Ako napísať žiadosť o výživné?

nestastna235
4. sep 2013

Nie sme manželia a na sociálke mi povedali,že mám nárok na to,aby platil výživné aj mne. Neviem,ako to presne definovať. Poraďte prosím,ďakujem!

lesanka845
4. sep 2013

Ahoj, nasocialke su kuratorky,ktore by tito mohli napisat a tytolen podas nasud.Alebo ajnan ete sadaju stiahnut vzory tlaciv.

klincek
4. sep 2013

@nestastna235 zrejme chces, aby otec tvojho dietata platil vyzivne na dieta aj na teba..
a ako presne ti to na socialke vysvetlili? ake stare je dieta? si na RD? napis viac, nech vieme, o co presne ide.
a zmen otazku na diskusiu, takto ide pridat len jedna odpoved 😉 .

ultra
4. sep 2013

Tak na socialke odkaz nech daju vypoved a idu pracovat k pasu kde nemusia davat rady ludom v problemoch.
Nech si nastuduju zakony a az potom nech radia. Vyzivne na seba by si mohla na seba pozadovat iba v pripade ak by islo o byvalych manzelov a aj to iba do doby max 5 roky po rozvode.

Zakon o rodine.
§ 72

(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.

(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.

§ 73

Právo na príspevok na výživu zanikne, ak oprávnený manžel uzavrie nové manželstvo alebo ak povinný manžel zomrie.

Pokial existuje pravne ustanovenie o ktorom neviem rad sa necham poucit. Prosim piste konkretne veci idealne aj s citaciou paragrafoveho znenia nech kecame na urovni