Ako riešiť starostlivosť a výživné pre 16-ročné dieťa?
Mám zopár otazok ohľadom podania žiadosti a súdu, budem rada ak mi poradíte tí ktorí ste si podobným už prešli
- mám si hľadať komerčného právnika? Otec dieťaťa nieje žiadne veľké zviera ani nezarába mailand tak ani nieje o čo sa biť. Chcem len polovicu skutočných nákladov a výdavkov, nič viac. Ale očakávam že otec to bude chciet uhrať na minimálne/žiadne výživné a do právnika určite investuje. Môže to dopadnúť pre nás nejako zle ?
- treba v žiadosti rozpisovať ako sme (ne)fungovali doteraz ? S ex sme od seba 13 rokov, dá sa povedať že viacmenej platil polku nákladov čo sa týka školy a krúžkov, občas prispel na topánky či bundu, ale bolo a je to s ním náročné.
- už niekoľko rokov používam appky na domáce účtovníctvo, zapisujem si všetky náklady na dieťa (vratane toho koľko prispel a koľko mi teraz dlží otec), tak isto domácnosť takže viem presnú sumu. Mám to nejako napísať/ zdokladovať do žiadosti? V zmysle v rokoch xxx-xxy boli takéto náklady a preto žiadam takúto sumu. Moc na neho kydať ani ho zbytočne rozoberať nechcem.
- veci ako letný tábor, rovnatka na zuby, PC, mobil, hudobný nástroj, športová výstroj, bicykel, výmenný pobyt v zahraničí sú už nadštandard alebo to tiez zahrniem do nákladov na dieťa ?
- budem žiadať osobnú starostlivosť a stretávanie sa s otcom každú druhu sobotu cez deň, takto je to po dohode s dieťaťom. Je nejaká šanca ze by ešte súd nariadil v tomto veku striedavku ? Alebo častejšie návštevy ?
- mám cakat aj nejakú kontrolu so sociálky či navstevu kolíznej u nás doma ?
Žiadne výživné nemôže byt. Vždy !!!! je určené výživné aj keby bol príjem 0
Tu je tábulka na výpočet výživného. Upozorňujem !!! že má orientačný charakter pretože náklady na dieťa sa môžu veľmi líšiť
@anonym_autor prosim aku appku pouzivas. ? Dakujem
Tak 16 ročne už asi na detský tábor nechodí, ale napr okuliare, strojček na zuby nie sú nadštandard. A my máme tieto výdavky uvedené že sa platia na polovicu. Ostatné výdavky ako bicykel, lyže atď podľa dohody. Ex kupoval lyže, ja lyžiarky. Bicykel som kupovala ja taký ako som uznala za vhodný . PC kúpil dcére ex lebo sa v Tom viacej vyzná. Telefón jej stačil aj môj starší z práce.
A výživné je určené vždy, aj keby nezarabal nič, súd by zaujímalo prečo noc nezarába a z čoho žije. A aspoň minimálne výživné by urcil.
My sme to dali aj bez právnika, ale my sme sa vedeli dohodnúť
to ze chces presne polovicu je pekne ale v praxi malo pravdepodobne... zohladnuje sa aj prijem exmanzela plus ci tie veci naozaj dieta potrebuje... tiez si on moze dat do nakladov bike a podobne a necha si ho u seba aby dieta malo ked potrebuje.. a je rozdiel bike za 50 a 500.. takze realne stat nohami na zemi a zapocitat ozaj nevyhnutne veci a aby sa ti rovnalo zivotu rodicov-kedze dieta ma narok na rovnaky standart ,,, a ze si si doteraz neziadala je tvoja hlupost ..sud bude zohladnovat vydavky od sudu -neplati sa spatne
@bambulkaaskatulka riešim to až teraz lebo mi došla trpezlivost. A samozrejme náklady na dieťa stúpajú, bude chciet ísť na vysokú školu to už proste sama nedám.
Fungovali sme tak ze som všetko platila sama a ex mi potom spätne posielal peniaze, ak uznal za vhodné. Veľa vecí považoval za zbytočnosť ako spomínaný letný tábor, hudobný nástroj.
A čo sľúbil že prispeje, kúpi tak to bolo také že potom, potom, teraz nemám a potom sa na to zabudlo, prípadne tvrdil že mi už dal a nešlo s ním pohnúť.
Akože niečo platil, aj na dovolenku dieťa vzal, ale tým že si to všetko zapisujem tak mám prehľad a ten dlh proste narástol k tisícke. A to sa bavíme o tom že je dlžný iba to čo sme sa dohodli že budeme platiť napoly.
Či niečo momentálne oficiálne legálne zarába netuším, no čo sa dá zistiť z netu tak figuroval v nejakých zrušených s.r.o. , ma nejaké nehnuteľnosti, … no skrátka také poctivé zlatíčko, čo ti poviem.
Zas si nemyslím že súd vie rozoznať či je niekto skutočná chudobná socka bez ničoho alebo je to iba človek ktorý sa tvári že nič nemá a to bmw na ktorom prišiel je požičané, najnovší iphone čo mu trčí z vačku je fake
@ukgirls mám to spočítané a spriemerované za posledné 2 roky, škola, krúžky, strojček, vreckove, oblečenie, cestovné, strava, energie … vychádza mi to 480 eur na mesiac, čiže výživné by som chcela 250.
Podľa tej % kalkulačky by mi to vychádzalo tých 200 e keby ma minimalku. Je to jeho jedine dieťa
Ja by som bola rada aj za tých 100-150, snáď to menej nebude.
Myslím si ze sa držím nohami na zemi a nechcem nic extra, žiadny nadštandard aj ked predpokladám ze ex to bude považovať za úplne nehoráznu sumu a snahu ho ošklbať.
Žiadne výživné nemôže byt. Vždy !!!! je určené výživné aj keby bol príjem 0
@pribinak tiez si myslím že nejaké výživné mu súd musí určiť a dúfam ze to nebude to úplne minimálne tých 38, to platia len väzni, invalidný dochodci a taký co fakt nemajú nic. Tu pán majetok má
@anonym_autor prosim aku appku pouzivas. ? Dakujem
@anonym_2a586e spendee
@bambulkaaskatulka riešim to až teraz lebo mi došla trpezlivost. A samozrejme náklady na dieťa stúpajú, bude chciet ísť na vysokú školu to už proste sama nedám.
Fungovali sme tak ze som všetko platila sama a ex mi potom spätne posielal peniaze, ak uznal za vhodné. Veľa vecí považoval za zbytočnosť ako spomínaný letný tábor, hudobný nástroj.
A čo sľúbil že prispeje, kúpi tak to bolo také že potom, potom, teraz nemám a potom sa na to zabudlo, prípadne tvrdil že mi už dal a nešlo s ním pohnúť.
Akože niečo platil, aj na dovolenku dieťa vzal, ale tým že si to všetko zapisujem tak mám prehľad a ten dlh proste narástol k tisícke. A to sa bavíme o tom že je dlžný iba to čo sme sa dohodli že budeme platiť napoly.
Či niečo momentálne oficiálne legálne zarába netuším, no čo sa dá zistiť z netu tak figuroval v nejakých zrušených s.r.o. , ma nejaké nehnuteľnosti, … no skrátka také poctivé zlatíčko, čo ti poviem.
Zas si nemyslím že súd vie rozoznať či je niekto skutočná chudobná socka bez ničoho alebo je to iba človek ktorý sa tvári že nič nemá a to bmw na ktorom prišiel je požičané, najnovší iphone čo mu trčí z vačku je fake
@anonym_autor ak to vieš podložiť, 250 na jediné dieťa je podľa mňa úplne normálna suma. Čo robil, keď ste boli naposledy v nejakom normálnom kontakte? Počuj, ak to je ako naznacujes, že kopec oficiálne nepriznanych príjmov, možno by mohla dostať aj viac, dieťa má právo zdieľať životnú úroveň rodičov, oboch. Ak je zamestnaný, navrhni dokazovanie potvrdením zo sociálnej poisťovne alebo od zamestnávateľa. Ak je sro alebo živnostník, navrhni účtovníctvo a výpis z účtu - oboch - firemné i osobné. A uvidíš ako zaregistruje. Možno sa bude chcieť radšej dohodnúť než účtovníctvo 😉 neboj na súde tiež nespadli z jahody a takých podnikateľov už pár stretli....
@anonym_autor ak to vieš podložiť, 250 na jediné dieťa je podľa mňa úplne normálna suma. Čo robil, keď ste boli naposledy v nejakom normálnom kontakte? Počuj, ak to je ako naznacujes, že kopec oficiálne nepriznanych príjmov, možno by mohla dostať aj viac, dieťa má právo zdieľať životnú úroveň rodičov, oboch. Ak je zamestnaný, navrhni dokazovanie potvrdením zo sociálnej poisťovne alebo od zamestnávateľa. Ak je sro alebo živnostník, navrhni účtovníctvo a výpis z účtu - oboch - firemné i osobné. A uvidíš ako zaregistruje. Možno sa bude chcieť radšej dohodnúť než účtovníctvo 😉 neboj na súde tiež nespadli z jahody a takých podnikateľov už pár stretli....
@bambulkaaskatulka súd si sám automaticky vyžiada výpis príjmov zo SP, taktiež od zamestnávateľa, takže vidieť všetky príjmy. zažili sme prakticky na súde. a takisto si vie pozrieť príjmy ak ide o dosplé dieťa, študujúce, či a aký má príjem. takže rodiča prelustrujú
@bambulkaaskatulka ťažko povedať co, koľko presne ma, podľa dostupných info z netu momentalne žiadnu živnosť ani s.r.o. nema. Pracuje, ale či ako zamestnanie alebo načierno alebo kombinácia typu minimálka a na ruku, to neviem. Biedu rozhodne netrie, ale tak isto neprehadzuje peniaze vidlami
Súd podľa mňa bude zistovat jeho pomery, ja svoje príjmy aj majetok uvediem normálne v žiadosti
A budem dúfať ze bude rozhodnuté spravodlivo.
Dieťaťu to dá podla mňa vyžrať, ze som si dovolila súdit sa, tak dúfam že to bude aspoň stát za to.
@anonym_autor Ja sa vyjadrím len k tej striedavke...
Aj Ty, aj syn budete predvolaní na kuratelu (UPSVaR), predtým Ti príde list, že ktorý konkrétny sociálny pracovník bude kvázi zastupovať syna počas rozvodu.
16ročny si už vie určite povedať čo a ako...A na názor dieťaťa sa prihliada.
Ilustračne, moja dcéra vo veku 9r. bola predvolaná len na kuratelu, otec o ňu záujem nemal, tam povedala, že chce byť so mnou, tam to pre ňu končilo.
Kamoška keď sa nedávno rozvadzala, otec chcel striedavku, nech jej nič nemusí platiť (tak jej to napriamo povedal) a tam okrem toho, že deti boli predvolané na kuratelu, staršiu (7 r.) chcel vypočuť aj sudca. A podľa toho rozhodol. Takže na názor 16rocneho budú určite prihliadať.

Prečo to ideš riešiť teraz keď je to niekoľko rokov stará vec? Stalo sa niečo čo zmenilo situáciu? Ako ste fungovali doteraz? Čo sa výživného aj styku týka? Má otec oficiálny príjem alebo minimálka na papieri+ zvyšok na ruku? Tak ono súdy najradšej schvaľujú rodičovskú dohodu, a keďže toto už nie je čerstvá vec, v ktorej by rolu hrali emócie, možno by ste sa aj dohodnúť mohli...ak nie, asi sa kolizna pozrieť príde. Striedavka za situácie, že si ju neželá takmer dospelé dieťa nehrozí. Či sú tebou uvedené náklady opodstatnené, závisí od finančnej situácie tvojej aj otca dieťaťa. Aj od počtu vyzivovacich povinností...ak je otec veľkopodnikateľ, vpoho zarataj aj štúdium na oxforde. Ak má minimalku, ťažko dostaneš čo i len na tie zuby... Inak existuje čosi ako pomocná tabuľka pre súdy na stanovenie výživného. Počíta sa % z príjmu povinného rodiča a výška závisí od veku dieťaťa a počtu vyzivovacich povinností...