranco
17. jún 2024

@babo_n V Taliansku už nastala zmena, kedy si to riešila s právnikom?
aktualizované 23.03.2023

Ak do Talianska necestujú v sprievode rodičov, alebo cestujú len s jedným rodičom, musia mať aj úradný dokument (úradne potvrdený) svojej domovskej krajiny, podpísaný rodičmi alebo opatrovníkmi, alebo druhým (necestujúcim) rodičom, v ktorom sa uvádza, že tento/títo dáva/jú súhlas spolucestujúcim na sprevádzanie svojho dieťaťa počas cesty a pobytu v Taliansku.

dididudu
17. jún 2024

Stačí ti že mu napíšeš správu že od vtedy do vtedy budete na dovolenke a nemusíš mať žiadny jeho súhlas.. keby náhodou to on nahlásil ako únos tak máš potvrdenie že si ho oboznámila o Tom

cookie29
17. jún 2024

@dididudu a ostatne prosim prestante sirit dezinformacie.

Toto co pises je platne PRE ODCHOD ZO SLOVENSKA NA DOVOLENKU. Samotne cestovanie a vstup do inej krajiny ako aj pohyb po nej, podliehaju zakonom danych statov a podmienkam leteckej spolocnost.

autor
17. jún 2024

@maranco asi nevies odporucit stranku kde si viem filtrovat podla "nepotreby suhlasu"? Len po krajinach

hipuska
17. jún 2024

Niektorí tu pletie jablká s hruskami.

Áno, za ucelom vycestovania do zahraničia, v prípade dovolenky nepotrebujes súhlas druhého rodiča.

Ale, každá krajina má inú podmienku pre vstup do ich krajiny, v prípade detí. A to: že v prípade, ak cestuje iba jeden rodič, potrebuje/nepotrebuje súhlas toho druhého. (v tomto prípade nehrá rolu, či je rodič rozvedený alebo nie, iba to, že cestuje iba jeden rodic). Tieto kontroly sa robia nahmatkovo, 95% sa ich nekontroluje. Ale, tých 5% stale.ostava. Takže, kľudne môžeš v tých 5tich percentách byť aj ty.

maranco
17. jún 2024

Skús dať dopyt AI a potom si preveriť na stránke mzv.sk lebo často si odpovede aj vymýšľa
Prípadne https://www.mzv.sk/sk/web/sk/staty/podmienky-vs... a dať vyhľadať "Cestovanie s deťmi" a listovať

hipuska
17. jún 2024

@autor veď tych dovolenkových destinácií zas až tak veľa nie je. Vyber si 10, pozri podmienky vstupu a ďalej vyberaj dovolenku

hipuska
17. jún 2024

@cookie29 neodpovedala si na otázku. Písala si, že si musela dokazovať, že deti sú tvoje. Ja sa pýtam, ako si to dokazovala?

tenerifka
17. jún 2024

Ked som isla ja Slovenka zijuca v Spain a moj spanielsky manzel riesit na policiu splnomocnenie/povolenie, ze idem sama s maloletymi dcerami do Thajska (s prestupom v Emiratoch), tak si tunajsi policajti tukali na celo, ze co riesim kraviny (dcery maju prve priezvisko po muzovi a druhe po mne). Bola som vystrasena z komentarov z MK, no a hanba na mraky.... A fakt nikoho nikde nezaujimalo, ci nejaky ploditel dal suhlas, aby sme spolu isli na dovolenku

erika212
17. jún 2024

Pred týždňom som priletela zo Španielska. Nikoho nezaujímalo, či mám súhlas otca. Malý bude mať 3 roky.

autor
17. jún 2024

@tenerifka ploditel :D kraasne napisane :D

autor
17. jún 2024

@erika212 dakujem spanielsko len odporuca tak este nad spanielskom pouvazujem

cacianka
17. jún 2024

@syslik81 je rozdiel čo píšeš ty a rozdiel čo sa pýta autorka.

sense
17. jún 2024

@hipuska dokázať by to mohla 100perc len Dňa testom a ten jej určite nerobili

hipuska
17. jún 2024

@sense chytre reči?. Ona pislala, že musela dokazovať, že či deti sú jej. Ja sa pýtam, ako to dokazovala. Čiže sa zaujímam o reálnu skúsenost.

tenerifka
17. jún 2024

Zeny, vyjadrite sa tie, ktore ste cestovali same s dietatom na dovolenku a niekto po vas chcel nejaky doklad, ze darca spermie suhlasil, aby ste isli s detmi niekam na 2 tyzdne k moru. Nezavisle od toho, ci ste vydate, rozvedene, slobodne.....(a nezavisle od priezviska, taky Mohamed je v menach 50% moslimov a nie su rodina), ved na vacsine letisk v EU vyjdes z lietadla, vezmes kufor a sadas do taxi, ziadna kontrola.....

hipuska
17. jún 2024

@tenerifka presne. Mňa by inak zaujímalo, ako toto riešia ženy deti, ktoré nie sú vôbec v kontakte s otcom, poprípade ich nikdy nevidel, neplatí výživné. Alebo tie, ktoré ani nevedia, kto je otcom dieťaťa

cookie29
17. jún 2024

@tenerifka vyjadrila som sa...

tenerifka
17. jún 2024

@cookie29 hlupost..... V ramci Schenghenu je to hlupost, lebo ak by si aj dieta uniesla, a otec by dal dieta hladat, zqkony by umoznili okamzite vydanie dietata do rodnej krajiny

bluka2
17. jún 2024

Nič nepotrebuješ a nič nekontrolujú a to ti hovorím ako človek, ktorý s deťmi precestoval 5 kontinentov

tenerifka
17. jún 2024

@hipuska nijako..... Taky gumak policajt na ulici, co vie ledva citat, nijako nepochopi, o com taky dokument/suhlas je. Ale tak ak si chce kopnut do nejakej vystrasenaj zeny z vychodneho bloku, tak sa mu to.podari. Na Francuzku ci Nemku by si netrufol....

tenerifka
17. jún 2024

@bluka2 nevysvetlis, nepochopia....

sense
17. jún 2024

@hipuska nebuď vztahovacna... Píšem že by to mohla jedine testoma ten jej na hranici isto nerobili ani nikde inde keby ju zastavili. Dokázať inak nie takže len teoria... Vôbec nejde o chytré reči myslím ze sme sa zle pochopili. Napr včera som prekročila Taliansku hranicu aj náš zastavili, spýtali sa kde ideme, reku na výlet pozreli do auta do pasu a zaželal pekný deň... Takže asi tak to kontrolovali ci otcom dieťaťa je chlap sediaci vedľa mňa (napriek odlišným pasom aj menám) alebo ci mam nejaké potvrdenie