Ahojte. Exmanžel od nás odišiel minulý rok v septembri. V apríli nás rozviedli a deti (5 a 9 rokov) má mať každý párny víkend od soboty do nedele. Ja som zostala s deťmi v dome a dohodli sme sa, že si nechám väčšie rodinné auto (grand c-max) a on si nechá suzuki swift. Pred 2 mesiacmi nám to väčšie vzal a nechal to malé. Svokra to odôvodnila nášmu synovi tým, že keď k nemu nechcú chodiť tak preto nám to auto vzal a nechal malé. U ex boli naposledy vo februári, nechcú k nemu chodiť. Dva týždne na to čo nám vzal auto sa začal vyhrážať tým, že nám vezme psa, čo rozplakalo dcéru a od vtedy vraví, že nemá tatu. Už 3 párne víkendy pre deti neprišiel ale zato chodí na nečakané, zvyčajne pol hodinové návštevy keď ide na masáž do dediny kde bývame. Dnes sa mi vyhrozil tým, že keď deti k nemu nebudú chcieť zase ísť tak sem na víkend príde a bude tu spať. Neviem čo mám robiť. Syn už kvôli nemu chodí k psychologičke lebo má z neho stres, že čo nám zase bude chcieť vziať...
Ešte nemáme vysporiadané BSM takže sa vždy vyhovára na to, že tento dom je aj jeho. Neprispieva mi na hypotéku ani energie odkedy odišiel. Momentálne čakám na znalecký posudok aby som ho vyplatila z domu.
Dá sa niečo urobiť proti tomu aby mi sem nechodil kedy sa mu zachce?
@drobcek3003 Myslim, ze deti by mali navstevovat otca. Ma na ne pravo(takze moze prist s policiou a deti musis vydat). Ma pravo spat v dome a pouzivat, tak isto obidve auta. Dom uzivas ty, tak si plat energie. Uver by mal aj on, ale v ramci BSM dostane o to menej. Ber to pozitivne, budes ho musiet vyplatit z menej penazi, lebo ho uz ciastocne vyplacas.
Deti len trpia tym, ze nie su s otcom. Casom pochopis, ze robis chybu. Aj ty budes potrebovat cas bez nich, ale k otcovi nepojdu, lebo....
@drobcek3003 myslím že s tým do doby kým je to aj jeho dom neurobíš nič. Asi môžeš vymeniť zámky ale ak by ťa bol schopný udať na polícii tak radšej nie. S tým že k nemu deti nechcú chodiť môže byť problém. On to môže napadnúť.. neviem aký extrémista až je
@spongebob1 toto s tými deťmi je inak hrozne. Že necítia sa s niekým dobre nechcú k nemu ísť ale on ich môže donútiť s podporou inštitúcií.
@spongebob1 presne tak.
@spongebob1 deti k nemu žiadny vzťah nemajú, nemali keďže ich pravidelne fackoval...
My sme v podobnej situacii, deti mam trochu vaxsie, otec odisiel relarivne nedavno, riez sa kadecim vyhraza a deti k nenu chodit nechcu ale tak zas on si ich ani dobrovolbe nepyta, ale tiezvje to len divadlo kvoli bsm,tiez neplati vobec nic, sami sme zvedavi co nas caka... ako zvladas starostlivost o deti a dom hlavne to okolo?
@drobcek3003 o tom fackovaní predpokladám žiaden záznam nie je. Každopádne minimálne starší už má vek, ktorý by súd mohol zohľadniť, čo sa týka názoru na starostlivosť. Vzali ste to zo zlého konca, to asi vieš, Skús sa spýtať v tunajšej právnej poradni
@spongebob1 naposledy keď mal ísť syn k otcovi lebo mu sľúbil darček k narodeninám tak mu pár dní predtým ex zavolal, že nech je pobalený lebo tam bude spať (zatiaľ u neho nespali), syn sa rozplakal, že tam spať nechce a ex mu povedal, že keď tam nechce spať tak za ním ani nepríde...
Sudkyňa pri rozvode vôbec neriešila, že k nemu deti nechcú chodiť. On ich totiž okrem tých parných sobôt a nediel nechce ani jeden deň cez žiadne prázdniny, iba jeden deň na vianoce...
@zuzulkazu mám rodičov, ktorí mi neskutočne pomáhajú, vždy pomôžu postrážiť keď sú deti choré alebo keď mám pracovné povinnosti...finančne to zatiaľ zvládame, uvidíme ako to budem dávať keď si budem musieť refinancovať hypotéku kvôli jeho vyplateniu...
@tiezjedna zo zlého konca to bral vždy môj ex, ktorý sa vraj pre deti už dosť obetoval, som rada, že je preč a deti tak nevyrastajú s agresívnym cholerikom...
@spongebob1 deti majú k nemu chodiť v určený čas, ak počas tohto času neprijdu, on zavolá políciu a deti vyslovia pred políciou nesúhlas, ako aj pred otcom. Povedia nejdem, nechcem, polícia ich nesmie násilne odviest k otcovi, alebo ich násilne vopchať so auta. Polícia nesmie deti obmedziť na ich osobnej slobode. Právo na styk otca s dieťaťom nie je zatykač a neoprávňuje políciu deti proti ich vôli násilne vziať. Takže ak sa vyhráža sa políciou kľudne nech ju zavolá, ani polícia proti vôli detí nič neurobí. Deti skrátka nespáchali žiadny zločin aby ich polícia obmedzila na ich slobode. A nie, nie je to v prospech detí stýkať sa s násilným otcom proti ich vôli.
@drobcek3003 tiez sa toho obavam no uvidime
@drobcek3003 nepochopili sme sa. Ak bol agresívny cholerik a lietali facky, mala si jednať dávno, zbierať dôkazy, kontaktovať úrady, a nie sa teraz nechať vydierať. A zjavne máš na houby právnika.
@drobcek3003 autorka, keď je to s otcom zlé, treba na tom popracovať, posudky od psychológov, že deti k nemu nechcú, že syn chodí na terapie kvôli otcovi, že ich bije , vyhráža sa, že berie ich veci a pod. S posudkami zase na súd a nech sudca znovu posúdi situáciu, tiež k tomu aspoň priemerne snaživého advokáta, aby to malo celé nejakú váhu na súde.
nechápem tie prvé dva komentáre- veď autorka nijak nebráni styku s otcom! ale tie veci čo napisala, je očividne že otec si cestu k deťom páli sám- to je normálne sa vyhrážať deťom? že keď nepôjdeš tak ja neprídem a nedonesiem teda darcek? dcéra je očividne naviazaná na psa, tak toho jej chce zobrať? no ja by som k takému tiez nešla čo sa mi vyhráža a nenalákali by ma ani na darčeky…autorka zbieraj takéto situácie, najlepšie čierne na bielom, aby aj sud videl ako koná.
@rejka7 5 rocne dieta bude rozhodovat, ci bude s otcom alebo nie. Zaujimave. Otec si postavi hlavu, poziada o striedavu starostlivost a potom co? Dostane ju, lebo nie je alkoholik, narkoman, je vlastnik domu.
Stale si mamicka neuvedomuje, ze stvat deti proti otcovi nie je najmudrejsie. Raz je otec, nech sa stara, nielen financne.
@spongebob1 áno, 5 ročné dieťa môže rozhodovať, ak príde polícia a 5 ročné plače, kope, schováva sa za mamu, hovorí nechcem, nechcem, polícia ho nemôže vziať proti jeho vôli do auta, alebo nariadiť, aby dieťa vzal otec. Dieťa nie je vec, aj keď nie je spôsobilé na práva a povinnosti v zmysle práva ( voliť, podpisovať zmluvy, ...) je spôsobilé na práva a povinnosti a nie je možné ho obmedziť na slobode proti jeho vôli, dieťaťu nemôže nikto ubližovať a orgány štátnej moci majú zastavatyjwho práva. Polícia môže maximálne upovedomiť príslušný orgán starostlivosti o dieťa. Upsvar, koliznu) a tá potom môže riešiť cez súd. Niektoré si myslia, že stále je tu stredovek a otec dôjde s bičom, nariadi a dieťa bude skákať.
@spongebob1 a prečo by mal otec dostať striedavú starostlivosť? Chodí dieťa kvôli otcovi ku psychológovi, otec zámerne berie veci z domu aby ublížil deťom, spôsobil bolesť, deti bije, fackuje. Nie nedostane, len musí autorka riešiť cez posudky. Styk môže otec dostať v prítomnosti koliznej a tam bude musieť sekať dobrotu. Súd má v zmysle zákona rozhodovať v prospech detí. To je v prospech detí čo robí otec? Otec chce a hotovo. Nie nie je tak, je to o tom, čo je v prospech dieťaťa, len to treba dokázať pred súdom
@rejka7 Ake veci berie? Su aj jeho. Velmi nevhodne povedal dietatu, ze mu zoberie psika, ak s nim nepojde, ale...
Tak isto moze argumentovat, ze matka deti ich ovplyvnuje, robi prekazky v styku s detmi, atd. Ja by som sa nespoliehala, ze nedostane striedavu starostlivost.
Ono tam hlavne treba ukludnit vasne medzi dospelymi, aby deti netrpeli. Este matku caka boj o majetok a pan bude robit vsetko preto, aby klakla na kolena. Ak nebude mat styk s detmi, tak veru stedry v ramci bsm nebude.
On nemá záujem o striedavú starostlivosť, rodičovskú dohodu navrhoval on a boli tam len tie párne soboty a nedele ani jeden deň cez letné prázdniny...
Vždy sú deti nachystané keď má pre ne prísť v súdom stanovenom čase, syn už dva víkendy chcel ísť ale otec neprišiel.
Mne najviac vadia jeho nečakané návštevy a to vyhrážanie sa, že keď deti k nemu nepôjdu tak príde na víkend on...
Neviem čo budem v takom prípade robiť...
@spongebob1 ak by si aj povedala že pes je AJ jeho, dôležité je to AJ ...
@drobcek3003 bohužiaľ to nie sú nečakané návštevy zatiaľ
@drobcek3003 bohuzial....moze tam chodit spat kolko chce...aj to s tymi autami..pokial nemate vysporiadane BSM 😬 vlastne si na tom dobre ze s vami nebyva...a prisiel by obcas...ale chapem ze je to peklo takto fungovat no ziafne opatrenie sa urobit v tejto situacii neda
@drobcek3003 tak sa porad s advokátom. Určite už takéto veci riešili.
Zajtra budem mať znalecký posudok na dom tak to pôjdem všetko vyriešiť nech máme pokoj. Moja advokátka mi poradila vymeniť zámok...
Ďakujem všetkým za rady a názory 🙂
@biba_18 pes je začipovaný a evidovaný na moje meno a pokiaľ s nami žil tak aj ten pes chudák od neho schytával, stále som len počúvala aký je sprostý, že je to môj pes a hocikomu by ho dal..
@drobcek3003 takže je to jasné - pes ostáva
@drobcek3003 ako, nie som advokát, ale čakala by som kus lepšiu radu🙄, nechceš skúsiť iného? Inak veľa šťastia ti prajem a pevné nervy na toho debila.
pokiaľ to nemáte vysporiadané tak asi nie 😔 to robil aj kamoške ex, e čo, ten sa ešte ani nechcel dohodnúť a furt sa jej vyhrážal že ju pripraví o prachy…