icon

Ako cestovať s dieťaťom bez súhlasu otca?

17. jún 2024

Maminky pomoooc, sledujem stranku minv kde su podmienky na vstup do krajiny. Chcela by som ist s dcerkou na dovolenku ale tie podmienky sa stale menia pred tyzdnom cyprus bol bez suhlasu druheho rodica teraz uz len so suhlasom, to iste taliansko-co ma prekvapilo, albansko, cierna hora..Ak cestujete ozaj vyzadovali v tych krajinach? Kde nevyzaduju? Kedze mi take nieco ex nikdy nepodpise :(

Strana
z4
cookie29
18. jún 2024

@vroni preco by sa uradnik mal vyznat v papieroch krajin odkial pochadzas? Jemu je to sumafuk, on vie co pozaduje jeho krajina a to aplikuje. Darmo Slovensko napise ze na vycestovanie suhlas nepotrebujes = cize von zo Slovenska Ta pustia, ak ho na vstupe potrebujes, colnikovi danej krajiny je jedno co plati na Slovensku.

@maciatkolulu toto je uplne perfektne napisane, ale niektorym to nevysvetlis.

autor
18. jún 2024

@maciatkolulu ahoj neako sa to tu rozbehlo, za slobodna som cestovala hore dole, zatuzila som vsak si vyskusat aj nieco ine a preto ma prekvapilo ze tak pred sezonou menia podmienky. Samozrejme budem pozerat po krajinach kde suhlas nepotrebujem, to bude naj istejsie premna

vroni
18. jún 2024

@cookie29, pretože napríklad v at má slobodná matka výhradné právo na dieťa, žiaden súhlas jej súd nedá, lebo nie je zo zákona potrebný. 🤷🏼‍♀️

cookie29
19. jún 2024

@vroni
ja nerozumiem preco sa vzdy hladaju argumenty PRECO NIE namiesto ako ano. V TVojom priklade, ak ma "slobodna matka vyhradne pravo na dieta", tak otec dietata nie je uvedeny v RL a v tom pripade staci kopia RL prelozena do anglictiny, alebo ma sudny rozsudok a v tom pripade staci kopia rozsudku, tiez idealne v AJ.

vroni
19. jún 2024

@cookie29, prečo by nemal byť uvedený v RL? Samozrejme, že je. Akurát má jedine právo byť informovaný a nič iné. Pokiaľ je pricetny, tak to povolenie podpise. Ak nie je, tak máš proste smolu. Nenahradia jeho súhlas ani súdne, lebo taký súhlas zo zákona nie je potrebný. A to je len jeden zákon jedného štátu. Nemyslím si že by podobných chybičiek krásy neexistovalo podstatne viac. A nejde o to, čo sa dá, lebo sa sa niečo vždy. Ide o to, či mám vždy poslušne skákať pri akomkoľvek choromyselnom predpise. Pretože sila takéhoto "dokazu" je vždy v pohľade posudzujuceho. Náramne rada by som videla zakon, ktory mi prikazuje nosiť so sebou okrem pasu aj rodné listy, sobášny list a neviem, čo ešte.

hipuska
19. jún 2024

@vroni prečo by nemohol byť súhlas nahradený súdne ? Ja som mala

vroni
19. jún 2024

@hipuska, pretože taký súhlas nemožno získať "všade". Na sk sa evidentne dá. Inde zase nie.

sajmoniss
18. júl 2024

@cookie29 Ahoj, prosím ťa aké úradne potvrdenie si mala? potrebovala by som nejaký vzor ale nikde neviem nájsť

cookie29
18. júl 2024

@sajmoniss na co konkretne sa pytas?

sajmoniss
18. júl 2024

@cookie29 aký dokument si mala teda presnejšie, potrebovala by som súhlas od otca ale nikde neviem nájsť nejaký vzor toho súhlasu a na mzv majú iba suhlas pre cudziu osobu

kristiii
18. júl 2024

@sajmoniss normálne pouzi to z ministerstva, veď tam máš presne na to možnosti, že dolu podpísaný otec súhlasí s vycestovaním s matkou.

cookie29
18. júl 2024

@sajmoniss poslala som Ti SS s prikladmi v anglictine

tel8all
11. aug 2024

@katarinaba ahoj môžem sa opýtať som v zložitej situácii 22.8. odlietam na Tunis so synom z druhého manželstva....dievčatá z prvého manželstva chcú ísť so mnou 13 a 10 rokov. Bývalý manžel robí problém deti nechce pustiť ale tie veľmi chcú ísť viem vycestovať aj bez jeho súhlasu keď ho informujem smskou kedy odchádzame prídeme a kde presne budeme ?môže podniknúť nejaké kroky?

maranco
11. aug 2024

@tel8all komu sú zverené dievčatá, u koho majú byť v danom termíne?

katarinaba
12. aug 2024

@tel8all ohladom tohto by som skusila skupinu pravne poradenstvo. Ale pokial mi je dobre zname, tak ak to je v case, kedy su deti s tebou, cize sa to nekrizuje s dnami, kedy maju byt u otca, tak kratkodobu dovolenku zakazat nemoze. A v Tunise u mna nikto nikdy neriesil moje deti. No my mame rovnake priezviska. A tam je splnomocnenie len odporucane. No radsej si to vsetko over.

Strana
z4