icon

Ako oznámiť rozhodnutie o rozvode manželovi?

15. sep 2025

Idem si po radu najmä k tým, ktoré toto riešili. Chcem sa rozviesť. Po 20 rokoch manželstva už nemáme s mužom okrem deti a majetku nič spoločné a mňa tento život ubíja. Nehádame sa, nerobíme si prieky, žijeme vedľa seba ako kamaráti. A moja otázka znie, ako a kedy to mužovi oznámiť? Veľmi sa bojím, že sa nahnevá (lebo on dosť rieši čo povie okolie a rodina) a ja neviem či mám silu to zvládnuť. Nechcem byť s ním, ale nehnevám sa naňho, necítim nenávisť, ktorá by ma poháňala, nemám vo vyhliadke perspektívny vzťah, ktorý by ma tlačil a motivoval. Muž ma nebije, nie je zlý človek, v podstate spolu viac-menej vychádzame. Ale mám pocit, že som ním zväzovaná a brzdená, nemôžem robiť to čo ma baví a čo ja chcem, ak to on nepovažuje za vhodné. Plus je toho veľa, prečo chcem byť sama. Mám ho rada, ako kamaráta, brata a nechcem mu spôsobiť bolesť, ale inak to nejde. Ako sa nakopnúť? Samozrejme som mu opakovane pár rokov hovorila, že nie som spokojná v našom vzťahu, podľa neho som len videla problémy tam, kde neboli. Keď som mu navrhla pred pár mesiacmi pauzu, kedy by sa on odsťahoval (má kam), aby sme možno zistili, že si chýbame alebo naopak, že nám je tak lepšie, pobavilo ho to a mávol rukou, že si robím srandu. Ja som mu to opakovala s vážnou tvárou, ale on sa len smial viac a neuveril mi to. Takže zrejme kým mu to neoznámim natvrdo s papierom v ruke, asi to nepochopí. A nechcem aby mu to prišlo priamo zo súdu, to by bolo asi úplné peklo. Tak ako mu to oznámiť? A ako nájsť v sebe silu to naštartovať?

Strana
z2
anonym_a0ddc1
15. sep 2025

@anonym_autor podla mna sa nevyhnes negativnej reakcii akokolvek to citlivo poddáš. Naber odvahu povedz mu to a zober si par dni volna a bud chodte s detmi na nejaky viacdnovy vylet alebo welnes. Mal by priestor s kludom porozmyslat ako bude žiť dalej. Mozno by ten cas vyuzil na odstahovanie. Neostala by som doma. Ja som bola v minulosti vo vasej situacii ale s pohladu 17 rocneho dietata. Reakcia nebola vybusna ani nic take, ale pozerat na zlomeneho otca tiez nieje bohvieco.

janettdamian
15. sep 2025
@anonym_autor

Ženy ja som chcela len poradit ako na to, aby som sa rozhýbala a ako mu to oznámiť čo najcitlivejšie, alebo tak, aby čo najmenej vyvádzal. Neriešte dôvody rozvodu alebo moje spravanie. Nič nie je iba cierne alebo iba biele a ako vo vsetkom, aj tu je to trocha komplikovanejšie na vysvetľovanie. Fakt mi ide iba o to, ako s tým prísť za ním tak, aby to bral vážne ale aby nezuril až tak.

@anonym_autor ale mi ho nepoznáme, ako ti máme poradiť, že nebude vyvádzať atď. Aby to bral vážne, tak to urob oficiálne. Napíš rozvodové papiera a daj mu ich na podpis. Ak ťa vysmeje, nepodpíše, odošli na súd. Keď príde oficiálne zo súdu papier, tak bude vedieť, že je to naozaj. A ak sa chceš vyhnúť vyvádzaniu, tak predtým odíď zo spoločného bytu. Nič iné sa nedá poradiť. Ak ty po rokoch spolužitia nevieš ako na neho, my to nevieme tiež. Držím palce, aby si sa rozhodla. Nečakaj na to až ťa život sám do toho dokope...

anonym_eb0da9
15. sep 2025
@anonym_a0ddc1

@anonym_autor podla mna sa nevyhnes negativnej reakcii akokolvek to citlivo poddáš. Naber odvahu povedz mu to a zober si par dni volna a bud chodte s detmi na nejaky viacdnovy vylet alebo welnes. Mal by priestor s kludom porozmyslat ako bude žiť dalej. Mozno by ten cas vyuzil na odstahovanie. Neostala by som doma. Ja som bola v minulosti vo vasej situacii ale s pohladu 17 rocneho dietata. Reakcia nebola vybusna ani nic take, ale pozerat na zlomeneho otca tiez nieje bohvieco.

@anonym_a0ddc1 no čo ja viem nechať ho úplne samého po takých správach? Tak to skôr je o ňom aky je ci chcel by kľud alebo mať pri sebe aspoň deti

sevrin
15. sep 2025
@janettdamian

@sevrin "čaro" mužov spočíva v tom, že nikdy žiaden dôvod nevidia. Vždy. 😀

@janettdamian keby to bolo v opačnom garde, že muž sa chce rozviesť lebo sa nudí, tak mu tu virtuálne vyškriabete oči.

autor
15. sep 2025
@sevrin

@janettdamian keby to bolo v opačnom garde, že muž sa chce rozviesť lebo sa nudí, tak mu tu virtuálne vyškriabete oči.

@sevrin neviem kde so nabral, že sa rozvadzam lebo sa nudim. Nie je fer rýpať tam, kde nevieš všetky informácie a okolnosti.

autor
15. sep 2025
@eeffka

@anonym_eb0da9 ale co si... ved ona chce domov aj s detmi, len on sa ma vyparit. 😱 a najlepsie s kludom

@eeffka nemusíš tak jedovato. Ja ho nechcem vyhodiť na ulicu ako psa, myslím na praktickú stránku veci. Samozrejme, že keby decká chceli zostať s ním a on by nechcel odísť zo spoločného bytu, tak by som tam, kde ma možnosť ísť on, šla ja. Ale keďže viem že bude zrejme chciet byt sám a decká zase so mnou, popisala som to takto. Faktom je, že ten čo zostane v spoločnom byte si ale ponechá hypotéku na krku. Čiže nie je to len o mojom komforte (ktorý je mimochodom na tom druhom mieste podstatne vyšší)

anonym_c486e2
15. sep 2025
@anonym_autor

@sevrin neviem kde so nabral, že sa rozvadzam lebo sa nudim. Nie je fer rýpať tam, kde nevieš všetky informácie a okolnosti.

@anonym_autor spíš si tvoju verziu. Pekne na papier, posaďte sa a prečítaj mu ju. Potom pošli návrh na súd. Ani jedno dieťa nie je dospelé, takže čakajte najskôr predvolanie na stretnutie rodičov, kde sa pravdepodobne nedohodnete, ako ťa čítam. Deti do spoločnej starostlivosti, bez úpravy styku a bez určenia výživného by som dávala na tvojom mieste, ale s tým, že deti budú chcieť byť s tebou a v dome, či byte, či čo máte, na to by som sa nespoliehala. Ani s argumentom, že manžel má kam ísť. Takže zapracuj na verzii, nech máš j ty kam ísť, to celý rozvod urýchli.

sissy27
15. sep 2025

@anonym_autor
Pises, ze zijete ako kamarati, nehadate sa, nerobite si prieky a sucasne nemozes zmenit pracu, vybrat si hobby, ist s kamoskami na kavu a bojis sa ho, tak kde je pravda? U mna by napriklad s tou manipulaciou nepochodil - moze si pindat doma do steny na moje kamosky / hobby / pracu, to su veci co mu poviem len zo slusnosti a aby sme si zladili starostlivost o deti ci domacnost, nepytam si suhlas.
Ale tak normalne by som mu pri veceri povedala, ze mi nase manzelstvo nevyhovuje, vymenovala dovody preco, spytala sa, ci ma zaujem nieco menit alebo mam podat o rozvod. A odstahovala by som sa ja, ja predsa chcem zmenu, to bude musiet akceptovat, ale nemozem od neho chciet aby sa tomu prisposobil a suhlasil s vecami okolo.

eeffka
15. sep 2025
@anonym_autor

@eeffka nemusíš tak jedovato. Ja ho nechcem vyhodiť na ulicu ako psa, myslím na praktickú stránku veci. Samozrejme, že keby decká chceli zostať s ním a on by nechcel odísť zo spoločného bytu, tak by som tam, kde ma možnosť ísť on, šla ja. Ale keďže viem že bude zrejme chciet byt sám a decká zase so mnou, popisala som to takto. Faktom je, že ten čo zostane v spoločnom byte si ale ponechá hypotéku na krku. Čiže nie je to len o mojom komforte (ktorý je mimochodom na tom druhom mieste podstatne vyšší)

@anonym_autor rozvod si predstavujes riadne naivne. Vtedy sa ludia hadaju aj o vidlicky. Rozpravala si sa o tom s detmi? Aby si nebola zaskocena reakciou nielen muza ale aj deti.

truhlikvseved
16. sep 2025

@anonym_autor Presne toto je dalsie obdobie krizove kde sa ludia bud rozvedu alebo to prekonaju. Otazka je ci rozhodnutie uz padlo alebo je este zaujem to nejak zmenit.
Ono sa to vzdy da, len podla mna nejasne komunikujete co potrebujete vo vztahu.
Chcelo by to urcit si cas, naplanovat kde si s muzom sadnete a rozoberete to, co presne ocakavate od vztahu od neho a veci sa mozu zmenit.
Casto krat je problem ze zena len naznaci... co z prispevku vidim: "Hovorila som mu ze niesom stastna ..." to je take vseobecne, ze clovek nevie co z toho. Ma vam kupit bonbonieru a budete stastna?
Na vasom mieste by som pred tym ako sa rozvediete spravil 2 hodiny 1 na 1 s manzelom a uprimne to rozobral. Ak sa vase ocakavanie nenaplni alebo nebude tam ziadny posun , potom by som povedal na rovinu ze kedze nemam to a to tak sa chcem rozviest.
Ziadne ze pride papier na rozvod, aspon mat tu stipku respektu povedat to osobne, ked uz.

autor
17. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_autor Presne toto je dalsie obdobie krizove kde sa ludia bud rozvedu alebo to prekonaju. Otazka je ci rozhodnutie uz padlo alebo je este zaujem to nejak zmenit.
Ono sa to vzdy da, len podla mna nejasne komunikujete co potrebujete vo vztahu.
Chcelo by to urcit si cas, naplanovat kde si s muzom sadnete a rozoberete to, co presne ocakavate od vztahu od neho a veci sa mozu zmenit.
Casto krat je problem ze zena len naznaci... co z prispevku vidim: "Hovorila som mu ze niesom stastna ..." to je take vseobecne, ze clovek nevie co z toho. Ma vam kupit bonbonieru a budete stastna?
Na vasom mieste by som pred tym ako sa rozvediete spravil 2 hodiny 1 na 1 s manzelom a uprimne to rozobral. Ak sa vase ocakavanie nenaplni alebo nebude tam ziadny posun , potom by som povedal na rovinu ze kedze nemam to a to tak sa chcem rozviest.
Ziadne ze pride papier na rozvod, aspon mat tu stipku respektu povedat to osobne, ked uz.

@truhlikvseved toto sme absolvovali niekoľkokrát. Sadli sme si, povedala som čo presne mi vadí, ako by som to chcela zmeniť, navrhla som niekoľko možnosti, čo by sme mohli skusit, aby sa to dalo do poriadku, vyzvala som manžela aby navrhol on niečo. Podľa neho som však hľadala problém tam, kde nie je, zbytočne som dramatizovala a podľa neho je všetko v poriadku, pretože on je spokojný. Keď som začala hovoriť o rozvode, tvrdil mi že sa mi asi búria hormóny. Bojím sa cesta spať už nie je, môj zaujem zachraňovať už niekoľký rok tento vzťah, je prec.

petrao2
17. sep 2025
@anonym_autor

@truhlikvseved toto sme absolvovali niekoľkokrát. Sadli sme si, povedala som čo presne mi vadí, ako by som to chcela zmeniť, navrhla som niekoľko možnosti, čo by sme mohli skusit, aby sa to dalo do poriadku, vyzvala som manžela aby navrhol on niečo. Podľa neho som však hľadala problém tam, kde nie je, zbytočne som dramatizovala a podľa neho je všetko v poriadku, pretože on je spokojný. Keď som začala hovoriť o rozvode, tvrdil mi že sa mi asi búria hormóny. Bojím sa cesta spať už nie je, môj zaujem zachraňovať už niekoľký rok tento vzťah, je prec.

@anonym_autor a ked chces aby sa odstahoval je dom/byt tvoj alebo ho planujes vyplatit alebo ako?
Co spravis ked nebude chciet odist?

autor
17. sep 2025
@petrao2

@anonym_autor a ked chces aby sa odstahoval je dom/byt tvoj alebo ho planujes vyplatit alebo ako?
Co spravis ked nebude chciet odist?

@petrao2 obe veci patria nám obom, aj súčasne bývanie aj to druhé. Ak nebude chciet odísť, tak neviem. Na to som nejako nemyslela. Popravde stále dúfam, že keď to prvé nahnevanie prejde, budeme sa vedieť rozumne dohodnut bez zbytočných emocionálnych výlevov.

anonym_eeeef1
17. sep 2025
@anonym_eb0da9

@oriesocek no to som chcela napísať,zrejme je to váš spoločný byt a ešte ho hned aj odtiaľ vysmarit ,,lebo ma kam ist,,🙄

@anonym_eb0da9 no bol by dobré sprostý keby odišiel on,a ona by tam zostala kraľovať,veď rozvadzat sa chce ona,nie on.

anonym_c9cd44
17. sep 2025
@anonym_eeeef1

@anonym_eb0da9 no bol by dobré sprostý keby odišiel on,a ona by tam zostala kraľovať,veď rozvadzat sa chce ona,nie on.

@anonym_eeeef1 treba čítať všetko, keď chceš reagovať. Aké kraľovanie? Však teda nech on zostane s deťmi tam kde sú (s hypotékou), a ona pôjde do druhého bývania. Písala, že tam je vyšší komfort, bez hypo a bez detí... haha tam si môže kraľovať tak naozaj. Ale jasné, že chce mať deti pri sebe ona.... to len na porovnanie situácie s "kráľovaním"

cacianka
17. sep 2025

Keď obe obydlia patria vám obom, prečo tam nejdeš ty ? Veď aj komfort je tam lepší. On sa rozvádzať nechce, teda nebude chcieť vypratať bojisko, takže musíš riešiť iné bývanie ty. Tebe predsa nevyhovuje spoločne manželstvo, že tinbrani zmeniť zamestnanie, robiť koníčky, stretávať sa s kamoškami atď. Tak takú nehrali, aby muž brá minil, poradiť sa je ok, ale vždy si môžeš urobiť po svojom. Vždy, a ani nemusí byť "postarané o deti a domácnosť ". Ste na to 2, nemá ruky digitálne tak počas tvojej neprítomnosti nech ma rodinu a servis na povel on. Hotovo.
Ako mu to oznámiť ? No už nijako inak, len napísať návrh na rozvod, položiť na stôl alebo mu strčiť do ruky. Veď už si mu to hovorila veľa x, nnegoval to, tak aké tanečky, rituálne tance, či preslovy chceš vymýšľať. Priprav sa na to, že papier roztrha, tak si vytlac rezervy, čo aj tak potrebuješ na súd 3 rovnopisy. A potom rovno odnes do podateľne alebo doporučene poštou. Deťom to primerane vysvetli, maj pravene argumenty a riešenia, v kľude ich pouzi ak bude treba. A ak ani v tomto prípade neuverí, tak obsielka zo súdu s červeným pásikom mu oči otvorí.

anonym_8e964e
17. sep 2025

@anonym_autor "Jano, x-krát som sa pokúšala to s tebou riešiť a namiesto návrhov z tvojej strany, ako vieme robiť veci inak, som sa vždy dočkala len výsmechu. Prepáč, ale keďže ja takto ďalej žiť nevládzem a keďže ty zmenu nechceš, najlepší pre nás oboch bude rozvod, inej cesty niet. Naďalej však samozrejme zostávame rodičmi našich detí..."

Strana
z2